Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 15

• 44 773
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, дъщеря ме е на 13, от около 1г,6м. е с цикъл, гърдите и растат интензивно и се променят, но нещо което забелязах и започва да ме притеснява е, че понякога зърната на гърдите и се подуват. Чудя се, дали това е част от  растежа и оформянето на гърдите в този период или трябва да се консултирам с  лекар?

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 17:09 от tendenz

# 376
tendenz - може да е заради бързото развитие и хормоналната експлозия, която се случва в тялото й, но аз бих посетила специалист. Няма да я боли ако я прегледат и на ехограф, просто за да сте по-спокойни. Има едни чайчета от жълт кантарион, които много помагат при болки при цикъл и гърдите, но все пак да си каже доктор дали тя на нейната възраст може да пие.  Дано премине бързо.

# 377
По колко джобни давате на тийнките си? Работят ли и нещо извън у-ще за екстра джобни?

# 378
Работи - дава уроци по математика. Заработеното си е за нея, спестява си го.
В ежедневието тя няма разходи, затова джобни давам когато се наложи различни суми според ситуацията - за шопинг, кино, подаръци за РД на приятелки и подобни поводи.

# 379
Благодаря.

Тукашните гимназии много държат на независимостта на учениците и се радват на голяма свобода.
През междучасията (обедната им почивка е час и 15 минути) се ходи на тумби до близкият център за шопинг където има много магазини, вериги за бързо хранене и кафета.

Принципно й предлагам обяд или тя си го прави, но нито го яде, нито си прави такъв, а предпочита да яде навън.
Имат кафетерия в у-ще, но заради Ковид рестрикциите все още не е отворена, иначе и там би могло да си купи обяд, ако не носи такъв. Може да се прибере и до вкъщи за обяд (вървене 15 минути в посока), но не иска да се прибира, а държи да се разхождат из центъра и да хапват там.

Почти повечето 9класници работят в шопинг центъра след у-ще в магазини или Макдонълдс/ Старбъкс и имаха job fair преди дни. Та се водеха спорове как иска да работи няколко дни седмично след у-ще и уикенда за да има повече пари от джобните за седмицата, които за нищо не й стигали (25-30$ на седмица или 100-120$ месечно). С тези пари може да хапне два пъти седмично навън или да си ги събира за лаптопа, който иска и който ще й купим след няколко месеца, но се препира постоянно за това и за нов телефон.

Записала се е на много извънкласни в у-ще и предпочитаме да си запълва времето с учене/ домашни и спорт/ кръжоци по занимания, а не с работа в Макдонълдс примерно, но препирните са чести и исках да си сверя часовника, въпреки че знам какво мислим по въпроса.

Предложи й се да помага на баща си в уикендите и ваканциите когато започне новият проекти той ще й плаща по-добре от минималната ставка на час, която се предлага на тийнове, но не можело да се чака и искала да работи където ще е сама и няма да има постоянна опека Simple Smile Дразни я, че работя от вкъщи и  все ме препира да съм си намерила нещо навън, за да може да си е сама вкъщи като се върне от у-ще за поне 1-2 часа и на ваканциите си и не осъзнава, че работейки навън пак няма да е сама и да си прави каквото й се иска само, а ще работи.
Много бърза да порасне, да почне да работи и да се изнася мислейки, че тогава ще е истински свободна.

# 380
Мис, с Бг не може да се сравнява много, защото тук не е практика, нито се намира почасова работа за ученици. До 16 дори не знам дали е позволено.
А кога успяват да учат, ако работят след училище? Моята е на училище от сутрин и се прибира около 17.30-18. Това включва часове, елективи и клубове. После има да учи. Понякога успява да напише в обедната пауза или в дупка нещо, но почти всеки ден има нещо за правене и вкъщи.
И те имат дълга обедна пауза, но не могат да напускат кампуса.
Аз бих била ок за дребна работа уикендите, ваканциите или уроци/ помощ на баща й, както си писала. Ама така през седмицата в Макдоналдс не знам. Не е лошо да видят как се работи, но и твърде много независимост от твърде рано е нож с две остриета. Имаме близки приятели, чиито дъщери на 13 работеха като сервитьорки ваканциите. Хубаво изкарваха пари, но средата, независимостта на тази възраст не им повлия добре.

# 381
Благодаря.

Тукашните гимназии
Скрит текст:
много държат на независимостта на учениците и се радват на голяма свобода.
През междучасията (обедната им почивка е час и 15 минути) се ходи на тумби до близкият център за шопинг където има много магазини, вериги за бързо хранене и кафета.

Принципно й предлагам обяд или тя си го прави, но нито го яде, нито си прави такъв, а предпочита да яде навън.
Имат кафетерия в у-ще, но заради Ковид рестрикциите все още не е отворена, иначе и там би могло да си купи обяд, ако не носи такъв. Може да се прибере и до вкъщи за обяд (вървене 15 минути в посока), но не иска да се прибира, а държи да се разхождат из центъра и да хапват там.

Почти повечето 9класници работят в шопинг центъра след у-ще в магазини или Макдонълдс/ Старбъкс и имаха job fair преди дни. Та се водеха спорове как иска да работи няколко дни седмично след у-ще и уикенда за да има повече пари от джобните за седмицата, които за нищо не й стигали (25-30$ на седмица или 100-120$ месечно). С тези пари може да хапне два пъти седмично навън или да си ги събира за лаптопа, който иска и който ще й купим след няколко месеца, но се препира постоянно за това и за нов телефон.

Записала се е на много извънкласни в у-ще и предпочитаме да си запълва времето с учене/ домашни и спорт/ кръжоци по занимания, а не с работа в Макдонълдс примерно, но препирните са чести и исках да си сверя часовника, въпреки че знам какво мислим по въпроса.

Предложи й се да помага на баща си в уикендите и ваканциите когато започне новият проекти той ще й плаща по-добре от минималната ставка на час, която се предлага на тийнове, но не можело да се чака и искала да работи където ще е сама и няма да има постоянна опека Simple Smile Дразни я, че работя от вкъщи и  все ме препира да съм си намерила нещо навън, за да може да си е сама вкъщи като се върне от у-ще за поне 1-2 часа и на ваканциите си и не осъзнава, че работейки навън пак няма да е сама и да си прави каквото й се иска само, а ще работи.
Много бърза да порасне, да почне да работи и да се изнася мислейки, че тогава ще е истински свободна.

Къде е това?

Даваме й пари за дребни покупки за деня докато е на училище или за няколко дни, седмица.
Не иска да работи все още, когато й "подаряват" пари по празници си ги събира и ползва тях, ако забравим да й дадем.

# 382
Аз го разбрах като желание на детето да е далеч от вкъщи. Да не носи храната на майка си, а да си купува като повечето си съученици
Да не помага на баща си, а да работи в закусвалня/ кафе.Бунт на възрастта, което е очаквано. Всеки има нужда от лично време и пространство.
П.с
В Канада май живеят.

# 383
Аз давам на седмица за да се учи да си ги разпределя и да й стигат.
Другата седмица са на екскурзия - това ще е от нас + джобни.

# 384
Благодаря.

Тукашните гимназии много държат на независимостта на учениците и се радват на голяма свобода.

Детето се опитва да се впише активно в новата среда, иска да натрупа социален опит и социални контакти извън семейството.
Лично аз мисля, че до 10-12 работни часа седмично са нещо, с което повечето тийнове над 14 биха се справили и би им било полезен опит.
Не бих се вторачвала в часовата ставка, а в средата в която ще работи детето.

# 385
Дъждец, именно.

Точно това визирам, а и тя се е записала на извънкласно занимание, което ще й отнема няколко следобеда и цялата събота и й остават 3 следобеда през седемицата и неделята, която може да изпозлва именно за домашни, спорт или за почивка.

Не виждам смисъл от работата на тази възраст, нейната работа е да учи и да пробва извънкласни занимания, а другото (независимост, бягане, работа по цял ден и справяне с бюджети)  ще го прави цял живот.

Бунта на възрастта е ясен, подминавам и дотам.

# 386
  • София
Всеки месец мъжът ми зарежда дебитната карта на дъщеря ми с 200 лв. Отделно й даваме още на ръка, тъй като излиза навън с приятелки, а 3 пъти седмично ходи на волейбол и не се прибира до вкъщи, и обядва преди тренировките.

Няма как да работи при положение, че ходи на училище и на тренировки. А и в България не е като в други държави.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 15:33 от Тонка*

# 387
10-12 часа седмично са по 5-6 часа събота и неделя. За мен са ужасно много, но съдя от времето, с което разполага дъщеря ми и най-вече от индивидуалната й нужда за почивка и други занимания. За мен от 8 до 17 си е един работен ден и ако се включи и работа уикенда, аз не бих могла да издържа. Но все пак има деца, които издържат на много големи натоварвания.
Мис, помня, че навремето и аз се ядосвах, че вкъщи все има някой. Живеехме с баба ми, а преди това и с прабаба ми. Вие май бяхте в къща и по-лесно може да "не се виждате" следобедните часове, а примерно чак към вечеря.

# 388
  • Mars Hotel
Дъщеря ми има в себе си между 10 и 20 лева постоянно, но почти никога не харчи. Носи си храна от вкъщи, има карта за градски траспорт, сега е втора смяна и след училище се прибира направо вкъщи. Ако случайно паднат джобните до към 10 лева, добавям. Иначе има карта отскоро и има в нея около 200 лева, но не я е ползвала още.

# 389
A на каква възраст започнахте да давате джобни на децата си?

Общи условия

Активация на акаунт