За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 971
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Честно казано е леко тескав кекса, не е сух..явно не се изпича добре наистина. Тия дни ще пробвам както ми казахте,нахъсах се Grinning

# 136
  • в сърцата на децата <3
Много ви благодаря,другия път ще го правя по - гъст,на по -слаби градуси и десетина минути повече печене. Дано стане!
Точно така бях и аз. Сега ще споделя какво работи при мен, ако искаш - пробвай!  Пека на 190 градуса, само долен реотан с вентилатор. До суха клечка задължително, но поне 30 минути не отварям вратичката. В скрит текст ти оставям един "сбъркан" кекс (първия път му обърках рецептата, но стана страхотен и само така го правя)
Скрит текст:
"Сбъркан кекс"
4 яйца
1.5 чаена чаша захар
1/3 чаена чаша олио (с кокосово масло разтопено става също много хубав)

2.5 чаени чаши брашно
1 чаена чаша прясно мляко
1/2 чаена чаша кисело мляко с щипка сода (малка щипка!)
1 бакпулвер
Какао по избор - 1-2 лъжици за оцветяване на част от сместа
Ванилия или лимонова есенция

Първо включваш да загрява фурната на 190 градуса долен реотан с вентилатор. Яйцата със захарта и олиото се разбиват докато захарта се поразтопи. Може и на ръка, не влияе на крайния резултат. После се добавят млеката, разбърква се и се добавя брашното. По малко, за да не останат бучки и да не станеш като мелничар ако разбиваш с миксер 😁 (правила съм го, та да предупредя). Накрая се слага ванилията (или друг аромат) и бакпулвера. Намазвам форма с леко размекнато масло и набрашнявам. Ако не държиш да е във форма, в тава с хартия е по-лесно. Сипваш повечето смес и оставяш малко за оцветяване с какао. Добавяш го и си нашарваш както дойде. Печеш до суха клечка, почти винаги това са 40 минути. Ако искаш проверявай, но вече над 10 години го правя, в различни фурни и толкова време отнема. Успех!

# 137
В някои фурни си иска да се изпече първо на долен реотан само, всичко що трябва да бухне. Аз дори и баницата така пека ако я искам бухнала, та съветът да пробваш и това си е добър. Ако се запича и прави кора прекалено бързо отгоре, едно че не успява да се вдигне достатъчно, друго че и остава по-мокър отвътре кексът или каквото там печеш. Включвам и други печива тук, че точно кексове на мен не са ми силата и не правя такива. Но и край мен майка ми и други като правят, гледам че и те пекат отдолу първо.

# 138
Аз пък питам следното за кексовете - как да получа хубаво оформен, гладък кекс отгоре?
Все ми се надигат в повече от едната страна или пък се пропукват и изтича част от сместта

Никога не ми се е получавал идеално гладък и равен както този (снимката е примерна)
Скрит текст:
Къде бъркам?
Ами тази гладка повърхност на снимката всъщност е дъното на кекса, и твоя като го обърнеш ще е така. Ако при теб изтича явно препълваш формата. За крив кекс виновна е вероятно фурната, че пече накриво, тогава трябва да го завъртиш по някое време да се опече равномерно от всички страни. Или не разбиваш сместа добре, или не я разливаш равномерно и т.н. Зависи и от самата рецепта.

# 139
  • Sofia
Аз пък питам следното за кексовете - как да получа хубаво оформен, гладък кекс отгоре?
Все ми се надигат в повече от едната страна или пък се пропукват и изтича част от сместта

Никога не ми се е получавал идеално гладък и равен както този (снимката е примерна)
Скрит текст:
Къде бъркам?
Ами тази гладка повърхност на снимката всъщност е дъното на кекса, и твоя като го обърнеш ще е така.  За крив кекс виновна е вероятно фурната,
На това мнение съм и аз. 

Еф, изтичането от разпукването не е от препълване, то си е само при разпукването, не би трябвало да е кой знае какво.
Пък да налива повече от една страна... то трябва да  е много гъсто тесто, за да остане там повече. Пък с толкова гъсто тесто не би бил кекс, а тухличка.

Кекс, козунак и питки пека на 2 от 5 степени на фурната и на 180 градуса "горен и долен реотан".  Баница - на 3та, което е средата.

Кекс от една рецепта, която дадох в предния ми пост.

Този не е обърнат и е печен в по-висока форма.

А този да и печен в по-ниска форма.

# 140
Snow angel, много благодаря,ще пробвам и твоя начин. Едната ни фурна е  модерна, има много функции, другата ни е обикновена, даже няма вентилатор. Само градуси нагласяш. На мен ми е много трудно като готвя на две места, защото са супер различни фурните и всяко ядене е различно в тях. .и в общи линии все налучквам кое как да пека. А имаме и трета фурна ,но гледам да не я пускам, защото ще стане тотален хаос Joy трябва експерименти със самите фурни явно и да уцеля как ми харесва кекса.

# 141
Вдъхновена от темата реших да направя кекс, имам си една рецепта, която ползвам, тя е с 4 яйца и 200 мл прясно мляко, но ми се иска да сложа и малко кафе. Въпросът ми е да намаля от млякото или да сложа още малко брашно?

# 142
  • Sofia
Вдъхновена от темата реших да направя кекс, имам си една рецепта, която ползвам, тя е с 4 яйца и 200 мл прясно мляко, но ми се иска да сложа и малко кафе. Въпросът ми е да намаля от млякото или да сложа още малко брашно?
Зависи колко кафе ще сложиш, може  и да не трябва още брашно. Та добвка на брашно, ако е нужно, не да пипаш млякото. Simple Smile

# 143
Мисля да е една кафена чашка, че го карам на усет. 😁

# 144
  • Sofia
Ако искаш да се усеща и вкус на кафе,сложи и 1с.л.смляно.

# 145
  • Sofia
Мисля да е една кафена чашка, че го карам на усет. 😁
Ами може и да ти трябва още малко брашно... по усет да ти е както обичйно на гъстота сместа и това е. Simple Smile
При всички случаи обаче по-добре по-рядка смес (кексова), отколкото прекалено гъста.

# 146
За хубав кафеен аромат се слага нескафе, може да си вземеш от ония малките единични пакетчета ако не държиш у вас, после го разтвори в млякото.

# 147
Сложих вече смляно кафе, ще видим какво ще се получи. 😁

# 148
  • София
Търся сайт с подробна информация за подправките - видове, кога се изпозват, полезни свойства и т.н.

# 149
Моята фурна няма само долно печене, няма опция без вентилатор....кексове пека около 40-45 мин на 170°. За справка - не капризните  мъфини и мини кексчета пека на 180-200° - 20мин, при тях проблем няма, дали на 180° или 200° винаги стават, но при кекса.....не повече от 170° 👌

Общи условия

Активация на акаунт