Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 11

• 87 630
  • 838
  •   1
Отговори
# 735
Ние от магазина с висящите кукли пред Дяволското гърло миналата година си взехме мед от мента. Синът ми много го хареса, когато господинът му предложи да го опита, въпреки че у дома мед не ядем при никакви обстоятелства - много е ароматен.

Този мед не е точно от мента. Добавят им етерични масла, затова разполагат с толкова много "екзотични" видове.
С мента, с кръвен здравец и с пчелно млечице съм взимала от там.

# 736
Дали изобо е мед ? Ние преди години сме вземали в вкус и е било ужасна гадост.

# 737
В дъждовно време съм била на “ Невястата” и “ Калето”, почти не се усеща кал, пътеките са утъпкани . Може да посетите и планетариума в Смолян.

# 738
Ние от магазина с висящите кукли пред Дяволското гърло миналата година си взехме мед от мента. Синът ми много го хареса, когато господинът му предложи да го опита, въпреки че у дома мед не ядем при никакви обстоятелства - много е ароматен.

Този мед не е точно от мента. Добавят им етерични масла, затова разполагат с толкова много "екзотични" видове.

Точно. Пчелите не са в кошара. Събират откъдето дойде.

# 739
  • София

Не, не е пчелен мед. Ментата се попарва с определено количество вода, стои известно време, прецежда се, добавя се захар и се сгъстява, после малко лимонтузу и в буркани. В нета има колкото искате рецепти за ментов мед. Подобна  е рецептата и за боровия мед - прави се от зелени шишарки или от борови връхчета.

# 740
За това се казва борово сладко или там каквото е.Мед е събраното от пчелите.

# 741

Не, не е пчелен мед. Ментата се попарва с определено количество вода, стои известно време, прецежда се, добавя се захар и се сгъстява, после малко лимонтузу и в буркани. В нета има колкото искате рецепти за ментов мед. Подобна  е рецептата и за боровия мед - прави се от зелени шишарки или от борови връхчета.

Купувала съм т.нар ментов мед от масичките пред Ягодинската пещера. На вкус и на вид ми е като на онези смучащите бонбони лукчета, само че разтопени на водна баня... Не бих си взела повече, за мен са фалшиви повечето екзотични видове "мед" по тези места.

# 742
Не знам, не съм го опитвала. По принцип, добавеното етерично масло, няма да навреди на качеството на меда, ако е истински. Просто веднъж на една такава сергия, се опитваха да ме убеждават, че пчелите видиш ли, специално от еди какво си само го събирали.Тая същата мацка се опитваше да ми продаде и "самородно злато" от реката, събирано същата сутрин от "едно момче" Grinning . Струваше 80лв тогава при нея, а аз съм виждала такива бурканчета със златни люспички, в почти всеки природонаучен музей и на щандове при други туристически атракции, на цена 24-25лв.
Обаче не мога да анатемосам меда им , тъй като наистина не съм взимала. Може пък да е с добро качество. Взимала съм разни сладка, от такива търговци и винаги са били много хубави.

# 743
От както взех някаква странна бяла пихтиеста течност от Юндола продавана като мед от магарешки бодил приключих с карипътните продавачи.
Преди много обичах да пазарувам от краипътни продавачи, но в България са просто едни прекупвачи измекяри.

# 744
  • Някъде там
Здравейте. Искам да попитам ако някой скоро е ходил в Главатарци, дали още има магазинче или трябва да се пазарува от съседно село.
Запазили сме в Стефанови къщи за една седмица. За тях отзиви има ли ?
В Главатарци сме били няколко пъти, на различни места, но последните години не сме и затова питам има ли още магазинче.

# 745
Просто веднъж на една такава сергия, се опитваха да ме убеждават, че пчелите видиш ли, специално от еди какво си само го събирали.

Дядо беше пчелар, та не че специално събират, ама като цъфти липата примерно, събират главно липа и така има липов мед.

И аз да питам, дайте някакви хотели, хижи, къщи за гости дето има какво да прави дете на 2 и 1/2 около Пловдив или по трасето Пловдив - Смолян.

# 746
Някой да е посещавал скоро кулата Снежанка на Пампорово?
Може ли да споделите какви са цените за качване, дали може да се обядва там или е само кафене и дали е достъпно за майки с колички?

# 747
Ако е с лифт - пак може, ако количката е сгъваема. Впечатленията ми са от мин.година. На кулата си има асансьор и не е проблем бебе с количка. Но много хора чакат на опашка за асансьора.
Горе в заведението мислех, че ще е скъпо, но, всъщност цените са като в заведенията във Варна. Тип бистро е, всичко има.

# 748
Здравейте, да попитам пак за съвет.

Какво препоръчвате да посетим около Кърджали? Имаме два пълни дни, а има толкова много места. Задължително Перперикон и каменните гъби съм намислила. Иска ми се и Утробата и някое от светилищата с издълбаните дупки в скалите, но се чудя кое от тях е най-лесно достъпно. Абстрахирам се от факта, че сигурно ще е топло, но ние се прибираме в България само през лятото, така че нямам много избор.

Ще помоля също за препоръка от къде се разкрива хубава гледка към Арда или язовира, или и двете и катеренето не е много.

Сърдечни благодарности за препоръките.

# 749
  • Пловдив
Много ще е топло даже. Но щом сте решили, препоръчвам този маршрут https://maps.app.goo.gl/eCMKXjd1wbrYiLBv9?g_st=ac
Гледката е невероятна. Катерене са само първите 20-30 минути, после е равно. Ако продължите, това е алтернатива за Утробата и определено по-лесния достъп до нея. Изтеглете си карта, защото жълтата маркировка се губи, а има пътеки от животните.
После може да хапнете или да пийнете кафе в хотел Боровица с гледка към язовира

Надолу по същия път има каменен мост, висящ мост и ниши /Небеска и Асар Кая/. Леснодостъпно е всичко.

Общи условия

Активация на акаунт