ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - 2

• 66 045
  • 831
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Ха, аз да се обаждам ли изобщо?! Sunglasses Няма нито седмичен, нито месечен  бюджет. Когато и да го питам все има пари, но той и рядко харчи. Така че даваме когато и колкото каже, че му трябват в някои случаи. Стипендията му я превеждат накуп за срока и я спестява, но сигурно и от там си взима понякога. Карта има, та съм спокойна, че няма да се окаже в ситуация да има нужда, а да няма възможност.

# 631
  • София
Ха, аз да се обаждам ли изобщо?! Sunglasses Няма нито седмичен, нито месечен  бюджет. Когато и да го питам все има пари, но той и рядко харчи. Така че даваме когато и колкото каже, че му трябват в някои случаи. Стипендията му я превеждат накуп за срока и я спестява, но сигурно и от там си взима понякога. Карта има, та съм спокойна, че няма да се окаже в ситуация да има нужда, а да няма възможност.
1:1
Много е спестовна и моята щерка. Дори аз я карам отвреме-навреме да си харчи събраните пари (от РД, Коледа), че иначе, както тя се шегува, докато завърши, кола ще може да си купи с тях, при това нелоша Joy, но пък инфлация, това-онова, не е хубаво да залежават Joy

# 632
  • София
Ха, аз да се обаждам ли изобщо?! Sunglasses Няма нито седмичен, нито месечен  бюджет. Когато и да го питам все има пари, но той и рядко харчи. Така че даваме когато и колкото каже, че му трябват в някои случаи. Стипендията му я превеждат накуп за срока и я спестява, но сигурно и от там си взима понякога. Карта има, та съм спокойна, че няма да се окаже в ситуация да има нужда, а да няма възможност.

Liani, и дъщеря ми е точно така Simple Smile Да не са го прихванали от немците Simple Smile Шегувам се, разбира се.

# 633
Да, това с инфлацията беше основния довод на синковеца да си купи един, според мен скъп и излишен му, часовник. Да отбележа, че той си имаше вече много хубав спортен часовник, но не, трябвал му и друг. Та, хем отвреме навреме бучи, че му били малко джобните и не му стигали, хем в същото време не ги харчи изцяло, а си ги къта, за да си купува сам и по-скъпи неща.

# 634
  • София
Подскажете ми моля къде е регламентирано как се определят предметите, които училището ще предложи за профилирана подготовка в 11 и 12 клас? Ровя по Наредбата и Закона за предучилищното и училищното образование и нищо не откривам.
Че нещо имаме драма при нас и се чудя може ли да измислим нещо градивно да излезем от ситуацията.
Благодаря!

# 635
  • София
Вашите десетокласници ще се явяват ли на НВО-тата?

Относно джобните - зареждам в картата Револют - когато намали сумата - зареждам пак. Приложението е инсталирано на моят телефон - пластиката е в нея. Няма регламентирана сума за седмицата, но тя пазарува и за зареждане на хладилника и за готвене - та какво кое и колко за "лични джобни" - не се знае.

# 636
  • София
Подскажете ми моля къде е регламентирано как се определят предметите, които училището ще предложи за профилирана подготовка в 11 и 12 клас? Ровя по Наредбата и Закона за предучилищното и училищното образование и нищо не откривам.
Че нещо имаме драма при нас и се чудя може ли да измислим нещо градивно да излезем от ситуацията.
Благодаря!
На практика не е регламентирано - посочено е само, че два от профилиращите предмети се опредеят на национално ниво, а останалите един или два - от училищните учебни планове /Наредба за профилираната подготовка/. Т.е. - според възможностите на училището.

# 637
  • София
Благодаря, sanaka!
Това е доста неприятно.
При нас измислиха някакъв праг от 20 човека, които да са гласували в предварителната анкета за профилите, за да бъде предложен предмет на педагогически съвет.
В резултат на това два от предметите изобщо няма да бъдат предложени, защото не събират 20 човека, а съответно 17 и 15, въпреки че училището може да си позволи да има групи по тези два предмета като бюджет. Т.е. училището има възможност, педагогическият съвет гласува да ги няма, защото не са минали прага от 20 гласа в анкетата.
Не ми хрумват вече идеи как да се борим с това. Надявах се на нещо в нормативната база, но явно няма.

# 638
И ние имаме драма с профилите. По точно аз. На набора не му е особено интересно.
Все още не знае  какви профили ще има , карам го да пита, все забравял.
Чудя се дали да не пиша на класната - ако аз нещо не съм разбрала поне да се изясня. Дали са определени вече или тепърва предстои определяне.

Последна редакция: чт, 25 май 2023, 18:07 от ratridi

# 639
При на срокът за избор на профил изтече.
Ratridi, пиши й, поне за знаеш до кога можете да го обмисляте.

Irinopolis, ще се явява, да. В момента е със сериозен отит, заглъхнали уши, болки от време на време, та се надявам дотогава да се оправи.

# 640
Писах и. Определени са.
Алилуя.
Сега остава да си изясня как ще се случва кандидатстването.
Той иска кинезетерапия, / поне за сега е това/ но няма профил биология, а матура по биология дава допълнителни точки при класиране.
НСА е избора му за сега. Трудно ще го разубедя.
П.п. Пъпа му е още у дома , за да е близо до мама😀.
Замислям се вече къде да го хвърля, в някоя държава ли , в някой университет ли…..

# 641
  • софия
Как няма профил биология? Останала с впечатление, че всички училища имат профил биология и химия.
Пъпът на мрън също е вкъщи. Няма по-хубаво място 🤣 Не можем да изберем какво да го правим.
Ще ходи на матури без да има избор, но при тях, така или иначе, контролните са толкова сложни, че надявам се матурите няма да ги затруднят, защото са включени като оценка по предмета за срока.

# 642
  • София
Как няма профил биология? Останала с впечатление, че всички училища имат профил биология и химия.
Пъпът на мрън също е вкъщи. Няма по-хубаво място 🤣 Не можем да изберем какво да го правим.
Ще ходи на матури без да има избор, но при тях, така или иначе, контролните са толкова сложни, че надявам се матурите няма да ги затруднят, защото са включени като оценка по предмета за срока.
В СМГ също няма биология, защото няма и желаещи достатъчно. Мисля, че част от децата, които се преместиха може и затова да са го направили. В интерес на истината химия има, предполагам зависи в голяма степен от това кои учители им водят профила. А по Биология моите не са учили нищо през последните три години. Не знам защо изобщо купувам и един учебник.

# 643
  • у дома...
Ще се яви на три НВО. Дадох ѝ избор дали да се яви на математиката. Реши, че ще се яви от уважение към учителката.

# 644
  • софия
Айла, леко завиждам. Нямам търпение да свърши тази година. То миналата, не че беше лека, но тази е адска. С пълна сила при нас се усещат резултатите от тъпото дистанционно обучение. Учителите и проектите са пълен хаус, но за сметка на това много, вземат се решения на парче, които уж са, за да облекчат децата, но се постига обратният ефект.

Общи условия

Активация на акаунт