За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 72 986
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 2 925
  • София
Не избягвам въпроса. Един от примерите е очакването и изискването на заможни родители детето да поеме семейния бизнес - тогава още от раждането му на това дете е предначертано. По същия начин фамилни професии - казано е, че примерно трябва да учи медицина в Германия, защото цялата рода е учила медицина там, и няма вариант родителите да се откажат. За избора на партньор вече го казах - ей го на, цял подфорум семейни драми. Като цяло родителите не си поплюват, когато се почувстват засегнати на чест и авторитет, независимо дали са бедни-богати, образовани-неграмотни.  Някои го правят на инат, а други не са в състояние да разберат, че децата рано или късно правят това, което са решили. Най-големи са конфликтите не между съпрузи, а между деца и родители на тема "те не ме разбираха" и "принудиха ме", както и от страна на родителите "не ме слушат и грешат", "казах му/й, че тя/той не е за него".

# 2 926
Андариел, примерите, които даваш, се отнасят за малък процент хора и съвсем не изчерпват честотата на натиска. Аз дадох вече пример за много по-разпространена практика у нас - детето да запише каквото и да е влязло, даже без да е имало предварителен натиск за направлението. В тези случаи (които са многобройни и съвсем не са единични и крайни)  се създава едно губене на време с години, като често се приключва с някакъв неквалифициран труд или доста по-трудно обръщане на посоката от човек, който не блести с някакви по-специфични знания и умения.

# 2 927
Taf, правилно си преценила.
За много хора с нормални професии като изброените от теб от средната и Долна средна класа нещата са доста трудни. А от 10ина години е и почти невъзможно да си вземеш
Жилище и да поддържаш разходите по него.

През посещението ни в родината нямаше приятел ( 99% от тях са били в чужбина с нас), който да не ни убеждава колко по- добре е Бг за реализация инживот вече, в сравнение с Европа и САЩ.

# 2 928
  • София
Как ще са малко тези случаи! Без да навлизам в подробности, ей така, без особено да се замислям, се сещам за поне 10 случая при хора, които познавам в личния си живот, които или в ролята на деца, или в ролята на родители натиснаха или бяха натиснати за определени специалности и работа. Бунтовете бяха потушени със заплаха за спиране на кранчето..
Относно записването на какво да е, беше обичайно по времето на соца, когато имахме право на кандидатстване в един ВУЗ и един полувисш. Тогава хората смятаха шансове за всизане, най-често във ВМЕИ. После по време на демокрацията се обърна на влизане каквото и да е, примерно педагогика и социални дейности - там който не беше поискал - той не беше влязъл.

Повечето хора не блестят с нищо, напълно посредствени са и същите тези хора вземат и дипломи за висше образование и стават посредствени специалисти. Аз им казвам тройкаджии - минават на косъм.

# 2 929
  • София
Такава ти е средата.

# 2 930
  • София
Каква ми е средата?

# 2 931
През посещението ни в родината нямаше приятел ( 99% от тях са били в чужбина с нас), който да не ни убеждава колко по- добре е Бг за реализация инживот вече, в сравнение с Европа и САЩ.

В голяма степен се съгласявам с това - за доста хора с определени професии у нас е по-изгодно от финансова гледна точка с оглед на по-ниския стандарт и ниските данъци. Та за разлика от началните години на прехода не основно парите са мотиватор за емиграция за много хора с професии. Те се изнасят заради липсата на закони и правила, цапането, рушенето, корупцията... Ей заради такива неща, които ако вече си постигнал определено ниво на финансова стабилност, почват да ти развалят качеството на живот.

# 2 932
Контеса, честно казано, тази констатация за живота на Запад ме учудва. Имам доста познати, живеещи в САЩ и Европа, добре интегрирани, немизерстващи, но и не стигнали някакви кариерни висини.

# 2 933
  • София

Такава, каквато предполага да се сблъскваш с определени примери и не с други.

# 2 934
Контеса, честно казано, тази констатация за живота на Запад ме учудва. Имам доста познати, живеещи в САЩ и Европа, добре интегрирани, немизерстващи, но и не стигнали някакви кариерни висини.
Питаш ме за масата- не за високоплатени специалисти, а за работническа и Долна средна и средна класа, не за горната средна класа или заможните хора.

# 2 935
Ако искам да се изнеса не е заради парите, а заради едни други работи, тези които Черна станция описа.

# 2 936
  • София

Какви примери? Ти не знаеш каква ми е средата, защото не ме познаваш. По-точно - не знаеш какви са ми средите. Как можеш да твърдиш нещо като не ме познаваш?

# 2 937
  • София
Ние затова точно планираме живот навън. Заради законите, чистотата, качеството на пътищата, корупцията, подредеността, правилата. Причината няма общо с финансовата страна, дори в България от финансова гледна точка качеството на живот ще ни е далеч по-високо, но човек не живее само с материалното.

# 2 938

Кариерното израстване и заплатата не винаги вървят ръка за ръка. Има доста технологични, брокерски, финансови, проектантски и знам ли още какви фирми, в които реално няма възможност за кой знае каква кариера, защото позициите са шеф/собственик, някакви старши надзорници, редови служители, обслужващ персонал.  В тях не растеш нагоре, но можеш да заработваш яко на стъпалото на редови служител.

# 2 939
  • София

Какви примери? Ти не знаеш каква ми е средата, защото не ме познаваш. По-точно - не знаеш какви са ми средите. Как можеш да твърдиш нещо като не ме познаваш?

Що така подскачаш Anguished Всеки човек съди по хората около себе си. Когато смело обобщава на база познавам такива и онакива хора, често става дума за грешка на средата. Такива заключения не са статистически издържани.

Общи условия

Активация на акаунт