За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 954
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Подариха ми две бутилки сос от нар и буркан каперси. Какво да ги правя?

# 106
Аз със сос от нар овкусявам зелени салати. Много ми върви с айсберг и риба тон.

# 107
Някой дехидратирал ли е боровинки? На колко градуса и з а какво време са готови? Как се съхраняват след това?

# 108
  • Sofia
Подариха ми две бутилки сос от нар и буркан каперси. Какво да ги правя?
Ползвай в салати. Пък и пробвай, да знаеш как са. И двете са супер трайни.

Някой дехидратирал ли е боровинки?
Аз... без да искам, в хладилника.  Simple Smile  Там и зелениите се изсушават супер. Стига да имат въздух, не да са добре затворени.

# 109
  • München, Deutschland
Някой дехидратирал ли е боровинки? На колко градуса и з а какво време са готови? Как се съхраняват след това?
Аз веднъж. Някъде около 50° е било, не си спомням точно градусите, но 60 ще дойдат много, а 40 - малко. Примерно 12-14 часа залагам, защото сега за около 20 часа стават сушените дoматчета, а те са най-бавните. Съхранявах в пликче, те бяха малко количество за проба и сравнително бързо се изядоха.

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 08:27 от chrissy

# 110
А това пликче в хладилника ли се държи? И  вакуумира ли се?

# 111
  • München, Deutschland
Със сигурност може и в хладилник, може с вакуумиране, но аз не направих нито едно от двете. Щях да ги държа в купичка, но живея на влажно място и щяха да се овлажнят много. В Сф щях просто да ги сложа на масата.

# 112
  • на последния етаж
От доста време искам да си купя сач, но не знам точно какви характеристики да следя при избора (освен размера - бих искала да е малък или среден). Моля за помощ как да си избера сач. Благодаря ви!

# 113
  • In transit
Лита, вместо сач ти препоръчвам да си вземеш една такава керамична тава: https://kulinski.bg/%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB%D … -ceramica-36-0130 или чиния: https://kulinski.bg/%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F-cok-%D0%BA%D0 … -ceramica-36-1331
И двете стават да се готви в тях, да се пече. Има и други видове и размери. Просто ги давам като пример. Подходящи са за всички котлони без индукция. Ще избегнеш най-неприятния и миризлив след време момент с омасляването на сача.

# 114
Някой може ли да ми каже къде е разковничето в печенето на кексове? Правя ги винаги както е описано, както леля ми ми казва(която прави най страхотните пухкави кексове) и винаги спадат. Пробвала съм да го извадя топъл и да изстива навън, както и да стои във фурната -не и не. Никога не ми се е получил надут пухкав кекс,нито една рецепта,нито един опит. Как да стане?

# 115
  • Sofia
Някой може ли да ми каже къде е разковничето в печенето на кексове? Правя ги винаги както е описано, както леля ми ми казва(която прави най страхотните пухкави кексове) и винаги спадат. Пробвала съм да го извадя топъл и да изстива навън, както и да стои във фурната -не и не. Никога не ми се е получил надут пухкав кекс,нито една рецепта,нито един опит. Как да стане?
Да не би дълго да разбиваш сместа?!  И разбивай белтъците отделено за повече пухкавина. Не бързай да вадиш от фурната. Аз открехвам леко вратичката след като е престоял на изключена фурна 10-15 мин. и след още 10ина го изваждам.  Всякакви тестени печива оставям да изстинат поне 40мин. преди да режа/чупя...

# 116
Мисля, че не..даже бия на ръка,не с миксер. Леля ми го вади горещ от фурната и не спада. Ето че и двата варианта хората правят,но при мен тц...впрочем като правя блатове за червено кадифе,където са с кексови съставки също не стават. Уж се надуват до горе и изведнъж бам колкото филия хляб.

# 117
Някой може ли да ми каже къде е разковничето в печенето на кексове? Правя ги винаги както е описано, както леля ми ми казва
Пробвай да не правиш както леля ти ти казва. Гледай някое видео в ютюб и следвай там каквото правят например.

# 118
  • София

Хващаш една изпробвана рецепта и я изпълняваш точно - от количеството на продуктите до времето на печене. Няма как да не ти се получи. Аз кексовете не ги разбивам с миксер. Вярно е, че си поигравам повече време, докато разбия яйцата или маслото със захарта, но пак се получават перфектни.

# 119
вариант едно - печенето/фурната (например на много силна фурна и отвътре не  е изпечен и закономерно спада).
вариант две - сместа ти е рядка или рецептата не е добра.
винаги вадя кексовете веднага, никога не разбивам отделно някоя част от яйцата, въобще джаста-праста ги правя и са доста успешни. та не е до някоя "тънкост", нещо генерално не е наред при теб.

Общи условия

Активация на акаунт