Рисуване за начинаещи и не само - 10

• 36 081
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Не съм стигнала да рисувам с пастели. Имам един-два, може би три комплекта 😊
Днес съм с едно северно моренце:

Хартията е Palazzo, 70% памук. Има разлика с целулозата в преливките, нищо че и тя е 200 гр.

# 676
Много интересно небе! Според мен, няма как да се получат такива облаци на обикновена целулоза.

# 677
pppqqq, хубава калинка!
Но май с по-тъмното синьо повече контрастира.
ТРЯБВА да си ползваш новия комплект пастели с повечето цветове!!!
За кога го пазиш?!

Raya, чудно котенце и чудно небе/море!
Личи си, че си имаш добър опит в рисуването.

Много ми се иска и на мен ежедневно да рисувам, но уви. Рядко ми остава време...
По принцип ми се иска да нарисувам всичко, което се изпречи пред погледа ми.
Но обикновено се придържам към цветя и момичета.

Ето няколко стари рисунки:

# 678
Красиви са! Simple Smile
Пазя си по-хубавите материали за моите проекти - като едни лалета с нарциси, които бях споделила преди време, както и за ирисите, евентуално. А по-евтините и старите ги използвам за упражнения или за предварителни рисунки.

П.п.
Скрит текст:
днес имам имен ден, поръчах си артматериали, за да го отбележа, че по-късно съм на зъболекар и хич не ми се празнува...

# 679
  • София
Честит празник, pppqqq! Много нови картини да сътвориш, да имаш средствата, силите, времето и вдъхновението за тях! И здраве, разбира се!

# 680
Благодаря Hug

Вчера забравих да добавя урока с пантерата - рисува на черно, но и после покрива с черен пастел. Преди, като рисуваше едно котешко лице, пак искаше черен лист, а накрая покри целия лист плътно с черно (този път май е по-малко):
Скрит текст:

Допълвам - Ю туб ми препоръчва мастърклас по акрил, който трае около 12 часа - запазих си го, иска ми се да го изпробвам някой път... Обаче едва ли ще мога да го изтегля - ще излезе 10-тина гигабайта и може да озори сайта за конвертиране (понякога отказват да свалят и видеа по 2 часа, защото били прекалено дълги). Този художник можеше да го раздели на части - попрекалил е...
Скрит текст:

Чудя се дали да хабя голямо платно и боя (вероятно ще отиде доста) за учебна картина... Ох, сега видях, че това всъщност не е цялата картина, трябва да видя къде са му останалите части... Наистина е прекалено много труд за чужд проект, а и той нищо не обяснява, само си рисува.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 19:07 от pppqqq

# 681
  • София
Може нарочно да го прави толкова дълго за да не се сваля. Ама дванайсет часа за част от картина ми се вижда прекалено. Или е страшен нарцис и се радва на уменията си, или има железни нерви и така ги тренира. Бъррр - 12 часа пред камера 🤪
Аз съм с второ северно моренце. Още стотина и ще започна да рисувам водата що годе приемливо.

# 682
Добре изглежда Simple Smile

Един от уроците на Ксения, мисля скоро да пробвам някой от морските (вчера ги разглеждах и ми харесаха), въпреки че не става съвсем на целулозната хартия:

Цветовете стоят като пресечени.
Поне новият маскиращ флуид не я къса.
Но не е истина как бели блока от Лидл - като дръпна, подхваща и отстрани и остава голямо скъсано петно (не съм очаквала кой знае какво - пробвах да видя какво ще стане, но и не мислех, че ще е толкова зле).

# 683
  • София
Този мед така и не го правих. Нещо самата картинка не ми допада или по-скоро резултатът на Ксения ми изглежда някак детски. Вероятно нейният начин не е най-подходящият да се нарисува спрямо моето възприемане на образите. Твоят е може би най-добрият от тези, които видях в чата. За ръбовете на боята - трябва да има много вода на четката, за да не изсъхва фона докато набираш следващата доза цвят. Направо на локва да стане. Пробвала съм предварително да намокрям - не ми се получава, защото хартията започва да се надига на места и в “падините” се събират локви от вода и пигмент.
Много ми помагат 15’ упражнения. Тренират те да внимаваш с водата, защото ако е много мокро няма да изсъхне и няма да може да се сложи отгоре втори, уточняващ слой. А ако е малко - става на мазки, които после не може да се слеят, защото хартията не позволява много триене с четката.

# 684
Тя го рисува 3 часа... Намокря предварително листа (и аз като нея) и после започва бавно да рисува в един ъгъл. Поне при мен за това време останалата част изсъхваше.

# 685
  • ВАРНА
Това с водата си иска тренировка,а и  от вида хартия си зависи.Само целулоза да е,личат границите след изсъхване,колкото и да мокриш при рисуване.А си капнал чиста вода личи си петното.Гледах руска влогърка,която топеше цялата хартия във вода,някои мокрят двустранно листа.

# 686
  • София
Тя го рисува 3 часа…

Видеата и са обикновено дълги, но има едни 40-50 минути теория в началото. Винаги я проспивам, после се ядосвам на себе си. Освен това много обяснява за построението с молив и там я изпреварвам винаги. Да не кажа, че при мен е често по-точна скицата.

# 687
Да, аз изслушах теорията и се опитах да чертая с нея (въпреки че не разбирам руски напълно и си мисля, че ако рисувам на око резултатът е почти същият). Simple Smile

Иланг-иланг, така е - сега ако се бях опитала да размия тези граници, които се виждат в лилавия фон, после като изсъхне щеше да има нови - няма абсолютно никакъв начин да се заличат при целулоза. 
Въпреки, че съм виждала такива илюстрации, при които акварелът стои на пластове - явно на художникът му харесва, щом ги е оставил като финален вариант. Не че е толкова лошо; става, ако човек иска този специфичен колорит.

Имам нови скечбукове на Таленс - взех ги заради кориците, не съм изрисувала предишните. Изненадах се от това колко са бели страниците - въпреки че в описанието го пише, просто си мислех, че ще са като останалите от тази марка:
Скрит текст:

Сравнение с обичайните им скечбукове:

Вruynzeel имат моливи със същата картина на металната кутия (млекарката на Вермеер), сега ми се прииска да ги поръчам само заради това (не че си нямам достатъчно моливи) Joy
Скрит текст:

# 688
  • София
Направих черната котка от маратона, без да изчакам Ксения да стигне до акварелната част. В крайна сметка се оказа, че според нея светлината е студена, а според мен е топла. Тя я направи светлосиня, а аз - жълто с охра.
Според мен се получи:

# 689
Супер се е получило! Особено в погледа е като истинска Flushed

Аз вчера гледах един уъркшоп на Артефакто - два часа разговор и демонстрация с Дилън Пиърс (акварелист). Беше странно - той изглежда не е много по интервютата, затова пък рисува страхотно. Позабързах първия час, през целия втори час той рисува котешко око. Отначало опитах да го следвам, но като разбрах, че не мога, се отказах и гледах частично. Рисува си го през целия час и се наложи водещата да го спре, иначе можеше и още.
Ето това е неговата демонстрация - трябва много силно развит усет за това кога хартията е полуизсъхнала, за да добие този вид, освен това е на много пластове (не използва маскиращ флуид):
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт