За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 73 031
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 2 940
Таф пита за семейство висшисти (завършили университет) и работещи на неръководни позиции.
Нашите роднини и приятели в САЩ са точно такива семейства. Живеят нормално, имат среда от себеподобни, интегрирани са, изплащат си къщите, карат си колите и си посрещат нуждите на децата без вопли и паника. Включително и образованието им.

# 2 941
  • София
При теб в момента е грешка в заключенията.
Статистически издържаните са за соцоилогическите агенции и НСИ.

# 2 942
Аз пускам предимно статистически данни за професии, заплати, цени на къщи и образование.
Другите примери от познати и приятели са нерелевантни за спор и проучване на трендове.

# 2 943
  • София

Трудно. Гледаш примерите около теб и правиш генерални заключения, като удобно игнорираш примерите около другите хора, които не съвпадат с твоята хипотеза.

# 2 944
Контеса, честно казано, тази констатация за живота на Запад ме учудва. Имам доста познати, живеещи в САЩ и Европа, добре интегрирани, немизерстващи, но и не стигнали някакви кариерни висини.
Питаш ме за масата- не за високоплатени специалисти, а за работническа и Долна средна и средна класа, не за горната средна класа или заможните хора.
Ами всъщност не знам какво включваш в долна средна и средна класа. . Със сравнително обикновени професии за висшисти в  България, конкретно големите градове, може да се живее съвсем сносно. За емигрантите, разбира се е по-трудно,. но от това, което пишеш излиза, че примерно 80% от хората в САЩ живеят в голяма несигурност, което за мен автоматично означава снижено качество на живот.  Специално в Европа разликите по страни са огромни, включително  културни, като социални системи и т.н. , та за тях е още по-трудно да се обобщава.

# 2 945
Кой се интересува от статистика? Кой й вярва? Кой може да постави някого на точно определено място, кариерно или класово? Достатъчно житейски опит имам и мога да кажа, че в България още дълго няма да бъде възможен живот като в западна Европа, като качество на живот.

# 2 946
Аз пускам предимно статистически данни за професии, заплати, цени на къщи и образование.
Другите примери от познати и приятели са нерелевантни за спор и проучване на трендове.
Да, ние за търсене в интернет не сме чували. И опит и собствени наблюдения не можем да имаме.
Интересно защо пропусна да дадеш линк към информация за 60% данък, който твърдиш че сте плащали като наети.

# 2 947

Трудно. Гледаш примерите около теб и правиш генерални заключения, като удобно игнорираш примерите около другите хора, които не съвпадат с твоята хипотеза.

Кой се интересува от статистика? Кой й вярва? Кой може да постави някого на точно определено място, кариерно или класово? Достатъчно житейски опит имам и мога да кажа, че в България още дълго няма да бъде възможен живот като в западна Европа, като качество на живот.

Значи кое от двете се гледа?
Кое да се търси за пример в темата и въобще?
Статистически данни или кръг от познати и клиенти?

Таф, тези подкласи са базирани на доходи и професии.

https://reviewlution.ca/resources/upper-middle-class-income-in-canada/

# 2 948
  • София
Лъвица, няма да споря или да ти доказвам нещо. Като не си съгласна си е твое право. Не ме познаваш и нямаш основа, за да правиш заключения относно мен, средата ми и верността на заключенията ми. Можеш да предложиш своето виждане по общия въпрос. Кажи ти какво мислиш и какви примери имаш.

# 2 949
  • София
Лъвица, няма да споря или да ти доказвам нещо. Като не си съгласна си е твое право. Не ме познаваш и нямаш основа, за да правиш заключения относно мен, средата ми и верността на заключенията ми. Можеш да предложиш своето виждане по общия въпрос. Кажи ти какво мислиш и какви примери имаш.

За ти да кажеш, че ти такъв родител не си срещала, съответно няма как да ми е верен примера? Thinking Избягвам такива времегубки Joy

За верността на заключенията ти мога да правя заключения на база това как ги аргументираш. За средата ти също, но моля, опиши тази среда, да се запознаем с нея, след като на нея лежат всичките ти обобщения.

# 2 950
Контеса, честно казано, тази констатация за живота на Запад ме учудва. Имам доста познати, живеещи в САЩ и Европа, добре интегрирани, немизерстващи, но и не стигнали някакви кариерни висини.

Кариерното израстване и заплатата не винаги вървят ръка за ръка. Има доста технологични, брокерски, финансови, проектантски и знам ли още какви фирми, в които реално няма възможност за кой знае каква кариера, защото позициите са шеф/собственик, някакви старши надзорници, редови служители, обслужващ персонал.  В тях не растеш нагоре, но можеш да заработваш яко на стъпалото на редови служител.
Черна станция, съгласна съм, но аз не визирам това. Интересно ми е масовият, с местни корени, с нищо особено неблестящ висшист и непринадлежащ към най-перпективните професии, които самата Контеса изреди по-назад в темата, може ли да води сносен, спокоен живот в САЩ или не. Иначе съм напълно съгласна и с преобладаващите сега причини за емиграция. Само че, ако цената за живот в по-уредена държава, е значителен спад в стандарта и невъзможност да си осигуриш буфери при житейски кризи, малко хора биха я платили
Андариел , примерите ти бяха за потомствени професии, които обикновено са лекари, адвокати, архитекти -това не е масовката. Има често срещан натиск от родители срещу хуманитарните направения и изкуствата, заради по-несигурната реализация и доходи след това. Факт, че много родители в БГ всъщност определят детето накъде ще тръгне и това в много голям процент от случаите се оказва грешно в дългосрочен план.

# 2 951
Taf, спрямо данните ми и може и не може. Зависи от личните качества на човека и толеранса му, но по- скоро не от това, което наблюдавам.

Тази страна е пълна с висшисти на нископлатени позиции. Масата имигранти са точно в тази категория, защото доучването е скъпо удоволствие, а през това време трябва да работиш и издържаш.

Като става все по- трудно с годините. Това от източници извън статистиката само.
Но моят опит е ограничен.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 14:50 от Анонимен

# 2 952
  • София
Дадох примери, които отговарят на контекста от последните страници. Иначе имам примери колкото щеш.

Лъвица, тъй като целта ти е единствено заяждане, няма да ти отговоря.

# 2 953
Андариел, а според теб възможно ли е това, че родителят знае най-добре да е негова заблуда? Например, той си мисли че детето му ще е блестящо в някаква специалност,но се оказва, че не в така или обратното? Ако е възможно, как оценяваш факта, че повечето родители са подвластни на синдрома "мама знае най-добре"? Това в крайна сметка хубаво ли е или не е?

# 2 954
  • София
Лъвица, тъй като целта ти е единствено заяждане, няма да ти отговоря.

Ами не, целта ми е изказванията ти да имат така нужния контекст Wink А не завоалирани "Досега не съм срещнала родител, който", "Не, не съм се фокусирала върху частен случай, освен ако кажа, че частни случаи при мен колкото щеш, та чак правят извадка. :Wink:", "Как ще са малко тези случаи! Без да навлизам в подробности, ей така, без особено да се замислям, се сещам за поне 10 случая при хора, които познавам в личния си живот", които се използват за да се създаде илюзията, че видиш ли имаш някакъв страхотен поглед, и на база на които се правят генерални заключения, но никога не се конкретизират, защото, ако трябваше да се обзаложа, не са толкова впечатляващи, и могат лесно да се оборят.

Общи условия

Активация на акаунт