Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

• 30 827
  • 764
  •   1
Отговори
# 255
И мен ме гони някакъв глад, особено вечер.
Онази вечер излочих цяла чиния с връх пуешко със зеленчуци, че и салата червено цвекло и моркови настъргани и после освирепях 🙄.
Че и сладко ми се прияде, това не ми се е случвало в последната година 🙃.
Добре, че имам още и от двата линда гадни, смуках там до залъжа змея в мен.
Нещо от добавките ми отваря апетита, дебна сега кое е, че не се живее така. Снощи ядох две кюфтета със салата, половин кашкавал пане, без пането и пак звяр. С яйце го мъчих, ръмжи.

# 256
И мен ме гони някакъв глад, особено вечер.
Онази вечер излочих цяла чиния с връх пуешко със зеленчуци, че и салата червено цвекло и моркови настъргани и после освирепях 🙄.
Че и сладко ми се прияде, това не ми се е случвало в последната година 🙃.
Добре, че имам още и от двата линда гадни, смуках там до залъжа змея в мен.
Нещо от добавките ми отваря апетита, дебна сега кое е, че не се живее така. Снощи ядох две кюфтета със салата, половин кашкавал пане, без пането и пак звяр. С яйце го мъчих, ръмжи.
Пробвай пане с равни части псилиум хуск и бадемово брашно, точно на кашкавал го пробвах това и си стана много добре. В еърфраера, щото за нормално пържене не бих се захванала дори и преди да мина на режим... Във фризера да замръзне както е панирано и после набързо във фраера, само минато със спрей с мазнина преди да влезе. Много по-малко цапане е така, не че го правя често ама пак си е разнообразие някакво.
При мен също се случва по-студено време да ми отвори малко по-голям апетит ама не се втелясвам ами си ям докато се наям. Стига да не са неподходящи храни, хич не си го слагам на сърце. Опитват се чат-пат да ме хранят с ризото или лазаня, ама познайте дали не отивам след малко да си направя омлет с тиквичка вместо това Grinning

# 257
О, Нати, много ти благодаря за рецептата, колко време във фрайера и на каква температура ?
Аз избягвам кашкавал и сирене, а тези мм ги беше донесъл от топла витрина, та ги обелих с тройно критично око 🤣. Остана голото, но то засища , досега кашкавал ме затапва, но не и не. Нощем снова като разгонен тигър около хладилника, ич не е добре, дано да е временно.
Сега вечерях свински бут със зеленчуци от омразната ми мултикука, момичетата тук казаха как, но аз пак отварях след първия цикъл да слагам зеленчука , той па се обезформи, мръвката още ми е сурова, охххх.

# 258
А, чак рецепта... Да си смени там цвета панировката, то нали няма много какво да се готви. На повечко градуси - 190-200 че да стане бързо и да няма кога да потече кашкавала, може би 4-5 минутки на страна ама наглеждай при първия опит.
И кокосово брашно става да се добави към тая панировка, ако не те дразни миризмата му де.

# 259
Специално за детско-юношеската порция на dolce miele, снимах моята порция снощи. Чинията е от големите, претеглих пържолите 220 грама, броколито 320 грама, салатата 400 грама.
Скрит текст:
Зад кадър изплюсках 2 нектарини след това.

И що ти трябваше да прецакваш яденето така с тия нектарини Joy

# 260
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте,

Синът ми е на 9г и получихме малко противоречиви мнения от ендокринолози за тези му изследвания.
Вие какво мислите?

Обременяване с 3-кратно опр. на инсулин и глюкоза      Профил   *   *
Глюкоза      5.40   mmol/l   3.30 - 5.60
Глюкоза - I-ви час ( 60 ' )      8.26   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - II-ри час ( 120 ' )      6.40   mmol/l   3.30 - 7.80
Инсулин   ↑   15.5   мkU/ml   Cутрин на гладно до 15
Инсулин I - ви час      130.9   μU/ml   За оценка от лекар
Инсулин II - ри час      48.5   μU/ml   За оценка от лекар
При децата нещата са сложни, тази граница от 15 е предложена за всички деца без да се взима предвид възраст и пол, по принцип до 10-12 години се води препубертет, и дотогава би трябвало да има по-висока инсулинова чувствителност (тоест за деца в препубертетна възраст препоръчителни граници на инсулин са както при възрастните демек до 10), при пубертет вече има по-малка инсулинова чувствителност, заради увеличението на мастните клетки инсулиноподобния хормон на растежа, половите хормони и т.н. но и там има разлики дали е момче или момиче.
В твоя случай не мисля, че нещата са особено оптимални. Инсулина както съм споменал по-горе би трябвало да е до 10, освен това и глюкозата е височка на първи час. Simple Smile

# 261
Специално за детско-юношеската порция на dolce miele, снимах моята порция снощи. Чинията е от големите, претеглих пържолите 220 грама, броколито 320 грама, салатата 400 грама.
Скрит текст:
Зад кадър изплюсках 2 нектарини след това.

И що ти трябваше да прецакваш яденето така с тия нектарини Joy
Не го прецаквам, ако си чела по-назад за хипогликемиите, в които изпадах, за това плодовете са в менюто ми.

# 262
Ми не съм чела, нямам време тия дни.
Ами ще ти трябва доста изчистен режим и малко фастове, че да ти спрат тия неща.
Ама баш две. Не знам, не знам...

# 263
О, Шарпи, напълно съм в състояние да изям порцията ти (основно и салата).🙂 Често ми се случва обаче да правя или гарнитура, или салата, а не и двете наведнъж.
Вечерята вчера (около 150 гр извара, половин голяма краставица, половин голямо авокадо, зехтин, подправки) и междинно похапване от днес следобед (щях да излизам- същото количество извара- а забележете, че на едната снимка изглежда, че изварата е по-малко- с половината останало авокадо, нямах време за краставицата):

Иначе неща извън кадър от тези дни- кефир с добавки, таратор с чесън, семена и много копър, бъркани яйца, печени тиквички, зелени салати и др.
Скрит текст:
Вече откъм здраве имах някои много лоши новини- починала позната на моите години, много лошо счупване на бедрена кост на човек от семейството, днес пък разбрах, че майката на една от съученичките на дъщеря ми е починала през лятото- и тя на моите години, още съм в шок, млада жена...😕 Та малко ми е намален апетитът тази седмица, но и не съм и чак в другата крайност да гладувам...  
Тайс, освен паниран, можеш във фрайъра да правиш и запечен кашкавал в силиконови формички за мъфини- настърган, смесен с малко бадемово/сусамово или друго режимно "брашно".

# 264
  • София
Излязоха и моите изследвания, ето ги по-долу в скрит текст:
Скрит текст:
Имам подобрения на холестеролите (вече са в норма, вероятно поради Омега 3, защото не съм си сменила мн храненето), вит. В12 излезе от дефицита, TSH клони към 1 (с Хашимото съм), но до тук с добрите новини Blush Втрещих се от ГХ - 5.9! Такава стойност не съм виждала никога откакто го меря,  дори преди да започна режима, ето една табличка, как е бил по месеци:

След май месец либерализирах малко режима, т.е. хапвах повече плодове - до половин праскова, няколко пъти диня, боровинки и това е. В миналото съм изяждала много повече от това + сладки неща, картофи, ориз и първия ГХ ми беше 5.3, а сега след всичките рестрикции - 5.9!!! Някакви предположения ?!

# 265
И при мен така се получи. Един месец след започване на режима ГХ беше 4.8, сега 5.7.
Инсулина падна, увеличи се КЗ.

# 266
Потекоха ми лигите по чиниите на Шарпи и на Долче. И аз често си хапвам извара, най-вече си я правя с яйца и на гофрети. На малкия пък слагам и банан и стават чудни.

Аз от два дни съм стриктна с храненето, ММ се храни с детето да не изпуснем там работата, и вече си смъкнах натрупаното килце. Зверския апетит обаче още не е изчезнал. Тайс, според моята ендокриноложка Б12 повишава апетита, аз лично нямам наблюдения защото го пия когато се сетя и често пропускам. Ама сега докато го пиша ще си пръсна веднага от спрейчето Laughing

Отделно ми се появи някаква зверска кашлица от няколко дни, уж мина гадния вирус дето го карахме всички вкъщи, пък аз не спирам да кашлям. Личната вика нищо ти няма щом ти е отрицателен теста за ковид. Приемам идеи за бабини рецепти за кашлица. Сега пия някакво сиропче и една добавка с чесън и мащерка. Дано да минава, че много ме мъчи, вечер направо се чувствам изтощена от кашлянето.

# 267
Отделно ми се появи някаква зверска кашлица от няколко дни, уж мина гадния вирус дето го карахме всички вкъщи, пък аз не спирам да кашлям. Личната вика нищо ти няма щом ти е отрицателен теста за ковид. Приемам идеи за бабини рецепти за кашлица. Сега пия някакво сиропче и една добавка с чесън и мащерка. Дано да минава, че много ме мъчи, вечер направо се чувствам изтощена от кашлянето.
Някой явно ми докладва мнението, защото е изтрито, но аз пак ще го напиша.
За кашлицата баба ми даваше една много ефективна гадост - лъжица захар с олио, хапваш това нещо и до час спираш да кашляш. Гадно е и нережимно, но го знам като "бабен илач" а и наистина помага.
Ми не съм чела, нямам време тия дни.
Ами ще ти трябва доста изчистен режим и малко фастове, че да ти спрат тия неща.
Ама баш две. Не знам, не знам...
Аз съм открила моя режим и той е нисковъглехидратно хранене.  С 2 нектарини на ден не ми се качват толкова въглехидратите, но по-важно е, че спряха хипогликемиите. Учудвам се, че не помниш, защото ми се смееше, че хапвам лъжица захар, за да не колабирам, когато изпадах в тези състояния. А в тях взех да изпадам след 5 месеца абсолютно стриктно кето хранене. На мен лично ми се отразява зле чисто кето хранене с тотална рестрикция на въглехидрати, затова съм вкарала в менюто си и плодове, и ми държат захарта бетон 4,6-4,9.

# 268
А инсулина на гладно колко ти е?
Ами карай така, пък след време обременяване да видиш има ли ефект.
Иначе по-добре праскова, а не захар Grinning

# 269
  • Столичанин ама не в повече :D
Излязоха и моите изследвания, ето ги по-долу в скрит текст:
Скрит текст:
Имам подобрения на холестеролите (вече са в норма, вероятно поради Омега 3, защото не съм си сменила мн храненето), вит. В12 излезе от дефицита, TSH клони към 1 (с Хашимото съм), но до тук с добрите новини Blush Втрещих се от ГХ - 5.9! Такава стойност не съм виждала никога откакто го меря,  дори преди да започна режима, ето една табличка, как е бил по месеци:

След май месец либерализирах малко режима, т.е. хапвах повече плодове - до половин праскова, няколко пъти диня, боровинки и това е. В миналото съм изяждала много повече от това + сладки неща, картофи, ориз и първия ГХ ми беше 5.3, а сега след всичките рестрикции - 5.9!!! Някакви предположения ?!
Намали мазнините и особено наситените. Simple Smile
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31686204/
Заключения: По-ниският прием на въглехидрати и по-високият прием на мазнини са свързани с по-висок HbA1c.
https://www.researchgate.net/publication/239065045_Association_o … _type_2_diabetics
Нашите резултати са според заключението
на два мета-анализа на доказателствата, които показаха, че
диети с високо съдържание на въглехидрати и фибри в сравнение с умерени
въглехидрати и с ниско съдържание на фибри са свързани с
по-ниски стойности на глюкоза на гладно, след хранене и средна
глюкоза; хемоглобин А1c. Този ефект може да се обясни с въглехидратния и липидния метаболизъм.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 23:35 от jerami

Общи условия

Активация на акаунт