СЕДМИ клас започна ударно

• 50 155
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Не смятам да се намесвам в избора на моето дете, но съм силно раздвоена в мнението си за АК. Освен това напоследък имат същите проблеми при подбор на учителите, каквото има и в държавните гимназии.
Да права си, че зависи от формата. Но за формата предполагам само няколко урока с учител, който може да помогне за писането на съчинение или есе би трябвало да са достатъчни.
За разлика от теб аз щях със сигурност да се намеся в избора и, защото не харесвам АК. Добре, че Николета също отиде основно като тренировка на изпита, който трябваше да е доста преди НВО и единственото и желание беше СМГ. Реално АК ми беше в плановете единствено, ако поради някаква причина тя не можеше да се яви на НВО и съответно няма възможност да се класира в добро държавно училище, да я запиша там или в друго частно училище.

Последна редакция: ср, 02 ное 2022, 12:35 от Aila

# 391
  • Къде ли не
Fancy, в АК се влиза не само с допълнителни уроци. Това, че родителите записват децата на някакви подготвителни курсове си е тяхно решение.  Може би зависи от това колко много искат децата да учат там.Не искам да се повтарям, но ето описанието на едно дете, което не е ходило на уроци и беше прието: От малък чете много. Умее да пише изключително грамотно. Не обича да пише свободни съчинения. Трябва да има някаква конкретна задача. Винаги е бил отличник по всичко без да се преучва. Умее да се съсредоточава. Не е ходил на уроци по Бел за НВО. Математиката я разбира, но никога е нямал нивото на децата от математическо училище. Може би, ако беше в такова щеше да има много по - високи резултати. Учи до осми клас в кварталното училище. Винаги се е явявал на олимпиади и състезания без да имаме някакви големи очаквания. Ей така за трупане на опит. По математика в седми клас беше на онлайн курс при Симеонов. На НВО не надскочи себе си. Както казах беше приет в АК, с много проценти от есето и много по - малко от задачите, защото там се иска бързина, която той няма. При нас АК беше застраховка, в случай, че нещо се случи на НВО и няма достатъчен резултат за двете училища, който бяха в желанията му.

Момичета, чудесно е когато заради поредността на детето вече не ни "пука "толкова, но когато си идва всеки ден с различна концепция за живота, цялото спокойствие се изпарява! Един ден ще учи биология, на следващия рисуване и изкуства. А можело и акробат да стане. Имало ли училище за това!?  🤣

# 392
Ама разбира се, че може да се влезе и без уроци. Но имам лични впечатления и от Лого, и от Кортезов, и от Вяра. Та бих казала, че деца, които не са от МГ-та и искат твърдо АК си се подготвят фанатично. Simple Smile Или по-скоро техните родители. Единици са влезлите без подготовка на първия рунд(не тези от СМГ; твърдо приети; а не резервите, които са се докачили до входа, след като СМГ-ейци се откажат). Simple Smile

Въпросът ми беше всъщност, не защо децата ходят на курсове, а защо има лицемерие в изказванията и действията на АК. Казват, че не са нужни курсове, уроци и предварителна подготовка. Но първо искат есе, което се изучава в 8 клас. И второ, не е изключение математиката да покрива материал, който още не е достигнат по програма през Март. Ей това е. И като се насложат някакви абсурдни правила, неадекватност на администрацията, същите проблеми с учителите, като в ДГ...отщява ми се да плащам, макар да съм фен на частното образование и детето ми до тук от него е получило само топ услуга.

Последна редакция: ср, 02 ное 2022, 12:50 от Fancy

# 393
Мисля, че децата които имат за цел номер 1 влизането в АК всички ходят на определен курс.
А останалите се явяват точно за проба, за което не виждам смисъл за допълнителни курсове.

# 394
  • Къде ли не
Момичета вие явно, че имате по - голям опит и наблюдения.
Аз разсъждавам така:  ако на едно дете са му необходими много усилия и жертви за да го приемат някъде ( където и да е АК, СМГ и т.н), то след това ще успява ли да бъде конкурентно и щастливо без повече от предвиденото учене в училището?
Родителите... както каза Fancy, не децата ги решават тия неща за съжаление.

# 395

Аз разсъждавам така:  ако на едно дете са му необходими много усилия и жертви за да го приемат някъде ( където и да е АК, СМГ и т.н), то след това ще успява ли да бъде конкурентно и щастливо без повече от предвиденото учене в училището?

Хахахах. Ами разбира се, че ще успява. 90% от учещите в АК са така. Дали на курсове са се подготвяли, или са учили преди това в селективни училища тип СМГ, Света София, ПЧМГ и т.н. Все тая. Природно надарените, влезли без грам допълнителна подготовка и учили в обикновено училище са изключения.

# 396
Ако едно време, когато аз бях 7 клас, се влизаше с добра диплома в хубаво училище, то сега това не е възможно без добро представяне на НВО.Съответно ме побиват тръпки, че синът ми няма никакво желание да положи усилие.
Аз също се представих зле на уроците по математика, по Бел ми беше интересно много.Съответно се провалих на изпитите за езиковите гимназии, но записах доста добро училище само по документи.
Сега това няма как да стане и се налага децата малко да поучат повечко.Системата е гадна, това е.
Нямам амбиции за моя си, но искам да не учи в кварталното училище, защото виждам нивото на болшинството деца.Емоционално, интелектуално и образователно.Моят се води по акъла на “актуалните” и ако е заобиколен с по-палави деца, веднага ще тръгне и той натам.
Затова ми се иска да смени средата( без гаранции, разбира се), за да може да намери сродни нему, деца.( по-кротки и спокойни).
Само заради това си скубя косите, нямам желание да учи в най-елитните гимназии заради мои някакви щения.

# 397
Момичета вие явно, че имате по - голям опит и наблюдения.
Аз разсъждавам така:  ако на едно дете са му необходими много усилия и жертви за да го приемат някъде ( където и да е АК, СМГ и т.н), то след това ще успява ли да бъде конкурентно и щастливо без повече от предвиденото учене в училището?
Родителите... както каза Fancy, не децата ги решават тия неща за съжаление.
Не знам дали е релевантно за всяко дете. Но големият влезе след много повече учене и допълнителни уроци от сестра си в АК. За сметка на това го завърши с много по-малко учене и почти без усилия.

Когато се чудехме за малкия дали да кандидатства в СМГ, преподавателка от там каза : Виждала съм много деца и такива, които влизат в челните места и после им става адски трудно и такива които едвам прескачат чертата и после се окзават много добри.

Познавам дете влязло в СМГ по вторият начин когато това беше възможно, справящо се чудесно в последствие и излязло от там в челните редици.

А усилията са само в полза на учещия - все по-малко деца са наясно, че всичко става с труд.

# 398
Съпругът ми е възпитаник на АК и цитирам "не бих причинил това на детето си".
Засега поне, даваме отпор на желанието на нашата да кандидатства там.
За СМГ не иска и да чуе, а иначе е силна по математика.

# 399
Благодаря Ви,
Поизясних си доста неща за АК !!!
Полезни бяха всички мнения.
Определено и на нас АК или друго частно училище ще бъдат като резерва (ако нещо не дай си боже се провалим на НВО)
Иначе с приоритет са взиковите гимназии!
🌸

# 400
Извинявам се за въпроса..къде мога да проверя кои са балообразуващите оценки за различните училища.

# 401
На сайта на съответното училище или да опитате по телефон с някой от учебната дейност.
Извинявам се за въпроса..къде мога да проверя кои са балообразуващите оценки за различните училища.

# 402
Списък на паралелките с държавен план-прием в VIII клас за учебната 2022/ 2023 година в Област София-град
(публ. на 27.06.2022 г.)
https://ruo-sofia-grad.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8- … 0%BB%D0%B0%D1%81/

# 403
Извинявайте, че нахлувам с въпрос, следя ви, но не ми остава време да пиша Blush
Някой разпознава ли от кой сборник в този тест?

Благодаря предварително! bouquet

# 404

Общи условия

Активация на акаунт