Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 11

• 87 587
  • 838
  •   1
Отговори
# 795
  • В две мъжки сърца
А коя е очарователната част на Родопите? Била съм в Пампорово, Широка Лъка, Ягодинската пещера, Велинград и сега предстои Цигов чарк. Когато съм в Стара планина, душата ми пее, зеленото ми е различно от всичко друго. Знам, че и в Родопите има много такива местенца, ама явно не съм ги уцелила.

# 796
  • Пловдив
Всички онези малки селца из Родопите, са онези възпяти Родопи за мен.
Велинград, Пампорово и всякакви такива "топ" места, не са ми Родопи - а реклама и много наляти пари. В Пампорово сума ти хотели си стоят недовършени като скелети. Велинград е едно село с хотели, въртящи милиони, Клептуза е като жабуняк🤮
Обичам крепости, екопътеки, природа и шум на птици - Родопите изобилстват с такива места. Да карам по завоите нагоре от Пампорово.
Просто всеки тръгвайки нанякъде трябва да е наясно какво търси и какво предлага района.

# 797
bamboo 5, предната неделя ходихме на Фотинските водопади ..В резюме от Фотиново до водопадите е около 4км по горски път ( между другото видях и джипове да разхождат по -мързеливите, но не сме питали нито от къде се наемат , нито колко струват)- в първата около 1/3 има участъци  през поляни където няма сянка, останалата част си е сенчест горски, с малки изключения почти равен път . Имаше няколко ентусиасти които с леки коли бяха достигнали до различни места...ако имате висока кола/ джип- нямате да имате никакъв проблем . Слизането до първия водопад е 120м ( от пътя до слизането е още към 50-60м) стръмно е и да, не е обезопасено ...След това се връщаш отново до пътеката и оттам от 2ри и 3ти водопад около 300-400м -отново е стръмно но пътеката е в сравнително добро състояние  .Тъй като е късно лято е естествено да не са толкова обилни, но достатъчно и за мен са красиви. Носете си доста вода , защото чешмите по пътя буквално капят и са доста жабунясали.
За мен Родопите са прекрасни - в този район приоритетни са природните красоти , с изключение на Батак и Пещера, ако ти харесва история - района на Кърджали е за предпочитане- не че там няма прекрасни места

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 08:52 от tky

# 798
Хубаво место за разходка в близост до Цигов чарк е язовир Голям Беглик - високи борове, скрити пътеки около ръкавите и много малини. Подминавате района с къмпингуващите и след това е диво, тихо и магично. Носете си вода и храна, ако решите да ходите в тази посока.

# 799
Да Mur прекрасно е там , ама аз съм от тези дето през деня обикалят пущинаците Grinning ама вечер искат да спят на удобно, преди това да се поглезят с басейнче, като хапват друг да им сервира - така че само за разходка е ок

# 800
И аз търся комфортни места. Денем мога да обикалям по пущинаците, но в къщи на баби, разни общи бани или да спя в еди каква си самобитна атмосфера, не ми е приятно. Затова и спим в Пампорово няколко години подред и пътуваме от там за разни места всеки ден. Тази година сме разделили нощувките и ще бъдем и в с. Кирково. Там също попаднах на приемливи хотели.

# 801
Аз само предлагам приятна дестинация в близост за разходка. На Цигов чарк най-вероятно пак няма да види чара на Родопите. Иначе, bamboo 5 ще спят на удобно легло, може и басейн да имат Simple Smile Всеки избира местата за нощувка според собствените си предпочитания, нормално е.

# 802
  • Някъде там
bamboo 5 ти не уточняваш какво точно търсиш. Забележителности или природни гледки ?
Цигов чарк не е нито едното от двете, но в няколкото посоки има какво да се види, ако искаш.
Струва ми се, че предварително си се настроила негативно ?
По пътя от Пещера -  пещера "Снежанка". Фотинските водопади. Батак.
На самия язовир Батак на мен ми харесва частта от към стената.Местността "Дъното".
По пътя за Велинград може да отидете до Дорково  и забележителностите наоколо, ако не сте ходили когато сте били във Велинград(Плюценски парк, крепост Цепина ) връх Милеви скали. Гледката за мен е страхотна.
Просто много зависи какво искаш да видиш и колко искаш да ходиш.
До Доспат и Сърница се разходете. Язовир Доспат е много по красив за снимки от  язовир Батак. И в Доспат и в Сърница има къде да хапнете.
Щях да предложа "Тошков чарк", но с това източване на язовири не знам има ли помен от него. Голям Беглик беше наполовина празен преди три седмици.
От Доспат за Девин също има красиви природни гледки. Много зависи с какво време разполагате, иначе бих предложила Гарвановата скала за невероятна гледка, но тя е в другата посока от Брацигово към Розово и местността "Розовски вриз".

# 803
Sorscha  -  абсолютно сте права.Досега съм отсядала 4 пъти в къща за гости - ами само в една съм улучила да ми харесва и то не защото съм капризна , но държа на чистота ...Да и аз другата седмица ще съм в Пампорово - харесала съм си един хотел, две години подред ходя - не е някакъм лукс , но всичко си има . В Кирково съм отсядала много отдавна  сигурно преди  повече от 10год - в  "Романтика" с микроязовира за риболов и къщичките .Да вметна, че съм строителен инженер, та толкова хубав материал( качествени материали) тотално  похабен рядко съм виждала . Тогава да те беше страх как да стъпиш на верандата - сигурно имаше няколко дупки на които бе сложена, не закована дъска,  така и не можахме да затворим вратата на банята , а и  бе с объркани наклони - като се къпеш водата вместо да се оттича отиваше в стаята , и  нещо дето видях за първи път:  разделянето на детския от основния басейн ставаше с .....   въже !?Повече не си спомням подробности ( някъде в старите "родопски" теми съм се оплакала) , но оттогава заобикалям този комплекс. След това по време на майските празници при направена и заплатена регистрация на един друг хотел пак там - два дни преди това ми върнаха пари с думите - намерили група да отседне !? и да предложиха ми някаква къща с отвратителни отзиви да съм се настаняла с отстъпка там ...Явно затова не харесвам Кирково и отсядам в Златоград и Ивайловград

# 804
...Много зависи с какво време разполагате...
2 дни е написала, така че все ще си харесат нещо от предложенията

# 805
Sorscha  -  абсолютно сте права.Досега съм отсядала 4 пъти в къща за гости - ами само в една съм улучила да ми харесва и то не защото съм капризна , но държа на чистота ...Да и аз другата седмица ще съм в Пампорово - харесала съм си един хотел, две години подред ходя - не е някакъм лукс , но всичко си има . В Кирково съм отсядала много отдавна  сигурно преди  повече от 10год - в  "Романтика" с микроязовира за риболов и къщичките .Да вметна, че съм строителен инженер, та толкова хубав материал( качествени материали) тотално  похабен рядко съм виждала . Тогава да те беше страх как да стъпиш на верандата - сигурно имаше няколко дупки на които бе сложена, не закована дъска,  така и не можахме да затворим вратата на банята , а и  бе с объркани наклони - като се къпеш водата вместо да се оттича отиваше в стаята , и  нещо дето видях за първи път:  разделянето на детския от основния басейн ставаше с .....   въже !?Повече не си спомням подробности ( някъде в старите "родопски" теми съм се оплакала) , но оттогава заобикалям този комплекс. След това по време на майските празници при направена и заплатена регистрация на един друг хотел пак там - два дни преди това ми върнаха пари с думите - намерили група да отседне !? и да предложиха ми някаква къща с отвратителни отзиви да съм се настаняла с отстъпка там ...Явно затова не харесвам Кирково и отсядам в Златоград и Ивайловград

Избрали сме хотел "Елит" в Кирково. Половината от отзивите не са добри, но мислим там да резервираме все пак, да видим. Ако някой има отзив, да каже.

Ние също не сме кой знае колко претенциозни - малко прах, косъм в банята или меню с три вида храна само, не биха ми развалили почивката. Но, ако се чувствам като "гост", трябва да се съобразявам, контактувам от куртоазия с някакви хора бих се натоварила. Също ме ядосва зле приготвена храна, мога да ям само кюфтета на скара, но да са ок.
Преди две години ядохме в един ресторант в Широка лъка. Препоръчаха ни традиционни неща - пататник, боб, качамак, някакви ребра яде мъжа ми. Аз съм имала село, яла съм такива неща, не съм дошла от Париж. Ми не отговаря качеството на цената. Качамакът според мен беше от пакетче и бяха сложили вътре малко накълцани зърна сварена царевица. Пататникът беше суров. Аз, която съм със здрав стомах и нямам проблеми, цяла нощ сновахме будни с мъжа ми от болки и киселини.

# 806
На Родопите се стремя да ходя минимум 2 път годишно, но Широка лъка е типичен капан за туристи и то най вече чужденци, с ужасни заведения, с хигиена под голям въпрос, сергии по тесния път с  чорапи, мед и терлици, за които не бих се заклела, че не са родно китайско производство. Всичко там вече е ориентирано да се хване някой шаран , унищожена е атмосферата , ако някога я е имало,  както често става с разни китни градчета, които изведнъж стават популярни сред туристите.Единственото ми неприятно преживяване от Родопите съвсем наскоро беше именно това градче.
По същия начин и Триград навремето не ми хареса изобщо, в атмосферата там има нещо не родопско, а допринесе и една къща за гости, в която ни караха да се събуваме навън и с някаква досада предлагаха мекици. Е, мерси, оттогава  ги избягвам отдалеч къщите за гости.
Да усетиш атмосферата е някой път и въпрос на моментна нагласа вътре в самия теб, а и може би трябва да се постои поне 3-4 дни, по близо до природата да попаднеш на някоя ситуация или момент, който да те омагьоса, не става по поръчка...Нашият начин на живот е много  бърз, тичаме от работа на път и се надяваме пътуването  и мястото бързо да подействат...

Да добавя, че бяхме, в Маунтин лейк в апартамент от собственици. Втори път в комплекса. Апартаментът беше зле, но комплексът е на отлично място, непоследствено до гората , с хубави места за игра и почивка и с отлична закуска.

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 16:31 от Чинар

# 807
На Родопите се стремя да ходя минимум 2 път годишно, но Широка лъка е типичен капан за туристи и то най вече чужденци, с ужасни заведения, с хигиена под голям въпрос, сергии по тесния път с  чорапи, мед и терлици, за които не бих се заклела, че не са родно китайско производство. Всичко там вече е ориентирано да се хване някой шаран , унищожена е атмосферата , ако някога я е имало,  както често става с разни китни градчета, които изведнъж стават популярни сред туристите.Единственото ми неприятно преживяване от Родопите съвсем наскоро беше именно това градче.
По същия начин и Триград навремето не ми хареса изобщо, в атмосферата там има нещо не родопско, а допринесе и една къща за гости, в която ни караха да се събуваме навън и с някаква досада предлагаха мекици. Е, мерси, оттогава  ги избягвам отдалеч къщите за гости.
Да усетиш атмосферата е някой път и въпрос на моментна нагласа вътре в самия теб, а и може би трябва да се постои поне 3-4 дни, по близо до природата да попаднеш на някоя ситуация или момент, който да те омагьоса, не става по поръчка...Нашият начин на живот е много  бърз, тичаме от работа на път и се надяваме пътуването  и мястото бързо да подействат...

Да добавя, че бяхме, в Маунтин лейк в апартамент от собственици. Втори път в комплекса. Апартаментът беше зле, но комплексът е на отлично място, непоследствено до гората , с хубави места за игра и почивка и с отлична закуска.

Абсолютно разбирам за какво говориш. Хотелът сигурно за някои е в разрив с атмосферата, но аз го предпочитам. Нямат лично отношение, нямат претенции за автентичност.
Но като започне да ме убеждава някоя възрастна жена, че този мед е от личните кошери и прасето е току що заклано и направено на суджук, а се вижда, че не е така, ми става тъжно и обидно.

# 808

Ние след 3 седмици сме в Маунтин лейк - в апартамент на собственик. Как стоят нещата със закуската?Трябва да говорим с управителя на ресторанта ли? И каква е цената горе-долу?

# 809
Около 15 лв беше закуската / пиша по памет/, на блок маса. Плащате сутрин на някой от персонала.

Общи условия

Активация на акаунт