Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 42 516
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
Tre, защо гледаш период от 5-10 години? Дай 20

# 496
Аз миналата седмица купих супер краткосрочни американски ДЦК с лихва 3% на годишна база. Това докато чакам да излязат по- интересни инвестиции в акции или имоти. 2 годишното ДЦК е 4%

# 497
вече има банки с 3% за депозит / примерно TBI/ , те за сега дават най- висока, но не съм сигурна за 2 или 3 години е.
Не е никак лошо ако искаш да имаш за всеки случай пари настрани( войни и тн, всеки изпада в чуденка, предвид ситуацията).
а по повод вдигане на % за ипотечните  имам мнение , а и това се учи вече май в училище, че кредита не трябва да ти е по висок пт определен процент от дохода.. Та тези 20-30-70лв  би трябвашо да не повлияят толкова много на джоба ни.

Последна редакция: ср, 28 сеп 2022, 23:22 от FBID10156259284633594

# 498
Какви 20-30-70 лв?

# 499
Ако кредитът ти е достатъчно голям, а джобът не достатъчно дълбок, ще ти повлияе тоя един процент и как още.

# 500
То тва съотношение кредитът да е определен процент от дохода (30% някъде беше правилото), в бг не се спазва. То си е по-скоро лична преценка и благоразумие.

# 501
То тва съотношение кредитът да е определен процент от дохода (30% някъде беше правилото), в бг не се спазва. То си е по-скоро лична преценка и благоразумие.

Това отговаря на предишния коментар. Редно е да имаме финансова култура и тогава такива ситуации няма да са драматични.

# 502
По принцип и за наем, и за кредит, се води, че идеално е да не надвишава 30% от дохода. В големите градове, където имотите са скъпи, не е винаги възможно и общо взето уж се гледало да е не повече от 50%. Но и това не винаги се спазва. Разбира се, това си е риск на банката, имат си уж отдели, които трябва да следят. Но ако си мислите, че е реалистично лихвите да се закотвят на плюс 1% от сегашното ниво, е много вероятно да се разочаровате. И всеки взел кредит примерно 200 хиляди лева, за което не може при цените от последните години да се купи кой знае какво ако се търси малко по-голямо жилище, ако не си е преценил добре възможностите, е вероятно да не осъзнае откъде му е дошло.

# 503
Разбира се, че сте прав/а, но аз лично живях в малко жилище, докато не бях сигурна в доходите, които се повишават с годините и с проф опит и подкрепа на половинката до
мен.
Защото така или иначе се включих в темата ще кажа, че за мен имотите до скоро бяха прекалено достъпни за европейска столица.  Който имал и взел браво, за останалите разбира се че пак е възможност, но няма да е толкова лесно и бързо за изплащане.

# 504
Аз миналата седмица купих супер краткосрочни американски ДЦК с лихва 3% на годишна база. Това докато чакам да излязат по- интересни инвестиции в акции или имоти. 2 годишното ДЦК е 4%
За чакане си е. Като гледам някои хора инвестирали в индекси от доста време седят назад. Това е за 6 месеца, но и годишният е доста на минус.

Бях ти казал, че ще тествам този индекс на ливъридж 30, но гледайки колко устойчиво спада се отказах и добре, че го направих. Щеше да е касапница (за мен 😀). Ти ме посъветва за него и препоръча максимален ливъридж 3. Сега се чудя кога да вляза без ливъридж. Според теб до какво ниво да чакам да падне?

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 00:52 от Мъфин

# 505
Отговорих ти на лично за да не затормозявам другите с приказки за пазарите. Иначе ако някой друг се интересува марджин най- добре е да се ползва саmo за супер краткосрочни транзакции, обикновенно от нялко минути до няколко дни. Аз тука каквото проповядвам е да се купува редовно и да се държи с години. През 2008 криза СП падна около 60% обаче после скочи 7 пъти от дъното и над 3 пъти от пика преди кризата.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 03:15 от Neymar09

# 506
В сащ не им е приятно. Това е за хора с отличен кредитен рейтинг. За средностатистически нещата вече отиват към 8%.

# 507
...Който имал и взел браво, за останалите разбира се че пак е възможност, но няма да е толкова лесно и бързо за изплащане.
Не е до европейска столица, а до замеряне с европейски пари. Когато това се прекрати, а то ще стане в един момент ще се свърши и с фокуса - най-бедната държава в европа, всички декларират колкото за хляб с кисело мляко за меню, но пазаруват жилища на световностолични пари с кеш.
Тогава вече наистина кредитите ще се окажат дългосрочни.
Сега въртят и сучат и натискат Германия да постигне същите финансови висоти като у нас и да овладее нашия фокус, като си махне прага на задълженията ... за да увеличава уж социалните придобивки на лежащите по диваните и на черноработниците. Както действат ще си го избачкат за още една година, но после ? Да видим.
А до тогава може да се откажат от теорията , че Гретхен се е гмуркала в Балтийско море и да надделеят провокациите с много по-сериозен саботаж като си заотговарят един на друг върху нашите глави.

# 508
Тия с кредитите са 50% от купилите на година. В АВ ако правилно съм гледала има 17 млн. имота. общо.  Та, да го кажем, в опасност са закупилите през последните 10 години с кредит над възможностите си. Е, да, ама 2012-2016 цените са били на дъното и даже и да вдигнат лихвата, то главницата им е малка и полуизплатена. Реално в опасност да не могат да си изплатят заемите са някакъв % от 50% закупили през последните 5 години. На фона на броя собствени жилища дали е съществено?
И ако лихвите по заемите с ипотека станат 8%, то потребителските ще са 12%. Какво ще се случи с маникюристката, кафенето, бакалията? Собствениците дали ще издържат да плащат заплати, увеличено гориво и отопление, увеличена лихва по заема? Или по-скоро ще хлопнат кепенците, вместо да работят на загуба. А като няма работа и цари несигурност, кой ще купува имоти (освен Танграта и Уорън Бъфет)?

# 509
  • СИ
Разбира се, че сте прав/а, но аз лично живях в малко жилище, докато не бях сигурна в доходите, които се повишават с годините и с проф опит и подкрепа на половинката до
мен.
Защото така или иначе се включих в темата ще кажа, че за мен имотите до скоро бяха прекалено достъпни за европейска столица.  Който имал и взел браво, за останалите разбира се че пак е възможност, но няма да е толкова лесно и бързо за изплащане.

Б@х тая европейска столица... Преди няколко месеца имах глупостта да изляза ей така, просто да се поразходя надвечер. От МОЛ Парадайс към зоопарка. Смрад и пушилка. Зъбите ми започнаха да скърцат от прахоляк.
Безразборно строителство накъдето и да се обърнеш. Сгради, блокове и блокчета с миниатюрни балкончета и маломерни стаи. Някакви улици водещи в нищото, натъпкани с коли. Като се прибрах, обувките ми такива, все едно съм газил буците в някоя нива. И за всичкия този разкош по 1200, 1300, 1500 евро квадрата... Ми не знам... Очевидно е, че има кой да ги дава. Ако ще се заробвам с кредит за имот в европейска столица, не е ли по-добре да е на запад от Виена?

Общи условия

Активация на акаунт