ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 43 239
  • 661
  •   1
Отговори
# 435
На мен ми дойде на 60ти ден. Обаче знам от АГ, че е нормално до 90 дни. Ще дойде.

Но само от една ли?
Или след 6.
Шегувам се вече, то друго не ми остана… че щом една ми го спря за 70+ дни
Ако ми бяха предвидили 6, сигурно нямаше дя имам цикъл 2години😀

# 436
  • София
След 6та беше при мен. След 1 сигурно пак е така. То си е достатъчно силен препарат.

# 437
Здравейте, понеже видях, че темата е ендометриоза и реших да попитам. Наскоро ми откриха ендометриозна киста на десния яйчник - в момента е по-голяма от него. Ходих при две гинеколожки и ми казаха едно и също нещо. Гинеколожката при която ходя сега ми изписа като лечение зафрила за 6 месеца, за да спре да расте, и ако продължава да расте след лечението казва, че трябва да се махне или оперативно или, чрез бременност. Като симптоми имам силна болка, но не винаги и кафеникаво зацапване, но и то не е постоянно. Скоро ми свърши цикъла. На 26 години съм, другия месец ще навършва 27. Може ли съвет какво да правя?

# 438
  • София
Бих я оперирала и после опити или медикамент. Размерът ми се струва голям.

И консултация с лекар, който е специалист в тази област.

# 439
Дами, здравейте! Имам въпрос относно лечение със Золадекс. За втори път съм на 6 месечно лечение със Золадекс, имам ендометриоза, преди 6 години ми отстраниха десен яйчник с киста и преди 4 месеца ми отстраниха само киста от ляв яйчник. Поставена ми е вече 3та инжекция на 28.05 от това лечение, но ми дойде цикъл изведнъж, неочаквано, тази сутрин 08.07. Та въпроса ми е как това се случи, притеснително ли е, предполагам да, аз съм си притеснена и без друго, но някоя от вас знае ли за какво става въпрос, възможно ли е да не е сложена правилно, да се е капсуловала или пък нещо друго?
Благодаря!🌸

# 440
Има ли оперирани при доц. Магунска?

# 441
Дами, здравейте! Имам въпрос относно лечение със Золадекс. За втори път съм на 6 месечно лечение със Золадекс, имам ендометриоза, преди 6 години ми отстраниха десен яйчник с киста и преди 4 месеца ми отстраниха само киста от ляв яйчник. Поставена ми е вече 3та инжекция на 28.05 от това лечение, но ми дойде цикъл изведнъж, неочаквано, тази сутрин 08.07. Та въпроса ми е как това се случи, притеснително ли е, предполагам да, аз съм си притеснена и без друго, но някоя от вас знае ли за какво става въпрос, възможно ли е да не е сложена правилно, да се е капсуловала или пък нещо друго?
Благодаря!🌸
Нищо страшно не се е случило, но можеш да изследваш Истрадиола за да видиш дали ти действа правилно лекарството.
Нивата му трябва да са около 0 или поне в референтните граници за менопауза.

# 442
Влизам просто да си помрънкам и да споделя какво при мен намалява симптомите. Когато имам и боки в гърба, особено по време на МЦ пия ударни дози метилирана фолиева киселина (3-4 хапчета) (метилирана, защото имам мутации, които при мен пречат да усвоявам нормалната фолиева киселина). И по принцип е добре да си я пия. Ако я забравя - болките в гърба ми напомнят. Това е на принципа опит-грешка и при мен специално работи безотказно.
Друго - отдавна бях приемала N-ацетил-цистеин (NAC) на прах. Беше една огромна опаковка с бял прах. Определено ми влияеше добре на болките в ляво, включително и на червата. Някак тушира тези възпалителни процеси и го усещаш като леко затопляне и леко пощипване, но не и като болка. Работеше според мен, но само за симптомите. Не мисля, че ме е лекувало по някакъв начин, просто тушираше нещата.
Друго интересно при мен, че през 2014 г. мисля, че беше, когато вече ми направиха лапароскопия и се видя, че съм 3-та към 4-та степен. Ляв яйчник ми беше много повече засегнат, срастнал, с ендометриозни кисти, то и мен все в ляво ме боли. Успях със 100 зора да забременея инвитро, като яйцеклетките, които изкарахме при успешния ми опит, бяха от десен яйчник. Сега вече съм на 46 г. и горкият ми ляв яйчник е пак срастнал някъде в страни, вече не се виждат антрални фоликули, с една дума - почти е приключил. Десен яйчник все още се държи криво-ляво, но така или иначе влизам в менопаузата полека-лека.
Друго интересно при мен - хемоглобин винаги на долна граница, често тази отпадналост и лиспа на енергия. С желязо на долна граница съм - явно трябва и това да се адресира.

И частта с мрънкането - каква е тази смотана медицина? Как е възможно толкова десетилетия да не успеят да открият каква е патогенезата на ендометриозата?
Ясно е, че са видоизменени клетки, ясно е, че е се разпространяват. Ми да разберат какви патогени участват там, за да можем някакво по-адекватно лечение да приложим.
В научните центрове има брутална апаратура, която може да открие всички възможни патогени (да секвенира тяхното ДНК/РНК) на база всякакви телесни течности: кръв, урина, склюнка, пот, всичко що е течно и излиза от тялото. И толкова ли никой не се е хванал да изследва 5000-10000 случая с доказана ендометриоза и да се сложи един път в рамка какви са тези патогени, които я причиняват. Явно е, че са някакви вируси, които могат да навлязат в ендометриалната клетка, да променят нейното ДНК (да я видоизменят), явно е, че може да има и други патогени, но да го заковат веднъж за винаги и да се лекуваме по-адекватно!

# 443
Magdalena, напълно съгласна с теб!  Мин месец за първи път имах цикъл без да изпия 3 аулина  (т.е без болка Open Mouth ) и го отдавам на едно от следните неща или пък на няколко заедно:
1. NAC добавката, като от нея  пих по 1 или две хапчета, и то само от първи ден на М до О, а и не всеки ден понякога;
2. Вечерна иглика от първи ден на М до О;
3. Доста разходки и леки тренировки вкъщи почти всеки ден;
4. Омега 3 по две хапчета вечер и метилирана фолиева сутрин;
5. Пробиотик вечер ;
6. Не ям сладко, не пия газирано, рядко ям пържено и тестени изделия. Ограничих и млечните продукти, като ям само кисело мляко и то не всеки ден;
Схемата ми на пиене на тези добавки е понеже правим опити за бебе.

# 444
От сърце ти пожелавам скоро да ни се похвалиш! Simple Smile
Мисля, че това което приемаш, е супер!
И ако може един съвет, живот и здраве след първото успешно забременяване и раждане, гледай до година и половина, максимум две да си направите второ бебче. Наистина ендометриозата е в ремисия известно време. Успех! Simple Smile

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 11:31 от Magdalena1978

# 445
Дано, благодаря! Heart Иначе съм чувала, че бременността стопира ендометриозата, така че да стигна дотам Grinning

# 446
Дами, здравейте,
Днес, след дълги години с брутално болезнена  менструация и овулация от десния яйчник, най-накрая някой ми каза ендометриоза.. На 32г. съм. Пила съм 7 години противозачатъчни, изписвани от лекарите, като ги спрях преди 3 на своя глава. Имах отвратотелни странични ефекти накрая..
Та по същество, предложиха ми два варианта: проклетите хапчета пак или абразио.. Малко съм в шок, нямам никаква идея какво да направя.. Прикачвам и снимката от ехографа, ще съм благодарна някоя от вас да ми помогне с резултатите върху нея, тъй като явно съм се гипсирала и помня тук там какво ми каза лекарката.. Всъщност всичко коментирано ще ми е от полза..

# 447
А защо абразио, лапароскопия се прави за премахване на ендометриозна киста. После се изследва материал, за да потвърдят наистина.
Само на ехограф няма как да кажат дали със сигурност е такава кистата, ако това на снимката е киста всъщност, а не някое срастване.

# 448
  • София
Това ми прилича на сраствания. Лапароскопията е най-доброто решение, защото ще се видят повече евентуално засегнати участъци. Бих сменила АГ с такъв, който има опит с ендометриозата генерално.

# 449
LittleWolf, винаги съм се дразнела на тези лекари, които "казва това, казват онова". Да си го напишат, да си оставят подписа и датата над предполагаемата диагноза, да си опишат находката, т.е. това, което са видели на ехографа, но с дата и подпис.
Много е несериозно да ти казва. Това първо.
На второ място - моят опит сочи, че репродуктивните гинеколози могат да различават кога е задържан фоликул, кога е ендометриозна киста - има разлика. Може да отидеш при някой репродуктивен, който вероятно ще може да те ориентира по-добре.
На трето място - виж малко по-назад в темата - момичетата говорят за ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), където може добре да се видят срастванията в малкия таз. Може би по-скоро се насочи към този вариант и добър специалист, който ще може да ти разчете после ЯМР.
Лапароскопията е инвазивен метод, но да, това е златният стандарт и само тогава се доказва на 100% ендометриоза ли е или не е.
Да, също не виждам смисъл от абразио, освен ако не става въпрос за аденомиоза - това е когато тези увредените клетки растат и вътре в матката, а не само извън нея и когато правят сраствания. Когато са извън матката е ендометриоза, когато са вътре е аденомиоза. С хистероскопия и абразио се маха аденомиозата - правила съм го. Но външни сраствания (тръба и яйчник срастнали към матка например), няма как да се махнат с абразио - абсурд! Махат се с лапароскопия.
Не, противозачатъчните няма да ти решат проблема.

Общи условия

Активация на акаунт