Генетични и имунологични проблеми - тема 19

• 58 046
  • 779
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте. Имам едно прекъсване, поради случайна грешка още в началото на бременността при деленето на клетките - делеция на хромозома. Според генетиците това събитие е напълно случайно и няма как да се повтори, но сега отново съм бременна и параноята ме е обзела. Как мислите вие? Аз и мъжа ми сме напълно здрави, тоест не сме носители на генетични аномалии, но пък има ли шанс отново да се случи някоя подобна грешка? Питам, защото имам още седмици, докато дойде време за пренатален тест.

# 751
Здравейте. Имам едно прекъсване, поради случайна грешка още в началото на бременността при деленето на клетките - делеция на хромозома. Според генетиците това събитие е напълно случайно и няма как да се повтори, но сега отново съм бременна и параноята ме е обзела. Как мислите вие? Аз и мъжа ми сме напълно здрави, тоест не сме носители на генетични аномалии, но пък има ли шанс отново да се случи някоя подобна грешка? Питам, защото имам още седмици, докато дойде време за пренатален тест.

Както са ви казали, обикновено това са случайни грешки при деленето. Но това, че сте напълно здрави няма никакво отношение. Грешки, мутации се случват дори и при напълно здрави хора, вкл и млади. Чисто статистически това че веднъж е станало, не гарантира, че ще се повтори, може и всичко да е нормално. Изчакайте си теста.

# 752
Здравейте!
Излезнаха ми резултатите от изследването на абортивен материал (беше спряло развитието на ембриона след установен пулс). Имало е Даун, но не мога да се ориентирам има ли нещо нередно и в половите хромозоми? Някой запознат ли е с написаното?

# 753
Здравейте!
Излезнаха ми резултатите от изследването на абортивен материал (беше спряло развитието на ембриона след установен пулс). Имало е Даун, но не мога да се ориентирам има ли нещо нередно и в половите хромозоми? Някой запознат ли е с написаното?

Би трябвало и отдолу да имате Заключение. Ако е правено в Геника, обадете им се и искайте да говорите с генетик да ви обясни резултата. Къде е правено изследването?

# 754
Здравейте!

Би трябвало и отдолу да имате Заключение. Ако е правено в Геника, обадете им се и искайте да говорите с генетик да ви обясни резултата. Къде е правено изследването?
Не е правено в Геника, а в НГЛ. За половите хромозоми няма коментар, за Даун има коментар да се направи консултация с генетик. От болницата, където правих аборта, трябва да ми се обади генетик, за да обясни резултатите, но явно имат много работа и има забавяне.  Та до тогава ме гложди.

# 755
Здравейте!
Някой имал ли е подобни резултати?
Нямам други установени проблеми. Пуснала съм кариотип, но чакам още резултат. Преди 3 дни правих трета инсеминация. Първата беше успешна, но завърши с биохимична бременност. С оглед коментара, дали трябва да правя вливка и терапия с кортикостероиди възможно най-скоро? Не съм правила влиивка преди инсеминацията.
Ще запиша час за имунолог, но сигурно ще отнеме време.

# 756
Здравейте!
Нямам други установени проблеми. Пуснала съм кариотип, но чакам още резултат. Преди 3 дни правих трета инсеминация. Първата беше успешна, но завърши с биохимична бременност. С оглед коментара, дали трябва да правя вливка и терапия с кортикостероиди възможно най-скоро? Не съм правила влиивка преди инсеминацията.

Моят съвет е правете възможно най- скоро. Имам 5 загуби заради имунологичен проблем. Сега съм бременна за 6 път , в 8г.с. Преди трансфера правих вливка Интралипид, след положителния тест веднага контрола на НК клетки и консултация с имунолог. НК клетките се активират при бременност. Направих вливка Киовиг 3г. В петък отново пускам контрола и най- вероятно вливка отново. За 10 дена два пъти влизах в болницата за задържане , въпреки силната терапия. Пия имуран, програф и медрол(кортикостероид) за подтискане на имунитета. Ембриона, с който съм бременна е изследван с ПИД и е здрав! Борбата е АЗ срещу АЗ(имунитета ми). Така, че каквото трябва правете.

# 757
Здравейте!

Моят съвет е правете възможно най- скоро. Имам 5 загуби заради имунологичен проблем. Сега съм бременна за 6 път , в 8г.с. Преди трансфера правих вливка Интралипид, след положителния тест веднага контрола на НК клетки и консултация с имунолог. НК клетките се активират при бременност. Направих вливка Киовиг 3г. В петък отново пускам контрола и най- вероятно вливка отново. За 10 дена два пъти влизах в болницата за задържане , въпреки силната терапия. Пия имуран, програф и медрол(кортикостероид) за подтискане на имунитета. Ембриона, с който съм бременна е изследван с ПИД и е здрав! Борбата е АЗ срещу АЗ(имунитета ми). Така, че каквото трябва правете.

Много благодаря за бързият отговор!
Отивам още утре, дано да могат да ми я направят, това ще е 5ти ден от инсеминацията, надявам се да не е късно.

# 758
  • Ст Загора
Аз бях с три загуби и имах три вливки интралипид при 4 бременност.. Отново не успешна.

# 759

FBID100000302671734 виждам в коя болница си. Да, ще ти направях вливка веднага. Ако искаш ми пиши на лично, за да те улесня в организацията.

# 760
Gulseli, как разбрахте, че има имунологичен проблем? Аз също имам 4 загуби, 2 от които с биохимична от инвитро. Последната на здрав ембрион след ПИД

# 761
Не знам дали тези вливки са най-добрия вариант. Аз също съм със завишени НК клетки, но съм скептик на тема вливки и лекарства. Не знам, може би ако видя положителен тест ще направя консултация с имунолог, но ..... с едно на ум.

# 762

FBID100000302671734 виждам в коя болница си. Да, ще ти направях вливка веднага. Ако искаш ми пиши на лично, за да те улесня в организацията.

Много благодаря! Днес си направих вливката Kiovig 4g мина безпроблемно:)
Дай боже да има положителен резултат и ще пусна контролни изследвания и пак вливка ако се налага.

Не знам, дали тези вливки са най-добрия вариант. Аз също съм със завишени НК клетки, но съм скептик на тема вливки и лекарства. Не знам, може би ако видя положителен тест ще направя консултация с имунолог, но ..... с едно на ум.

BeLive1211, и аз съм така, но вчера доста четох по темата и както Gulseli каза, стойностите се покачват още повече при бременност. Това може да възпрепятства имплантацията и по-нататъшното развитие (може и да не - Божа работа). По-нагоре в коментарите намерих и линкове от проучвания и за това се убедих, че евентуалната полза, би била повече от вредата. Сериозните нежелани ефекти най-вероятно биха се проявили след продължителна употреба и високи дози, при болни страдащи от заболяванията, за които лекарството е показано - при нас мисля,че не е такъв случая. Аз не усетих нищо след вливката, никакви странични ефекти. Единственото неприятно е, че е доста скъпо - 600лв за 4г., но като се има предвит колко пари се дават, предполагам повечето дами сме ги прежалили:)

Ето коементара с проучванията:

Има не малко информация на английски.

Тук е посочено, че вливки се правят до 28ма седмица при завишени CD56+ NK cells и процента бременности и живо раждане е много по-висок с терапия: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11723539/

Tова е с насока повтарящи се спонтанни аборти, но се отбелязва, че вливките трябва да са на максимум 3-4 седмици: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9239843/
Скрит текст:
В нашето проучване процентът на раждане на термин е 86,7%, което е по-високо от отчетеното в друго скорошно проучване17 , което изглежда подкрепя потенциалните положителни ефекти на IVIG върху URPL. Ние прилагахме ниска IVIG-доза през интервал от 2-3 седмици с доза от 0,2 g/kg или 10 g (фиксирана доза). До момента няма специфичен протокол за прилагане на IVIG, като например оптимална доза, интервал и момент на започване. Няколко проучвания, включени в предишни мета-анализи, са използвали доза IVIG от 0,4 g/kg на всеки 2 до 3 седмици. Дозата и методът на приложение обаче варират от 0,2-0,8 g/kg в рамките на месеци и седмици. Разликата в RR на спонтанен аборт не е статистически значима при сравняване на групите с ниска и висока доза на базата на обща доза от 84 g (P = 0,17).4,29,32,34 Според проучване на Stricker и сътр.15 , в което е използвана ниска доза IVIG, 0,2 g/kg е прилаган в рамките на 2 седмици от бременността, последвано от месечно дозиране. Процентът на живородените деца е бил 75% до 12-ата седмица от бременността и 95% до 30-ата седмица от бременността. Въпреки това, като се има предвид полуживотът на IVIG, Saab et al.31 препоръчват интервалът на IVIG да не надвишава 3-4 седмици. В нашето проучване ниската доза IVIG беше прилагана на всеки 2 седмици, което доведе до висок процент на живородени деца както в групите с естествена бременност, така и в групите с АРТ, така че този протокол изглежда подходящ за пациентки с УРПЛ.

Tук са го прилагали поне до 16-20 седмица от бременността: https://www.nature.com/articles/s41598-024-54423-z

В този мета анализ, различните проучвания са прилагали различни протоколи: https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13223-022-00660-8
Скрит текст:
Включените проучвания се различават по режимите на дозиране на IVIG и броя на циклите. Ahmadi et al. [21] съобщават, че прилагането на IVIG започва в момента на положителен тест за бременност. Прилагането на IVIG е продължило на всеки 4 седмици по време на бременността до 30-32 седмица от бременността с доза 400 mg/kg телесно тегло. Mahmoud et al. [23] и Perricone et al. [25] следват подобен протокол. Те обаче са използвали по-висока доза (500 mg/kg телесно тегло) на всеки 3-4 седмици до гестационна възраст 33-34 седмици. Морару и съавтори [24]. и Рамос-Медина и съавтори [26] съобщават за прилагане на 400 mg/kg телесно тегло на всеки 3-4 седмици до гестационна възраст от 13 седмици, а след това пациентите са получавали по-ниска доза от 200 mg/kg телесно тегло до 35-та гестационна седмица. Stricker и съавтори [27] съобщават за започване на приложението на IVIG 2 седмици преди планираното зачеване с доза 200 mg/kg телесно тегло и след потвърждаване на бременността приложението на IVIG е продължило на всеки 4 седмици до гестационна възраст 26-30 седмици, като е използвана същата доза. Winger и съавтори [28] съобщават, че 400 mg/kg телесно тегло се прилага само веднъж по време на цикъла на зачеване и/или поне веднъж след положителен тест за бременност.

Още малко материали за IVIG, какъвто е кiovig, и инвитро:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22805355/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21623994/

Със сигурност има още много проучвания, няма как да споделя всяко едно.

# 763
Gulseli, как разбрахте, че има имунологичен проблем? Аз също имам 4 загуби, 2 от които с биохимична от инвитро. Последната на здрав ембрион след ПИД
След като направихме абсолютно всички изследвания и никъде нямаше проблем, само имунолигията ми беше леш. Сега започнахме от много рано с вливките...и то Киовиг, което си е сериозната вливка. Дай Боже това да е точната терапия.

# 764
Здравейте, имам назначени изследвания за НК клетки. Тъй като бях болна миналата седмица, а днес ми е 8 ден от М се чудя ок ли ще е да си пусна изследванията другата седмица или все още ще са завишени заради разболяването? Thinking Понеже изчаквам и кариотип не ми проблем да изчакам и другият месец да ги пусна, но ме е страх да не ми донесе нещо друго детето от градината.

Общи условия

Активация на акаунт