Разпределение на финанси вкъщи.

• 12 524
  • 240
  •   1
Отговори
# 60
99% от жените около мен предпочитат да работят, вместо да гледат детето вкъщи. Тази професия на детегледачка е съпроводена и с чистачка, готвачка и т.н. Много длъжности накуп, които омръзват. Но някои са принудени, основно при проблеми със здравето на детето и мъж, абдикирал от ролята на баща. Т.е. само на нея ѝ се налага да остава болничен, да води и прибира от ясла/градина, което създава проблеми на работното място и я освобождават при първа възможност.
Може и да използват услугата детегледачка и двамата да работят. Тогава ще видят, че това е професия и едната заплата ще заминава натам.

Това, за което говорех в предния пост за общите пари, най-разумно е като планират дете, 2 г. да отделят от двете заплати спестявания. Първата година тя ще си има доход, близък до заплатата, през следващите ще се опират на онова, на коeто са си подложили.

По същия начин са нещата и ако при някой от тях възникне здравословен проблем, възпрепятстващ нормална заетост или дори невъзможност за каквато и да е. В най-добрия случай временно. Ако заедно са си управлявали правилно общия доход, ще са добре. Ако всеки си е бил самостоятелно, много често пътищата им се разделят окончателно.

Последна редакция: ср, 28 сеп 2022, 17:32 от Не се сърди, човече

# 61
Нсч, съгласна съм, че детегледачка е професия. Както и камериерка, готвачка и тн. Само, че някои жени си казват, че по-добре е мъжа да “се трепе”, а те да си гледат детето, вместо да ходят да работят за някои “иззедник”. Такива жени мрънкат, но всъщност им е по-лесно да са с детето и домакинството, отколкото на работа. Не всички жени са с хубави професии, които практикуват с удоволствие.

Моя приятелка, доктор на науките, изключително образована жена много се оплакваше от работата в ит компания (бяхме колежки). Роди и нямаше търпение да спре да работи. Седя 3 г по майчинство, защото родителите й дават пари. Мъжът й има апартамент, изнесе се от квартирата и остана на ръцете на мъжа си и майка си. Ами след третата година написа, че напуска. То детето си беше оправдание да не работи.

# 62
Нищо лошо няма, ако семейството може да си позволи и смятат, че това е най-добре за детето, някой от тях да поработи "майчинство" до 3 г.
Но изключения има, както от единия пол, така и от другия има хора, на които не им се работи. Връзката с такъв човек не е задължителна, а личен избор.

Има и двойки, които са сметнали, че професиите им не позволяват свобода и ако наемат човек за водене/взимане на дете и гледане при боледуване, домашна помощница и готвач или хранене в ресторант, разходите им ще са повече, отколкото, ако някой от тях ги поеме (и разбира се, има желание да го прави).
Но се получава нещо интересно с общественото мнение - ако той/тя работи като детегледачка и гледа друго дете или домашен помощник в друг дом, то това е работещ и има право на претенции към семейния бюджет. Ако прави абсолютно същото, но услугата е насочена към техния дом, вече е мързелан/а, който нищо не прави Simple Smile

Но всъщност тези подробности не са фактор. Всичко опира до разбиранията на хората в двойката. Както има семейства с отделен бюджет при давама работещи с еднакви доходи, така и с общ при един работещ.

# 63
Последиците от такова “майчинство” са немалко и са изследвани. Губене на умения, трудови навици, социална среда и т.н.

Разбира се, след майчинство съм виждала и доста мотивирани колеги, които казваха, че много са искали да се върнат на работа и си е личало.

Като цяло вярвам, че в България семействата, които могат да си позволят единия да не работи са малко. Но жените ползват детето за оправдание и са склонни да живеят на мъжката заплата.

# 64
В днешно време не е задължително майчинството да се поема от жената, не и изцяло. Един колега казваше "ако жена ми носи вкъщи толкова пари, колкото аз, нямам проблем, дори ще се радвам да гледам бебето". И е абсолютно прав. Някои мъже го правят. Месеци или години майчинство се отразяват на професионалния път. Като гледам жените около мен, много отлагат децата, за да се утвърдят първо на работа.

# 65
Последиците от такова “майчинство” са немалко и са изследвани. Губене на умения, трудови навици, социална среда и т.н.

Разбира се, след майчинство съм виждала и доста мотивирани колеги, които казваха, че много са искали да се върнат на работа и си е личало.

Като цяло вярвам, че в България семействата, които могат да си позволят единия да не работи са малко. Но жените ползват детето за оправдание и са склонни да живеят на мъжката заплата.

Съгласна съм с теб. Около нас всички са така, познати майки останаха до 3-4 г.да гледат децата си, мъжете работят, а вкъщи са подпомогнати финансово от двете страни. Всички наши приятели са подпомагани финансово също. Ние сме едни от малкото,които не са, но не се и оплакваме, простираме се според това,което имаме. Но както казах по-напред, това е мечешка услуга. Някои мои познати майки забременяха с второ,някои и с трето умишлено, за да не се връщат на работа. Млади,кадърни и оправни жени, но просто не им се работи и използват да сливат отпуски и майчинство, за да стоят вкъщи и на издръжка на мъжете и родителите си. Няма лошо в това, разбира се, живи и здрави да са им децата, но никой не се замисля в днешно време колко е трудно дете/деца да се гледат, говоря от към финансова гледна точка. А като няма кой да ти дава, става трудно, много трудно.... това е и основната причина мъжа ми да не иска второ засега, защото финансите няма да стигат още повече.... Мъчно ми е малко, но е прав за това. Ако дойде второ дете няма да го върнем, разбира се, но за тези неща мноооого малко хора се замислят. За съжаление наблюдавам все по-често това,че около мен младите, говоря малко по-големи и по-малки жени,че не им се работи и предпочитат вкъщи да стоят на чужда издръжка. За мен това е притеснително, но като се има в предвид,че моето мислене е по-различно, че съм възпитана да съм независима и самостоятелна жена (имам в предвид да изкарвам сама пари, в това отношение говоря) нормално е една по-малка част да разберат какво се опитвам да кажа и масово да не могат ...но това са си мои разсъждения,разбира се, не карам никой да се съгласява с мен Simple Smile

# 66
Kasandra, съгласна съм с теб. Около нас повечето семейства разчитат на родителите си. За мен е странно да си на 30+ и с две деца, но да чакаш на мама. Някои майки се връщат на работа, но на някоя лежерна, от която и много пари не се взимат. Други не се връщат въобще. Както казваш, сливат отпуски от майчинство и гледат и ден работен да няма. Това е много далече от моя манталитет и възпитание. Аз ходя на работа с удоволствие и ще ми в трудно да се разделя с кариера, за да седя вкъщи.

Според мен такива жени после изпадат в депресия и ексизтенциална криза, защото децата порастват, нямат вече такива нужди и за тях е сложно да се върнат на работа с такъв gap в трудовия стаж.

# 67
За мен гледането на деца е много по-изморително , а пък работа и след това работа вкъщи , също . На никой не му е лесно . Няма нищо лошо в това да имат две деца , човек ако иска не трябва да му мисли много . То ако вземе много да се мисли и едно няма да има човек .

# 68
Никъде не сме казали, че е лошо да имаш деца. Темата е за финанси. Когато седиш вкъщи да гледаш децата не получаваш пари (изкл.1 г майчинство).

Когато работиш - получаваш пари.

# 69
Sherilyn и около нас е така. И много малко си го признават,че благодарение на родителите си живеят хубав живот, децата им също. И да,признават си го някои, други не. Въпрос на личен избор. Много хора искат да им е лесно и търсят лесното, вкл.и наши приятели. Но са ни приятели заради други техни качества, не заради това. А че познатите ми майки масово са на леката и меката, факт, но сами са се изпускали в разговора на площадките. Всеки сам решава как да живее живота си. Аз говоря от моя гледна точка. Ето на, детето ми стана на 2, върнах се веднага на работа, защото наистина бях затъпяла, признавам си. И ми е добре сега. Дори да бяхме добре финансово, пак бих се върнала на работа. И от нашия опит споделям- не тънем в лукс,но сме си сами господари и партньори с мъжо. Нито аз съм слугиня, нито той ми е роб. И най-важното - никой не ни се меси, никой и дума не ни казва защо правим това, ама как така. Ето с това много малко жени(майки,домакини, зависещи от някого) могат да се похвалят.

А детенце като дойде, пожелавам ти най-вече да сте здрави♥️ разбирам те,че ще ти е трудно да се откажеш, но две години ще имаш с детенце, най-прекрасните ще са ти ♥️ а после като се върнеш на работа, мисля че дори ще си по-нахъсана. Това, което и аз го имам, и ти го имаш-хъса за работа, ей това никой не може да ти го отнеме. Аз два дена бях на работа леко навлизаща, после старата ми форма се върна, дори шефа ми се изненада приятно 😁 мисля,че и при теб би се получило така, но това ще е тема на друг разговор 🐻😇

Последна редакция: ср, 28 сеп 2022, 19:59 от Kasandra_90

# 70
Така е, Касандра! Пожелавам ти да имате възможност за второ бебе! ❤

Според мен също е важно семейството да е от равнопоставени партньори. Не само един да изкарва пари, или друг да готви и чисти нон стоп. В различните етапи е нормално хората да имат различна заетост. Например аз уча и редовна магистратура, лекциите са всеки ден след работа плюс уикендите от 9 до 17. За сега започваме с присъствено. Ами….не знам като работещ човек колко свободно време ще ми остава. Вероятно никакво. И мъжът ми е наясно с това, но хванала съм се на хорото, играя го. Аз обичам да съм заета.
Когато той е имал много работа, тежки смени и изпити също съм проявявала разбиране.

# 71
Sherilyn, ако е писано, ще стане.Да не правим планове. И да не дойде, човек трябва да е благодарен на всичко,което му се дава, не трябва да се иска много.  А за магистратурата, стискам палци да минава леко, щом те влече, учи и надграждай себе си Simple Smile
П.с. надявам се не сме дотегнали на четящите тук 🍀 една 🌹от мен за всички дами в дискусията 💋

# 72
Никъде не сме казали, че е лошо да имаш деца. Темата е за финанси. Когато седиш вкъщи да гледаш децата не получаваш пари (изкл.1 г майчинство).

Когато работиш - получаваш пари.
Каква ще е разликата във финансите, ако жената (или мъжа, ако той е по майчинство) тръгне на работа като детегледачка, детето отиде на ясла и наемат домашна помощница за ежедневната работа и детегледачка за времето, в което боледува (а това е доста често при деца на година).
Освен че толкова малко дете ще е отглеждано от чужди хора, според мен финансите им при повечето семейства ще пострадат или в най-добрия случай няма да се променят.

Ако семейството може да си позволи децата им да бъдат отглеждани от майката или бащата (и ако те са съгласни да прекъснат работа за 2-3 г.), не мисля, че това е нещо лошо.
Не за всички професии прекъсването е фатално. Не всички хора (и от двата пола), имат амбиции да се издигат нагоре. В днешните условия много се ориентират към други професии и започват от 0, без значение дали са спирали досега. А има и много мъже, които предпочитат да прехвърлят личните си отговорности за дома на нает човек или жена си, затова им е по-добре тя да работи това, а не да е наета за друго.
Ако и двамата са доволни, защо не?
Въпросът е, че всички тези различни семейства определят дали ще имат общ бюджет или не, не от това кой и колко работи и изкарва.
За решението влие характерът и донякъде възпитанието, моделът на родителите и предишни връзки. Един човек, който е убеден, че парите са си негови, никога няма да се съгласи на общ бюджет, дори партньорът му да изкарва повече. Всички тези сметки просто нямат значение.

# 73
  • София
Всъщност, от личен опит, понеже правя разлика какво е да работиш с малки деца и да си домакиня с малки деца, бих препоръчала на всеки втория вариант. Заради самите деца, заради връзката с тях, заради спокойствието на самата жена, стига да може семейството да си го позволи.

# 74
Един човек, който е убеден, че парите са си негови, никога няма да се съгласи на общ бюджет, дори партньорът му да изкарва повече. Всички тези сметки просто нямат значение.
А, с партньор с по-високи доходи, хеле пък ако и не харчи, всеки иска да е на общ бюджет.

Общи условия

Активация на акаунт