За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 73 036
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 2 865
Филомена, аз пък след голямата пауза с децата започнах наново, в нова сфера, без сътресения и на условията, които исках.

Контесо, вече писахме и за застраховки живот, допълнителни пенсионни фондове, умен избор на местоживеене, добра правна култура и читав партньор, ама... Дращим си, дращим и се въртим в кръг.

# 2 866
Не е задължително да имаш "кариера" и да се издигаш в йерархията за да правиш много пари. В момента обикновени хора запрятат ръкави и с подходяща продажба на имот изкарват колкото директор на водопад. Отделно един проС водопроводчик може да изкарва колкото училищен директор и т.н. Важното е да го направиш човек, пък то после ще си намери как да живее добре Wink Ето в темата за ИТ разказват как с един тримесечен курс после заплатите 5-10хилки, висше-мивше загубени години. Въпреки че студентските купони и щуротии като това да качиш трабант на покрива на университета хич не са за пренебрегване Satisfied

# 2 867
  • София
Лорелада, хората правят всякакви грешни ходове, независимо дали има кой да ги дундурка или не. А започне ли човек да се фиксира върху "нямам право на грешни ходове", започва да се невротизира, защото не може да си позволи да се отпусне. Бърнаутът му е в кърпа вързан.

# 2 868
  • France
Да, в нова сфера. Нарочно подчертавам. Всъщност няма значение. Важното за мен е, че в моята сфера първата дупка от година и осем месеца ми навлече много неприятности, а втората най-вероятно ще е фатална. А имах перфектното СВ на 32 години.

# 2 869
Мьос, не пиша за мен и теб, а за принципни положения и тива какво мислим по даден казус и защо бихме или не бихме го искали за децата си.

Ами да, но като знаеш, че няма кой да те дундурка цял живот, а трябва да разчиташ на себе си, гледаш да не правиш грешни ходове.
И това е така. И принципно е правилно, но хората явно сме си неперфектни и се отпускат по течението и моментното им статукво на спокойно щастие и рози, а другото е превалентното,  и дори и широкозатворените очи някога проглеждат.

Има го и другият вариант, че заможните мъже и жени така си подреждат нещата, че при развод и раздяла да си запазят максимално авоарите.
И ако една жена с няколко деца е разчитала двамата с бащата да плащат на децата образованието и жилищата, а той изведнъж се окаже както повечето мъже с нови жени и деца…нещата загрубяват. И мечтите се сриват.

Нова сфера, която си учил пак 2-4 години и си се преквалифицирал е възможно и пожелателно. Но кой е издържал учащата докато го прави и тя не работи? Дяволът е в детайлите.

Ефибуш, водопроводчик, дърводелец, електричари и прочие учат по 2-4 години в колеж също, но е факт, че особено първите две професии са невероятно добре заплатени на запад и висококвалифицираните и кадърни кадри надхвърлят заплати на лекари и адвокати.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 15:26 от Анонимен

# 2 870
Доведената ми дъщеря ше кара само 3 месеца майчински и се връща на работа. Доводът и е, че после 10-15 години ще трябва да драпа, за да стигне до същата позиция. Склонна съм да и вярвам.

# 2 871
  • France
И аз Confused

# 2 872
Ако възрастните не са застраховани от всякакви стъпки и обрати, защо трябва да очакваме, че децата ни ще следват праволинейния идеален вариант - на 18 знае какво иска да учи, започва да го учи, после го работи, после се жени, ражда деца, успоредно с това катери корпоративната стълба и така нататък. Най-големите простоии ги правят възрастните с пълната убеденост, че това е правилното решение.

Темата в последните страници е за образованието само, не за целия живот. И да, нормално е в процеса на следването да имам корекции в курса, но тоталната смяна е друго нещо. Ако човек е решил да отиде на море в Созопол тръгва по магистралата на изток. В последствие може да размисли и вместо към Созопол да кривне към Несебър, или даже към Албена, а защо не и да се качи на кораб и да продължи по-нататък. Но трудно ще свърши на планина в Банско. За да го направи трябва да зареже всичко и да измине целия път назад и после още. Та затова колкото и да са неориентирани какво ще работят, на 18 младежите все пак е редно да знаят за морето или за планината са тръгнали. Най-малкото дали ще учат нещо хуманитарно, или природонаучно, или компютърно, или медицинско. Някаква съвсем груба идея трябва да има човек все пак иначе рискува да загуби много време. И даже тази загуба да не е фатална за кариерата, може да се отрази неблагоприятно на семейната връзка, на изплащането на ипотеката до разумна възраст и какво ли не.

# 2 873
Не е задължително да имаш "кариера" и да се издигаш в йерархията за да правиш много пари. В момента обикновени хора запрятат ръкави и с подходяща продажба на имот изкарват колкото директор на водопад. Отделно един проС водопроводчик може да изкарва колкото училищен директор и т.н. Важното е да го направиш човек, пък то после ще си намери как да живее добре Wink Ето в темата за ИТ разказват как с един тримесечен курс после заплатите 5-10хилки, висше-мивше загубени години. Въпреки че студентските купони и щуротии като това да качиш трабант на покрива на университета хич не са за пренебрегване Satisfied

Да! Занаят никак не е лош избор.
И аз четох темата. И коментирах с младежите. Единият първокурсник, а приятелката още ученичка, завършваща програмата курсове в Софт Уни. Изброиха ми плюсове, минуси..но не съм в сферата. Достатъчно ми е, че има мисъл и желание.

# 2 874
Затова не живеем нито във Франция, нито в САЩ.

Семейството е отбор, Контесо. Партньорство, а не счетоводство. Децата са общо дело, общ успех, обща отговорност. Ама че меркантилно и пресметливо мислене демонстрираш.
Аз също съм имала период, в който съм издържала съпруга си, докато учи. Как не ми е хрумнало да му предоставя сметката при защитата на дисертацията му. Щеше да предизвикам фурор.

# 2 875
Синът ми в момента кара освен университета и програмите на СофтУни. Има си някаква стратегия, сподели я, финансирах я. Ако това се случи на 25-30 и реши, че иска курс по актьорско майсторство няма да го направя.

# 2 876
Мьос, ако и споделиш с каква работа го издържа мъжа ти в Германия за да учи той, ще е незаменимо за дискусията.

Мисленето ми е аналитично, но понеже живеем в свят, който ми е различен от светоусещанията ( които се припокриват с твоите принципно) споделям за излизане от комфортната Зона на личния ни балон и пресмятане на риска.

При всяка инвестиция или бизнес се започва именно с това, а не със сантименти за просперитет с без кой знае какви усилия и ограничени лични примери.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 16:14 от Анонимен

# 2 877
Е, сега бърнаут. Ако баба ми, останала вдовица с две деца и издържала ги до завършването на висше (драги Джереми) се беше бърнаутнала, не знам. Когато нямаш други опции, се налага да се справиш с всичко. Ако има кой - друга работа.

# 2 878
  • France
Дори и във Франция си защитен при развод (а това е от малкото страни с почти никаква защита) и децата ти, веднъж признати, продължават да са си твои и след 3-4 други брака.
Въобще не ме е страх от развод. Ама нека да посмее да ми доведе някое девойче. Такъв армагедон ще му падне на главата Joy просто се отказвам от полагащите ми се 50% права над децата и заявявам, че ще ги виждам всеки втори уикенд. Ха да видим Joy

# 2 879
Не ти дължа детайлни обяснения. Ти прекаляваш с личните въпроси и умишлено лъжливите твърдения. Но все  пак - с високоплатена работа във финансова институция, докато е придобивал докторска степен. Всичко в България.

Общи условия

Активация на акаунт