Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 15

• 44 769
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • Mars Hotel
Не си спомням точно, но да кажем, когато започна да ходи сама навън и да се прибира от училище сама. Давала съм ѝ пари да си купи нещо за пиене и за ядене, ако огладнее.

# 391
A на каква възраст започнахте да давате джобни на децата си?
Когато започна гимназия (на 14 и 4 месеца точно).

И за мен това е голяма заетост и се опитвах да обясня на няколко пъти, но ако идва от мама/тате е натякване.
Разбирам я, и аз обичам да си стоя сама вкъщи, но тя си е  стаята така или иначе Simple Smile, а не с мен в офиса.

До у-ще започна да ходи сама на 13, а сега изцяло се придвижва сама от-до у-ще, защото избирахме къщата да е на пешеходно разстояние в първата година поне докато посвикне.

Но 25$ седмично не й били достатъчно за харчене и спестявания (добре дошла в реалният свят Simple Smile )  и затова искала да си доработва в свободното време. Обяснихме за данъците, какво ще се взема и колко време ще й отнема да работи 20 часа седмично и за какви пари, но така ще се научи явно като сама се увери в думите ни.

# 392
  • Пловдив
Аз - от първи клас - тогава реално остават сами - междучасия, лавки в училищата... Разбира се, говоря за дребни суми.
Но аудиторията от пишещи тук е от майки в различни ситуации (икономики, семеен статус, държави, ...), да не говорим, че и сме в тема за пубери - разширяваме и възрастово - така че едва ли има еднозначно правилен отговор

# 393
  • София
Аз от 4ти клас започнах да давам пари за джобни. До 3ти клас пари и телефони в децата бяха забранени. Това решение бяхме взели всички на родителска среща.
Иначе да купят нещо дребно от кварталния магазин съм ги изпращала още от 5 годишни, а аз чаках отвън.

# 394
Когато започна гимназия (на 14 и 4 месеца точно).

И за мен това е голяма заетост и се опитвах да обясня на няколко пъти, но ако идва от мама/тате е натякване.
Разбирам я, и аз обичам да си стоя сама вкъщи, но тя си е  стаята така или иначе Simple Smile, а не с мен в офиса.

До у-ще започна да ходи сама на 13, а сега изцяло се придвижва сама от-до у-ще, защото избирахме къщата да е на пешеходно разстояние в първата година поне докато посвикне.

Но 25$ седмично не й били достатъчно за харчене и спестявания (добре дошла в реалният свят Simple Smile )  и затова искала да си доработва в свободното време. Обяснихме за данъците, какво ще се взема и колко време ще й отнема да работи 20 часа седмично и за какви пари, но така ще се научи явно като сама се увери в думите ни.
20 часа на седмица са много за дете на 14-15 в учебно време. Във ваканции е друго.
Но 25 долара на седмица са малко, ако всеки ден обядва навън.
При тийнейджърите е добре да си подбираме битките и да им позволяваме от време на време да си правят грешките и да се учат чрез тях. Пълен родителски протекционизъм си е направо вреден.
За да не теоретизирам излишно - давам конкретен пример с големия ни син. Миналата учебна година реши, че иска да заработва повече джобни и си намери почасова работа в автосервиз. Колите са му страст и си мислеше, че работата там ще му даде опит и знания. Бяхме абсолютно наясно, че не осъзнава реално какво е да си момче за всичко на такова място. Казахме си директно мнението като родители, защото го поиска, но не го спряхме - оставихме го да си реши сам. Поработи два месеца и на третия напусна. И изводите си ги направи сам. Сега, почти година по-късно, смятам че опитът му придобит чрез тази дву/тримесечна загуба на време е безценен. Да, можехме да го спрем с " Няма да си губиш времето в автосервиз, защото сега времето ти е ценно, това не е твоята среда, не е твоята работа, нищо няма да научиш и заплащането е ниско", но не го направихме. Подкрепихме го в неговото решение, въпреки че знаехме че греши.

# 395
Дъщеря ми не е изявявала желание да работи, но тя няма 13 още. Съответно не знам колко адекватно ще е мнението ми, ама да си кажа, че дете под 16 го виждам да работи в някакъв семеен бизнес на родителите му или да дава уроци. В Макдоналдс - не. Отделно мисля, че официално не трябва да е разрешено да наемат деца под 16.

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 00:29 от Блу

# 396
  • София
От първи клас. Давахме й монети, ако иска да си купи нещо от автомата в училище или от лавката.

# 397
Съгласна съм, Мьос и точно това правим. Но опърничав и независим Близнак Simple Smile си мисли, че скучните му родители са древни и не разбират стремежа й към свобода и независимост. Толкова е типично, че няма накъде повече.
А аз я разбирам повече отколкото може да си представи в този й порив.

Тя не се храни всеки ден навън, си обяда от вкъщи и го връща неотворен, а не яде нищо през деня, защото е заета поне 2-3 дни в голямото междучасие за обяд с банд, библиотека и добровoлчески труд и няма време за хранене. Тръгва от над година вече и без закуска, а следобеда хапва нещо набързо и не вечеря, ако не е купено отвън, защото сме претенции до небесата и всичко отвън е по-вкусно и хубаво Simple Smile

Живеем във върл капитализъм все пак и е абсолютно нормално ставащото.
Поне при баща си ще научи нещо практическо, полезно и винаги ще може да се откаже, но не й се чакало няколко месеца докато станело.
Засега ще помислим за леко увеличение на джобните. Опитах с купуване на неща, които харесва тя и да си ги приготвя за обяд ( защото моите неща били супер здраволсовни), но не ги взема в у-ще, а ги яде вкъщи след у-ще Sad

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 17:52 от Анонимен

# 398
На седмица-20 евро за храна,20 евро джобни.
Не си носи от къщи.До мин година имаха хубаво реаторантче,на което му изтече договора.Дойдоха едни с много боклучава храна.Родителите надигнаха глас и ги махнаха.Сега пак почти нямат от къде да купуват.Моята не се храни и от както я имам се боря с това.
След училище често се отбиват в Мола,по път им е😊

# 399
Аз за у-ще мисля до гимназията няма да им давам пари.. Ядат в стол и са забранениа автомати и лафки в у-ще, което наистина много харесвам.

Но се чудех от кога да им давам автономност да си мислят парите за какво и как Simple Smile

# 400
  • София
От първи клас давам джобни, независимо, че се хранеха в стола. Изобщо не си и помислям да оставям дете без никакви пари. Всичко се случва, а дори и само за лично спокойствие е важно. Представям си, ако на мен ми се налага да излизам навън без никакви пари, но с храна и вода в чантата Confused

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 19:34 от buni

# 401
Теоретично е много уж възпитателно, но на практика е точно обратно.
Цял живот ще работят, а докато са деца работата им е да учат и спортуват.
Дъщерята на един приятел на 16 години поработи лятото в хотел на морето и от там си доведе приятел по-възрастен от баща й.

# 402
На 18 г. сестра ми,  ученичка, се влюби в учителя си по пиано, който тогава беше на 38 г. Така че гаранция няма.

# 403
От първи клас давам джобни, независимо, че се хранеха в стола. Изобщо не си и помислям да оставям дете без никакви пари. Всичко се случва, а дори и само за лично спокойствие е важно. Представям си, ако на мен ми се налага да излизам навън без никакви пари, но с храна и вода в чантата Confused

Е , детето първи клас е от ръцете на родителите си до ръцете на учителите и обратно. Вие сигурно не излизате точно така 🙃

# 404
  • при палмите и алигаторите,FL
11 годишната не получава джобни, но винаги има около $5 в раницата. Тук в училище  нищо не може да си купи, обядът е осигурен. Аз я водя и прибирам с кола. Парите в раницата са защото един път е месеца децата от 4ти клас продават пуканки за някаква кауза, а аз понякога забравям да сложа $.

16 годишната има дебитна карта от лятото.  Преди това давах кеш  когато излиза нанякъде с приятели.  Реших с дебитна карта за да я науча как се харчи.Превеждах и $250 всеки месец, като от началото  на учебната година ги увеличих с 50, т.е получава 300 на месец.   Увеличих ги защото започна сама да ходи на училище с кола, за да има
 достатъчно да пълни  и резервоара. Реално не и стигат изобщо, опитвам се да я науча да си следи баланса, тя ми заяви че с картата много лесно се харчат и ги иска на ръка за да вижда с колко разполага. В училище не се храни, но на отиване си взима кафе-$5,  на връщане спира някъде за обяд -около $10, понякога с приятели ходят на вечеря и после се мотаят из магазините, та си изпросва допълнително.
Искаше да започне работа и разрешихме, напусна след 6 седмици. Работеше в  заведение за бързо "здравословно" хранене. Напусна защото мениджърът искаше да и даде смени и  в събота, а тя не искаше да работи съботите.  Общо взето беше доволна, работеше след училище от 4 до 9, два или един ден в седмицата, като има и 30 мин задължителна почивка.

Да добавя във Флорида сме.

Общи условия

Активация на акаунт