Колко е семейния ви бюджет?

• 19 353
  • 368
  •   1
Отговори
# 165
Такива големи суми под дюшека определено си е дерт. Професионални обирджии ще ги намерят лесно в един апартамент, даже и сейфа няма да помогне. Начини за съхраняване естествено има, но основния проблем  инфлацията е неизбежен. Така че всеки си решава, аз поне за близо 40те си години съм се нагледал на катаклизми. Най готиното ми го разправяха- при едно наводнение, в мазето на селската къща изплували два буркана,  вътре двадесетолевки от соца, достатъчно за един апартамент, ама към онзи момент само с антикварна стойност.

# 166
Всеки е прав, защото това всичко са хипотетични ситуации, опитващи да предвидят бъдещи събития. В къщи могат да те оберат, в банка пък могат да ти хакнат карта и да изтеглят суми, нагледах се на такива случаи, вярно , че в половината случаи сумите се възстановяват, отнема обаче време, нерви, документи и тн. Така че реално нищо не е сигурно.

# 167
  • София
Какъв е смисъла цял живот да бъхташ по 48ч са седмица, да живееш в тристайна гарсиониера 45квм, но да имаш още пет инвестиционни апартамента, злато, сребро и вибраниум?

Ако такава е цената на пестенето, не си заслужава.
Но има и други опции.
Примерно, яко бачкане, но ранно "пенсиониране". Заслужава си.

# 168
  • Между гори и планини
Всеки е прав, защото това всичко са хипотетични ситуации, опитващи да предвидят бъдещи събития. В къщи могат да те оберат, в банка пък могат да ти хакнат карта и да изтеглят суми, нагледах се на такива случаи, вярно , че в половината случаи сумите се възстановяват, отнема обаче време, нерви, документи и тн. Така че реално нищо не е сигурно.
Никога, ама никога не се прави карта за спестовна сметка! Първо нали е спестовна, второ, да не ти източи някой нещо.
Нашето семейство има 1 карта, в нея се слага точно определена сума на месец. Аз лично пък си държа всичко да ми е в брой. Кредитна карта нямаме, кредити също нямам желание да имаме. Основното е - имам 10лв, харча 2, 3 са ми за спешен случай, 5 отиват за спестяване. И така с години. И в други теми съм разказвала за обратите на съдбата - днес имаш, утре нямаш. Как благодарение на моята спестовност ( да не се бърка със стиснатост) , направихме операции на мъжа ми, купих кола и къща. В същото време бяхме под наем... Все още не дразни, колко много харчи мъжът ми. Ето, пратих го за сирене, върна се с 3 пакета Зрънчо... Ей такива глупости.

# 169
Основното е - имам 10лв, харча 2, 3 са ми за спешен случай, 5 отиват за спестяване.
По принцип сте права, но такова разпределение при 4-членно семейство е възможно, ако месечният му доход е 20 хил. лв. Хайде да са 12-15 хил., ако ще се икономисва от някои неща.

# 170
Да се спестява 50% от дохода е възможно само при голям доход.
Действително е безсмислено да се живее в мизерия,а да се спестява.
Класическата формула е да се спестява 10% от дохода,но системно и от всички доходи.

# 171
На месец разполагаме с между 5000 и 8000лв. Рядко се случва по-малко или повече от този диапазон. Работи само мъжът ми. За бебето отиват най-много пари, след това за храна. В магазина оставяме по 100-150лв. и като се приберем - нищо не сме купили😀 Спестяваме пари. Отворили сме сметка на бебето за когато навърши 18г. живот и здраве и там хвърляме най-най много пари

# 172
  • София /Абсурдистан
Хвърляйте ги, инфлацията ще ги глътне. По- добре изплащайте имот, в който детето един ден ще живее..

# 173
Хвърляйте ги, инфлацията ще ги глътне. По- добре изплащайте имот, в който детето един ден ще живее..
Точно същото мислехме, но позната ни каза, която вече детето и е на 20 години, че така отворили сметка на сина си и когато навършил 18 години с тези пари му платили таксата в университета в Германия. Но да - той е роден 2001г., а моята бебка 2022г.
Благодаря, ще го обсъдим.

# 174
  • София
На мен нашите така са ми спестявали навремето. 18 г. Когато ги изтеглих, по време на най-голямото обезценяване на парите, бяха останали за 1 пастичка с боза.
Затова за нашите деца дори не сме откривали подобни спестовни сметки.
Важно е да имат покрив над главата, пък пари за такси се изкарват, вкл. има и удачни студентски заеми, стипендии и т.н.

# 175
Спестяваме пари. Отворили сме сметка на бебето за когато навърши 18г. живот и здраве и там хвърляме най-най много пари
Ако сте в чужбина - да, ако сте в България са пари хвърлени на вятъра.
Родена съм 70-те години, баща ми по същия начин слагаше пари по моя сметка, като казваше, че вещи и имане не са нужни, а със спестените пари мога да купя това, което ще ми е нужно като порасна. На влог през 86-87 г имах около 20 хил. лева, с които можеше да се купи жилище/построи къщи и да останат. Е, дойдоха 90-те години и с парите от влога едвам успях да купя едно яке на детето

# 176
  • София
Евентуално влог в чужда валута, но не съм особено оптимистично настроена и за това.

# 177
Левът е вързан за еврото чрез борда, файла никва няма от валута. Един апартамент през 2005 та струваше 40-50 хил, сега същия струва около 300 и повече според града.

# 178
  • София
То в цяла Европа 3 същата инфлация.
Аз седнах да наптавя отчет. Леле, пълна излагация. Ще се стягам!

# 179
Видях удобна опция на ДСК спестовна компонентна сметка, някой да ползва?

Общи условия

Активация на акаунт