ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - 2

• 66 061
  • 831
  •   1
Отговори
# 615
Те и бързите ни влакове са пълна пародия. Стари машини и вагони, несигурни, мръсотия. Преди време пътувахме двете с Моника до София с влак. Уж първа класа, а то мизерия.
Април използвахме влак от Местре до Венеция. Няма място за сравнение, което е много, много тъжно...

И в цените на билетите няма Simple Smile и в културата на пътниците

Така е, Нана...

# 616
За бързите влакове не споря, но спалните вагони са доста добри - нови, чисти, с течаща вода вътре.
Редовно децата пътуват с такива. Ние също.
Момичета, във фб ми се показа събитие за балонена фиеста от баба Вида над Дунав, с приземяване в Румъния, но цените за час полет са грознички..но пише че общината пък замисля и светлино и звуково шоу при крепостта, посрещане на джулая...от 29.06...та щом не сте били в района, ще има за гледане...
И преди сме коментирали джобните, но може ли сверяване на часовника? 250 на месец с почивните дни малко ли е много ли е.....без пари за подаръци и извънредни, само за училище и уикенда за глезотия...
Тази балонена фиеста ми хареса, много интересно, ще потърся инфо.
За джобните - даваме много по-малко от посочените, тя взема и стипендия, та се налага да се оправя с това, което има. Рядко ме моли за нещо допълнително, има си и спестявания и разни глезотии си финансира от тях.

# 617
  • София
Дъщеря ми с приятелка са планирали приключение лятото , състоящо се в ...пътуване с влак до Русе Simple Smile Ще ходели на гости на  баба й.Качвала се е на теснолинейката преди години с нас.Да сравняваме несравними неща е несериозно.Железниците в Италия и БЪлгария са на светлинни години за жалост.Много са факторите за разсипията на нашият железопътен превоз.АБсурдно е да е губещ! Но не бих избрала  БДЖ пред всеки друг транспорт.Това е реалността.
По учебната част има ли смисъл да се включвам- останаха 15-ина дни Simple Smile Да се свършва че ми дотегна .За децата- не знам.Време е за ваканция за всички Simple Smile

# 618
  • у дома
Аз давам май най-малко на 1 число на месеца 100лв за целия месец-уточняеам,че не се храни навън.Това да давам пари хо въведох началото на 8ми кл и го смятам за много полезно-отначало не се оправяше,но вече няма проблем.

# 619
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не давам джобни тази година, нито на едната, нито на другата. Нямат нужда. На голямата пращам пари по револют за някои неща, но като цяло тя си има стипендия, която й е предостатъчно. Като се върне ще давам, вероятно по 10-15 лв на ден.

# 620
  • София
Благодаря за споделената информация, полезна ми е.
За влаковете, многодетните семейства имат някакъв семеен безплатен билет в годината, който не съм проучвала как се получава, но съм чувала, че им се полага.

# 621
  • у дома...
Аз давам май най-малко на 1 число на месеца 100лв за целия месец-уточняеам,че не се храни навън.Това да давам пари хо въведох началото на 8ми кл и го смятам за много полезно-отначало не се оправяше,но вече няма проблем.
И ние сме така. Тя и повече от 5 лв. на ден не иска. Че и от тях пести. В училище си купува сандвич от лавката им. Има карта в нея, ако евентуално след часовете ходят някъде. Иначе за излизанията и кината отделно давам. Театрите и другите културни мероприятия посещаваме заедно. Кино заедно не, че страшно много ни се различават вкусовете.

# 622
  • Пловдив
Леле, как карат тези деца с толкова пари ?.А аз мислех, че съм скръндза. На всичкото отгоре и закусва.в къщи и всеки ден му давам храна за обед. Има само за 1 рейс разход. И стипендия взима.. И ми мрънка, че съм стипца. И като кажем ,че няма пари- как имаш за пътуване? Ама ха.
За влака - не смятам, че е много по-скъп влака в Италия или Франция или Германия. Тук композициите са вече нови и не лоши , просто се пътува бавно. И, да, социална услуга трябва да е, след като ни задължават да спираме колите в някакъв момент. Нямам против, но за 10 години как да свържем всяка паланка с влак, че.бил еко, не е ясно. Аз харесам и градските железници - мечтая си тук родопската яка да е свъзана с такава. Като в Германия - на всеки 10 минути. И после хубав транспорт в града. За какво ми е кола тогава ?.Ще ми е кеф да пътувам така и да не мисля паркирането . Но, такава визия няма.Е, 2035 просто ще се изненадаме отново не готови и това е. А бдж беше целенасочено разбито, за да вървят старите автобуси на някой наш човек по същите линии. Иначе, преди е имало доста повече. Мъжа ми работи на 30 км от Пловдив, завода е точно до гарата. Хората от селото казват, че.е имало по 15 влака на ден от и до Пловдив, и е било много удобно. Сега има 3. И понеже съм ходила , само аз слизам. Трагедия. Ако имаше удабство , не би ходил с кола.на работа. Та, влака трябва да е обществена и евтина услуга, да се развива и държавата да работи да го има. Като мислеха да спрат теснолинейката, никой не се сети какво ще се случи с десетките селца там, ако я няма. Добре, че остана, а вече е и атракция. Около Добрич пък има села, до които не можеш да стигнеш по никой начин с обществен транспорт. Няма. Също тук имам познати ,в детските години живели в подножието на Стара планина. По същия начин е имало варианти да пътуват до Пловдив редовно,дори за училище. Е, вече няма. Просто дивия капитализъм не е ок, ако искаш да не ти пустеят селата.

# 623
  • Някъде в Европа...
Джобни - по 100 лв за две седмици, отделно баба му и дядо му му дават по 100 лв на месец. И закусва, и обядва вкъщи.  Карта за фитнес плащам, кина плащам, по- "сериозни" излизания и пустите рожденни дни дето ходи през 2 дни 🤣 и "помагам" за добавките, които пие..От време на време поработва и му плащат на ден..Всичко се събира за "железа" и "аксесоари" покрай колелото 😀 Обаче  глезотии от рода на сауни и масажи си ги плаща той ..

За БДЖ - честичко пътувам, не за друго, а защото дали с автобус или с влак като времетраене ми е почти едно и също в тази посока, с влака ми е по-удобно. Предпочитам планината да я минавам с влак, а не с автобус. А тази линия на влака е много "бойна" 🤣 и си е цяло приключение да се пътува с нея - е, не винаги де 😀. Наборът пък най-редовно ползва влака заради колелата, мине не мине и са отпрашили за Ст. Загора да карат - ходенето му е "без пари" с намалението - до 5 лв + колелото.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 17:37 от AIR

# 624
И аз давам малко, само 150, ще помисля дали да ги вдигна.  Но пък всичко друго плащам аз. Това са си "чисти" джобни

# 625
  • София
Близначките трябва да почерпят родителите от темата. Ще им увелича джобните явно от следващият месец, тъй като те са по прочетеното дотук, с най-малка сума на месец Simple Smile

# 626
Глупости, не признавай Joy инфлацията или добрия успех обвини Simple Smile в никакъв случай не признавам, че явно съм скръндза Joy

# 627
  • София
Моят синковец работи и почти нищо не харчи, ама той винаги си е бил такъв, изкарва доста прилични пари за възрастта си. Тук щом навършат 16 г могат да работят и да изкарат шоф.курс. Ние ги свършихме тези задачи вече и чакаме с нетърпение финала на учебната година. 😉

# 628
  • софия
Айла, едва ли са с по-малко от мрън 🙂 В началото на учебната година превеждахме по 40 лв. седмично. Не се храни в училище, от време на време там може да си вземе нещо от кафето. В един момент имаше натрупана солидна сума в картата и някак забравяхме да превеждаме пари, защото все си има. Стипендията я превеждат еднократно, но тя е една сума... И в крайна сметка дори не знам колко пари получава седмично, защото превеждаме пари, когато се сетим или поиска (не се сещам да го е правила). Отделно има пари, получени по поводи, когато "великата" държава началото на годината ми преведе онези пари за отстъпка от данъците за дете, ѝ ги давам.

# 629
Ние даваме по 50лв на седмица, но са на училище до 14:30 и обядват обикновено във второто голямо междучасие около 12:30. С тези пари си покрива и кина, театри и излизания по центъра.
Парите от баби и лели по специални поводи обикновено отиват за спортна екипировка, там отиват и ваучерите от спечелени състезания. Понякога осребрявам някой ваучер за да му отпусне края Simple Smile
За работа през лятото не говори, че негови приятели се понапариха миналата година със сезонната работа - не им платиха обещаното, а на едно дете изобщо не платиха

Общи условия

Активация на акаунт