237 топли есенни багри в НЕМСКАТА тема

• 22 912
  • 722
  •   1
Отговори
# 510
  • Germany
Около нас през последните 4-5г. дойдоха няколко деца на възраст над 12г. и се интегрираха в местни гимназии повече от чудесно. Всичките /4бр/ идваха от елитни столични гимназии, което може би има значение също.
Ние, за сега, плащаме само за уроци по френски на големият /с учителка от БГ/ и в момента търсим наххилфе и по немски, защото сам не се справя много добре, а е последна година и оценката му е важна. При малкият за сега не се налага, но видим ли, че някъде му е трудно, бихме потърсили помощ веднага.

# 511
Ако има мотивация, всякаква помощ е добре дошла. Иначе се получава- цяла година плащаш допълнителна помощ по немски, накрая 5. Няма смисъл.

# 512
Първи ден в PhD програмата, влезе директора и каза: знам, че всички сте завършили първи във випуските си, защото така сме ви избрали. Забравете, ще ви скъсаме поне веднъж. Така си беше. За първи път през живота ми ме скъсаха Satisfied но пък завърших, за разлика от 80%.
не знам колко е релевантно като пример, но колкото и да е лежерно образованието в Dе (в момента детенцето на приятелка, първи клас, се оплаква, че само рисуват, а тя говори три езика, чете и т.н.), разликата в нивото и методите не бива да се подценяват.

# 513
Мони,
Защо го натисна да продължи с френския? Каква ти беше идеята? Дъщеря ми смята да откаже френския след 10 клас, ще я подкрепя. Учителят й е предложил да го вземе като Leistungs или Grundkurs в оберщуфе, не помня, но според нея, само ще се мъчи и не иска.

# 514
На моите и тримата френския им е най-омразния предмет. До 10 клас ще го учат и край.
Натискането е вредно, също взимането на решения вместо децата. Научих си урока, много внимавам да не ги правя и двете неща.

# 515
Аня, от моя опит досега. Много хора, не само българи, тръгват за чужбина с огромни предразсъдъци, но за сметка на това със също толкова огромни претенции. Убедени, че единствения правилен начин да се случват нещата е този, който познават, и всичко друго е глупаво и лошо. Много им е трудно впоследствие, някои от тях никога не разбират, откъде идва трудното.

# 516
Много хора идват в Германия надъхани и после следва великото разочарование....

Какво имаш предвид?

Напиши в търсачакат на форума "Германия"🌞

Очаквах аргументиран отговор. Моя грешка.
Би ли споделила къде точно и от колко време си в Германия и ако не е тайна - в каква професионална област оперираш?

Phloxx,
Благодаря за отговора.
Случаят, за който се интересувам, е за дете,, което трябва да бъде преместено в Дрезден, Саксония. Никъде не съм писала, че детето идва от България или че се тръгва за чужбина с огромни претенции, но разбирам и ти какво имаш предвид.
Мисля, че големите надежди в куфара е до човек, а не толкова до дестинация.

Още веднъж: благодарна съм на всеки, който ми отговори. Бяхте много полезни и мили.

# 517
Децата се адаптират много лесно, защото липсват предразсъдъците и очакванията. Или поне не са толкова дълбоко вкоренени и закостенели. От моите наблюдения, когато някой има проблем, това са винаги родителите. Децата за 1-2 години напълно се вписват.

# 518
Aня, дайте повече информация, за да получите и по-адекватни съвети. Защото до тук съветите са много наедро и много обобщаващи.
Например, ето конкретно : ако детето идва от друга страна (не Бг) и владее поне още един световен език на високо ниво (английски, френски, испански, италиански) има големи шансове за приемане в гимназия, в която се преподава този език. Набързо търсене в Гугъл показа наличие на интернационално училище https://www.dresden-is.de/en/join/learn-at-dis
Тук при нас има Европейско училище с чуждоезикови секции, в което учат деца на експати, има такива училища на доста места я Германия. Таксите са високи, обикновено се поемат от работодателя на единия родител.

Дали вашият случай е такъв, мога само да гадая.

Имаме познато българче, дойде от Китай на 12-13 с отличен английски и без грам немски. Приеха го в добра гимназия като гост - ученик, научи немски в крачка, интегрира се бързо и завърши като редовен ученик с набора си и с чудесен успех.

# 519
Децата се адаптират много лесно, защото липсват предразсъдъците и очакванията.

Това всъщност не е вярно, особено за 12 годишно дете. Зависи и откъде точно идва детето.

# 520
  • Germany
Мони,
Защо го натисна да продължи с френския? Каква ти беше идеята? Дъщеря ми смята да откаже френския след 10 клас, ще я подкрепя. Учителят й е предложил да го вземе като Leistungs или Grundkurs в оберщуфе, не помня, но според нея, само ще се мъчи и не иска.

Дени, довода ми беше, че след 3г учене /3 чужд му е, след 8ми клас/, не си заслужава да го захвърли и да го загуби напълно и усилията му през тези 3г да отидат на кино. Идеята ми беше, че след още 2г. ще го докара до поне едно прилично говоримо ниво. Алтернативата беше да си остави физиката, с която се справя добре, но му е супер скучна. Не съм го натискала сериозно, просто си изложих доводите и той уж реши сам. Сега обаче ми мрънка, че съм го подвела. Честно казано, ако можех да се върна назад, пак нямаше да се въздържа да го посъветвам да не зарязва езика, а по скоро щях да търся начини да го мотивирим да го учи по сериозно. А ако можех да се върна още по назад, щях да го насоча към смяна на училището и испански, вместо френски след 7ми клас Simple Smile В нашето училище много малко деца взеха френски лайстунг. Казаха, че е много трудно и не си заслужава. Ако дъщеря ти е добра по френски може да си го остави 3 часов.

# 521
Мони,
Благодаря. Дъщеря ми се отказа от 3 чужд език. Но и след 4 години френски (7-10 клас) не го иска.

# 522
  • Germany
Хората се местят непрекъснато по света, та дори и с деца в училищна възраст. Налага им се и по време  на учебната година. 
Аня, изберете си училища, напишете им дълъг обяснителен email … ще станат нещата. Винаги се намира начин. Ако детето е учило английски ще е супер бонус, за да може да се съсредоточи в наваксването на немски.

# 523
+1 срещу гимназия на всяка цена. Тук има страшно много възможности за надграждане. Аз за моето дете избрах гимназия заради "средата", но отдавна не смятам изборът си за правилен. Когато гимназията в градът е единствена и недобра този избор е грешен.

# 524
Аз съвети на тема местене не давам и не харесвам като се дават. Почти 100% е сигурно, че няма да помогнат на питащия и абсолютно 100% е сигурно, че отразяват само мнението и вижданията на съветващия. Добре че не бях начинаещ имигрант като дойдох в Германия и знаех правилото "Мисли с главата си и не слушай никого". Имаше и много сърдити, че не слушаме, без да сме питали.

Моят единствен съвет за новопристигащи би бил да научат достатъчно немски за да не ги пързалят.

Общи условия

Активация на акаунт