ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 43 195
  • 661
  •   3
Отговори
# 645
Здравейте, не знам къде да си задам въпроса и заради това реших да пробвам тук. Имам питане относно ТЕЛК. Бях с дълбока тазова ендометриоза, направи ми се операция, изчисти се ендометриозата и се направи резекция на дебело черво 15 см, имало е огнища по пикочен мехур и уретери. Пуснах документи за ТЕЛК и излезе решение-30%. Докато чакам решение (7 месеца след операцията) отново съм с ендометриоза видяна на УЗД. Поради агресивността на болестта трябва да се направи инвитро. Въпроса ми е има ли смисъл да обжалвам решението на ТЕЛК или каквото и да става няма да повишат процента, освен ако нямам премахнати органи ( въпреки, че резекция на черво си е частично премахване на орган, който за тях явно не е от значение)? Има ли някой тук с ТЕЛК, или обжалване на решението?

# 646
Здравейте, съжалявам, че се налага да преминавате през това!
Аз съм с четвърта степен ендометриоза, премахнати 10 см от дебелото черво, както и единият яйчник и двете маточни тръби. Отстранени лезии по бъбреците, пикочния мехур, яйчниците, гръбнака. За две години имам 2 операции и 2 колоноскопии. Всичко започна, когато бях на 29 години.
Не съм подавала документи за ТЕЛК, но това, което прочетох в наредбите е, че максимумът за ендометриоза е 30%. Този процент автоматично освобождава пациента от таксата при личния лекар и друго улеснение поне аз не открих. Не знам дали обжалването ще е с различен изход, но опитайте 🍀
Това ми е втората операция, като след възстановавенто от първата започнахме инвитро заради запушени тръби, но болестта отново се разви, макар че приемах потискащи медикаменти повече от година.
Имаме и два инвитро опита, неуспешни. Болестта продължава да се развива, имам нови сраствания. Не знам дали нещо е в състояние да я спре.
Вие защо решихте да подадете документи за ТЕЛК? Питам, тъй като аз само съм се замисляла, но така и не се реших.
Дано не ви отчайвам, но и при мен положението е подобно. Успех ви желая!
Здравейте, не знам къде да си задам въпроса и заради това реших да пробвам тук. Имам питане относно ТЕЛК. Бях с дълбока тазова ендометриоза, направи ми се операция, изчисти се ендометриозата и се направи резекция на дебело черво 15 см, имало е огнища по пикочен мехур и уретери. Пуснах документи за ТЕЛК и излезе решение-30%. Докато чакам решение (7 месеца след операцията) отново съм с ендометриоза видяна на УЗД. Поради агресивността на болестта трябва да се направи инвитро. Въпроса ми е има ли смисъл да обжалвам решението на ТЕЛК или каквото и да става няма да повишат процента, освен ако нямам премахнати органи ( въпреки, че резекция на черво си е частично премахване на орган, който за тях явно не е от значение)? Има ли някой тук с ТЕЛК, или обжалване на решението?

# 647
Здравейте, съжалявам, че се налага да преминавате през това!
Аз съм с четвърта степен ендометриоза, премахнати 10 см от дебелото черво, както и единият яйчник и двете маточни тръби. Отстранени лезии по бъбреците, пикочния мехур, яйчниците, гръбнака. За две години имам 2 операции и 2 колоноскопии. Всичко започна, когато бях на 29 години.
Не съм подавала документи за ТЕЛК, но това, което прочетох в наредбите е, че максимумът за ендометриоза е 30%. Този процент автоматично освобождава пациента от таксата при личния лекар и друго улеснение поне аз не открих. Не знам дали обжалването ще е с различен изход, но опитайте 🍀
Това ми е втората операция, като след възстановавенто от първата започнахме инвитро заради запушени тръби, но болестта отново се разви, макар че приемах потискащи медикаменти повече от година.
Имаме и два инвитро опита, неуспешни. Болестта продължава да се развива, имам нови сраствания. Не знам дали нещо е в състояние да я спре.
Вие защо решихте да подадете документи за ТЕЛК? Питам, тъй като аз само съм се замисляла, но така и не се реших.
Дано не ви отчайвам, но и при мен положението е подобно. Успех ви желая!

ОПЛ ми беше споменал за ТЕЛК и каза ако искам да пробвам, че нищо не губя. Силно се надявам да променят нещо в процентите за това заболяване, защото е много по тежко от тези никакви 30%. Имаме нужда от финансова подкрепа за постоянното ходене по доктори, операции, изследвания, имаме нужда от допълнителни болнични, да не говоря и консултации с психолог, постоянните обезболяващи, от които се нуждаем или хормоналните терапии. Много жалко, че държавата не вижда страдащите жени и стерилитета причинен от заболяването и го оценяват на едни никакви 30% (без абсолптно никакви привилегии)… след инвитро стимулацията имаше ли усложняване на заболяването? Много ме притеснява да не стане още по-зле.

# 648
Да, права сте. По отношение на ТЕЛК има много несправедливости - хората с ампутирани крайници се налага да се явяват на всеки 3 години на комисия...
Голяма част от специалистите не работят по здравна каса, в такъв случай, предполагам, че няма как да има облекчения за жени като нас, които искат да се прегледат при такъв лекар.
Има ли други облекчения, които носи 30% ТЕЛК?
Относно развитието на болестта, при мен едва година след първата операция се наложи втора, тъй като започнах да получавам кръвоизливи в дебелото черво. През тази една година бях постоянно на З@фрила, без пауза. През това време не сме правили стимулация, само един пробен прием на Естроф€м за натрупване на лигавица. Болестта се разви и пак се оперирах, вече в чужбина.
След двете стимулации, между които също бях на потискане с Примолуt нор и със З@фрила, също имам нови сраствани между яйчника и този път тънките черва.
На мен ми беше ясно, че ще е така, бях чела твърде много по отношение на заболяването.

# 649
Да, права сте. По отношение на ТЕЛК има много несправедливости - хората с ампутирани крайници се налага да се явяват на всеки 3 години на комисия...
Голяма част от специалистите не работят по здравна каса, в такъв случай, предполагам, че няма как да има облекчения за жени като нас, които искат да се прегледат при такъв лекар.
Има ли други облекчения, които носи 30% ТЕЛК?
Относно развитието на болестта, при мен едва година след първата операция се наложи втора, тъй като започнах да получавам кръвоизливи в дебелото черво. През тази една година бях постоянно на З@фрила, без пауза. През това време не сме правили стимулация, само един пробен прием на Естроф€м за натрупване на лигавица. Болестта се разви и пак се оперирах, вече в чужбина.
След двете стимулации, между които също бях на потискане с Примолуt нор и със З@фрила, също имам нови сраствани между яйчника и този път тънките черва.
На мен ми беше ясно, че ще е така, бях чела твърде много по отношение на заболяването.
Нищо не носят тези 30% за съжаление.

# 650
Здравейте! Имам ендометриоза на кожен цикатрикс( около 2 см ) появила се след секцио(преди 5 години ) След месец ми предстои второ раждане. Тези от вас, които са били в подобна ситуация могат ли да дадат малко повече информация. Премахнаха ли ви кистата по време на раждане ( ако е било секцио ) ?
Притеснено ми е дали няма да попречи тази киста на самата операция за изваждане на бебето…
АГ казва, че мога да родя нормално, след като са минали 5 години от предишното секцио , но мен ме притеснява този разрез и кистата да не направят някакъв проблем , докато раждам ..и да имам вътрешни разкъсвания …

Скоро ще направя и консултация с лекаря , който ще ме изражда , но реших да събера мнения и тук

Всякаква информация ще ми бъде от полза

# 651
Здравейте, понеделник заради розово зацапване отидох на преглед и видяха 4 см киста на ляв яйчник изглеждаща на шоколадова киста. (Най-вероятно е такава защото на първото секцио ми казаха че яйчника изглежда погребан и имам странствания).
 Имам и малко исмоцеле заради последното секцио. Доктора каза че е заради ЕМ зацапването. Проблема е днес е сряда и се засилва без съм се движила мн днес. Доколкото изчетох темата не виждам някой да е имал розово зацапване, засилващо се заради ЕМ. Изчетох и за истмоцелето не се споменава такова. Започна на 19-тия ден от цикъла еднократно, 20-ти ден -пак едно кратно и днес се засилва и си е ярка кръв не стара. Някой имал ли е подобен проблем заради ЕМ или друго?

# 652
Привет,
Първо, съжалявам, че имате такива трудности!
Аз съм на 33 години, имам вече 2 операции от ендометриоза, премахнати тръби, яйчник и част от червата, така че мога да споделя опит. Да, имах такова зацапване, но твърде късно разбрах, че е симптом на ендометриоза.
Не мога да си спомня дали се е засилвало, но да, беше различно по интензивност. Понякога цикълът се измества заради ендометриозата.
Ако обаче, това кървене, още повече, че казвате, че е ярка кръв, ви притеснява, обадете се или направо отидете на преглед! Не отлагайте!

Здравейте, понеделник заради розово зацапване отидох на преглед и видяха 4 см киста на ляв яйчник изглеждаща на шоколадова киста. (Най-вероятно е такава защото на първото секцио ми казаха че яйчника изглежда погребан и имам странствания).
 Имам и малко исмоцеле заради последното секцио. Доктора каза че е заради ЕМ зацапването. Проблема е днес е сряда и се засилва без съм се движила мн днес. Доколкото изчетох темата не виждам някой да е имал розово зацапване, засилващо се заради ЕМ. Изчетох и за истмоцелето не се споменава такова. Започна на 19-тия ден от цикъла еднократно, 20-ти ден -пак едно кратно и днес се засилва и си е ярка кръв не стара. Някой имал ли е подобен проблем заради ЕМ или друго?

# 653
  • Sofia
Здравейте на всички. Появи се следният казус при мен. От над 5 години се опитваме да си направим бебенце, като от година работим с репродуктивен. Имам 4 инсеминации - 1 биохимична, 1 инвитро цикъл с много лоша стимулация (от над 10 антрални имахме само 1 годна яйцеклетка) и неуспешен трансфер на хубав ембрион. Имам завишено CRP и B12, но подозираме, че това се дължи на новооткрито автоимунно заболяване с възпалителен произход. Бяха ми назначили ЯМР на таз - точно за диагностицирането на заболяването, което споменах по-горе и така помеждудругото машината взела, че открила малка киста с размери 8/6 мм, която имала високи T1 сигнали. Пишеше на разчитането, че е задължителна консултация с гинеколог. Така или иначе 2 седмици след това имах вече запазен час при репродуктивната. Отидох на прегледа, дадох й всичките документи, включително и разчитането на ЯМР-то и ме прегледа и на ехограф - там не успя да види въпросната киста, но точно в този период всичките бяха около 7-9 мм фоликули, може би заради това. Спомена, че въпросната киста е описана като ендометриозна и щяла да го вземе напредвид при следващият ни инвитро цикъл - как се подхожда в тези случаи не знам. Въпросът е на някой друг дали са му откривали такива кисти през ЯМР и да не могат да се видят/различат на ултразвук?

Също така като цяло цикълът ми е болезнен и цял живот е бил, но не чак толкова - в смисъл като пия прахче аулин/ нимезил/еспидифен минава. Винаги по време на цикъл ме боли и долната част на гърба и кръста, а също и изхождането по голяма нужда е малко по-неприятно. Коремът ми е постоянно подът (и по-скоро се задълбочи проблема след инвитро цикълът и стимулациите покрай него)

Последните месеци след първото инвитро имам и по-намален като дни цикъл (само 1-2 дена), който е и малко по-обилен от обикновено първият ден. Последният ми цикъл закъсня със 1 седмица също така.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 12:10 от Rouina91

# 654
Здравей, Rouina91,  
Позволявам си да ти отговоря без много излишни учтивости и розови описания, понеже се познаваме и сме си говорили на тези теми.
Да, нормално е на ЯМР да се видят повече неща и по-мънички от тези, които могат да се видят на ехограф. Слава богу, кистата ти е малка. Моята беше 7 см и беше изключително видима, дори ми подуваше корема в областта на яйчника, на който беше.
Сега, нямам идея дали би пречила и как ще се държи по време на инвитро стимулация. Аз моите ги махнах, преди да започнем опитите. Това, което го пише във всички учебници е, че ендометриозата създава възпалителна среда в малкия таз и в матката, поради което е препоръчително ендометриозата да се потисне преди стимулация. Но не с хапчета, а с блокиращи инжекции, т.е. т.нар. дълъг протокол. Когато обаче, ендометриозата е сериозна (в твоя случай надявам се, не е) се прилага т. нар. ултрадълъг протокол, като тези блокиращи инжекции се поставят поне 2-3 месеца. Отделно, ендометриозата влошава качеството на яйцеклетките, именно за това е необходимо да се потисне заболяването и поне няколко месеца да не вреди така ❤
Ако искаш, пусни казуса си и в инвитро темите, може някоя друга жена в нашето състояние да се включи с опит. Успех ти желая от все сърце!

Здравейте на всички. Появи се следният казус при мен. От над 5 години се опитваме да си направим бебенце, като от година работим с репродуктивен. Имам 4 инсеминации - 1 биохимична, 1 инвитро цикъл с много лоша стимулация (от над 10 антрални имахме само 1 годна яйцеклетка) и неуспешен трансфер на хубав ембрион. Имам завишено CRP и B12, но подозираме, че това се дължи на новооткрито автоимунно заболяване с възпалителен произход. Бяха ми назначили ЯМР на таз - точно за диагностицирането на заболяването, което споменах по-горе и така помеждудругото машината взела, че открила малка киста с размери 8/6 мм, която имала високи T1 сигнали. Пишеше на разчитането, че е задължителна консултация с гинеколог. Така или иначе 2 седмици след това имах вече запазен час при репродуктивната. Отидох на прегледа, дадох й всичките документи, включително и разчитането на ЯМР-то и ме прегледа и на ехограф - там не успя да види въпросната киста, но точно в този период всичките бяха около 7-9 мм фоликули, може би заради това. Спомена, че въпросната киста е описана като ендометриозна и щяла да го вземе напредвид при следващият ни инвитро цикъл - как се подхожда в тези случаи не знам. Въпросът е на някой друг дали са му откривали такива кисти през ЯМР и да не могат да се видят/различат на ултразвук?

Също така като цяло цикълът ми е болезнен и цял живот е бил, но не чак толкова - в смисъл като пия прахче аулин/ нимезил/еспидифен минава. Винаги по време на цикъл ме боли и долната част на гърба и кръста, а също и изхождането по голяма нужда е малко по-неприятно. Коремът ми е постоянно подът (и по-скоро се задълбочи проблема след инвитро цикълът и стимулациите покрай него)

Последните месеци след първото инвитро имам и по-намален като дни цикъл (само 1-2 дена), който е и малко по-обилен от обикновено първият ден. Последният ми цикъл закъсня със 1 седмица също така.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 00:04 от Leda*

# 655
  • Sofia
Много благодаря за отговора. Просто ми беше интересно дали може нещо да са объркали, или имайки в предвид симптомите, които имам действително може да се касае за ендометриозна киста. Имайки в предвид, че сега се опитваме да контролираме и другото заболяване излиза, че се появиха много фактори за неуспехите ни...Като цяло лекарката каза че е евентуално ендометриозна или хеморогична, но не успя да я засече на ехографа евентуално заради същите размери на останалите фоликули, но по-скоро клоняла към ендо киста заради неуспехите, които имаме толкова дълго време и симптоматиката, която й описах.

# 656
Rouina, съжалявам за всички трудности, през които сте преминали. Ние също от 5 години правим неуспешни опити. С ендометриоза съм и Хашимото. Имам един неуспешен трансфер на 5АА ембрион. В момента сме на етап да решим какви ще са следващите стъпки, тъй като  аз имам и миомни възли на различни места в матката, един по-голям, който евентуално ще се отстрани или ще има още един трансфер с предхождаща хистероскопия с надраскване.

Добрият специалист вижда ендометриозни кисти и на ехограф, дори с толкова малки размери. Тези с добра техника виждат и сраствания в областта на матката и яйчниците.

Имам сраствания в таза, като яйчниците ми също са сраснали за матката. Моято най-голяма ендометриозна киста вече е с размер 4х6,2 см, имам и няколко по-малки. При мен стимулацията повлия на ендометриозата, кистата порастна, първият цикъл след пункцията беше отделно преживяване. Преди трансфера бях два месеца на Золадекс.

Леко разпиляно написах поста, но ако с още нещо мога да съм полезна - съм на линия Simple Smile

# 657
Дами, здравейте! Пиша тук, понеже вече се чувствам в задънена улица. Имам тежки болки от години - почти всеки път, когато съм в цикъл (случвало ми се е и по време на овулация). Болките са в много аспекти, имам СРЧ, явно и това има значение, но - болка долу ниско, заради която в продължение на 2 дни аз не мога да ставам, ходя прегърбено, няма как да се изправя, корема ми е изключително подут, балонест. Не се влияе от обезболяващи… или да кажем съвсем мъничко. Болки при уриниране, стомашно разстройство.. първия ден често ми прималява, топли-студени вълни. Зимата се е налагало да отварям прозорци, защото ми става прекалено топло. Не мога да се храня, ако пия вода ми се повдига. Тази болка често ме е разплаквала. На 27г. съм. Ходила съм по лекари, никой не може да ми каже от какво може да е. Имам лека форма на поликистозни яйчници. Казах на гинеколожката ми, че тези болки ми приличат на ендометриозните, насочи ме за ДНК тест, но нямаше наличие на такова заболяване. Знам, че може да е развито не генетично. Сложна история, не планирам на този етап бременност, но и не знам до колко ще е възможно, ако не предприема сериозни мерки отсега.
Лапароскопията ме плаши, признавам. ЯМР би ли свършило работа?
Е, излях си всичко мисля.. Simple Smile

# 658
Здравей, nusholina307!
Съжалявам, че изпитваш такива болки и неразположения!
Симптом са на ендометриоза, но не е задължително тя да е причината.
Да, ЯМР ще даде отговор. Ходила си при гинеколог, но от моя опит със заболяването мога да кажа, че не всеки гинеколог има очи, които различават ендометриозата на ехограф.
Аз и доста жени тук препоръчваме доц. Магунска, тя е специалист по ендометриоза. Друг лекар, който ще види заболяването на ехографски преглед е д-р Калчев. Има и други, но аз тези двамата мога да препоръчам от сърце. Аз страдах 15 години, преди да ми бъде поставена диагноза, а бях обиколила много гинеколози. Поставиха ми диагнозата на 29 години,  последваха две тежки операции, едната зад граница, от 3 години се борим за детенце, с вече 2 неуспешни инвитро опита. Такъв е моят случай, не те плаша, има жени, при които всичко е наред и болките не са предизвикани от ендометриоза. Но те съветвам да не отлагаш, а да търсиш отговор на причината за болките.
Стискам палци при теб всичко да е наред и да се открие по-безобиден причинител на неразположенията! 🍀

# 659
Здравейте, момичета! Пиша тук, за да Ви благодаря за вашите препоръки и че ме насочихте към доктор Магунска. Успях да запазя час и останах много доволна, докторката е много мила, преглежда обстойно и обяснява всичко. Все се надявах да не се окаже ендометриоза, но уви тя успя да открие огнища и ми изписа З@фрила. Та, въпросът ми е как ви е понесло това лекарство и по-точно хилядите странични ефекти? Много се притеснявам от тях, но тя ми каза, че ако не започна терапия сега ще стане по-зле. Ще съм много благодаря за всякакви съвети!

Общи условия

Активация на акаунт