ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 43 264
  • 661
  •   1
Отговори
# 450
Не ми спомена нищо за киста, само за хиперплазия на лигавицата на маткатата, после и ендометриоза в процес на разговор . За лапароскопия също не спомена, само двата варианта, които ви казах. Които всъщност са коренно различни сега като се замислям. . Аз така или иначе нямам никакво намерение да пия пак хапчета.
Ще ходя за второ мнение явно, ще потърся кой се е специализирал в тази насока..
Благодаря ви! Наистина много се стресирах днес.. 😔
Аз съм много боса в такива снимки, но е съвсем възможно да да имам сраствания, тъй като при овулация от дясно, по едно време бях готова да ходя в спешното за апандисит.. Докато не ми светна, че болката се появява през месец и е покрай овулацията..

# 451
LittleWolf, диагнозата си е гадничка, но криво-ляво могат да се оправят нещата, ако наистина тази диагноза се потвърди.

Ако в момента не целиш забременяване може би единият правилен подход би бил: ЯМР (ако се потвърди), после лапароскопия, за да се отстранят всички огнища и сраствания и после да ти спрат цикъла за 6 месеца, за да се изтече и това, което евентуално има в матката (като аденомиоза). НО зависи как е при теб яйчниковия резерв. Хубаво ще е да си пуснеш хормони, които репродуктивен специалист да разчете и на база преглед и броене на антрални фокуликули (на 2-ри, 3-ти ден от МЦ) + резултатите от LH, FSH, estradiol, AMH (антимюлеров хормон) и инхибин-б (пускат се на 3-ти ден от МЦ) да се прецени дали да ти се спира цикъла.

Друг вариант е: лапароскопия за отстраняване на сраствания, хистероскопия, за да се види имаш ли аденомиоза и ако да - да се махне аденомиозата. Реално така прескачаш момента със спирането на цикъла за 6 месеца, ако яйчниковия ти резерв не е добър и спирането на цикъла би разстроило още повече яйчниците.

Наистина зависи какъв е твоят яйчников резерв, дали планираш съвсем скоро бременност или планираш такава след 1-2 години (примерно).

Но всичко това да се обсъди с читав репродуктивен и/или оперативен гинеколог. За съжаление не зная кои са сега добрите гинеколози, при които момичетата правят лапароскопии.

Ако не са засичали при теб ендометриозни кисти - те са с по-плътни очертания (на ехографа) и са по-тъмни, по-плътни стоят, защото са пълни с кръв - това е много добра новина, защото ендометриозата не ти е засегнала яйчниците. Това би било супер! И пак с уговорката, ако наистина се докаже ендометриоза при теб. Сраствания могат да се получат и от хламия и разни подобни полово-предавани болести.

Стискам палци да попаднеш на добри специалисти!

# 452
Магдалена, благодаря за подробния отговор!
Имам приятели лекари, в други области са, но предполагам ще могат да ми помогнат в избора на специалист. Ще се допитам и ще действам! Със сигурност ще мина през ЯМР!
Довечера ще прочета темата, тъй като сега нямам време. Ще споделя какво се случва с мен когато имам някакви резултати.
Благодаря на всички още веднъж! Златни сте! ❤️

# 453
Здравейте,
Аз съм от Сливен, на золадекс инжекции. До сега ходех в Пловдив да ми ги поставят. Там направих лапарото за махане на киста и потвърждевие на ендометриоза, и ми назначиха лечението.
Ако има жени от Сливен, на золадекс - при кой доктор си поставяте инжекцийте?

# 454
Вива_39 къде ходи в Пловдив да ти ги поставят и на каква цена? Кой те оперира? Благодаря.

# 455
Вива_39 къде ходи в Пловдив да ти ги поставят и на каква цена? Кой те оперира? Благодаря.
Здравей, Една Такава 737236, оперира ме д-р Минев и принего ходех да ми ги бие, нищо не плащам. Но пътните ми идват много само за 5 мин. работа.

# 456
Може ли да попитам момичетата , които са на Золадекс , кога ви спря цикъла? На мен две игли и два месеца след последния днес почва едно зацапване . Не знам идва ли ми или това ще е , нормално ли е ? Притесних се.

# 457
И аз да попитам тези, които са били на Золадекс. Забелязвали ли сте по-силна умора в дните, когато би трябвало да ви бъде овулацията? Поставени са ми вече две инжекции и за втори път усещам обща умора точно когато би трябвало да ми е нормално овулацията според календара.

# 458
  • София
Чувствах се като парцал не само, когато е трябвало да бъде овулацията, а и всичките месеци на Золадекс. Нормално е.

# 459
Не знам за умора точно тогава, не съм следяла, но имам страшни топли вълни.

# 460
Умора, топли вълни, загуба на сън, високо кръвно и главоболие. Всички тези симптоми могат се появят по време на лечението.
Всеки организъм реагира различно все пак.
При мен беше пълна колекцията от симптоми.

# 461
  • София
Здравейте. Включвам се в темата с въпрос: приемала ли е някоя от вас Риеко? С доста огнища съм на ендометриоза..в момента съм на Зафрила. Уж посвикнах, но гинеколога ми препоръча този препарат Риеко. Има ли странични ефекти, как ви е повлиял..не планирам бременности, поради което не ми препоръчват и операция за момента.. със Зафрилата едвам свикнах. Просто се чудя кое от двете е по-добрия избор. В Интернет няма почти никаква информация..

# 462
Дами, появявам се след ЯМР..
Множествени кистозни-ляв и овоидни(?)-десен яйчник лезии (2,5 до 13мм), данни за функционални, яйчниците са с нормален размер. Ляв - високи Т2, ниски Т1. Десен - високи сигнали в някаква си дифузия, ниски на АДС. Тези Т-та и сигнали идея нямам какво са?
Задържана кръв в лумена, асцит..
Отразена е само дебелината на миометриума - 13/15 мм на 9-ти ден от МЦ. Не трябва ли да има размери и на друго? Изместена вдясно матка, антеверзио флексио, нормални размери.
При контраст не личи патология.
Нещо ме мъчи, че е изпуснато.. Това не е целият разчет де, най-важното обрах за тук.
При хиперплазия на лигавицата и уголемени яйчници от ехографията от миналия месец.. 🙄
Препоръчано ми е ехографско проследяване.
Имам нужда от съвет. Дали да пусна някакви кръвни изследвания, туморен маркер може би?
Искам и да ми препоръчате някой за поне още един разчет на диска, въпреки, че доктора ми вдъхва доверие, описал е дори костите и ставите.
Реално погледнато имам само една седмица след менструация без никакви болки и оплаквания в корема, тазовата област.
Бавно ме обхваща паника с тези находки..

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 21:45 от LittleWolf

# 463
Здравейте,
Прочетох доста неща тук и реших да пиша.През октомври 2023 ме оперираха от миома на матката, като ми премахнаха 8 възела и маточните тръби.През юли 2024 година ме оперираха отново, но този път заради ендометриозна киста на яйчниците и тона миомни възли.Едната киста беше 6 см, а другата 3 см.Веднага след операцията имах кървене няколко дни, но след това нямам цикъл.Не ми изписаха и никакви лекарства, въпреки че диагнозата е ендометриозна киста на яйчниците,  със съмнения за аденомиоза.Искам да попитам при вас след операциите кога ви дойде цикъла? Лекуващия лекар ли преценя дали да изпише лекарства за ендометриозата?

# 464
Лекуващият лекар заедно с пациента решават. Лекуващият лекар не може да ви задължи да взимате каквото и да било, ако вие не искате.

Моят цикъл трябваше да дойде три дни след лапароскопията и си дойде на време.

Общи условия

Активация на акаунт