Отговори
# 75
Ама в крайна сметка какво е отношението на други служители с фирмата - не е работа на колегите им.

Един може да има договорка да работи 1 час за 3000 лева, друг може да работи 10 часа за 700 лева.

Така че - като не ви устройва да вършите работа на някоя майка - договаряте се с шефа, а не мрънкате по форуми. Или си намирате работа в изцяло мъжки колектив.

Никой не ви спира майката като каже, че отива да си вземе детето, вие пък да кажете, че отивате на преглед и да се освободите и вие. Изобщо - тва тук какво е - някво мрънкане.

А като толкова сте недоволни от това, че майките понякога имат бонус, защо не говорите и за минусите - много работодатели избягват да взимат майки с малки деца - за това какво ще кажете?

# 76
  • София
Скрит текст:
Ама в крайна сметка какво е отношението на други служители с фирмата - не е работа на колегите им.

Един може да има договорка да работи 1 час за 3000 лева, друг може да работи 10 часа за 700 лева.
Скрит текст:

Така че - като не ви устройва да вършите работа на някоя майка - договаряте се с шефа,
Скрит текст:
а не мрънкате по форуми. Или си намирате работа в изцяло мъжки колектив.

Никой не ви спира майката като каже, че отива да си вземе детето, вие пък да кажете, че отивате на преглед и да се освободите и вие. Изобщо - тва тук какво е - някво мрънкане.

А като толкова сте недоволни от това, че майките понякога имат бонус, защо не говорите и за минусите - много работодатели избягват да взимат майки с малки деца - за това какво ще кажете?
Не аз трябва да се договарям с някого, за да НЕ върша чужда работа. С мен трябва да се договарят, за да върша чужда работа. Срещу съответното заплащане, разбира се.
А майките да се обърнат към другия родител да си гледа И той детето, когато е болно и да си пуска болничен.

# 77
Скрит текст:

Скрит текст:

Така че - като не ви устройва да вършите работа на някоя майка - договаряте се с шефа,
Скрит текст:
а не мрънкате по форуми. Или си намирате работа в изцяло мъжки колектив.

Не аз трябва да се договарям с някого, за да НЕ върша чужда работа. С мен трябва да се договарят, за да върша чужда работа. Срещу съответното заплащане, разбира се.

Реално ти трябва да се договаряш с шефа си - за всяка работа и възнаграждение. Ако прецениш, че шефът ти не спазва договорът ти и ти дава повече работа отколкото пише в договора, или не ти плаща за извършена работа, или смяташ, че трудът ти трябва да е по-високо платен - отиваш и му го казваш - искам да променим договора или напускам. Нали имаш трудов договор. Къв е проблемът?

# 78
Назад обясниха няколко човека и по няколко пъти, че на майките се позволява, но на другите - не, и някои майки злоупотребяват, а обикновените хорица влизат в обяснителни режими. Такова отношение от началството е проблем, а от майките е нахалство.
Не виждам защо е толкова обидно и дразнещо да се каже, че човек трябва да си направи сметката, а не да очаква чужд човек да му покрива гърба. Като няма варианти за работа и/или мъжът ù се прави на важен и не взима болнични - тя се прибира вкъщи, гледа детето и мъжът ù ги издържа. Това не е обида, това са факти. Ама в тоя момент и мъжете почват да се обиждат.

# 79
  • София
Назад обясниха няколко човека и по няколко пъти, че на майките се позволява, но на другите - не, и някои майки злоупотребяват, а обикновените хорица влизат в обяснителни режими. Такова отношение от началството е проблем, а от майките е нахалство.
Не виждам защо е толкова обидно и дразнещо да се каже, че човек трябва да си направи сметката, а не да очаква чужд човек да му покрива гърба. Като няма варианти за работа и/или мъжът ù се прави на важен и не взима болнични - тя се прибира вкъщи, гледа детето и мъжът ù ги издържа. Това не е обида, това са факти. Ама в тоя момент и мъжете почват да се обиждат.
Нищо обидно или дразнещо няма в това, съвсем нормално е. Детето има двама родители, техен проблем е как ще го гледат, не е проблем на колеги, съседи или японския император.

# 80
Ами например ако си държавен служител, нямаш възможност за намалено работно време или хоум офис.
Това е така, но пък и те не работят до 18/18.30, нито дават нощни смени.

На някои места дават и още как. Държавен служител не е само лелята на гише в общината. Всъщност, те даже не са държавни служители повечето, а по Кодекса на труда.

# 81
Проблемът явно е в двойният аршин - ако някой иска да излиза по-рано за да си взима детето - може, ако не е родител, обаче иска да ходи на курс (примерно) - не може.
Аз лично не си мълча в подобни ситуации. Директно отивам при мениджъра и си казвам.

Преди 2020 бяхме на хибриден модел и имахме право 2 от 5 работни дни да сме вкъщи. Имаше случаи, в които някои колеги взимаха повече от 2 дена. Супер, тогава при болест директно звъня на мениджъра и го питам - болничен ли да пускам или да остана вкъщи да работя хоум.
Познайте какво ми казваше винаги. Ясно е, че фирмата няма изгода да плаща болничен и овъртайм на колегите да ме заместят. (Моите смени бяха до по-късно понякога и трябваше да остане човек след 6 и да му се заплати овъртайм до 8 ).

Затова е хубаво човек да си казва като има нещо, което според него не е справедливо.

(Наясно съм, че не във всяка фирма или сектор това е възможно.)

Интересно ми е хора, които не са в офисна сред как процедират с децата. Поточна линия? Завод? Ресторант? Как се тръгва по-рано?

ЕДИТ: Олиа, така е в някои професии. Пожарникар, военен... трудно ще излезе,за да ходи да взима отрочето от ДГ. Брат ми е военен, имат дежурства. Дълги години работеше на смени,дори без обхват на телефона. Сега е предимно от 8 до 17 и пак няколко пъти месечно е дежурен и няма измъкване.

# 82
Аз пък ще ви кажа за моята гледна точка. Майка съм на два малки деца. Сами го гледам. Нито закъснявам, нито си измислям причини заради който да ме няма на работа. Когато детето ми е болно, разбира се съм била вкъщи до него. Поста е крайно неразумен, злобен и безсмислен. Имам колежка без деца. Е тя отсъства в пъти повече от мен, защото все нещо я боли и ходи на прегледи( уж).
Така, че не съди. Дори ти самата да нямаш деца, не забравяй, че и ти си била някога дете.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 12:44 от Не се сърди, човече

# 83
Разбираемо, недоволството е насочено към тези, които злоупотребяват. Правят го, защото им се разрешава. Друг е въпросът, че има хора, които не биха го направили дори да имат възможност.

# 84
  • София
Пак повтарям, не говоря за хора, които само си търсят оправдание, а за такива, на които наистина им се налага да отсъстват. Те заслужават разбиране, но за жалост не го получават точно заради другите, които злоупотребяват.

Futbolero, и аз не искам деца, обаче тези, които искат и имат, не са ми враг. И едното, и другото е личен избор. Всеки има право на такъв.

На всеки му се налага да отсъства. На един детето, на друг концерта, на трети курсовете, на четвърти каквото му е важно. Когото и да питаш, все е наложително да отсъства. Всеки си има живот и някакви неща, които са му важни. Като му се налага да отсъства после нека да си отработи и да си свърши работата. И винаги едни и същи са най-наложителните да отсъстват.

# 85
И винаги едни и същи са най-наложителните да отсъстват.
Е, когато става така, определено е неприятно. Иначе под наложително имам предвид наистина наложително отсъствие. Не за хоби, развлечение или нещо подобно.

# 86
  • София
Защо, на мен хобито може да ми е наложително, да ми действа терапевтично за сваляне на стреса от работата. Защо моето хоби да е с по-малка важност от нечий друг ангажимент? Ако ще се излиза от работа, то да е за всички, примерно на всеки служител му се полага по един ден на месеца или в седмицата всеки да има право на веднъж да си тръгва по-рано. Както на майката й е важно да отиде до детската градина, така и на мен ми е важно хобито ми. Или тя е по-важна от мен? Ми, сори, не е по-важна от мен, защото и двете сме на работа и двете имаме задължение да сме на работа в определен интервал, което е част от трудовата дисциплина. Един час на ден е един час - колкото на нея й се полага, толкова и на мен.

# 87
Или тя е по-важна от мен? Ми, сори, не е по-важна от мен, защото и двете сме на работа и двете имаме задължение да сме на работа в определен интервал, което е част от трудовата дисциплина. Един час на ден е един час - колкото на нея й се полага, толкова и на мен.
Съгласна съм, че всички трябва да са равни, но е много по-вероятно работодател да ти разреши отсъствие, за да отидеш да си вземеш детето от градината, отколкото за да отидеш на урок по рисуване например. Едното се счита за уважителна причина, другото - не. Каквато и да е причината, когато отсъствията станат системни, тогава е дразнещо за колегите. А аз съм на мнение, че ако човек отсъства само когато наистина му се налага, няма как да бъде системно. На мястото, на което аз работя, ако искаш да закъснееш или да си тръгнеш с един час разлика, ти се удържа от отпуска. Обаче има места, където тези часове не се отразяват никъде и този, който е ползвал часове, на практика е изразходвал 2-3 дни, но все още има толкова отпуск, колкото и останалите, които са присъствали редовно. Това вече не е справедливо.

# 88
  • София
Вземането от градина всеки ден или през ден е системно. също и закъсняването сутрин заради воденето на градина или на училище, после задръстванията и врътнал един час. Хората не са тъпаци и да не се усещат, че работят повече.

# 89
Вземането от градина всеки ден или през ден е системно. също и закъсняването сутрин заради воденето на градина или на училище, после задръстванията и врътнал един час.
И аз същото твърдя, системните отсъствия се превръщат в проблем. Ако се случи 2-3 пъти годишно, хората даже няма и да забележат, както се казва.

Общи условия

Активация на акаунт