ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - 2

• 65 293
  • 831
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Не си само ти, Хепи.
Моята освен gap year друго не знае и съм я оставила на мира по въпроса. Кара доста неприятен и тежък пубертет и други неща са ми на преден план.
Един приятел психолог скоро разказваше, че за него такава gap year е изключително полезна като житейски опит и откриване на хоризонти, много съжалява, че лично не е имал възможност и сега би насърчил децата си да направят такова нещо, ако пожелаят.

# 136
  • Отвъд алеята зад шкафа
На мен ми изглежда по-добре такава година да се направи след бакалавър, да попътува, да пробва различни неща, но когато вече все пак е на друг акъл.

# 137
  • София
Ами то е много индивидуално. Някои нямат нужда от такава година, едни биха я пожелали между гимназия и университет, други - между бакалавърска и магистърска степен.
А имам и познати деца, които заминават в чужбина, учат нещо година-две, установяват, че не е тяхното, поработват известно време, после записват да учат нещо друго.

# 138
  • Отвъд алеята зад шкафа
А, разбира се, че е индивидуално. Аз си разсъждавам от годините на опита и майчините страхове - имам близък пример за една gap година, която стана вечна и момчето пропадна. Имам пример и на такава година, поради отказ за прием в желан топ университет, който на следващата година приема детето. Аз за моите деца предпочитам да не правят gap след 12 клас, а да използват набраната инерция. Като имат диплома и знания след това да си направят и 2 години почивка и пътувания, ако имат пари за това 😉 Все пак с раница и по хостели могат да изкарат и с припечелване чрез работа в някое кафе, книжарница и прочие. Но като цяло аз не бих финансирала gap year.

# 139
  • София
Аз  по принцип коментирам и също много не харесвам идеята за gap year веднага след гимназия, но в крайна сметка накрая всичко ще зависи от децата (не мисля, че на моята дъщеря въобще би и хрумнала подобна идея). Като цяло идеята е не родителите изцяло да финансират, а децата да поработват.
Иначе племенницата в Австрия ми познава момче, завършило оперно пеене в музикалното (нейната специалност), 2-3 години нещо е работил, после се явил на допълнителни матури и в момента учи медицина.
То въобще в техния свят най-нормалното нещо на света е на който и да е житейски етап да решиш да смениш професионалното си амплоа.

# 140
  • София
В моите представи gap year е за хора, които тотално са изпушили от ежедневието и наистина им е жизнено важно да сменят ритъма.

А тя от какво ще си почива точно? Нито е в супер строго училище, нито е отличничка, нито е ангажирана със спорт, доброволчество или друго извънкласно занимание. 👿 Страшно ѝ се ядосвам, но и много ме е страх да не пренавия пружината. Понякога изпада в разни мрачни състояния и много ме плаши. За щастие бързо ги сменя с обичайните заядливи.

Замислих се, че може би след университет не е лишена от смисъл такава година. А и някои висши могат да са наистина натоварващи, на мен например Правото ми беше взело здравето буквално. Бях станала кожа и кости накрая. Представям си в Медицина какво е.
Но според мен, нейната gap year е просто желание да бъде модерна и оставена на мира да мързелува. 🙄 А може и да не съм права, когато става дума за нея, в нищо не съм сигурна. 😟

# 141
  • у дома...
А през тази gap year как точно си представят да се издържат?

# 142
  • Отвъд алеята зад шкафа
Така или иначе, в тяхното съзнание те са тепърва по средата на гимназията и усещането им е, че имат адски много време до завършването. Та е нормално да ги понамързява, да не си дават зор, да си казват, че има много време да вземат решение. На мен 10 клас ми беше най-разхайтената година, когато ми падна успехът, точно защото започнаха купоните, шляенето с приятели...Но в 11 и 12 клас имаше повсеместно стягане.

# 143
  • София
А през тази gap year как точно си представят да се издържат?
Не е докрай ясно. Щяла да се изнесе да живее при приятелка, която работи. И тя щяла да работи, ако се налага (каквото и да означава това "ако"). В Старбъкс. (мислех, че това са приказки на 12-годишни, ама нА, още ги чувам).

Ако започна да задавам по-конкретни въпроси, как се плаща наем, ток, вода и т.н., следва въртене на очи "Уф, добре, остави."

# 144
Замислих се, че може би след университет не е лишена от смисъл такава година. А и някои висши могат да са наистина натоварващи, на мен например Правото ми беше взело здравето буквално. Бях станала кожа и кости накрая. Представям си в Медицина какво е.
И аз се замислих същото. По наше време нямаше такива практики, обаче, и gap year би прозвучала ексцентрично.
Да не говорим, че щеше да се наложи сама да си я финансирам, защото и дума не можеше да става родителите ми да ме издържат и да не правя нищо.
Сложно е, не знам и аз дали бих подкрепила нещо подобно при децата, защото изкушението да си продължиш така безидейно е голямо.
Благодаря за идеите и линковете за кариерно ориентиране. Flowers Hibiscus
При наборката засега няма нужда, но младежът определено ще ме озори повече и ще имам предвид и това като поотрасне.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 16:41 от Анонимен

# 145
  • София
Относно тази gap year да поясня каква беше идеята на нашия приятел психолог. Че е хубаво детето да замине в чужбина. Родителите помагат финансово да кажем за пътните разходи, но оттам насетне се предполага хлапето да си намери работа и само да си финансира квартира, живот, пътувания. Дума не става за това родителите да дават пари, за да се мързелува. Като цяло се предполага, че младият човек ще срещне много хора с различен социален статус, ще изпита на собствен гръб какво е да работиш не особено квалифициран труд и че ако иска да гони по-добър стандарт, ще трябва да продължи да учи.

# 146
Ааа,  това за gap year не искам и да го чувам, край мен масово станаха по 3-4 gap years и само адекватна намеса на родителите ги върнаха към ученето, добре че не създадоха семейства през тези години, че gap щеше да е десетилетие ..
Реално ако отложат ученето само с 1г добре, но се увличат и искат още и още.
С ММ сме се разбрали, че финансираме учене до 26г, след това се спасява сам.. Това е другата мода - смениха някои по 3-4 университета и специалности и по на 30г са едва в трети курс

# 147
  • Отвъд алеята зад шкафа
То малко се припокрива тази идея с това детето да отиде студент в друга държава - запознава се с хора от цял свят, бори се само с много неща, може и да поработва по малко, да пътува през ваканциите...

# 148
  • София
Удома недвусмислено е обяснено и от мен, и от бащата на набора, че го издържаме до завършване на училище. След това само ако учи и то завършва успешно, а не да се води някъде записан.
Щом на 18 може да гласува, да кара кола и да се ожени, може и да се издържа сам.

# 149
  • София
Всъщност, да живееш сам и да се издържаш в друга държава, изобщо не ми звучи като gap. Това е огромна крачка и отговорност, дори и родителите да са ти платили пътя и квартирата за първите месец-два.
Ред, идеално ми изглежда това като житейски опит, ако това се има предвид под gap year.
Според мен обаче, мойта кифличка си представя да е във ваканционен режим през цялото време. Срещи с приятелки, мотаене по паркове, кафенета и басейни... Пък де да я знам, може и друго да мисли. А може би самата тя не го е обмислила детайлно, просто ѝ звучи готино и го иска.
Абе заредила съм се с вино (и коняк за студеното време) и ще проявя търпение. До 12-клас кой знае колко още идеи ще изскочат. 😂

На теория това със самостоятелната издръжка е чудесно, на практика колко от нас ще оставят детето на улицата, гладно, голо, босо, защото няма работа? Просто стискам палци да ѝ дойде акълът през следващите 1-2 години. Иначе и аз не бих подкрепила нещосивишутам години наред, само за идеята да се води студентка.

Общи условия

Активация на акаунт