Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 94 040
  • 1 582
  •   1
Отговори
# 1 170
Макарон, Софармаси на Била България със заявка.

Child, за дете на 13 години няма значение дали ще е Инфлувак или Ваксирип. При деца до 9 годишна възраст, които никога не са ваксинирани против грип, се слагат 2 дози Инфлувак или Ваксигрип. При деца над тази възраст (както е при вас), се поставя една доза.

При по-малки деца - до 3 години показанията варират между различните здравни агенции. На теория, могат да се прилагат и двете. На практика, имат разлики в технологията и съдържанието - Инфлувак съдържа по-малко видове вирусни частици и повече белтък, а Ваксирип съдържа повече видове вирусни частици и по-малко количество белтък (и аб в тях са различни - гентамицин срещу неомицин). Първата е subunit ваксина, втората е частичен вирон. Съответно, Ваксигрип е с малко по-голяма реактогенност, макар и двете да са с почти идентична имуногенност. При деца между 6 месеца и 3 години някои здравни агенции, обаче, препоръчват Ваксигрип заради по-ниското съдържание на белтък (което при децата може да е алерген). Вас не ви засяга.

Успех.

Привет,

Интересувам се за дете в яслена/градинска възраст - инжекционна или назална форма е по-добре?
Въпросът ми е породен от имунолозите в Иван Рилски и тяхната страница тези дни
Скрит текст:
]

# 1 171
Аз ще сложа инжекционна на детето ми на 2г5м, първо не знам дали ще се сдобия с назална, второ инжекционните са си стандарт, а и лекарите с които съм обсъждала препоръчаха инжекционната форма.

# 1 172
Скрит текст:

Child, за дете на 13 години няма значение дали ще е Инфлувак или Ваксирип. При деца до 9 годишна възраст, които никога не са ваксинирани против грип, се слагат 2 дози Инфлувак или Ваксигрип. При деца над тази възраст (както е при вас), се поставя една доза.

При по-малки деца - до 3 години показанията варират между различните здравни агенции. На теория, могат да се прилагат и двете. На практика, имат разлики в технологията и съдържанието - Инфлувак съдържа по-малко видове вирусни частици и повече белтък, а Ваксирип съдържа повече видове вирусни частици и по-малко количество белтък (и аб в тях са различни - гентамицин срещу неомицин). Първата е subunit ваксина, втората е частичен вирон. Съответно, Ваксигрип е с малко по-голяма реактогенност, макар и двете да са с почти идентична имуногенност. При деца между 6 месеца и 3 години някои здравни агенции, обаче, препоръчват Ваксигрип заради по-ниското съдържание на белтък (което при децата може да е алерген). Вас не ви засяга.

Успех.

Привет,

Интересувам се за дете в яслена/градинска възраст - инжекционна или назална форма е по-добре?
Скрит текст:
]

Уморено ми е за по-дипломатично изразяване, но накратко - големи глупости са изписали отговарящите в тази група/страница. Чак се съмнявам, че е медицинско лице от клиника по имунология.

Първо, когато говорим за реални условия, не се използва терминът “ефикасност” - ефикасност се използва в условията на лабораторни опити и клинични проучвания. Когато става въпрос за степента, в която даден медицински продукт постига целите, за които е създаден, в реални условия/общата популация, тогава се използва терминът “ефективност”.

Второ, ваксините с адювант и по-високи дози антиген НЕ са нови. С адювант има от 2014г, а с 4х “стандартното” количество антиген има от 2009г. Няма ги на нашия пазар, но ги има на много други и основното им приложение е при хората в напреднала възраст. Защо? Защото ваксините със стандартно количество антиген са с по-ограничена имуногенност в тази популация (спрямо деца и хора под 60г). Пак има ползи, но те са по-изразени при ваксини с по-високо количество антиген и/или адювант.

Трето…назалните и инжекционните ваксини в повечето години са с изключително сходна ефективност при деца. Не знам защо някой би смятал, че назалните са “изключение”, при все че са практически идентични като краен резултат. Назалните ваксини НЕ водят до стерилизиращ имунитет. Има пробивни инфекции. Всъщност, в добри години са с ефективност от около 60%, в лоши - 20-30%. Същото е и при инжекционните. И не, не е вярно, че грипът не е проблем при децата и едва ли не няма нужда да се ваксинират. Грип Б протича сравнително по-тежко именно при малки деца (и хора в напреднала възраст). Ако ваксината олекоти протичането (и не се стигне до усложнения или вторични инфекции), това също е успех.

Има известни данни, че назалната ваксина - поради това, че съдържа атенюиран вирус и причинява (контролирана) инфекция - води до повишаване на локалния, неспецифичен имунитет на лигавиците в назофаринкс. Но данните още са ограничени и е трудно да се каже точно колко редуцира риска от други инфекции, както и за какъв период.

С две думи - ако можете да се сдобиете с назлна, сложете нея. Ако не - Ваксигрип е точно толкова адекватен избор. Ако детето не е ваксинирано до момента, ще Ви трябват 2 дози през 28 дни, без значение на коя ваксина се спрете (назална или инжекционна). И по този параграф - колко точно да са дозите - е вероятно да се сблъскате с невежество (т.е. много лекари смятат на база лично усещане, че една доза е достатъчна), но насоките са съвсем ясно установени - при деца до 9г, които се ваксинират за първи път, се слагат 2 дози.

Успех.

ПС: Назалната ваксина НЕ се поставя на деца под 2 годишна възраст. Не съм сигурен какво точно значи “яслена”, тоест на какви години е детето. Между 6 месеца и 2 години Ваксигрип е подходящ. Над 2 години - и Ваксигрип (инжекционна), и Флуенз (назална).

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 02:04 от Hope4C

# 1 173
  • Sofia
Да разбирам ли, че Инфлувак наистина не се препоръчва за по-малките деца?
Малката е на 3г и 6м. Взели сме Инфлувак и чака в хладилника. Все още не сме й я сложили, защото от известно време кашля.

# 1 174
Brin, писах някъде назад по страниците за Инфлувак. На повечето места, включително в България, е одобрен за приложение при деца над 6 месеца. В някои страни е одобрен при лица над 3г, защото съдържа повече белтък, който може да е алерген.

Има и други въпроси свързани с приликите и разликите в реактогенност и имуногенност между ваксините със сплитиран вирон (като Ваксигрип) и subunit ваксините (като Инфлувак). Като цяло са почти идентични. Аз лично бих предпочел Ваксигрип пред Инфлувак за дете между 6 месеца и 3 години. За дете над 3 години - бих сложил която и да е от двете. Също и назалната за деца над 2 години.

# 1 175
Малката е на 3г и 6м. Взели сме Инфлувак и чака в хладилника. Все още не сме й я сложили, защото от известно време кашля.
Дъщеря ми е на 2г5м и с колкото и лекари да съм обсъждала въпроса, а тя е идвала препоръката за ваксиниране от самите лекари, никога не са ми казвали специфично коя ваксина и разбирам, че и двете са ок. След като в някои държави също се счита за ок и знаейки ,че няма непоносимост към белтъка спокойно ще я сложа.

# 1 176
Скрит текст:

Успех.

Привет,

Скрит текст:
]

Уморено ми е за по-дипломатично изразяване, но накратко - големи глупости са изписали отговарящите в тази група/страница. Чак се съмнявам, че е медицинско лице от клиника по имунология.

Първо, когато говорим за реални условия, не се използва терминът “ефикасност” - ефикасност се използва в условията на лабораторни опити и клинични проучвания. Когато става въпрос за степента, в която даден медицински продукт постига целите, за които е създаден, в реални условия/общата популация, тогава се използва терминът “ефективност”.

Второ, ваксините с адювант и по-високи дози антиген НЕ са нови. С адювант има от 2014г, а с 4х “стандартното” количество антиген има от 2009г. Няма ги на нашия пазар, но ги има на много други и основното им приложение е при хората в напреднала възраст. Защо? Защото ваксините със стандартно количество антиген са с по-ограничена имуногенност в тази популация (спрямо деца и хора под 60г). Пак има ползи, но те са по-изразени при ваксини с по-високо количество антиген и/или адювант.

Трето…назалните и инжекционните ваксини в повечето години са с изключително сходна ефективност при деца. Не знам защо някой би смятал, че назалните са “изключение”, при все че са практически идентични като краен резултат. Назалните ваксини НЕ водят до стерилизиращ имунитет. Има пробивни инфекции. Всъщност, в добри години са с ефективност от около 60%, в лоши - 20-30%. Същото е и при инжекционните. И не, не е вярно, че грипът не е проблем при децата и едва ли не няма нужда да се ваксинират. Грип Б протича сравнително по-тежко именно при малки деца (и хора в напреднала възраст). Ако ваксината олекоти протичането (и не се стигне до усложнения или вторични инфекции), това също е успех.

Има известни данни, че назалната ваксина - поради това, че съдържа атенюиран вирус и причинява (контролирана) инфекция - води до повишаване на локалния, неспецифичен имунитет на лигавиците в назофаринкс. Но данните още са ограничени и е трудно да се каже точно колко редуцира риска от други инфекции, както и за какъв период.

С две думи - ако можете да се сдобиете с назлна, сложете нея. Ако не - Ваксигрип е точно толкова адекватен избор. Ако
детето не е ваксинирано до момента, ще Ви трябват 2 дози през 28 дни, без значение на коя ваксина се спрете (назална или инжекционна). И по този параграф - колко точно да са дозите - е вероятно да се сблъскате с невежество (т.е. много лекари смятат на база лично усещане, че една доза е достатъчна), но насоките са съвсем ясно установени - при деца до 9г, които се ваксинират за първи път, се слагат 2 дози.

Успех.

ПС: Назалната ваксина НЕ се поставя на деца под 2 годишна възраст. Не съм сигурен какво точно значи “яслена”, тоест на какви години е детето. Между 6 месеца и 2 години Ваксигрип е подходящ. Над 2 години - и Ваксигрип (инжекционна), и Флуенз (назална).
Много благодаря за детайлния отговор!
Записах се за чакане за инфлувак, вакси грип не намерих.
Това проблем ли е за детето?
За 2годишно  става въпрос.

А у дома в хладилник на среден рафт в найлонов плик се съхранява най-добре, нали?

# 1 177
На вратата на хладилника я държа, така се препоръчва.

# 1 178
Много странно, на мен точно там ми казаха да не я държа.
Ще попитам пак в аптеката, когато я взема; да не би да съм разбрала погрешно/

# 1 179
Стига да е в посочените граници на температурата, не е важно в коя част на хладилника ще стои. Тя и кутийката изолира донякъде, не е нещо чак пък толкова да му трепери човек... Да, на вратата е леко по-непостоянна температурата в повечето хладилници, но пак казвам че и както е в кутийката едва ли да се стопли над 8 градуса от едно отваряне. Някои казват по навик да е там за да не е близо до камерата, при съвременен хладилник е все тая.

# 1 180
  • София

Моето миналата година на 10 месеца го ваксинирахме с две дози Инфлувак. На ваксината си пише над 6 месеца, не знам от къде тръгна тази конспирация че не става... Единственият страничен ефект който имаше е че проходи на 10 месеца няколко часа след първата доза Grinning

Ние също си поставихме Инфлувак, аз бях с хремав вирус тогава, лл не ми е отказал да я постави.

# 1 181
Идеална е инфлувак, даже тази година на дъщеря ми, ако не намеря Флуенз, ще сложа инфлувак, а не ваксигрип. Имам избор между двете, но на нея ще сложа четиривалентната. Логиката ми, съвсем ненаучна и лаическа, е че ние, възрастните, все пак във времето сме се срещали с повече щамове и варианти на грип В, не е лошо още една година да образува антитела срещу B/Yamagata щам. Знае ли човек след 50-60 години откъде ще дойде бъдеща грипна епидемия и дали няма да й е полезна една такава среща. Казват, че испанският грип е бил така смъртоносен за младите точно защото не са се били срещали в с еволюционно близък грипен щам, а възрастните го карали леко, защото имунната им система била подготвена на база клетъчен имунитет.

# 1 182
Скрит текст:
Скрит текст:

Успех.

Привет,

Скрит текст:
]

С две думи - ако можете да се сдобиете с назлна, сложете нея. Ако не - Ваксигрип е точно толкова адекватен избор. Ако
детето не е ваксинирано до момента, ще Ви трябват 2 дози през 28 дни, без значение на коя ваксина се спрете (назална или инжекционна). И по този параграф - колко точно да са дозите - е вероятно да се сблъскате с невежество (т.е. много лекари смятат на база лично усещане, че една доза е достатъчна), но насоките са съвсем ясно установени - при деца до 9г, които се ваксинират за първи път, се слагат 2 дози.

Успех.

Много благодаря за детайлния отговор!
Записах се за чакане за инфлувак, вакси грип не намерих.
Това проблем ли е за детето?
За 2годишно  става въпрос.

А у дома в хладилник на среден рафт в найлонов плик се съхранява най-добре, нали?

Не, не е проблем. Има причина Инфлувак да е одобрен за приложение при деца над 6 месеца в повечето страни, в които е на пазара, и това е, че е ефективен.

Ваксините у нас ги държа на вратата на хладилника. Нито седи толкова дълго отворен, че да могат да се стоплят и компрометират, нито има камера, та да замръзнат. Не е нужен найлонов плик - в картонената кутия има блистер плътно покрит с пластмасов филм, който съдържа самата спринцовка с активно вещество така или иначе.

# 1 183
  • София
Отчитам се с Инфлувак от тази вечер. У нас ММ ги бие Simple Smile, та не търсим къде и кога.

# 1 184
Отчитам се с Инфлувак от тази вечер. У нас ММ ги бие Simple Smile, та не търсим къде и кога.

Ами аспирира ли?

Общи условия

Активация на акаунт