Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 93 150
  • 1 568
  •   2
Отговори
# 1 530
Тамифлу съм купувала спокойно без рецепта в София. Съжалявам, че при вас е толкова сложно Sad

Всяко лекарство, което не е с ел.рецепта може да се купи без никаква, но не навсякъде. Така е в Бг, Гърция, Италия, а за други държави не зная.

# 1 531
Цитат
Здравейте,
В средата на празниците сме, но и грип идва, та да дам някои сведения по въпроса.
Над 70% от държавите в европейския регион, които дават сведения за Световната здравна организация установяват висока или много висока грипна активност. 6 страни (UK, Ирландия, Киргистан, Черна гора, Словения и Сърбия) докладват, че над половината от пациентите тестирани по повод грипо-подобно заболяване са позитивни за грип. Съответно, това води до повишаване на хоспитализациите в някои страни и това повишване засяга всички възрастови групи, но особено хората над 65 години. Ситуацията е подобна в цяла Европа. Над 90% от потвърдените случаи на грип са позитивни за новия мутирал вариант известен като AH3N2 J.2.4.1 или вариант „К“. Вариантът е H3N2, заразяването, с който протича по-тежко от  H1N1,  но няма данни конкретно вариантът „K“ да протича по тежко от стандартния H3N2. Първите сведения за този вариант са от Австралия по-рано през годината (когато при нас е било лято) и те показват, че ваксинираните против грип също се заразяват. В научните среди съществува спор доколко актуалните ваксини осигуряват предпазване. При лабораторни условия е установено, че ваксинираните лица изработват неутрализиращи антитела и срещу „К“ варианта, но както и при множество други ваксини е добре да се прави разлика между „заразяване“ и „протичане на заболяването“. Очевидно е, че анти-грипните ваксини не предпазват от заболяване, но първоначални данни сочат, че ваксините в 75% предотвартяват хоспитализацията при деца и в 40% правят същото при възрастни. По принцип анти-грипните ваксини са далеч от съвършенството и се работи в три насоки за тяхното оптимизиране (висока концентрация на антиген, добавяне на адюват и иРНК платформа), та очаквам в бъдеще да бъдат по на ниво. Но, така или иначе това е ситуацията за момента и във всички случаи е по-добре отколкото без тях. За деца (само за тях е одобрена) назалната жива ваксина дава много по-добра протекция и не случайно моите две деца са ваксинирани с нея. Естествено, децата не бива да бъдат имунокомпрометирани, което по принцип важи за живите ваксини.
В заключение, грип като грип. Нищо по- различно, но както винаги опасен за възрастните хора. Какво е разумно да се направи? Аз неща от сорта на „проветрявайте, мийте си ръцете, носете маски, като кихате си предпазвайте устата и носа“ и т.н. няма да говоря, достатъчно други хора ги говорят. Още по малко ще говоря да избягвате човешки контакти. Ние сме социални същества и не е редно да живеем като лалугери по дупките си, защото имало грип. От моя гледна точка разумните неща, които могат да се направят са 4: 1. Да се бяхте ваксинирали (с цялото несъвършенсто на наличните ваксини, изключвайки назалната за деца). 2. Купете си Т@мифлу и го почвайте при първите симптоми, при някои хора е разумно да е и профилактично, посъветвайте се с лекарите си. 3. Пийте много течности при заболяване. 4. Не взимайте имуностимуланти, нито „профилактично“, нито когато сте болни. Може да стане беля, за което ще пиша друг път. И се наслаждавайте на празниците, болестите са част от живота. проф. Кюркчив

Лаборатория по Клинична Имунология - УМБАЛ "Св. Иван Рилски", гр. София

# 1 532
"...изключвайки назалната за деца"
Интересно защо?

# 1 533
Изключва я от обобщението, че наличните противогрипни ваксини имат несъвършенства. По-горе в текста пише "назалната жива ваксина дава много по-добра протекция и не случайно моите две деца са ваксинирани с нея".

# 1 534
  • София
Да, само че всички болни ваксинирани деца около мен са с назална ваксина. Това каза и дежурния педиатър в Токуда. Така че с цялото ми уважение, проф. Кюркчиев може да твърди това, само ако има данни. За втора година е това около мен, така че догодина въобще няма да се занимавам да издирвам назалната, защото за мен дали с приложението, транспортирането или нещо друго, но тази ваксина не показва никакво предимство, а напротив.

# 1 535
Колко време след първи симптом позитивират тестовете? Голямото дете вдигна 38.8°C. Направих тест 4 в 1 почти веднага щом разбрахме, че е с температура, нищо не светна. Утре сутрин пак.

# 1 536
Тази година никоя ваксина не е особено ефективна за грип А, минали години имаше чудесен ефект от нея за дъщеря ми, при близък и интензивен контакт с доказано болни и с А, и с Б не се зарази. Не бих генерализирала само защото в някоя аптека не са спазили изискванията по съхранението й.

# 1 537
Колко време след първи симптом позитивират тестовете? Голямото дете вдигна 38.8°C. Направих тест 4 в 1 почти веднага щом разбрахме, че е с температура, нищо не светна. Утре сутрин пак.
При познати на 2ри ден.

# 1 538
И при нас теста позитивира на втори ден, когато температурата не падаше с нурофен и стигна 39 градуса. След прием на Тамифлу, на 5ти детето вече е 24 часа без температура. Ваксинирана е с назална ваксина, директно от лекар. Всички други у дома включително и брат й на 1 година сме с инжекционни и останахме здрави.

# 1 539
Благодаря, момичета! Свали сама от 38.8 на 38.2°C. Следя и утре пак тест, но на друга фирма. Децата са с назални ваксини, пък аз с Инфлувак.

# 1 540
При температура с Тамифлу може ли да се взема и нещо с парацетамол?

# 1 541
При температура с Тамифлу може ли да се взема и нещо с парацетамол?

Да. Тамифлу няма пряко отношение към температурата. Неговата работа е да атакува вирусните клетки.

# 1 542
Брат ми в момента е с грип тип А.
На 27 години е и няма ваксина. Тестът му позитивира сряда вечерта, а леки симптоми, които впоследствие стремглаво се задълбочиха, е усетил в понеделник.
Днес му е пети ден и вече е с хрипове, започна аб. Срп и прокалцитонин също са завишени значително.
Въпреки че започна с тамифлу в указания срок не успя да му се размине Аб. Лекарят, който го е прегледал в казал, че е пред пневмония...

# 1 543
  • Germany
Синът ми, за който писах, че е с положителен тест от вторник вечерта и с ваксина, е вече добре. Реално имаше един ден Т, около 38.5. Първите симптоми бяха в понеделник сутрин. За сега му остана лека кашлица, накарах го вчера да си направи инхалация с лайка, не знам дали помогна, ама днес ще направи пак. Ще направи и пак тест, да видим дали е още положителен. Останалите за сега сме добре, но той си стои в стаята основно, а когато излиза е с маска. Ползва отделна тоалетна, а когато е ползвал банята, проветрявам 20мин преди някой друг да влезе. Надявам се, това да е било при него, а ние да се опазим.

# 1 544
  • София
Ох, много притеснително това, че грип А не прощава (ваксинирани или не) - около мен масово на приятели децата, а мен още ме държи спомените за пневмонията от началото на годината, след прием на Тамифлу. Гледам да поотложим разни детски рождени дни, на което сме канени, пък да видим...все пак градини и училища започват след 4 януари и...

Общи условия

Активация на акаунт