За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 72 971
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 3 015
За оплакванията от майките по темите казвам, че не е редно публично да става това оплакване. Най-малкото майката не може да каже своята версия и едва ли има родител, който да иска порасналото му дете да пише публично лоши неща за него. Каквото има да си оправят, да си го оправят помежду си.  Всеки има за какво да е сърдит на майка си и за какво да се оплаче от нея. Същите тези потребители в ролята си на родители едва ли биха искали някой ден да прочетат техните деца какво са написали публично да се оплакват.

Не съм написала, че всички се месят, а че всеки родител се чувства в правото си да решава за детето си и ако се почувства много засегнат, окото му няма да мигне да се намеси.  Постоянно се случват такива неща, къде за дреболии, къде за ключови събития.
То е ясно, че няма да постигнем консенсус, но да си кажа все пак. Цитираното мнение само повтаря това, което преди малко написах. Ти мислиш само за родителя и от гледна точка на родителя. И на един престъпник сигурно не му е приятно да го пишат по медиите, но не го съжаляваме, защото го е заслужил. Защо трябва да се излага гледната точка и на майката? Форумите не са съдилища. Човек обикновено пише, за да разреши своите проблеми, не за оправдава чуждо поведение. Но ти просто гледаш само от към родителската страна.
Те ако можеха да се разберат помежду си, щяха отдавна да са го направили. Ако родителят е от тези, които обичат да се налагат, как се очаква да реагира детето питам пак? Просто да прости и да преглътне, нали? Ами, повечето деца не са така.

# 3 016
  • France
Това, че се срещат често не ги прави нормални. А тук обсъждаме точно такива отношения.

# 3 017
  • София
Като казваш за престъпника, не майка му излиза и започва да разказва за лошите му страни. Ако го прави, то е много рядко. Обичайно дори го защитава и дори оправдава.

Говоря за майката, защото в онази тема оплакванията бяха от майките.
Нали написах как може да реагира детето - според характера и интересите си. Може да преглътне от страх или интерес, може и да се опълчи по явен или саботиращ начин.

# 3 018
  • Столичанин ама не в повече :D
...

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 21:59 от jerami

# 3 019
Като казваш за престъпника, не майка му излиза и започва да разказва за лошите му страни. Ако го прави, то е много рядко. Обичайно дори го защитава и дори оправдава.

Говоря за майката, защото в онази тема оплакванията бяха от майките.
Нали написах как може да реагира детето - според характера и интересите си. Може да преглътне от страх или интерес, може и да се опълчи по явен или саботиращ начин.
Извинявай, но се правиш на ударена. Simple Smile Естествено, че всеки ще реагира според характера си. Не питам това. Питам как според теб е правилно да реагира човек чиито родители непрекъснато се опитват да му налагат какво да прави или го критикуват постоянно. Разбрахме, че не е правилно да пише по форуми. Същевременно казваш, че ако един родител си науми нещо, окото няма да му мигне да се наложи. Така описано, изглежда, че няма много варианти за разговори с такъв човек, че да си оправят отношенията насаме. Как би постъпило едно "добро" дете в такъв случай?

# 3 020
  • София
Джереми, не ми слагай думи и твърдения, които не съм написала! Къде го прочете това за бащите?
Майка и мъж са съвсем различни персонажи. Ти ще сложиш ли наравно жена си и майка си?

Ани, не зная как е правилно, това си е негова работа. Аз решавам за себе си, а не за друг човек. Да се оправя с родителите си както си знае.

# 3 021
Ани, не зная как е правилно, това си е негова работа. Аз решавам за себе си, а не за друг човек. Да се оправя с родителите си както си знае.
В такъв случай можеш ли да приемеш, че си в тяхна работа на хората дали да пишат по форуми? Предполагам, че не знаеш как е правилно, защото никога не си мислила от гледна точка на детето. Може да помислиш и върху това ако желаеш. Simple Smile

# 3 022
  • София
Не трябва да се бърка авторитарен с авторитетен родител. Родителите трябва да имат авторитет, а не да са тирани.

А това, че някой изложил майка си на показ е нищо повече от вменяване на вина за да си мълчи жертвата. В няколко теми си описваше брутално насилие от страна на родители, включително имаше пример на сексуално такова, а не детски дразги (отново манипулация - омаловажаване), и Андариел пак защитаваше същата позиция.

И хич не слага думи Джерами... Наскоро Андариел обясняваше нещо как бащата можел да бъде всеки, един вид осеменител за жената.

# 3 023
О извинявай, аз мислех, че говорейки за майка и мъж, говориш за майката и мъжа и, демек бащата, но явно съм се объркал, ще си изтрия мнението. Simple Smile Но все пак на въпроса ти бих отговорил, че жената и майката са съвсем различни хора и любовта към тях е различна, както любовта към родителите е една и любовта към децата е друга, но в нормални отношения човек обича и едните и другите. Smiley

# 3 024
  • София
Тяхна си е какво да пишат за майките си. Само да помислят дали след време, ако го прочетат отново, ще са също толкова убедени, че е трябвало да го пишат. Написаното остава.

# 3 025
Да те питам нещо андариел, тъй като според тебе майката е една, а бащите били без значение, щото били много, от две жена коя по-вероятно би завързала стабилна и здравословна връзка, такава, която е в добри отношения с баща си, или такава, която е в лоши отношения с баща си? Simple Smile
Ясно е коя би била, но зависи и от фактора родител също.

Едно добро дете, на което се налагат, омаловажават и не зачитат изборите и решенията му се отдръпва и не поддържа кой знае какви контакти с родителя. Има цяла тема за отровните родители, друга за нарцистичните родители и е добре да се попрочете там преди да се пише.

# 3 026
Описаното от теб не ми се струват добри отношения. Simple Smile

# 3 027
Авторитетният родител минава през авторитарността, но само като похват. Той не е еднопластов и праволинеен. Само авторитарен или не.
Когато се налага да наложи авторитета си, да. Но не и когато става дума за щастието и удовлетвореността на детето му.

# 3 028
  • София
Лъвица, недей да ми вадиш думите от контекста и да ги преиначаваш! Разбирам ти желанието. Каквото съм имала да кажа, казала съм го точно. В момента опитваш са манипулираш.

# 3 029
  • София
И пак стигнахме до нагласата, че партньорите са временни. Тръгне ли човек така в една връзка, тя наистина става временна.
Затова и после чакат някои майки децата им да са вечно до тях. И майките, и децата - без партньори.
Много страшно е това мислене и реалните примери за такова все са ми изправяли косите.

Общи условия

Активация на акаунт