Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Домът на Дракона (House of the Dragon), част от филмовата вселена на GoT - 43

 • 17 239
 • 745
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 15 696

Дългоочакваната премиера на оригиналната драма на HBO „Домът на дракона“ се състоя на 22 август в новата стрийминг платформа HBO Max у нас.
Базиран на романа “Огън и кръв“ на Джордж Р. Р. Мартин,  който излезе на български през 2019 г. сериалът се развива 200 години преди събитията от феномена „Игра на тронове“, разказва историята на дом Таргариен в десет епизода.Кой кой е в „Домът на дракона":


Скрит текст:
Пади Консидайн е крал Визерис Таргариен, избран на Великия съвет в Харенхал от лордовете на Вестерос да наследи Стария крал Джехерис Таргариен. Топъл, мил и свестен човек, Визерис иска само да съхрани и продължи направеното от дядо му. Но добрите хора не са непременно велики крале.
 
Мат Смит е принц Демън Таргариен, по-малкият брат на крал Визерис и наследник на трона. Несравним воин и драконов ездач, Демън носи в себе си истинската кръв на дракона. Но все пак, поверието гласи, че когато се роди Таргариен, боговете хвърлят монета във въздуха...

Оливия Кук е Алисънт Хайтауър, дъщерята на Ото Хайтауър - Ръката на краля, както и най-красивата жена в Седемте кралства. Тя е отгледана в Червената крепост, близо до краля и най-близкото му обкръжение. Притежава както придворна грация, така и остър политически усет.
Ролята на младата Алисънт е изиграна от Емили Кери
--------------------------------------*****************************************************************************---------------------------------------

Ема Д’Арси е принцеса Ренира Таргариен, първородното дете на краля, тя е с чиста валирианска кръв и е ездачка на дракони. Мнозина биха казали, че Ренира е родена с всичко, но тя не е родена мъж.
Ролята на младата Ренира е изиграна от Мили Алкок
---------------------------------**********************************************************************------------------------------------------------------
 
Стив Тусен е лорд Корлис Веларион - „Морската змия“. Той е властелинът в Дом Веларион и носител на валирианската кръвна линия, стара колкото тази на Дом Таргариен. Лорд Корлис  е най-известният морски авантюрист в историята на Вестерос и благодарение на него Веларион претендира да има най-големия флот в света.
 
Ив Бест е принцеса Ренис Таргариен, ездачка на дракони и съпруга на лорд Корлис Веларион и наричана „Кралицата, която никога не е била“, заради това, че правото й на трона й е отнето в полза на братовчед й Визерис, само защото той е мъж.

Фабиен Франкел е сир Кристън Коул. Той е от дорнски  произход и е извънбрачен син на стюарда на лорда на Блекхейвън. Коул няма претенции за земя или титли. Всичко, което притежава е името си, честта и умението да борави с меча си.

Соноя Мизуно е Мисария, която идва във Вестерос без нищо, но вместо да потъне, тя се издига, за да стане най-довереният, но и най-малко вероятният, съюзник на принц Демън Таргариен - наследникът на трона.

Рис Ифанс е Ото Хайтауър. Ръката на краля, сир Ото лоялно и вярно служи както на своя крал, така и на неговото кралство. За него най-голямата заплаха за тях е братът на краля, Демън, и неговата позиция като наследник на трона.


Официалният блог на Джордж Р. Р. Мартин


Карти на Вестерос
1 2

   Книгите по които е сценарият на сериала:[/color]
Скрит текст:
"Светът на Огън и Лед"  The World of Ice and Fire Огън и кръв

 Принцесата и кралицата   Принцът ренегатСтарата ТЕМА 41 /В нея са линковете за теми от 1 до 40/, Тема 42

Последна редакция: ср, 28 сеп 2022, 15:11 от Хексе

# 1
 • Мнения: 2 735
Благодаря за темата! Flowers Hibiscus
Само да кажа относно Деймън, че той не беше крал, който отчаяно чака наследник. Аз не се съмнявам, че Визерис обичаше Ема и изпитваше угризения за случилото се.

# 2
 • София
 • Мнения: 20 729
Благодаря за темата, Хексе.
Корицата е ТОП. 😊

Хмм, за анкета: най-любими или най-антипатични персонажи (ама не общо, а отделни анкети, че ще стане чаршаф) ; колко ни харесва сезона (ама то останаха 4 епизода, може и след края на сериала да се пита).

Според мен войната е неизбежна, дори и децата на Ренира да бяха от Ленор. Духът от бутилката беше изтърван още от Визерис, когато отказа да събере Ренира с Егон или да преосмисли решението си Ренира да го наследи.
И войната според мен ще я започнат зелените, поне така ми се струва. То и е логично де, защото според официалния закон така да се каже (думата на Визерис като Крал), Ренира е наследникът на ЖТ.

# 3
 • Мнения: 33 785
в момента зелените са в кч (при жт), а ренира в дк

# 4
 • София
 • Мнения: 20 729
Така е, ама като умре Визерис, какво правим?
Рениа ще дойде за правото си върху ЖТ и те не могат да и откажат. Ако го направят, ето ти война.

# 5
 • Мнения: 33 785
без спойлери Joy

# 6
 • Мнения: 2 735
В сериала за османската империя "Великолепният век" борбата беше кой принц ще управлява провинция най-близо до двореца и ще стигне първи да седне на трона, когато почине султана.
Та и тук така - докато дойде Ренира, Алисънт ще постави нейния син без да и пука кой е законен наследник според мен. Затова мисля, че оттеглянето и  в Драконов камък беше грешка.

# 7
 • Мнения: 12 887
Благодаря за темата! Flowers Hibiscus
Само да кажа относно Деймън, че той не беше крал, който отчаяно чака наследник. Аз не се съмнявам, че Визерис обичаше Ема и изпитваше угризения за случилото се.

Правилно - Деймън беше претендент и брат на краля. А краля вече си имаше наследник  - Ренира. Дали е момиче е друг въпрос, но наследник имаше, не е да е без дете.

Хексе, мерси
Предагам анкета - За кой период от историята на Вестерос ви се гледа сериал?

-войната на андалите и Първите хора
-времето на Древните хора (Брандън Строителя, Гарт Зеления, Сиви Крал, Лан Умника)
-морските пътешествия на Корлис Веларион
-голямото пътуване на Ерея Таргариен
-Войната на Гарин Велики и Десетте хиляди кораба на Нимерия (включително заселването на ройнарите в Дорн)
-Царуването на Джеерис
-Войните на Блекфирите
друго

# 8
 • София
 • Мнения: 20 729
Уф, е това е мое виждане по-скоро. Ако съм уцелил какво ще се случи не е спойлер.😉 Просто така е логично да се развие историята. Аз избягвам спойлери и се пазя от някои ревюта в ютюб, иначе гледам много ютюб, но сега го правя силно редуцирано и то само проверени топ ютюбъри, които предупреждават когато ще говорят за неща свързани с книгите. 😊

п.п. Лорде, нямаше ли подобна анкета преди време или се бъркам? Иначе звучи любопитно, харесва ми като идея.
Няма да е лошо да се прави архив с анкетите със скрийншотове в скрит текст, ще е любопитно след време да се види кой какво е имал като мнение. 😉

# 9
 • Мнения: 2 735
Уф, е това е мое виждане по-скоро. Ако съм уцелил какво ще се случи не е спойлер.😉 Просто така е логично да се развие историята. Аз избягвам спойлери и се пазя от някои ревюта в ютюб, иначе гледам много ютюб, но сега го правя силно редуцирано и то само проверени топ ютюбъри, които предупреждават когато ще говорят за неща свързани с книгите. 😊
Тук вече си е малко или много насочено от сюжета. Ренира още е официален наследник на трона, но се оттегля от двореца в ДК. Визерис е доста зле, всеки момент може да умре. Алисънт е крайно озлобена срещу Ренира и насъсква сина си да стане крал. Ясно е кой чие право ще оспори и ще предизвика конфликт.

# 10
 • Мнения: 12 887
в другата тема имаше анкета кой от Древните хора  ви е любим и защо. Повечето са казали Брандън Строителя.

Тук съм предложил  любима тема., лично аз си признавам, че на мен любимата ми тема е десетте хиляди кораба на Нимерия - вея има от всичко по-малко - война с дракони, мореплаване, битки с пирати, завоевания във Вестерос и пр.
Ако някой има по-добро предложение за анкета нямам нищо против.

# 11
 • Русе
 • Мнения: 630
Духът от бутилката беше изтърван още от Визерис, когато отказа да събере Ренира с Егон или да преосмисли решението си Ренира да го наследи.

Още от дядо му Джеерис, дето го дадоха във въведението на първи епизод. Самият Джеерис донякъде е прецедент – по-голямата му сестра се отказва от престола в негова полза и така лишава и дъщерите си от претенциите им. После Джеерис прескача дъщерята на първородния си син (т.е. Ренис) и избира да го наследи вторият син (бащата на Визерис). Само че въпросният син също умира и кралят този път свиква хората сами да си изберат следващия управник и стигаме отново до уводния епизод. Победителят е Визерис, отчасти понеже е мъж, отчасти понеже е дете на последния законен престолонаследник, отчасти понеже Ренис веднъж вече е била отхвърлена от краля и съответно претенцията й е компрометирана, както и в немалка част защото Визерис е ездачът на Балерион, огромният дракон на самия първи крал Егон Завоевателя, та символизмът е огромен като него.

Така е, ама като умре Визерис, какво правим?

Нещо интригантско, не си спойлвай сега, ще ти хареса.

# 12
 • Мнения: 11 048
Мен ме кефи цялата история и досега показаното развитие.
Липсваше ми обаче един свързващ епизод след сватбата на Ренира, за да ни покажат връзката ѝ с Харвин, а така беше изпляснато в сериала точно като бомба - спасява я на годежа и хоп станал татко. Малко необмислено ми се видя като скок във времето.
Благодаря за новата тема!

# 13
 • Мнения: 12 887
Тук съм съгласен, можеше малко по-плавно да стане прехода, Поне в един епизод можехме да видим Ренира в началото на връзката й и как ражда първия си син. ама нейсе.

Коронис, да и аз го написах, първият прецедент е Ерея-Джеерис. При това Мегор официално е утвърдил племенницата си за  своя наследница. И все пак я прескачат в полза на брат му. (другия й чичо)
Ерея на мен ми е любимка, малко като Аря  Старк е била - с непокорен характер. За съжаление краят й е трагичен.

анкетата би могла да е и за любим владетел, ама не всички са чели Светът... и Wiki ice and fire  освен това редно ли е да слагаме неосъществени крале като Белор  Копиетрошача и претенденти като Ренис  и Деймън Блекфир в този списък

Последна редакция: ср, 28 сеп 2022, 15:50 от Лорд Сняг

# 14
 • Мнения: 1 179
Благодаря за новата тема! Сериалът не е това, което очаквах, но засега го гледам и ви чета. Май че коментарите, някои, са ми по-интересни от сериала.

Общи условия

Активация на акаунт