ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 43 209
  • 661
  •   2
Отговори
# 600
Здравей, WonderWoman,
Да, ЯМР на малък таз е много добра идея. Определено там ще се види много по-добре ендометриозата. Може да направиш консултация и с невролог.
Аз имам 2 операции от ендометриоза, като имах лезии чак по бъбреците и гръбнака, и по сухожилия, които придържат матката към гръбнака (утеросакрални връзки).
Не казвам, че при теб е това, казвам, че нашата "приятелка" може да е почти навсякъде, за жалост. Лошото е, че е заболяване, което налага интердисциплинарен подход и лечение от екип от лекари с различни специалности, но за жалост това почти никъде не може да се намери.
Успех ти желая!

# 601
Magdalena, напълно съгласна с теб!  Мин месец за първи път имах цикъл без да изпия 3 аулина  (т.е без болка Open Mouth ) и го отдавам на едно от следните неща или пък на няколко заедно:
1. NAC добавката, като от нея  пих по 1 или две хапчета, и то само от първи ден на М до О, а и не всеки ден понякога;
2. Вечерна иглика от първи ден на М до О;
3. Доста разходки и леки тренировки вкъщи почти всеки ден;
4. Омега 3 по две хапчета вечер и метилирана фолиева сутрин;
5. Пробиотик вечер ;
6. Не ям сладко, не пия газирано, рядко ям пържено и тестени изделия. Ограничих и млечните продукти, като ям само кисело мляко и то не всеки ден;
Схемата ми на пиене на тези добавки е понеже правим опити за бебе.

Искам да попитам има ли странични ефекти NAC добавката като напълняване. Същото и за алфа липоидна киселина, ако знаете.Цикълът ти е станал безболезнен благодарение на вечерната Иглика,от нея и гърдите не болят.Омега 3 рибеното не взимам,от него много се качва. Иначе е много полезно..навремето го даваха на малки деца за качване на кг.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 12:30 от Kira55

# 602
NAC не води до напълняване, поне при мен.

# 603
NAC не води до напълняване, поне при мен.
Ясно, от шатаварито съм започнала да качвам.Сега четох за всичките добавките, които вземам.Шатаварито го спирам понеже при нисък екстрогенсе напълнява от него, макар че с него последния път на естествен цикъл на 11 ден имах два фоликула 14 и 15 мм и докторът беше много учуден, а съм над 45 ..и замразихме яйцеклетки.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 08:10 от Kira55

# 604
Здравейте. Откриха ми ендометриозна киста на яйчника, която махнах с операция миналия месец. Кажете ми какви добавки мога да приемам, нямам назначено лечение след операцията, тъй като нямам много симптоми - мойте по скоро са  проблем с храносмилането и червата.

# 605
  • София
Золадекс не е ли предписан?

Иначе омега 3, куркума, NAC, пробиотици. То има доста неща, но трябва много да се чете. Също и изключване на някои храни помага.

# 606
Здравейте ,имам Золадекс 3,6мг.,ако някой има нужда да пише на ЛС.

# 607
Золадекс не е ли предписан?

Иначе омега 3, куркума, NAC, пробиотици. То има доста неща, но трябва много да се чете. Също и изключване на някои храни помага.
Не, не ми беше изписано нищо и аз се зачудих казаха, че било за по-тежки случаи. Моят е по-странен нямам типичните симптоми на ендометриоза
(Силна болка при цикъл и тн.) кистата се откри случайно на преглед.
А каква марка омега 3 сте доволни, че като чета има много видове.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 07:19 от Ned.m

# 608
  • София

Тази пия от Iherb, препоръчвам.

# 609
И аз минах операция преди 15 дни за киста
И ми изписаха лечение за 3 месеца противозачатъчни Ясмин . Нямах срастваня и огнища.

# 610
Здравейте момичета преди 15 дни минах операция от киста . Била е разположена в дясно зад матката . И според докторите била ендометриозна
Днес излезна хистологичното изследване
Там пише,  че е била серозна киста пратих изследването на доктора чакам отговор
Бих искала да ми кажете някоя от вас да е запозната с този вид кисти, защото аз вече не знам кой да слушам и какво да мисля....

# 611
Здравейте,
Серозните кисти са пълни с бистра течност, имат плътна обвивка. Хистологичният резултат е най-точен, тъй като се изследва микроскопски видът на клетките от взетата проба. Лекарите са ви казали, че прилича на ендометриозна по изображенията от ехографа. Но няма как да са сигурни. Резултатите от хистологията би трябвало да ви успокоят, не е страшна киста и е доста по-малък дявол от ендометриозната ❤
Здравейте момичета преди 15 дни минах операция от киста . Била е разположена в дясно зад матката . И според докторите била ендометриозна
Бих искала да ми кажете някоя от вас да е запозната с този вид кисти, защото аз вече не знам кой да слушам и какво да мисля....

# 612

Здравейте колко см беше кистата от колко време я имахте ?

# 613

Здравейте колко см беше кистата от колко време я имахте ?

Кистата беше около 4 см.
Тя  си увеличаваше и намаляване размера , но никога не е била повече от 4 см.
Ами мисля че я имам от около 3,4 години, защото си няколко пъти ходих на доктор и все ми казваха задържан фоликул.
Не съм имала нито огнища нито срастваня .

# 614
Здравейте, момичета!

Искам да споделя моята история и да потърся вашите съвети и препоръки.

На 23 години съм и се боря с няколко съпътстващи диагнози — ендометриоза, Хашимото и инсулинова резистентност (в резултат от Хашимото). Преди около година ми откриха ендометриозата и преминах през лапароскопска операция за премахване на кисти от двата яйчника.

След операцията, по препоръка на гинеколога който ме оперира, започнах 6-месечно лечение със Золадекс, като към него беше добавен и Дуфастон, тъй като цикълът ми не спря напълно. След края на лечението ми беше назначена т.нар. "терапия за бързо забременяване", но тя се оказа неподходяща. В резултат – нямах овулация в продължение на 3 месеца, изпитвах постоянни болки и други усложнения.

Смених лекаря и след нови изследвания се установи, че имам нисък АМХ – 0.4. Бях насочена към репродуктивен специалист, направиха се пълни изследвания на мен и партньора ми, всичко изглеждаше обнадеждаващо и преминахме към първа инсеминация, която за съжаление беше неуспешна.

👉 И тук идвам с моето питане към вас:

Как успяхте да забременеете при подобни обстоятелства?
Коя клиника и кой лекар бихте препоръчали като най-компетентни и адекватни при подобен случай ?

Благодаря предварително за всяко мнение и опит, който споделите! 🌸

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 11:37 от angel 27

Общи условия

Активация на акаунт