Обсъждане на имотни обяви-29

• 39 230
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
В средно големи сгради (един вход и на 4 до 6 етажа) съм забелязала следното:
Обикновено паркоместата са пред магазините, офисите или около входовете/ пред сградата, където няма апартаменти, НО често под прозорците минава рампа за слизане в тези подземни нива. Там са със статут на ателиета обаче.
Ние на няколко места сме проверявали и последните етажи не ги дават на обезщетените, а се продават! При няколко фирми това са най-скъпите имоти. Едно заради комфорта, че шумът е ограничен, второ, защото обикновено са двустаен и тристаен и общата им квадратура става посилна за покупка и обединяване в един имот. За целта обаче трябва покупката да е на "зелено".

# 286
Подкрепям горното мнение.
За първи етаж съм абсолютно против. Живяла съм на такъв и за мен негативите са повече от позитивите, но хора всякакви и съответно - техните предпочитания.
Последните етажи обикновено са големи апартаменти (3+ спални), с големи тераси / или направо пентхауси на целия етаж (такъв е в настоящата ни кооперация, и там живее всъщност един от инвеститорите).

# 287
За първия етаж много зависи как е направено. Аз генерално съм скептичен към "смесени" сгради, където има и магазини на приземния етаж. Честно казано не знам защо се прави, дали инвеститорите имат някакъв кяр от това, или е от някаква криворазбрана представа, че всичко трябва да ти е "под носа". В една жилищна сграда трябва да има максимално спокойствие и тишина, а това по начало си противоречи с идеята да имаш търговски площи в сградата. Това значи повишен човекопоток, периодично снабдяване с камиони и микробуси, вкл. рано сутрин или късно вечер. Тия неща не са ми съвместими с представата за спокоен живот. Толерантен съм към съсед, който си е надул музиката (означава и за мен свобода да направя същото), или пък ако ремонтира и кърти (все някога ще свърши), но не съм толерантен към бръмчете по улицата, обгазяване от таратайки без катализатори, тракане от товаро-разтоварни дейности и т.н.

# 288

В почти всички нови сгради ако на приземния етаж има жилища (а не гаражи или магазини), тогава те имат малки дворчета. Така или иначе двора на комплекса (общите площи) са озеленени, просто една ивица покрай партерните жилища е отделена по някакъв начин и от жилищата има излаз директно на двора. Доколко това е добре или зле, зависи от изложението и ориентацията на сградата. Ако градината ти гледа към натоварен булевард, очевидно не е много яко (но има и такива). Ако се пада с южно изложение към вътрешен двор, е много добре според мен.

Паркирането в новите сгради е подземно, така че риска да ти тръгват коли под носа, е малък. Има и по някое друго паркомясто в дворовете, но то е по-скоро за гости. (Доколкото знам от няколко години изискват задължително да има и места за гости, т.е. трябва да има повече паркоместа отколкото жилища.)

Паркирането в новите сгради не е само подземно, аз също говоря за НС току-що построено или през последните 10 години. Но говоря за центъра. Парцелите в центъра са малки (и тесни в повечето случаи), сградата е на линията на тротоара, в задния двор има паркоместа. Откъм фасадата са офиси или магазини (с директен достъп), а отзад откъм двора с паркоместата са партерни апартаменти. Целият двор е бетониран, евентуално да са сложили няколко кашпи със завехнали туи покрай оградата. Партерните апартаменти откъм задния двор имат заградени "балкони", понякога са по-големи от тези над тях (на по-горните етажи), но е факт, че паркиращите коли на паркоместата (няма място за подземни гаражи и ПМ на тесни парцели) на практика ти бръмчат под прозореца (и те обгазяват).

# 289
  • София
Има, има такива дворчета в НС, и то паркинга е само подземен. За София, за квартал в Широк Център. Е да, може би не са много , но има. Grinning
За тези имоти, по -важно е друго, Земята, която е т.нар градина към апартамента, да е с преотстъпено право на ползване + собственост на съответни кв.м. земя на самите собственици на апарттамента към който принадлежат градините.  и собствениците на всички други имоти в сградата да са се подписали за това нещо. Т.е всичко надлежно описано и в НА. Да не е градина само на чертеж, а всъщност да принадлежи към общото УПИ, Има начин да се оформи, за да сте спокойни. Е да, никой няма да купи градина- паркинг. Но има и други градини които гледат навътре от улицата без да граничат с паркинг и бетон.  За деца, за живот с домашен любимец е екстра. е да, иска поддръжка и вложения така е... няма как да не се чисти, коси, да не се полива ( с поливна система) абе хамалогия е... но е кеф

# 290
Не знам какъв кеф е отгоре поне четири етажа да ти гледат в личното дворче през цялото време, да не говорим, че може и боклуци да се хвърлят, но дори да изключим неадекватно поведение от съседите, пак нямаш грам уединение. Много е далеч от къща с двор искам да кажа и при това положение аз бих предпочела среден етаж и стандартен балкон. Под стандартен не разбирайте кибритените кутийки, които са на мода напоследък обаче. И като цяло масовото НС за мен е пълна трагедия, поне имотите, които съм гледала. Малко, тясно, клаустрофобично, на кофти локация.

# 291
  • София
Почти няма съседи над нас, два три етажа тъмни прозорци, едно семейство под наем от Франция, една баба / наследник на земята/ сама в 4 стаен апартамент и много тераси. Има и навес, тента. Изобщо никакви боклуци не съм видяла за години, освен тези които ги има и на открита тераса, листа от дърветатата. И не, не е масово НС в Ливадите.. може би затова... София, Широк Център с доста отстояния от всички страни, "гледаме" към огромен  двор на детска градина, може затова... Thinking казах, че има и дворове без гледка към паркинг, Може да не са много , но има...

# 292
  • Германия
При нас този вариант е доста разпространен напоследък:

Това са стари блокчета, напълно санирани, с малки дворчета на партера. Който не може, или не иска, да си купи къща, това е някакъв вариант все пак. Но усамотение няма, вижда се от улицата и тротоара е директно до “градинката”

# 293
  • София
Гледаме към вътрешен двор и двор на детска градина . Улица при нас няма отпред. Обиколено е със стъклени матови стъкла по 2 метра и плет туи... няма шанс да се наднича... освен отгоре, ама то не живеят 100 души, рехаво е населено при нас... и пак да кажа, там седиш лятото, има тенти, градински чадър, частично навес...

# 294
Не знам какъв кеф е отгоре поне четири етажа да ти гледат в личното дворче през цялото време, да не говорим, че може и боклуци да се хвърлят, но дори да изключим неадекватно поведение от съседите, пак нямаш грам уединение. Много е далеч от къща с двор искам да кажа и при това положение аз бих предпочела среден етаж и стандартен балкон. Под стандартен не разбирайте кибритените кутийки, които са на мода напоследък обаче. И като цяло масовото НС за мен е пълна трагедия, поне имотите, които съм гледала. Малко, тясно, клаустрофобично, на кофти локация.
Аз живея в къща, но добре оценявам предимствата на партер с двор. Разбира се, когато гледа към зеленина и отпред не минават съседи. И в двете кооперации, в които взех имоти има такива апартаменти и сградите ще бъдат супер качествени. Голямото предимство на този тип имоти е, че за относително прилични пари човек получава усещането за живот в къща, а същевременно е в града. Ето разпределението и гледката в Лозенец:

Това е гледката в Ман Ли:

Сигурно над 80 процента от къщите около и в София имат по-малко зелени гледки и по-близки съседи.

# 295
  • София
А като купувате апарт. с дворче на първия етаж не ви ли притеснява да не избие мухъл?
Дъщеря ми и гадже бяха под наем в такъв в Герм, уж санирано малко блокче. Но още първата зима изби мухъл в стаите. Сушиха,  боядисваха със специална боя и накрая се изнесоха на 3ти етаж. Иначе беше оградено с храсти, нямаше видимост от улицата.
Сега бях няколко дни при тях и ходихме на гости на близка пак в апарт. с двор. Много хубаво направено, ново стр-во. Но по външните плочи имаше мухъл, ще влезе и вътре до пролетта.
И за София ми се оплаква позната - между Г.М.Димитров и Ст. град - борят мухъл. Мислят да го замаскират и продават.

# 296
По-назад съм писал, че и двете сгради, в които купувам ще са с двоен леген. Едната вече го мина този етап и строителите направиха всичко супер съвестно.

# 297
При нас този вариант е доста разпространен напоследък:

Не казваш къде е това, но се обзалагам, че е Германия. Познава се по капаците на шахтите и по специфичния "завършек" на паважа с 3 реда напречен паваж. Не знам защо го правят, но почти навсякъде е така.

Само че на втората снимка това не е двор към апартамент, а е обща градина. На първата снимка това, което е оградено с храстчета, е към апартамента, да.

Между другото аз по този род приземни апартаменти се зарибих през далечната 2003г. когато за пръв път бях на гости в такова жилище. Тогава акъла ми е бил много далеч от жилища и имоти, но ми направи впечатление, че от хола излизаш директно навънка, което беше абсолютна новост за мене. Преди това всички сгради, които бях виждал, бяха вдигнати на половин етаж от околния терен, включително и къщите, в които бях ходил (предимно на село и на вилата). Мина време и когато почнах да се оглеждам за жилища в БГ, с (приятна) изненада установих, че тая мода е дошла и тук. Но така и не разбрах кога точно е дошла, т.е. кога инвеститорите са почнали да строят по този начин.
А като купувате апарт. с дворче на първия етаж не ви ли притеснява да не избие мухъл?
Дъщеря ми и гадже бяха под наем в такъв в Герм, уж санирано малко блокче. Но още първата зима изби мухъл в стаите. Сушиха,  боядисваха със специална боя и накрая се изнесоха на 3ти етаж. Иначе беше оградено с храсти, нямаше видимост от улицата.
Какво точно общо има мухълът с приземния етаж? Ако е под земята, разбирам,но ако си над земята, приземния с какво е по-мокър от третия примерно?

И аз съм имал мухъл вкъщи, но не е от етажа или от стените. Единия път беше от твърде рядко проветряване, щото жената перманентно ѝ е студено и не дава нищо да се отвори. Втория път беше около пантите на единия прозорец, където се оказа, че има повредено уплътнение и оттам "подухва" отвънка. Съответно това място стои винаги студено, нищо че не се усеща в стаята.

# 298
Първите етажи по-малко ги огрява слънцето, растителността задържа влагата и като цяло, колкото по-ниско си, толкова по-влажно е.

# 299
  • Германия
Слаши, да в Германия е, позна от първия път. Тези блокчета са един ред от 4-5 на едно хълмче, може и не на всеки от тях кум партера да има дворче, но повечето са така. Наистина е много приятно да си излезеш на терасата или двора директно от хола/холокухнята, всичко да е на едно ниво. Това беше и нашата идея с терасата, да няма стъпало надолу, а да е на едно ниво с хола.

Общи условия

Активация на акаунт