Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

• 30 786
  • 764
  •   2
Отговори
# 195
Като избираш глюкомер, гледай консумативите, тоест лентичките на каква цена са, защото е важно, ако си с ИР да следиш и ще отидат доста пари за тях.
Сега, понеже пишеш в тази тема, ние тук не сме само на НВВМХ, а лекуваме заболяване.
Може би ти нямаш нужда от всички наши ограничения, уреди и мерилки и теглилки.
Влез в нарочната тема за НВВМХ, има такава, има и тема за рецепти за това хранене.

Може би там ще са ти по-полезни, щом нямаш диагноза.
За мен, на първо четене , менюто ти е високо калорично с този хляб.
Ние тук си правим кето хлебчета, но те са само за разкош, ядем зеленища много и пием добавки за заболяване.
Ако е само за отслабване, не че няма да ти обърнем внимание тук и да те съветваме, но ще ти дойде доста рестриктивно.
Може просто да си със забавен метаболизъм и като изчистиш храненето, да махнеш тези , и без друго, малко кила.

# 196
Възможно е да има някакъв проблем, щом не отслабва. Аз навремето с меню като нейното щях да слабея...Може и да не е толкова калорично храненето (зависи от размерите на филийките, сирената и т.н.). Обаче ми се струва, че твърде много (често) има бадемов хляб или сирене, може да пробва и с друг вид закуски или междинки. А може да пробва и без междинки или с някакъв вид фаст (примерно 16:8 или 18 :6). Прави ми впечатление, че май липсва месо.🤔
Железен панел е поне желязо, хемоглобин, ЖСК (желязосвързващ капацитет), феритин.

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 17:03 от dolce miele

# 197
Това меню ми звучи като основно бадемов хляб и салати... Месце нещо? Кюфтенца, пържолки и такива ми ти? А гъби или вътрешности? Бадемовият хляб не е лош, ама за от време на време а не човек на това да преживява. Знам че е по-лесно да се сложи нещо там на филия, а и всички така сме израснали... ама повече растеж не ми трябва, нито пък ежедневни филии. Сандвич става и с листа марула, ако си го науми човек точно пък сандвич да е. Ако е зорът за занасяне на работа, пак не е нужно да са филии, гарантирам че кюфтетата са също толкова удобни за целта.
Понеже изрично споменаваш че синът ти е вегетарианец, приемам че ти не си и че не това те спира да ядеш месо?
Може и аз да го чета погрешно менюто де, ама поне на мен така ми звучи описаното хранене.

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 23:54 от natka

# 198
И аз се чудя какво брашно да купя за дъщеря ми,да се забърква нещо подобно на палачинки. А и нещо,което да засича повече,постоянно  е гладна.
Прочетох първа страница и доста противоречия намерих. В едната рецепта има градинарска супа с 2-3 картофа???
Реших да ги заменя с алабаш, но после гледам,че кореноплодни не се препоръчват.И  морков не може???
В общи линии търся заместител на хляб и картофи. Само месо и салати не я засища, тя е 55 кг. и няма нужда да отслабва повече,а и като е по цял ден в университета няма как да яде през 2 часа.
Къде има адекватни рецепти за ИР?
Долче,  каква е тази извара от Лидл?

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 19:07 от happy_mama

# 199
Хм, къде е тази градинарска супа? Сигурно не на първа страница точно от тази тема...🤔🤔 Ако е от темата за рецептите- те са дадени за хора, които се хранят без крайно ограничение на вгх и не са предвидени точно за ИР- т.е. либерално ВМ-НВХ, палео и др. Т.е. изключват се картофи и други неподходящи, ако искаме по-малко вгх. В палеото мисля са приети по малко картофи, мед, банани и някои плодове (за варивата не съм сигурна).🤔
В темата за рецептите съм публикувала за "хляб" с ленено семе. Но истината е, че и само от яйце+ смляно ленено семе/сусам млян/бадемово брашно (едно или повече от изброените) става нещо като "подложка" на която да може да се маже или гарнира с нещо.🙂 За разкош може да се добави малко сол, подправки, малко зехтин или разтопено масло, цели семена, бакпулвер...Т.е. няма нужда постоянно от мерки и теглилки. Ако има фрайър или фурна, че може да си пече доста неща. Ако не, ще трябва да прави хлебоподобните в тиган.
Относно храната- месо (яйца, риба, дроб) и салата също могат да засищат за часове наред и да не се налага да се яде през 2-3 часа.🙂 Стига да се хапват достатъчни количества месо и зеленчуци и менюто да не е нискомаслено (т.е. да не отива към високопротеиново нискомазнинно+ нвх). Ако все пак има нужда в началото от междинни похапвания- може да си носи парче месо, варени яйца, чушки с извара, малко ядки и др. Има варианти. Даже някои спестяват време, защото могат да се приготвят заедно с другата храна.
Аз лично хапвам алабаш, дайкон, карфиол, тиквички, гъби и др. вместо картофи. В някои рецепти дори околните не разбират, че няма картофи.😀 Не ограничавам лук, чесън, моркови, цвекло и подобни- все пак, не са ми основното в менюто.
Изварата от Лидъл е тази, но има и в опаковка с червено 9%:

Скрит текст:

Може, при повече внимание, да се реже и на филийки.

Черпя ви с моето кафе с кокосово масло🥰, много добре се получи:

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 19:50 от dolce miele

# 200
И аз се чудя какво брашно да купя за дъщеря ми,да се забърква нещо подобно на палачинки. А и нещо,което да засича повече,постоянно  е гладна.
Прочетох първа страница и доста противоречия намерих. В едната рецепта има градинарска супа с 2-3 картофа???
Реших да ги заменя с алабаш, но после гледам,че кореноплодни не се препоръчват.И  морков не може???
В общи линии търся заместител на хляб и картофи. Само месо и салати не я засища, тя е 55 кг. и няма нужда да отслабва повече,а и като е по цял ден в университета няма как да яде през 2 часа.
На режим няма да е постоянно гладна, ако се храни добре и достатъчно, ще е заситена за дълго време. Ядене през 2 часа е за бебета, не за пораснали, нещо не прави както трябва или яде твърде малко на основните хранения. Мазнини има ли достатъчно в храната? Не е едно и също да се наядеш с постно филе или с вратна пържола. Зехтин, авокадо, маслини там към салатата, само с гол зарзават няма да се засити. Магданоз да слага в тия салати, много. Дано не го мрази, за който го яде върши много хубава работа.
Алабашът не е корен, между другото - това си е зелка дето не расте толкова на листа, колкото на сърцевина.
С това кое може и кое не може е въпрос по-скоро какъв вариант на хранене ще избере. Не всеки е на строго кето дето се кръсти и вади светената вода като чуе за скилидка чесън или морков, щот растяли под земята и сакън нали. Морковът си е хубаво нещо, суров е още по-хубаво разбира се, ама как ли пък няма да си спестя 1-2 моркова в цялата тенджера супа или друго. Готвя си и с лук, и с моркови, и с чесън. Ряпа и подобни също хапвам чат-пат, доста видове ряпа заменят кубчетата картофи в супата ако толкова ви липсват. Аз ги ям сурови на салата, но за супата не ми дреме толкова - просто пропускам картоф или каквото друго не ме устройва. Не съм на кето, на ВМНВ съм, хапвам даже и малко тиква чат-пат.
Картофите могат да се уподобят също с корен целина, по-малко въглехидрати са и доста хора ги харесват.

# 201
Не всеки е на строго кето дето се кръсти и вади светената вода като чуе за скилидка чесън или морков, щот растяли под земята и сакън нали.
🤣
Да, глава целина замества доста добре картофите в супи, мусаки...🙂

# 202
  • Paris, France
Отнисно примерно меню - понеже ставам около 5.30-6, първото ми хранене е около 11 - обикновено 2 филийки бадемов хляб с някакво сирене и масло
обяд - салата с варени яйца, сирене или авокадо, зелени , според каквото има
вечеря - отново някаква салата- снощи напр.беше с риба тон.
Имам обаче и междинни хранения - винаги имам изпечен хляб от бадемово брашно + нещо отгоре; кис.мляко 10% масленост с 2 суп.лъжици чия и малини

Без омега 3, с такова меню, пълно с наситени мазнини и омега 6 ти реално си предизвикваш ИР. Ядеш предимно млечни и ядки, като от бадемите липсва най-същественото - шлюпките. Витамините са в тях. Сиренето е поне 50% наситена мазнина, а добавяш и масло. Почни да се храниш! Ама наистина да се храниш. Риба, нетлъсто месо, яйца от свободни гледани кокошки, агнешки и пилешки вътрешности, най-вече черен дроб.

Тествай pH на урина. Ако е под 6.5 - цитрат. Тука се продават в алиекспрес.

Ако си дефицитна на Д3, Б12, фолат, селен, цинк, Б витамини, никога няма да имаш добър резултат. Тествай първите 4! Коензимирани Б витамини, С също трябват.

happy mama, постоянно гладна = лош режим на хранене и нищо друго. Като ям вегански и с ВХ ям 2-3 пъти дневно, не повече и не изгладнявам зверски. Като ям строго кето, глад не изпитвам. Няма нужда от брашна. Яйца, гъби, риба, месо, много зеленчуци и това е. И да яде! Първо зеленчуците, после месото, десерт малко ВХ и готово.

# 203
  • Столичанин ама не в повече :D
Понякога споделяте някакви такива неща и да споделя и аз днеска две неща дето ме впечатлиха, тъй като ходих по супермаркети и се редях на опашки (затова ми се набиха в очите), в единия една майка с 4-5 годишно момиченце и какво и беше купила: кроасан, шоколадово яйце, шоколадови дражета и сокче от онея малките в кутийка, в другия  семейство с момченце на подобна възраст, и там купеното беше донъти и отново някакви бонбонки, и в двата случая никаква идея за плод. Thinking
Относно палачинки засищат такива с яйце и овесени трици (отдавна не съм ял такива, но си спомням), иначе относно брашна в нв-вмх гледам, че най-много се тачи бадемовото, но там не мога да дам коментар. Simple Smile

# 204
То бадемовото се тачи защото дава най-близък вкус, а не че е най-уместното да се изхранва човек с него. За разлика от другите режимни брашна, това си е пълномаслено. От кокосово, ленено и прочие са извлечени мазнините първо, та те са си просто фураж. Пардон, фибри, че така по-добре звучи. Смлян сусам е бюджетен вариант че е в пъти по-евтин, но и това не е за основна храна. Ако е смлян вкъщи е евтин но трябва да се мели малко и да се използва скоро. Сусамово брашно от магазина е по-скъпо и е обезмаслено първо та си е едните фибри предимно. Но пак, ядки и семки не са за прехранване.
При мен мисълта че ми трябва тестяно за да съм нахранена отпадна по-бързо от тази за картофи, честно казано... А съм човек дето обича хляб, с години си правех хляба вкъщи с желание и не жалех време за това. Да меся и пека също обичам и го правя с удоволствие. А пък мразя да вися по много в кухнята по принцип, та това казва достатъчно. За голяма част от българите си е направо революция - макактака без хляб?!? Обаче не е страшно всъщност. Е, освен ако човек не си науми че е страшно и продължи да се тръшка че му трябват филии, че познавам и такива хора.

За това дето си видял в магазините, за съжаление е масово. Сладки напитки, боклучави неща за похапване, че и супер често - сакън да не му стане нещо на отрочето докато му дадат истинска храна, примерно след час. То детето излязло да играе навън, те му бутат солети и глупости сякаш за храна са го извели. После казват че е злоядо и не ще да я яде, нали се е наяло с кроасан, вафла, бонбони и знам ли какво още, та се мръщи на зеленчуците или на супата.
И после тия деца като пораснат, вече сами си пълнят джобовете с бисквитки и солетки че и те сакън да не приритат гладни по цял ден. А за мен сериозно се притесняваха че гладувам, щото не ме виждаха да ям повече от веднъж докато съм на работа. А пък да ви кажа - хич, ама изобщо не изглеждам недохранена Grinning

# 205
така като ви чета, май наистина трябва да включа повече месо в менюто си и като цяло да го разнообразя.Заради сина ми вегетарианец и мъжа ми, който почти не яде месо също, всеки ден готвя за тях, но за мен не остава време, тъй като работя на пълен работен ден. Така или иначе отдавна обмислям да си купя Инстантпот, с него май занчително ще си облекча моята част от готвенето.
Започвам и с Омега 3 + всичко останало препоръчано.
Относно дреболиите - това май ще е най-трудната част, в Германия освен дроб и шкембе,което има само в Кауфланд, друг вид не съм виждала.

# 206
Заблуждаваш се, че инстантпотът ще те улеснят значително, аз го ползвам за почти всичко, с изключение на крем - супите, но си го наглеждам. В смисъл, моят и под налягане не прави добре месото за пълен курс, после чакам да спадне налягането,  за да добавя и зеленчука и пак пълен курс.
Много съм разочарована от този уред, смятах, че сутрин зареждам и отивам по задачи, а мм после ще отваря да яде.
По-добре си вземи еър фрайер, да си печеш кюфтаци, риби и мръвка там, другото нека си е обичайно , щом и двамата са с други предпочитания.

Аз имам един въпрос - в Грийн Мастера много яко ме зарибиха, като ходих за лентичките за ПХ , купих и дроба от треска, направиха ме някаква ВИП, хаха , и карта ми дадоха, много ми стана приятно, де.
Но на капсулите пише да се пие три пъти по две преди хранене. Аз обядвам чак по някое време следобяда, сутрин на гладно ще ми стане ли нещо, ако ги пия. И за вит. Ц пак не знам кога да го пия прахчето, засега го комбинирах с магнезиевия цитрат вечер, но искам да му сменя приема по друго време от деня. Много работи ми се натрупаха вечер и се чудя как да ги разхвърлям в денонощието.
А , и коензимираният Б комплекс, пак същата работа. Кога пък него да пия. Защото засега не пия Б 12 и Вигантол, но и тях ще почвам по някое време.
Няма какво да чета по въпросите, моля, който ги взема, да напише кога ги взема и кои могат на гладно, щото моето гладно е поне до 14-15 следобяда.

# 207
  • София
По записките дето съм си водила за добавките:

вит. Д - след по-мазно хранене.
Магнезий - приема се между храненията или вечер.
B Complex - след хранене.

Аз витамин Д взимам след като се наобядвам, магнезиевият цитрат между храненията.

# 208
Мерси, аз ето това ще го започвам от днес, вчера пробно взех само една капсула, и днес мисля по една три пъти и сега една на гладно, просто това трябва да го пия в макс. указания.
https://www.green-master.eu/products/maslo-ot-cheren-drob-na-treska

Не знам някой дали го е пил, но ако не, ще бъда първата "жертва " Blush

Ако се капична, да знаете, че последните ми мисли са за мира и човечеството Joy

# 209
Заблуждаваш се, че инстантпотът ще те улеснят значително, аз го ползвам за почти всичко, с изключение на крем - супите, но си го наглеждам. В смисъл, моят и под налягане не прави добре месото за пълен курс, после чакам да спадне налягането,  за да добавя и зеленчука и пак пълен курс.
Много съм разочарована от този уред, смятах, че сутрин зареждам и отивам по задачи, а мм после ще отваря да яде.
По-добре си вземи еър фрайер
Не съм съгласна. Имам от 3 години. Родих се с Инстант пот- правя супа-режа всички зеленчуци + месото,вода, подправки, пускам уреда и отивам да си играя с децата. Когато се сетим,правя застройката и децата ядат(или друг вид манджа,без застройка, си е директно готова) Всичко слагам наведнъж,става си чудесно.Нито му бая,нито се чудя кога да изпускам налягане,нито го наглеждам. Много мислех аз за еър фрайер, ама не намирам такъв без тефлон и това ме спира. Та си ползвам вкъщи фурна+пота.

Общи условия

Активация на акаунт