Колко е семейния ви бюджет?

• 19 363
  • 368
  •   1
Отговори
# 180
Няма смисъл от спестовна сметка. 1 лев днес не е 1 лев утре. Инвестиция в недвижим имот, образование, но не и пари в банка за 20 г напред.

# 181
  • София
Що, мен ми е много добре така.

# 182
Не обичам да губя, а и е готино парите, дето си изкарал преди години сега да са х3. Е може да не съм взимал домашна помощница, ама пък съм направил доволно други работи.

# 183
Дайте идеи в какво да инвестираме за да не ни изяде инфлацията?

# 184
# 185
Хвърляйте ги, инфлацията ще ги глътне. По- добре изплащайте имот, в който детето един ден ще живее..
Точно същото мислехме, но позната ни каза, която вече детето и е на 20 години, че така отворили сметка на сина си и когато навършил 18 години с тези пари му платили таксата в университета в Германия. Но да - той е роден 2001г., а моята бебка 2022г.
Благодаря, ще го обсъдим.
Спестявайте докато съберете за първоначална вноска за малък апартамент. После вече го изплащайте и когато стане пълнолетно детето, да си реши там ли ще живее или ще го продаде и на свой ред ще изплаща нещо по-голямо. Също през това време може да се дава под наем. Пари вложени в имот си пазят стойноста в най-лошият случай!

# 186
  • София/Севлиево
В недвижим имот ако имате достатъчно.Преди време свекърът имал пари,но все се чудил какво да ги прави и кризата през 97-ма му ги стопила.През 2019-та купи къщата, в която живеем ние в момента и все овиква ММ,че ние харчим всичко тук и сега(което не е баш тъй,защото 2005-та ММ купи апартамент,който изплатихме за 10 години, сега искаме и подобрения по къщата да направим,но на този етап свекърът не е съгласен с идеите ни).

# 187

Бъзикаш се, ама тва е най добрата краткосрочна инвестиция тази година. Вече е мслко късно, а и 3-4 тира дърва си искат доста място, другото е, че за макс година трябва да се махнат, защото гният. Отделно има и правни пречки, документи, билети, не можеш просто да ги пляснеш някъде.

# 188
Видях удобна опция на ДСК спестовна компонентна сметка, някой да ползва?
Смисълът на тази спестовна компонента е, че парите в нея не са достъпни с картата и така се чувстваш по-спокойно, че не може някой да ги присвои при он-лайн измама, също така помага за спазване на собствена дисциплина. Подходяща е за хора, които искат да отделят скромни спестявания за буфер при непредвидени ситуации. Няма никакъв инвестиционен смисъл, защото е с нулева лихва.
Висока инфлация и нестабилност ще има поне още няколко години. За пари, които ще се ползват с хоризонт 3-5 години, аз честно казано, не виждам какви са добрите алтернативи. За дълъг хоризонт - над 10 г. - част инвестиции във фондове, акции. Имотът също е добър вариант, но много зависи от самото му качество, местоположение. На зелено, според мен, в момента е доста рисково ,а хубави готови имоти, вкл. старо строителство, почти не излизат, поне в СФ. Къщи в добро състояние около областни градове или в близост до туристически дестинации също са добра инвестиция. Там обаче пак има доста рискове и трябва добре да се проучва - дали са изрядни документите, как стои въпросът с водоснабдяване, ток, канализация, самата конструкция стабилна ли е, има ли струпване на роми в населеното място, дали създават проблеми и т.н.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 21:06 от TafTaf

# 189
Видях удобна опция на ДСК спестовна компонентна сметка, някой да ползва?
Смисълът на тази спестовна компонента е, че парите в нея не са достъпни с картата и така, се чувстваш по-спокойно, че не може някой да ги присвои при он-лайн измама, също така помага за спазване на собствена дисциплина. Подходяща е за хора, които искат да отделят скромни спестявания за буфер при непредвидени ситуации. Няма никакъв инвестиционен смисъл,защото е с нулева лихва.
Висока инфлация и нестабилност ще има поне още няколко години. За пари, които ще се ползват с хоризонт 3-5 години, аз честно казано, не виждам какви са добрите алтернативи. За дълъг хоризонт - над 10 г. - част инвестиции във фондове, акции. Имотът също е добър вариант, но много зависи от самото му качество, местоположение. На зелено, според мен, в момента е доста рисково ,а хубави готови имоти, вкл. старо строителство, почти не излизат, поне в СФ. Къщи в добро състояние около областни градове или в близост до туристически дестинации също са добра инвестиция. Там обаче пак има доста рискове и трябва добре да се проучва - дали са изрядни документите, как стои въпросът с водоснабдяване, ток, канализация, самата конструкция стабилна ли е, има ли струпване на роми в населеното място, дали създават проблеми и т.н.
Много благодаря! Много изчерпателен коментар!

# 190
  • Между гори и планини
Хаха, и аз имах спестовна книжка от баба ми, събирала жената 18 години, за да мога с тях 97г да си купя обувки за абитуриентския бал... Ако имах 8000 месечен доход, не един, два апартамента на кредит ще взема. Пускам ги под наем и се изплащат сами.
Иначе в дърва вкарвам пари, но с година, две напред, само за лични нужди. Цената им всяка година скача, в момента са с 25 лв на кубик по скъпи от миналата година и няма да станат по евтини. Обикновено купувам 16 кубика, миналата година купих 34, не искат ни вода, ни храна. Покрити са, част от тях вкарах за отопление за тази зима и сега поръчах нови. Вали, гърми, с режим на тока, у дома ще сме на топло поне, ще има къде да сготвя и вода за къпане. Добре че не живея в града , в апартамент.

# 191
  • София
Аз съм на пелети, луксозен живот живея Mr. Green

# 192
Криптовалути? Никога не съм разбирала подобни инвестиции...някой да е на печалба?

# 193
  • София
Трябва добро познаване на материята, много четене, много гледане, много слушане.
Но да, получава се, но не и бързите удари, каквото си мислят повечето хора.

# 194
Друга идея е земя. Обаче в този случай въобще не съм наясно от какво се печели.

Общи условия

Активация на акаунт