Домът на Дракона (House of the Dragon), част от филмовата вселена на GoT - 43

• 24 809
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Напълно съм съгласен. Освен това не знам защо темата с копелетата е толкова важна, наследникът е Ренира, а тя е Таргериан. С много по-чиста кръв от децата на Алисънт. Докато дойде ред някой да я наследи обстоятелствата може да са се сменили тотално. Визерис наследява дядо си. А защо ли Ренира тръси толкова бързо близост с Демън? Той е на нейна страна и без това.

Джони, пак смеси филмите. Simple Smile Докато живота на краля не е в опасност или не каже да се намесят ще седят и ще гледат.

# 511
Да, децата на Ренира са копелета, но това не значи, че нямат място на трона. Не баща им ще е крал, а майка им, те наследяват трона от нея, не от него. Ето я и съществената разлика с копелетата на Церсей. Те щяха да наследят трона от Баратеон, а бяха Ланистър. Тук децата са си Тарги. Проблем няма според мен.
Децата на Алисънт ги виждам като отровени от майка си.
Копелетата нямат права, въпреки че краля/кралицата им е родител. АКО се разбере, но то беше въпрос на време.
То все едно Джендри да претендира за трона, защото е първороден на Робърт.
Джендри има повече права от Джофри.
Отделно, копелетата са извънбрачни деца, а на Ренира са родени в брак. Да, не от съпруга й, но той им е дал фамилията си, значи всичко е ок. Плюс, че наследяват майчиния си трон.

# 512
Да, децата на Ренира са копелета, но това не значи, че нямат място на трона. Не баща им ще е крал, а майка им, те наследяват трона от нея, не от него. Ето я и съществената разлика с копелетата на Церсей. Те щяха да наследят трона от Баратеон, а бяха Ланистър. Тук децата са си Тарги. Проблем няма според мен.
Децата на Алисънт ги виждам като отровени от майка си.
Копелетата нямат права, въпреки че краля/кралицата им е родител. АКО се разбере, но то беше въпрос на време.
То все едно Джендри да претендира за трона, защото е първороден на Робърт.

Копелета са само ако бъдат обявени за такива. Тъй като кралят ги е признал за синове на Ренира, значи не са копелета, каквото и да си мислят другите хора. Впрочем Ренира е престолонаследница и има право с една дума да узакони копелетата си като стане кралица. Цересей, бе кралица-консорт и нямаше право на прелюбодеяния.
За Джендри не знам но Деймън Блекфир* е претендирал за трона, въпреки че е бил незаконороден.

*Да не се бърка с Деймън Таргариен.

# 513
Интересен е въпроса. Защото при Джендри никой не може да докаже, че е син на Робърт, докато децата на Ренира тя си ги роди и е ясно, че са нейни. Едно време с приятелка си коментирахме колко е било глупаво тронът да се предава от мъж на мъж, а не от майка на дъщеря като там съмнение няма чие е това дете.
Иначе съм съгласна, че Ренира е официалният наследник на краля. Но това е прецедент и всички са наясно, че никой няма да го приеме. Сега докато кралят е жив мълчат и лицемерно се правят на съгласни, но като умре веднага ще почне раздор. Интересно е, че точно слаб крал като Визерис се реши на такова смело решение - да обяви жена за наследник и да не се отметне след като има живи собствени синове.

# 514
  • Варна
Интересен е въпроса. Защото при Джендри никой не може да докаже, че е син на Робърт, докато децата на Ренира тя си ги роди и е ясно, че са нейни. Едно време с приятелка си коментирахме колко е било глупаво тронът да се предава от мъж на мъж, а не от майка на дъщеря като там съмнение няма чие е това дете.
Иначе съм съгласна, че Ренира е официалният наследник на краля. Но това е прецедент и всички са наясно, че никой няма да го приеме. Сега докато кралят е жив мълчат и лицемерно се правят на съгласни, но като умре веднага ще почне раздор. Интересно е, че точно слаб крал като Визерис се реши на такова смело решение - да обяви жена за наследник и да не се отметне след като има живи собствени синове.

Всички родове са коленичили и са се заклели, че приемат Ренира за наследник.

# 515
Принципно навремето от краля се е очаквало да води воините в битката. Ричард III e последният крал, който го прави.
Затова са очаквали по мъжка линия да се  предава кралството.  В някои държави има ясно изразена линия на наследяване - баща-син, докато в други държави (най-вече при степните народи например прабългари, османци и пр.) ако големият син бъде сметнат за недостоен може да му резнат кратуната и управлението да поеме някой чичо , втори брат или в най-лошия случай- братовчед или зет.
Иначе във Византия действа специален принцип характерен за повечето представители на Македонската династия - убиваш предпходящия владетел и се жениш за дъщеря му (вдовицата му) за да се легитимираш. У нас това е приложено от Борил и Ивайло Бърдоквата. Във Вестерос е приложено масово от андалите в Долината, които се женели за дъщерите на Първите и после избивали бащите.

Малко спам - в "Шогун" Торанага сан коментира, че бунта на холандците спрямо Испания е измяна. Анджин сан, казва че те имат оправдание - това че са победили.
Най-общо казано това е положението. Справедливостта показва, че копелета не копелета щом си се клел си длъжен да се подчиняваш. Обаче историята се пише от победителите иначе не би имало опити за бунтове.

# 516
Е, те го приеха преди да се ожени отново Визерис и да се роди Егон. После му подхвърляха как очакват да обяви сина си за наследник. А и какво значение има в Уестерос, че са се заклели. Ще се отметнат веднага.

# 517
Преди -не преди - няма значение.  щом веднъж се закълнеш на някого клетвата е до гроб, или докато кралят не я отмени*. Не е проблем да се отметнат. Проблемът е, че така ще са изменници/обърниплащове, освен ако не победят и не пренапишат историята.

*Оня събор на който избрали Торгон за крал на железните той не бил присъствал, та нямал възможност да се закълне; оспорил легитимността на събора тъй като бил претендент, а не бил присъствал; дали му възможност и той спечелил короната.

# 518
Във връзка с наследствено-правните спорове:

😜

# 519
  • Варна
Отделно, копелетата са извънбрачни деца, а на Ренира са родени в брак. Да, не от съпруга й, но той им е дал фамилията си, значи всичко е ок. Плюс, че наследяват майчиния си трон.
Още по-лошо. Това че са заченати от друг баща, а не от законния мъж се нарича държавна измяна. И се наказва със смърт или изгнаничество - на незаконния баща и децата..

# 520
Кой ще докаже, че бащата е незаконен? По въпроса законни ли са децата думата има само краля. А Ренира ще има два пъти думата, защото думата на майката би следвало да тежи повече от тази на бащата по въпроса от кого са децата.  Все още не съм чул мъж да ражда. За да се докаже обратното трябва да каже, че някой на калъп я е хванал със Стронг
Станис толкова време се бори да признаят децата на Робърт за незаконни и не успява да наложи виждането си.

П.С. Много ми е интересно Ренира като стане кралица как може да има държавна измяна, след като тя може да е само към  владетеля, но не и в обратна посока. Случай на Церсей не е релевантен, тя реално не седеше на ЖТ, а бе кралица-консорт на Робърт.

# 521
  • Варна
Кой ще докаже, че бащата е незаконен? По въпроса законни ли са децата думата има само краля. А Ренира ще има два пъти думата, защото думата на майката би следвало да тежи повече от тази на бащата по въпроса от кого са децата.  Все още не съм чул мъж да ражда. За да се докаже обратното трябва да каже, че някой на калъп я е хванал със Стронг
Станис толкова време се бори да признаят децата на Робърт за незаконни и не успява да наложи виждането си.
Нищо не се е борил Станис. Намерил е съмишленици, събрал е доказателства. После двама от съмишлениците ги убиват и той бяга на Драконов камък откъдето обявява децата на Церсей и Робърт за копелета и започва войната.
П.С. Много ми е интересно Ренира като стане кралица как може да има държавна измяна, след като тя може да е само към  владетеля, но не и в обратна посока. Случай на Церсей не е релевантен, тя реално не седеше на ЖТ, а бе кралица-консорт на Робърт.
Ако децатата са от друг баща, статусът им е различен. Те са незаконни. Само законните деца имат право да наследяват. Сега, това с доказването не е лесно, но не е и невъзможно.

# 522
Но това е прецедент и всички са наясно, че никой няма да го приеме.
Не го приемат Хайтауър. Нямаше да има големи брожения, ако те бяха спазили желанието на Визерис и бяха приели Ренира за владетел. Навлизам в спойлери, но сред предпочитанията на главните домове Ренира води на Егон с 4:2.

# 523
Излизат ми някакви статии, че актрисата, която играе порасналата Ренира била не бинарен човек и т.н. сега си обяснявам защо не им се получи въобще химията с Демън и гледа като робот. И все пак е актриса... би трябвало да може да изиграе всичко

# 524
Честно казано не мога да разбера защо смесвате сериала и книгите , при положение, че има теми и за двете. Отделно , защо трябва да е 1 към 1 всичко с книгите ? Какво толкова недоволствате и търсите под вола-телето ?!
Голяма работа , това е сериал, насладете се ! Неслучайно е фентъзи,където всичко е възможно .

Ако бяхме толкова добри , нямаше сега да сме само зрители , а щяхме ние да бъдем сценаристите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт