Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 15

• 44 763
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
И тук почти 90% от децата са с дебитна карта или с кредитна от семейството.

Постоянно се черпят с картофки, пица, сладолед и Старбъкс кафета  и обяснявах като разбрах, че е нормално да върне жеста като е черпена и да си прави сметка на парите. Аз принципно мразя да съм черпена и задължена и обясних принципните положения, без подробности и моите виждания.
Но..

Директно й отказах да има кредитна карта отсега и тя ми заобяснява как кредитната й история зависела от това и как повечето родители отваряли кредитна карта и спестовни сметки за образование още от раждането на децата си и как като станели пълнолетни имали добра кредитна история и пари за образование или жилище. 🤪

Все едно е чела във форума какво обсъждахме, но явно се обсъжда и от младите и точно ми сподели, че в икономическия клас в училище им обяснявали как тяхното поколение надали ще може да си позволи жилище и как родителите трябвало да планират добре за да им се помогне с осигуряването на дома.

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 16:22 от Анонимен

# 421
Дано са ги научили и що е то инфлация в този икономически клас.
Значи, да имали те кредитна история.... ох, ядосах се!

# 422
  • Варна
Закусва и обядва в къщи, давам и 20 лв. седмично само за училище, ако излиза следобед или почивните дни с приятелки отделно. Преди и давах всеки ден и винаги ги изхарчваше до стотинка, от както почна да ги давам седмично, често в петък като попитам има най-малко 10лв. в себе си. Явно по може да си прави сметката, скоро ще я пробвам и да давам месечно.
Като слушам майките от чужбина имам чувството, че сме на различни планети(не с лошо чувство).

# 423
Дано са ги научили и що е то инфлация в този икономически клас.
Значи, да имали те кредитна история.... ох, ядосах се!
Ние сме й ги обяснили всичките тези неща, но явно ще е поредната критика към родителите 😊
Точно тези неща обсъждахме в темата за помощта за порасналите деца и хем ме жегна едва ли не упрека, хем ме досмеша.

# 424
Не разбрах, къде е драмата. Момчето е решило да почерпи момичето, дало й е картата да плати.
На дъщерята, 15 г., давам 50 евро на месец, на сина, 12 г., 25 евро на месец. Честно казано не съм се интересувала за тези пари, дали мога да им отворя сметки.
Обядват вкъщи, дъщеря ми 2 пъти седмично има до 15.30 ч., с обедна почивка 45 минути. Може да обядва в стола, който ще платя, не иска. Носи си храна от вкъщи.
За подаръци за РД и кино давам допълнително, транспортът е с карта, платена годишно.
Искаше да разнася рекламни вестници 1-2 пъти седмично, кандидатства в една фирма, не й се обадиха. Повече не е споменавала. Сега си търси работа през зимната ваканция, ще видим, докъде ще я докара.

# 425
  • София
Здравейте, кога "разрешихте" на дъщерите си да се червят и гримират? Слагам го в кавички, защото това е нещо лично и понякога не е нужно някой да ти разрешава какво да правиш с лицето и тялото си, нали. Обаче. Дъщеря ми е на 6 год и ми прави фасони, че не й давам да се черви, а имало две момичета в групата, които се червели.
Наясно съм, че има детски гланцове и цветни балсамчета, тоалетни води, лакове и кой знае още какво, но за мен лично това на тази възраст е неприемливо и не ми се иска да я свиквам от сега.
Не искам и да съм цербер, та, коя е нормалната възраст?

# 426
Предполагам, че за всяка от нас нормалната възраст е различна, но дъщеря ми (12г.) все още нито се гримира, нито ползва червило. Извива си миглите понякога (доста са ѝ дълги), слага ББ крем, защото вече ѝ се появяват пъпки тук-таме и има гел за вежди, че и те са ѝ буйни, като миглите... Wink Има много гланцове с цвят, но най-често ползва един без цвят, само блясък. Ако прояви интерес, а предполагам, че е въпрос на време, бих ѝ разрешила догодина лека очна линия, примерно. На 6 г. не помня да е искала да се гримира, но не бих ѝ позволила.

# 427
  • Mars Hotel
Според мен това е някакъв "принцески" период, в който иска да е голяма и красива, а не наистина желание да се гримира. Също както много момичета на тази възраст искат да пробват бижутата на мама, да носят коронка и да си слагат крила на фея. Бих ѝ купила детски гланц за устни и някакъв комплект за гримиране на кукли. На мен ми прилича на нормален период в развитието и бих я оставила да си го изживее. Много е вероятно да ѝ мине бързо.

# 428
От 6-12 танцуваше и по представления и състезания я гримирах, но го мразеше откровено.
На 14 и половина започна да се гримира с ФДТ, гланц, спирала и сенки.

# 429
Дъщеря ми имаше такъв период с мераци да гримира като малка. Бях и взела детски балсам за устни. Давах и гримира мен. Сега е на 11 и половина и понякога си извива миглите. За сватбата на брат ми и купих гланц , който е с много лек розов цвят. Мина и мерака за няколко дни и сега е забутан в някой шкаф. Не изявява все още желание да се гримира, през ваканциите и разрешавам понякога да се лакира с розов лак, но бързо се отказва като и напомня, че не трябва да си позволява да ходи с излющен. Има съученичка с гел лак, отказах и. За мен не е подходящо на тази възраст.

# 430
От 12 годишна ползва безцветен балсам за устни, от 13 гланц за устни с цвят, вчера за първи път си сложи и спирала на миглите, защото бяхме на балетно представление. Ще стане на 14 скоро. Не я ограничавам, сама преценява. Много е умерена. Ноктите поддържа добре оформени с лека дължина и безцветен лак.

# 431
Не бих разрешила на 12-13г нито да извива мигли, нито очна линия, нито гланц с цвят. Явно съм цербер, но няма да стана "модерна" майка, която позволява разходки в мола с момче/та/. Нейна съученичка от 5клас започна с тези разходки

# 432
Дъщеря ми е на 11 и половина. На разходка в МОЛа ходи с момчета, най-добрите й приятели. Не виждам нищо страшно. Даже ги предпочитам пред момичетата.
Гримове започнах да купувам от скоро, защото й се налага да се научи да се гримира.
Лак и нокти не позволявам.

# 433
Някъде на 13- 14 прояви интерес към гримовете. Не живеем в Бг, но точно тогава съвпадна с прибиране до Родината и след разходка по Витошка меракът й рязко се изпари. Grinning След това е ползвала само спирала и гланц за устни.
Сега лятото, малко преди да навърши 17 ме помоли да й помогна с избор на ББ/ СС крем, руж, както и четки за нанасянето им. Иначе ползва също безцветен лак и гел за вежди.
С руж все още не съм я видяла.
Но пък е парфюмно "чудовище". Grinning

# 434
Със съученици, сред които имаше и момчета, ходиха още на 15.09. Понякога ходят и на кино с момчета от класа. Аз имам предвид, че разходки с гадже на 11г няма как да възприема

Общи условия

Активация на акаунт