Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 87 388
  • 1 471
  •   1
Отговори
# 945
При детето назалната се оказа чудесен избор. В детската точно преди Коледа цъфнаха болни и с грип А, и грип Б. Над 20
Деца заразени, трите ваксинирани не се заразиха. Повтори се миналата седмица с грип А. И двата пъти детето беше контактно, но не се зарази.

Този сезон - който не е свършил, де - имаше хрема за два дни през октомври, само бистър сопол без друга симптоматика, който спря от самосебе си, и сега края на февруари за 2 дни някакъв респираторен вирус със сопол и еднократно вдигната температура 37.5. На следващия ден нямаше нищо. Съвпадна по време с Грип А на децата в групата, та може и да го изкара свръх леко, но се съмнявам, далеч беше от типичната симптоматика и тестът беше отрицателен. Лекарства не съм давала, освен капки за нос.

За мен комбинацията Ковид ваксина, грипна ваксина, Превенар 20 и респивакс се оказа изключително успешна. В групата какво ли не бацили нямаше, ние къде ли не пътувахме, а тя просто не се зарази.

ПС - никога няма да спра да се чудя на търсенето на “бабини методи” за лечение и подсилване на имунитет, всякакви билки, чайове, фито извлеци, компреси с аспирин, със изключително спорна ефективност и профил на безопасност, но същите майки казват “Не бих си ваксинирала детето”.

# 946
ПС - никога няма да спра да се чудя на търсенето на “бабини методи” за лечение и подсилване на имунитет, всякакви билки, чайове, фито извлеци, компреси с аспирин, със изключително спорна ефективност и профил на безопасност, но същите майки казват “Не бих си ваксинирала детето”.
За мен по-страшно е масовото изписване на Тамифлу и заместителите му като превенция срещу грип и за лечение на грипоподобни заболявания, без тест преди това. И също масовото му взимане без рецепта, преглед или лекарско мнение. Повечето взимащи го не са прочели листовката му. Тамифлу не е безобиден препарат. Но доказаните ваксини явно са много по-страшни.

# 947
Аз съм с противогрипна ваксина и си хванах нещо, но за сега се лекувам с чай и витамини. Първо гърлото, после ушите малко , снощи кашлях, отивам на проверка  при личния лекар.

# 948
  • Замък сред облаците
Аз и детето сме ваксинирани, таткото не. Най-много хрема сме хващали 1-2 пъти и болно гърло единия път, без Т при никого.

# 949
Не се популяризира тук, незнайно защо. А едно разболяване, дори и да няма усложнения а да си е само грипът, излиза бая солено финансово като минеш през аптеката, отделно болнични и отделно и това че заразяваш и други. И всички губят от това...

# 950
  • над кукувичето гнездо
Дъщеря ми е ваксинирана и се разболя от грип А. Първо беше с повръщане, после вдигна висока Т. Тестът не я хвана в деня след повръщането, чак в деня след висока нощтна Т, която едва свалих. В крайна сметка стигна до Тамифлу. Останалите в домакинството също пихме профилактично, макар и ваксинирани. Аз усетих, че започва да ме подкосява на 3тия ден след началните симптоми на малката.

# 951
Не се популяризира тук, незнайно защо. А едно разболяване, дори и да няма усложнения а да си е само грипът, излиза бая солено финансово като минеш през аптеката, отделно болнични и отделно и това че заразяваш и други. И всички губят от това...
Знайно е, знайно.
Една ваксина струва колко? 20 - 25- 30 лева? (срам, че се поема от държавата само за определени групи хора, а не за всички).
При заболяване каква сума ще се остави в аптеката за противовирусни препарати, антипиретици, витамини, антибиотици, отхрачващи, пробиотици и там разни модерни към момента препарати? Да речем 100 лева? Май към двойно повече.
Извод - при заболяване приходите за фарма - индустрията са повече. В пъти повече. Индустрията няма сметка от превенция с ваксини.
Държавата губи, индустрията печели.
Държавата губи от влошеното здраве на населението, временната нетрудоспособност и изплащането на болнични, намалената платежоспособност по време на заболяването и лошата здравна култура в дългосрочен план.
Държавата губи заради лошата си ваксинационна политика.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 12:50 от Mößbauer-Effekt

# 952
  • Замък сред облаците
28-32лв инжекционните, 50лв назалните.

# 953
Аз ваксинирам с противогрипна децата си за втора година. Мъка ми е септември с това дебнене - кога ще пристигне в аптеката, кога да отида при лекаря, че да не чакам над половин час, че и да не са още започнали да подсмърчат и влачат нещо, 30 лв се преглъщат. Втора година нямат серозно боледуване зимния сезон, имаха и двамата контакт с деца с грип - и А, и Б. Аз изкарах нещо с много висока темпераура за три дни, без други оплаквания, но не направих тест да разбера какво е (според мен беше ковид, но не се знае). Друг у нас обаче не се зарази. Дано поне децата включат в някоя програма за противогрипни. Иначе и аз при мойта лекарка много трудно се ваксинирам - запазвам ваксина, ходя на преглед, тази година два пъти ме връща - било ми червено гърлото, аз ѝ обяснявам че нищо ми няма - то си е червено от много години без да съм болна, ама все не ми вярва, та правя един куп изследвания за доказателство...Обмислям да се науча сама да ги слагам и на мен и на децата, и да приключа с тая драма. Назална вече трета година не мога да докопам.

# 954
Аз се ваксинирах за втора година по 2 причини. Първо, че имам малки деца и ги пазя и второ, че самата аз го карам много тежко грипът. Догодина мисля и децата да ваксинирам, въпреки че тази година всички в групата се радболяха, а моите не. Бях почнала Тамифлу профилактично обаче. В близкото ми обкръжение имаше пробив ваксината и сравнително тежко каране, с всички симптоми, но без усложнения поне.

# 955
Здравейте! Как сте? Здрави ли сте? Има ли ваксинирани с пробив? Чета за такива случаи във ФБ групата Ваксини, чe и с усложнения. Ние засега сме добре, здрави сме. Аз и децата сме ваксинирани, таткото - не. Ако не друго, то поне ми дава голямо спокойствие ваксината. Догодина пак... Дори и да се заразим Grinning Хубавото е, че на децата вече ще са с по една доза.

Малко след НГ ни нападна грип и беше по-неприятно дори от ковида. Но не мога да кажа, че беше тежко боледуване въпреки температурата малко над 38градуса, кашлицата, хриповете и хремата. Имаме ваксигрип от септември, още от 1998г. си слагаме грипни ваксини. Това май е седми или осми случай на грип в нашето семейство въпреки ваксината. Преди 1998г. аз боледувах по цяла зима с прекъсвания. Тоест мога да кажа, че въпреки разболяването ни все пак е имало полза от ваксината, защото беше еднократно, а не многократно, както някога. Купих ваксигрипа от Марешки по 24,50лв.
Излекувахме се за около седмица с панцеф и бромхексин, а вит.С го вземаме редовно по други причини. От 1999г. сме обучени в слагането на ваксината и се справяме сами идеално. Предишните години публикувах указанията в най-подробен вид. Желаещите могат да ги намерят. Другия вариант е да поискат от позната сестра или лекар да ги обучи.

# 956
28-32лв инжекционните, 50лв назалните.

20.40 беше Инфлувак в Марешки .

# 957
Здравейте! Как сте? Здрави ли сте? Има ли ваксинирани с пробив? Чета за такива случаи във ФБ групата Ваксини, чe и с усложнения. Ние засега сме добре, здрави сме. Аз и децата сме ваксинирани, таткото - не. Ако не друго, то поне ми дава голямо спокойствие ваксината. Догодина пак... Дори и да се заразим Grinning Хубавото е, че на децата вече ще са с по една доза.
Имаме ваксини, имаме един пробив. Мъжът ми е до известна степен имунокомпрометиран по причини, които няма да уточнявам. Преди 3-4 седмици вдигна за два дена температура до 37,5 и започна хрема. Направеният тест показа бледа черта за грип тип А. Тъкмо се поздравихме, че толкова леко мина, хремата се засили, след 3-4 дена - синузит, ужасна кашлица, наложи се антибиотик, но доста дълго време кашля. Никой друг от семейството не се зарази. Не ми се мисли какво щеше да настане без ваксина.

# 958
Само бистра вода беше моята хрема. Но, не мога със сигурност да кажа, че е било грип. Т до 38. Без отпадналост. Гърло леко зачервено, мина само с Гранофурин. Кашлица не.

# 959
Не е гаранция на 100% ваксината, но вероятността да опази човека е много голяма. И ако пък попадне в този малък процент които все пак са се разболели, вероятността да мине много по-леко също е голяма.
Имала съм такъв "пробив" преди 7-8 години, от общо май вече над 20 поредни в които се ваксинирам. Гадничко беше, но далеч не колкото на останалите, а то здрав човек не беше останал около мен, буквално. И работех с хора, по много и отблизо, то при такъв вирусен товар дори не се и изненадах чак толкова... Тогава нямаше като сега тестове навред, но то си беше ясно какво е при такава ситуация. Много типично с рязко начало, болки в мускулите и прочие, определено не беше настинка.
Действително беше много неприятно, но щом успях да го изкарам на крака се броя късметлийка и че е леко. На работа наистина не беше останало кого да пазя, а беше изключително напрегнат период без възможност да ме замести някой, та така... Но самото боледуване, ако не броя остатъчна кашлица след това и че при мен синусите винаги са проблем, беше набързо, може би 2-3 дни, а останалите се влачиха много време досущ болни, доста се усложниха и пиха антибиотици, вече за възстановяване след това изобщо да не отварям дума. Като знам аз колко бях изморена, не ми се мисли.

Общи условия

Активация на акаунт