Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 15

• 44 766
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
10 лв. на ден давам джобни. Нормално при непрекъснато нарастващите цени. Храни се изцяло навън, в смисъл че не си взема храни и напитки за училище от къщи.
Цяло лято работи по собствено желание. Хем си спести пари, хем се научи да ги цени. Сега продължава да работи само в съботите. И определено не съм съгласна с изказано по-назад мнение, че самостоятелността ги подтиква към глупости. В къщи е точно обратното. Самостоятелността я направи по-разсъдлива и по-отговорна. Ще направи 16 след 2 седмици.

# 406
  • Пловдив
В България ли е работило детето? Няма ли ограничение да са навършени 16г,за да има право да работи?

На моята (15г) й даваме 5лв на ден. Обикновено си носи обяд от вкъщи,но понякога си купува. Сандвичите са около 3.50. Ако излиза с приятели - 15лв. Разбира се,ако е кино или някакво друго платено мероприятие,й даваме повече.

# 407
В България, но при приятели, един вид помощник, без договор.

# 408
Аз съм на мнение, че трудът подходящ за възрастта на детето и ако не пречи на ученето и други ангажименти, учи на отговрност към парите.
Голямата ми дъщеря започна да работи уикендите и летата в наше заведение, миеше чаши, учеше се на работа с клиенти, печелеше си нейни пари, които харчеше за каквото иска. Като пълнолетна и вече студент пак работи летата на бар, вече чужд и казва че опитът, който има от по- малка и само в плюс. Точна и отговорна е. Печели много добре, плаща си таксите за университет( настоява да го прави) и и остават за джобни и други.  Освен летата, в учебно време живее с нас, няма разходи за дрехи, режийни, разходи по колата и горивото също не си плаща тя, когато не работи. През учебната година работи понякога с близка моя приятелка, която има фирма за събития, помага и и получава пари почасово. Досега всички, за които е работила са я канили пак и са били доволни, което ни радва.
Тя от малка е спестовна, да не кажа стисната и обича да си има лични средства.
Онзи ден се пазареше с баща си да мие колата му, да не давал 25 лв за външно само, тя щяла за 25 и вътре и вън. Ма нещо не се спазариха, че той искал безконтактно 😅🤣 Не спи детето, иска да печели😅🤭

Малката е на 10, носи си храна, няма право да пресича и няма откъде да купи нещо.
Съответно джобни няма, има си касичка и спестени, които харчи през уикенда.
От тази година илиза на пешеходно разстояние близо до дома с приятелки, давам по 5 лв, да си има, не винаги ги харчи, не ги и връща, пъха в касичката, тя няма да е много по работата, не мяса на кака си😅

# 409
Аз давам джобни от втори клас, защото в първи не им позволяваха да ходят до барчето в училище. Пращам я с кутия, защото не харесва храната в стола, а боклуци не искам да я изкушават. Джобните са за всеки случай - налага се да си купи я химикал, я тетрадка, защото си ги е забравила.
Спестовна е и моята, и все измисля как да "заработи" допълнително от баща си, за да си пълни касичката Laughing

# 410
  • Пловдив
По 5 лв дневни ѝ оставя баща ѝ - в 7 клас е.
Но аз имах един навик и сега уча нея така - да си имам НЗ (за по-младите - неприкосновен запас), който не стои в портфейла а другаде. Вече свикна и тези пари не ги харчи току така. Даже ми се обажда - отишли в мола, показва ми какво си е харесала, ако одобря купува с парите, които сме ѝ дали за деня плюс НЗ. Като се прибере с баща ѝ възстановяваме НЗ и готово. Важното за нас е, че казва и показва какво смята да купи.
Но тя расте - утре ще тръгне да излиза по заведения и т.н. за мен е важно, да има в себе си пари за такси, да се прибере, когато тя реши.

# 411
И аз съм от тези с НЗ. Дъщеря ми е на 11 и половина. Училището е на 3 мин спокойно ходене. Порталът на училището се затваря в 8.30 и се отваря в 11.30, когато едни деца отиват на стол, а други, като моята  -  у дома. После от 13.30 до 16.30 пак е затворено. Вътре няма барчета и децата носят дребна закуска. На нашата девойка от тази година й даваме "заплата" за щуротиите, които си хареса,но трябва да се вмести за месеца в сумата. Понякога успява, понякога не. Но ни заяви, че иска да работи. Което ме радва. Тя  е отговорно хлапе и хич не е мързелива, но още е малка.

# 412
И аз съм с НЗ 😊 По-горе прочетох нещо,което аз спазвам и уча и нея.Винаги да има в себе си отделени пари за такси😊 Ще започнат да излизат,знае се до какво коже да доведе една невъзможкост да си вземеш сам транспорт.Хлапето ми е умно,разказа как гаджето и дало картата си да си купува каквото реши / в средите и е така/,тя отказала.Горда съм.Навремето и аз правех така😊

# 413
  • София
Ред Соул, не знам какви са тези среди, в които е нормално даването на карта от страна на момчето. Ако разбера, че дъщеря ми е изхранвана от някакъв пикльо, който реално никакъв не й е, а просто училищно гадженце, не знам какво ще й се случи. Отказът дори не е повод за гордост, редно е да не се съгласява да го играе малка държанка.

# 414
Това с картата е гадничко и нагло. Представям си родителите дали на синчето карта, а то злоупотребява и черпи и се прави на баровец.

# 415
Айде сега! Споделям,не очаквам одобрение или не.Средите са такива,факт.Дъщеря ми не е средностатистическа в тях,пак е факт
Тук са баровци/затова уточних/,и с това спирам.

# 416
  • София
red soul,  на колко е дъщеря ти? Понякога като чета форума, имам чувството, че отглеждам неандерталци...Моят син в тези "среди" ще е последна дупка на кавала, даже карта няма.

# 417
То и да има сериозни финансови възможности, пак е гадно някакво момченце на 14- 15 години да се прави на чичко- паричко, размахвайки карти пред носа на "гаджето".

Колкото и да са хай средите във въпросното частно интернешънъл училище, да не забравяме, че определяща е семейната такава.

# 418
Почти на 15 и в училишето и не са такива,за които е проблем това.Уточнявам;не се лаская.Просто не може да се сравнява.В такава среда е трудно да възпитаваш са цената на парите,но се справяме
Ще помоля да спрете с оценките и интерпретациите🌻

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 15:56 от red soul

# 419
Добре е, че се споделят тези неща, за да отворя темата пред дъщеря ми.

Общи условия

Активация на акаунт