Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 229
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
Не е баш така, но тук не е темата.

# 211
  • София
Забавно е като чета високомерни приказки и съдене от хора, които хал хабер нямат от тая дейност, но държат да се изокат на метеното.
За протокола, аз и семейството ми от 40+ г се занимаваме с имоти.
Не е като да сме почнали преди 5 години и да сме вчерашни.
Но нищо де, гроздето е кисело.

Освен това, не знам защо трябва да правя сметка по 30-40г напред, като апартаменти се избиват за по 10г, в краен случай за по 20.
На който му се избиват за 40+ да смени попрището (и темата във форума).

# 212
Уважавам хора с дългосрочни цели, но 40+ ми идва малко преувеличено. Ама разни хора, разни идеали...

# 213
Забавно е като чета високомерни приказки и съдене от хора, които хал хабер нямат от тая дейност, но държат да се изокат на метеното.

Освен това, не знам защо трябва да правя сметка по 30-40г напред, като апартаменти се избиват за по 10г, в краен случай за по 20.

Ще може ли да ми покажеш апартамент, който може да се купи днес и да се изплати за 10 години дори теоретично.
По-скоро за 20 год е минималния срок, ако не се слагат лихви, ремонти, данъци и др.

# 214
Как ще коментирате темата на новия брой на Капитал - около 10 хиляди българи имат имот в Гърция, предимно с инвестиционни цели? Някой може ли да сподели от първа ръка - къде, какво, колко са данъците и подръжката, доходност и т.н?
 https://www.capital.bg/biznes/imoti/2022/09/16/4390458_bul … o_gruckite_imoti/

# 215
Освен ако не смята покачване в стойността на имота, и на мен не ми излизат сметките при сегашните цени.

# 216
За имотите в Гърция има отделна тема
https://www.bg-mamma.com/?topic=1044281

# 217
  • София

Ще може ли да ми покажеш апартамент, който може да се купи днес и да се изплати за 10 години дори теоретично.
По-скоро за 20 год е минималния срок, ако не се слагат лихви, ремонти, данъци и др.
Аз казах за 10, в краен случай 20. Не съм казал твърдо 10. Моите са за 10. Също и сделката, която сега съм направил е за 10, но не се движи и има шанс да не стане. Има и риск в тия работи.

Последно като търсих оферти преди 2 години, "Слав строй" предлагаше на 750Е в Мал Дол., поне 2-3 други фирми предлагаха за около 800-850 Е, няма да споменавам кои, пак там. Имах и друга оферта, пак няма да казвам от кой, на цена 700. Та не е като да няма. Е, не е центъра на лозенец, не е с тухли Винербергер, ама кой е твърдял друго?

Да вземем колегата от темата. Той си написа, 100 000 Е му излиза 2стаен, сграда супер лукс. Без да е супер професионалист, без да ползва големи отстъпки. Все пак, аз имам история със строители, купувал съм двуцифрено количество имоти от една и съща фирма. Точен съм бил, правят ми отстъпки. Та мога да спазаря и по-евтино.
Та да се върнем на примера. 100 000 евро със завършване до ключ. Делим на 20 години, 240 месеца, това са 417 Евро на месец. При сегашните цени на наемите е толкова. След 10 години може и двойно да е.
Т.е., избива се за 20 години.
Е, аз какво твърдях!? В краен случай 20 години и си пушка! А който не може и му излизат 40 години, повтарям се, да се захваща с друго.

# 218
Аз казах за 10, в краен случай 20.

Е, аз какво твърдях!?

Ми ти си си написал какво си твърдял.
10 години... В краен случай 20.
И в защита на това даваш пример, който ти е крайния случай.
Да отваряме ли скоба, че коментираната цена е 66м2х1400 - 92400 + 3% да кажем разход по придобиване 95к.
За апартамент шпакловка и замазка.
Викаш оборудване, настилки, врати, баня, кухня, уреди, обзавеждане, поддръжка и данъци за 20 години, гаранция за 240 месеца наем в рамките на тези 20 години ги сместваме в 5000 евра Simple Smile))

Та, предполагам сам разбираш, че с дадения от теб пример влизаш във варианта - за минимум 20, до 30 години, което няма нищо общо с това, което твърдиш...

# 219

И как от 40 години се занимавате с имоти, като търговията от 33 е свободна. Или поне аз така съм чувал...

Иначе аз пак да си кажа свива се търсенето някои инвеститори си стопират бъдещите проектите, свива се предлагането и всичко е ток и жица. До тук добре.
Обаче спират се проекти работниците по тези проекти им става наясен дохода. Администрацията не знае от къде да взима подкупи, на едни хора им секват паричните потоци. Това се пренася по цялата система. Затваря, скарата до строежите, където ядат всички работници и бачкат още 7-8 човека. На някакъв брой семейства им се свива дохода. Да няма да са без работа, но вместо квалифициран труд (да това да си майстор плочкаджия, ел. техник, зидар и .т.н. е квалифициран труд). Ще разнасяш пици промерно или покупки. Да имаш работа, но дохода не е същия. Това удря другите отрасли и ще видим къде ще му дойде краят. На този фон сложи, че 6 месечния euribor днес е 1.5%. Оня ден гледах условията на една банка за нови кредити в евро вече връзват не със 6 месечния а с 12 месечния, той е 2.2%. ( преди 9 месеца и двата бяха -0.5). Тепърва има да гледаме, ако влезем в еврозоната как ще се преструктурират кредитите в лева към такива в евро. Сложи ръста на горивата, храната бензина. Техли чертата и ще видим, колко остава за наем и ипотека. Ако сметката не излиза на края на деня някои ще заминат в чужбина (то не че там е розово, ама нали чужбина). Други ще се яърнат в малък град където миже да им стига примерно учителска заплата да си живеят добре. И може би ще се поразбутат нещата. Имайки предвид, че и ИТ сектора може би ще се децентрализира с ремоут опциите може да се окаже, че цената на услугите в други градове ще се вдигне или поне релативно спрямо цената на живот. Както се вика времето ще покаже. От нищо обаче, което съм писал не виждам обосновка да се вдигат цените.
Всъщност може би единственото е, ако нарастването на приходите поради инфлацията надскочи инфлацията. И в крайна сметка свободния капитал нараства пропорционално на инфлацията, но за момента, нито го виждам нито го вярвам.

# 220
Аз казах за 10, в краен случай 20.

Е, аз какво твърдях!?

Ми ти си си написал какво си твърдял.
10 години... В краен случай 20.
И в защита на това даваш пример, който ти е крайния случай.
Да отваряме ли скоба, че коментираната цена е 66м2х1400 - 92400 + 3% да кажем разход по придобиване 95к.
За апартамент шпакловка и замазка.
Викаш оборудване, настилки, врати, баня, кухня, уреди, обзавеждане, поддръжка и данъци за 20 години, гаранция за 240 месеца наем в рамките на тези 20 години ги сместваме в 5000 евра Simple Smile))

Та, предполагам сам разбираш, че с дадения от теб пример влизаш във варианта - за минимум 20, до 30 години, което няма нищо общо с това, което твърдиш...
За да бъдем точни ще кажа, че покупната цена е 92092 евро, а който чете с разбиране му е ясно, че прехвърлянето няма да струва 3 процента, а много по-малко. С две думи ще останат близо 7000 евро, които при големите отстъпки, които ще се ползват са достатъчни за довършването на този малък апартамент. При това гранитогресът, ще е широкоформатен италиански, а кухнята с МДФ. Годишен данък и такса смет в България  са смехотворни, а очакваният наем първоначално ще е 500 евро, а след 5-10 години ще е по-висок. При всички случаи този имот ще е изплатен до 20 години, а продажната цена тогава ще е много по-висока. Не знам защо тази съществена част от уравнението упорито се пропуска. Ето апартамент с подобна квадратура, но с по-малък хол и по-малка спалня. Освен това се намира на по-лошо място и в далеч не толкова луксозна сграда. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2c16623828104849 … mp;f1=1&fe7=1

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 05:34 от Мъфин

# 221
Мъфин в твоето уравнение липсва, че до 20 г. цените на всичко ще са по-високи. Т.е. цента на апартамента ще е същата в сравнение. Но ако нямаш какво друго да ги правиш парите не е зле да ги сложиш там. Ако обаче се лишаваш от нещо, каквото и да е то, според мен не си струва.

# 222
3% данък се дължи на столична община, ама това инвеститорчетата не го знаят, голям смях.

Текущи наеми от 500 евро в хаджи димитър и 400+ евро в малинова долина са още по-голям смях, независимо за какъв двустаен апартамент става въпрос. За 20 години на този апартамент, за да е въобще отдаваем в сегмент, различен от най-най-ниския, трябва да му се направи поне 1 цялостен ремонт на банята + кухненския бокс, да му се сменят поне 1 път климатиците, 2 пъти бялата техника, поне 1 смяна на всички мебели - ама тия разходи кой го брои, бе, инвестицията в имот е най-добрата инвестиция, 'щото й смятаме възвръщаемостта спрямо наем през 100% от времето, на който не му плащаме данъци, върху цена на шпакловка. Голям смях, както казах.

Инвеститорчетата в имоти нямат даже и интелектуалния капацитет да си сметнат реалната възвращаемост на инвестицията, да не говорим за друго.

# 223
да не говорим за общи ремонти на покриви, асансьори ... които май са едни от най-скъпите.

# 224
Точно това писах и най предвид, но се писа, че семейно се занимавали с имоти от 40 години и гроздето ни било кисело.
Може и да ми е кисело, но калкулацията строителство и завършек на имот, ипотеката,  наемите, амортизацията и статистиките са ми една идея по- ясни май.

Общи условия

Активация на акаунт