За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 960
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
  • Русе
  • Мнения: 6 302
Скрит текст:
Някой може ли да ми каже къде е разковничето в печенето на кексове? Правя ги винаги както е описано, както леля ми ми казва(която прави най страхотните пухкави кексове) и винаги спадат. Пробвала съм да го извадя топъл и да изстива навън, както и да стои във фурната -не и не. Никога не ми се е получил надут пухкав кекс,нито една рецепта,нито един опит. Как да стане?

Посочи, моля рецептата по която ги правиш за да имаме база за коментари.
Ето рецептата на един кекс, който е семейна традиция. На мен винаги ми се получава.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_6205.html

# 121
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Мисля, че не..даже бия на ръка,не с миксер. Леля ми го вади горещ от фурната и не спада. Ето че и двата варианта хората правят,но при мен тц...впрочем като правя блатове за червено кадифе,където са с кексови съставки също не стават. Уж се надуват до горе и изведнъж бам колкото филия хляб.
Заповядай моя (все са еднакви с минимални разлики), ако решиш да пробваш. Simple Smile
Важното е след като се добави брашното да не се разбива много, за да не се развива глутенът.

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 16:38 от Morena

# 122
  • Мнения: 5 554
Няма конкретна рецепта, защото през годините съм правила кой каквато ми каже, десетки варианти. И аз мисля, че в печенето е проблема, но какъв точно...вие на колко градуса ги печете и на кое ниво на фурната?

Ще пробвам тези ,които сте споделили, но съставките при мен не са проблема май, печенето ми убягва може би...

# 123
  • софия
  • Мнения: 30 939
Морена няколко пъти написа, че не е добре да се разбива много тестото. Аз кексове рядко правя и не знам тънкости, но бих ѝ се доверила.

# 124
  • София
  • Мнения: 8 636
Yan25, няма страшно - един форум хора, все ще го направим този ми ти кекс! Някъде е сбъркана методиката, само трябва да разберем къде и ще има да се хвалиш Wink   
Нали го слагаш в предварително загрята фурна? И първите поне 20 минути не отваряш вратата? 
И аз го мятам джаста-праста, досега спаднал кекс не съм вадила. Пека без вентилатор - нещо ми се струва, че по-малко се надигат ако пека със (но може би беше от скапаният вентилатор на скапаната фурна в квартирата ни).

# 125
  • Мнения: 10 760
всяка фурна е различна, така че сама трябва да разбереш за твоята. пекла съм и в стар раховец, малък, с кофти вратичка...но го уцелих. сега от гледна точка на моята фурна е най-добре на 150 с вентилатор/алтернативно 180 без/. но това е моята.

# 126
  • Мнения: 15 092
И аз пека на 180-190 градуса. За да спихне след изваждане, вероятно тестото е твърде рядко или не се е изпекъл добре отвътре.

# 127
  • зад кестените
  • Мнения: 830
Ето тази скара  ми е новата придобивка

Имам следния въпрос, върху дървен плот на кухненска маса мога ли да я ползвам!?! Или трябва да и търся някакъв метален лист за от долу,  за да не направя някоя беля. Може и да ви се стори въпроса ми глупав но за за първи път ще ползвам такъв тип скара.

# 128
  • Мнения: 5 554
Много ви благодаря,другия път ще го правя по - гъст,на по -слаби градуси и десетина минути повече печене. Дано стане!

# 129
  • In transit
  • Мнения: 14 376
Yan25, разбиването дали ще е с миксер или само ще разбъркаш с бъркалка не е от решаващо значение, щом има химичен набухвател в кекса, т.е бакпулвер.
Ако няма, тогава е важно да се избият наистина добре яйцата(за предпочитане с миксер), защото те ще дадат сила на печивото да се надигне.
Уточням това, защото спомена, че и блатовете за торта не ти се получават.

Печенето е много важно. Винаги пека на 180С, без вентилатор, но това важи за моята фурна. За твоята може и на малко по-ниска или висока, но в никакъв случай повече от 190-200, защото няма да успее да се изпече добре.
Като извадиш кекса, освен, че е спаднал вътре изпечен ли е или е клисав?
Важно е също яйцата да са със стайна температура, както и останалите продукти, които слагаш в кекса.

# 130
  • Мнения: 317
Аз пък питам следното за кексовете - как да получа хубаво оформен, гладък кекс отгоре?
Все ми се надигат в повече от едната страна или пък се пропукват и изтича част от сместта и после трябва да си играя да го изрязвам отгоре, за да го заравня и да го заливам с глазура, за да изглежда що-годе приемливо. Никога не ми се е получавал идеално гладък и равен както този (снимката е примерна)

Уж спазвам точно рецептите по грамаж и ред на продуктите, правя само доказани рецепти, пека винаги на загрята фурна, с едни и същи марки продукти и т.н. и не. Къде бъркам? На вкус иначе няма проблем, но искам и визуално да изглеждат добре.

# 131
  • София
  • Мнения: 12 771
aksnerD, кексът се пропуква и изтича, когато се запече отгоре преди да се е надигнал достатъчно, затова ти препоръчвам да печеш в началото само отдолу. След като се надигне добре включваш и горния реотан.

# 132
  • Мнения: 5 907
Аз за кексовете съм се отказала вече да ги правя като на баба Simple Smile Ей пусто една рецепта за кекс с газирана напитка съм я правила с нея като малка над 100пъти - напукваше се та ум да ти зайде - най-любимата ми част от кекса, пък да е грозен, колкото иска. Като поотраснах тя само гледаше, аз слагах всичко сама, бърках, сипвах, печем заедно - пак се напукваше. Пробвах няколко пъти самостоятелно в последните години - няма и една пукнатина, няма коричка, няма нищо, гладък като огледало, ама не го искам такъв Simple Smile Отивам на село, приготвила кекс - нейния има Simple Smile

# 133
  • Мнения: 43 822
Скарата може да се ползва и на плота. Ще опръска около нея, но нищо фатално.

# 134
  • Бургас
  • Мнения: 1 755
Аз, за да не ми опръсква, наоколо постилам домакинско фолио. Може и рекламни брошури, и вестници.

Общи условия

Активация на акаунт