The Lord of the Rings: The Rings of Power - Пръстените на Бг Мама

• 19 189
  • 395
  •   1
Отговори
# 60
Изгледах петте епизода и бих казала, че ми харесва сериала, без да е нещо уау. Но, аз нищо не съм чела, само съм гледала Властелина и Хобит, съответно нямам представа какво са окепазили сценаристите.😀 В анкетата гласувах за Дурин, Елронд, Елендил, Магьосника и Халбранд. Не, че тези петимата са ми особено любими, но се открояват сред останалите. Честно казано всички персонажи доста куцат. Особено дървени са ми Галадриел и Арондир. Изобщо елфите тук не са ми респектиращи, както бяха тези във филмите. Липсва ми нещо. Цялостното усещане за фентъзи и епичност, което Властелина ми носеше тук го няма.
Женските персонажи на 90% са ми или дразнещи, или безлични. Само една Бронуин ми се отличава с дълбочина на характера, но и тя в последната серия обърна палачинката и както щеше да се бие, реши, че ще се предава.
Хобитите или там както се наричат, са ми пълнеж, колкото да има някой около Магьосника, за който аз си мислех, че е Саурон още от самото начало като го намериха паднал. Начина, по който огъня го беше обградил, веднага ми напомни за Окото на Саурон. И изобщо всичко около него е доста странно. Тук обаче чета, че най-вероятно Халбранд щял да бъде. Ако е така, какво търсеше на сала и защо бягаше от Средната земя? Нещата бяха представени така сякаш той наистина иска да започне някъде от начало, далеч от войни и битки, а ако всъщност е Саурон, не трябва ли да е обратното?
Друго което не разбрах е: каква е цялата тази работа с умирането на елфите и нуждата им от митрил? Единствено помня, че от него се правиха брони и оръжия. Билбо имаше такава ризница, която после даде на Фродо. А и кулата, която строят Елронд и другия елф, не му помня името, за какво е?

# 61
Здравейте!
Мислех да не пиша нищо за сериалът, но след 5 епизода пълни подигравки не мога да замълча.
Не разбирам какво е това препускане от сцена в сцена, 2 минути тук 2 минути там и накрая 5 епизода минаха и нищо не се е случило! Вече забравих, че даваха Еминем Stuck Out Tongue Closed Eyes, добре че прочетох тук да си спомня Sweat Smile
Дразня се на подбора на актьорите. Толкова слаб каст...Спестили са пари от актьоти, само където не виждам за какво друго са ги дали? Костюми 0, актьори 0, специални ефекти 0 /сериалът е 20 години по-късно от филмите, а ефектите са слаби. За пример давам Амгъл, който във филмите е като истински,а тук Варгите/вълците са като хиените от Цар лъв/  Галадриел е представена като някаква хлапачка, а дефакто тя е най-възрастната. Тя е по-голяма от Гил-галад и тъща на Елронд, който до нея изглежда като чичо й Astonished

Аз ли само чух, че Елендил каза на Исилдур че ще плават на запад и за това нямало да го вземе на кораба? На запад??? Средната земя нали е на изток...или са искали да кажат "другото ляво" Smile

# 62
И аз изгледах досега излезлите епизоди и ще гледам следващите просто защото напоследък няма друго, което да привлече вниманието ми. Не съм познавач на Толкин - гледала съм екранизациите на Джаксън, прочетох след това "Властелинът" и "Хобит", пробвах и нещо от другите му книги, но не е моето. И въпреки това съм на мнение, че нещо сериозно му куца на сериала - действието е някак вяло, няма никакво напрежение.
Най-много забележки имам към елфите, които до един са възгрозни. Елфът, когото играе актьорът, изиграл младия Нед Старк, направо не мога да го гледам. Най-симпатичен ми е черният елф, но пък не е дългокос, а е задължително да бъде, щом е елф. Освен това при него има дупка в сценария, защото би трябвало да може бързо и незабелязано да се придвижва и без проблем да настигне оттеглящата се елфска войска, а не просто да стои в една мижава цитадела и да чака с простите селяни орките. Галадриел ми е антипатична и като визия, и като актьорска игра, и като персонаж. Нито един елф няма онова божествено излъчване, от което произтича и усещането за превъзходство над останалите раси.
Досега ме вълнуват само Халбранд, Адар и Елендил. Момичето хобит също е интересно, както и странникът.
За Халбранд още от самото начало заподозрях, че не му е чиста работата, обаче взе да става прекалено очебийно, че е Саурон - само това ме разколебава.
Костюмите и кинематографията са прекрасни, но музиката пък не е нищо особено.
Политкоректността няма да я коментирам - мислех, че тя ще ме дразни най-много, но се оказа, че има къде по-неприятни неща.
Скрит текст:

# 63
Оффф, с превъртания изгледах 5-ти епизод. Много е отчайващо положението....

# 64
Поредната издънка с компютърната им работа.

# 65
  • София
Е, за 1 млрд долара, толкова Grinning

# 66
Есме, кулата, която Келебримбор иска да строи, ще става ковачница, в която по-късно ще бъдат създадени пръстените. Там вече трябва да знаем кой е Саурон, защото той участва активно в това.
Frig, доколкото си спомням Исилдур беше на кораб, който щеше да пътува на запад и откъдето бввш изгонен. Мисля това имаше Елендил предвид.

# 67
  • София
Ето как се икономисва от хора, но иначе имаме $60 млн. на епизод. Къде отиват обаче един Бесос знае... Не си личи.

Копи-пейст на ''статистите''

# 68
О, ти си открил още...JoyJoyJoy
Майко мила, станаха за смях!

В интерес на истината четох, че са снимали по време на пандемията и не са можели да ги слагат близо един до друг статистите заради изискванията.

# 69
  • The point of no return
Ще трябва да си пускам новите епизоди точно преди лягане. И 5-ти ме приспа и трябваше да доглеждам след това. Smiley

Имам въпрос за хобитите - на Нори баща й едва върви, защо не седне в каруцата и Великанът да бута, ами се мъчи с бастуна?

Иначе песничката Heart Exl и сцените на прехода бяха едно от най-ценното в епизода.

Другото - разговорът между Галадриел и Халбранд, в който ясно се видя, че актьорът е на светлинни години от тази Галадриел, която съмо съска през зъби и говори сякаш без да си отваря устата. Халбранд е супер!

Верно е това и за елфите, че липсва магията от нещата, които сме гледали от Питър Джаксън.

Разсмяхте ме с този Еминем, остава и някой рап да беше вкарал и да ни довърши. Sweat Smile

Срам не срам, кой беше Арондир? Flushed

# 70
Roya, Арондир е черния елф.

# 71
  • София
В анкетата Адар го има два пъти, може би трябва да се поправи.Иначе актьора и невероятно попадение за Саурон, но тъй като май няма да е, дано не се окаже резил с каста.

Да, защото докато правех анкетата се наложи да копи-пействам за да няма дупка между отговорите, а на едното място вместо Адар трябваше да е Тио. За това и добавих после Тио най-отдолу в анкетата. Мислех, че съм го пропуснал, но не, а Адар е два пъти.
Не мога да редактирам, нямам права. Но и модератор не може, защото системата на Бг мама не позволява редакция след 24 часа. Мога да добавям нови опции най-отдолу, но не и да редактирам нагоре полетата.
Може да се изтрие анкетата и да се пусне отново както трябва и без тази грешка, но според мен не е толкова важно, а и някои хора могат да не гласуват втори път (от опит знам). По принцип пусната анкета дори и с грешка, не е хубаво да се трие.

EsmeWeatherwax,

Хубава хипотеза с магьосника. По-малко жокери, по-малко се набива на очи, имаше леки препратки, че в него сякаш има нещо тъмно (когато нарано Нори). Все още не се е осъзнал и т.н. Еминем и сие, които го следваха.
Но има едно нещо, което прави тази опция абсурдна. Саурон вече трябва да съществува и не само, да действа. Няма как Исилдур да се е родил и даже вече е юноша, а Саурон тепърва да пада от небето. Уж е Гандалф, но нямат права над третата епоха и никога няма да го назоват с това име. Най-вероятно ще е просто магьосник и толкоз.

За кулата, Арвен ти е отговорила

За нуждата от митрил (това е измишльотина на шоурънърите, няма нищо общо с Толкин) на елфите:

Ами с най-прости думи и накратко (че то си е бая философия и много дълго). Елфите черпят своята неземна сила, красота и безсмъртие от силмарилите, частица от единия е останала в тяхното последно дървото на живота. Елфите са първородните и най-висшите създания сътворени от Бог. Елфите са поканени от самите Валари (могъщи духове и сътворители) да живеят редом с тях във Валинор (неумиращите земи) признавайки ги равни на тях. Там расли двете дървета - сребърното и златното, които са пряката и могъща божествена сила и светлина. Но злото от злоба ги унищожава. Преди това обаче, от тях се раждат слънцето и луната, които огряват Средната земя.
Преди да бъдат погубени двете дървета, великия Феанор, върховният майстор на елфите ''пленява'' светлината на Валинор от тях в три върховни и безценни камъка, наречени Силмарили. И оттогава насетне тази светлина живее единствено в тези камъни. След куп премеждия и войни, силмарилите изчезват изгубени вовеки (според легендата във водата, въздуха и земята). Те дават живителната Сила на Средната земя, но тя е недостатъчна за нещо повече от смъртен живот.
Дървото (в него е оцеляла неопетнената частица светлина) за което Гил-галад говореше в епизода вехне/гасне и губи своята светлина, защото твърде много зло се надига в този свят. А така елфите ще изтлеят и ще изчезнат от лицето на Земята. Метафора, алегория. Нещо като вярата в доброто и приказките. Децата порастват и вече не вярват и магията губи своята сила. Но тук няма деца и магия. Има зло - чисто зло. Мрак.
След Толкин редица автори копират тази идея и я изменят според нуждата, но общо взето това е същината. Не случайно Толкин е бащата на класическото фентъзи.

И видиш ли тези сега продуценти прокарват идеята, че в Митрила има частица от силмарилите и неговата светлина може да даде нов живот на тяхното дърво, което те така божствено съзерцават и се ''зареждат.''

Между другото ако Халбранд не е Саурон, то защо да не е бащата на Тио? Със сигурност има някаква мистерия с него и някакво тъмно минало. 🙄

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 01:40 от Diavolo

# 72
Много благодаря за отговорите, сега нещата ми се изясниха.😀
Бащата на Тио също е вариант. Него даже е са го споменавали. Може и да изскочи от някъде.

# 73
  • София
Нещото дето прилича на Еминем, не е ли мъж? От останалите с бели роби, които се появиха на високото, имаше и жена. Нещо се обърках Grinning

# 74
Нещото дето прилича на Еминем, не е ли мъж? От останалите с бели роби, които се появиха на високото, имаше и жена. Нещо се обърках Grinning
Жена е. Поне актрисата си е баш жена.

Общи условия

Активация на акаунт