Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 255
  • 902
  •   1
Отговори
# 675
Аз също не обичам да ми се бъркат. За добро или лошо, досега преките ми мениджъри са ме оставяли да се оправям почти изцяло сама. На някои от тях дори съм им вършила техните задачи, но това е друга тема. На моменти е напрягащо и уморително, но пък те учи на самостоятелност и затова може би съм против бейбиситването, което наблюдавам при много служители.

# 676
Soul, не мисля, че двете неща са съпоставими. В онлайн обучението трябва просто да се усвои информация. Там не се произвежда "продукт", както е при работата. Да сравним онлайн училището с някакъв тренинг, става. Но с реалната работа - не са съпоставими.

Иначе аз съм фен на онлайн обучението. Децата ми - също. Не са имали някакви проблеми с тази форма на обучение. А синът ми беше 7-ми клас, когато ни затвориха. И матури мина, и кандидатства, и след това първа година в езикова гимназия мина, все онлайн. Никакви негативи не съм забелязала нито при него, нито при сестра му. Напротив, наспиваха се повече и се хранеха по-добре. После излизаха да се видят с приятели. Имаха време за всичко.

Ако се върне дистанционното обучение за студените месеци, не бих имала против.

Но ако трябваше да работят първа работа от вкъщи, щеше да е много по-различно и по-скоро би било трудно и по-малко ефективно. Така че, мнението ми за дистанционно обучение е ЗА, но за дистанционна работа е ЗАВИСИ.

# 677
  • Бургас
Колко от вас имат деца и колко са съгласни децата им да учат дистанционно? Нека така зададем въпроса... Ако е толкова качествена работата онлайн, то нека седят пред компютрите нали? Да не говорим и това, че повечето учители се стараят доста, тъй като биват "наблюдавани и оценявани" за разлика от повечето, които работят хоум.

В момента сравняваш ябълки с круши. Нищо общо няма.

# 678
Не знам дали има, но почти всички родители са против онлайн обучението, понеже не е качествено. А учителите се стараят определено.... В същия дух може да мислят и работодателите.

ПС: Пак казвам, на мен лично хоумофиса ми е много присърце, но се поставям и от другата страна - скатаване на някои служители, некачествено изпълнени задачи, забавяне на комуникацията и др.

# 679
  • Бургас
Че то скатаването си го има и по офисите. Като знам някои по колко пъти излизат да пушат и забравят да се върнат, или гледат сериали на компютъра.

# 680
Абсолютно подкрепям. Имах колега, който в офиса си пускаше на фул скрийн клип в ютуб как някой чертае на ауткад, а той на другия монитор си вършеше негови си неща. Абсолютен пример, че скатавките се скатават и в офиса.

# 681
Скатавките и в офиса ще скатават. Но ако ръководството реши винаги може да ги върне в офиса. В стария ми тим имаше един такъв. Вечно скатава и правеше големи грешки в работата. На настоящия мениджър й писна и като отвориха офиса тя каза , че задължително го иска всеки ден на работа присъствено. Сложиха го на improvement plan. Напусна по свое желание.

# 682
  • Бургас
Не си мислете, че при работата от вкъщи няма никакъв контрол.

# 683
Има скатаване и скатаване. Аз винаги съм се скатавала, като съм била в офис, но не от мързел. Просто работя бързо и си свършвам работата много по-бързо от колегите. И тогава или трябва да ми набутат нечия чужда работа, или да се преструвам, че работя. Второто безусловно е по-добрият вариант, но това не значи, че не е уморително и досадно. Затова когато станах фрийленсър се родих - няколко часа на ден бачкане и останалото време си правя каквото ми е кеф, без да се преструвам.
Забележка: Като фрийленсър се пести още повече време, отколкото като хоум офис, защото фрийленсърът има само едно задължение - да си свърши работата, докато работещите у дома си запазват всички бюрократични задължения - "колове", конференции, четене и лайкване на разни корпоративни глупости, минаване на редовни корпоративни обучения (я за компютърна сигурност, я за сексуален тормоз, я за лоялност, я за фирмни политики и какво ли не), чакане на одобрения или отговори от други...

# 684
Чс, съгласна съм с теб. Аз като човек, който работи стегнато и концентрирано, разбирам те идеално. Вероятно се вижда, че в работно време пиша във форума. Работата ми е свършена.

Но човекът, когото описах в предишният си пост беше много далеч от това. Крайно тежък случай беше. А и за няколко години не си научи работата. Каквото пипнеш след него -батак.

# 685
И аз съм, като ЧС - работя страшно ефективно и съм бърза. След това се преструвам, че не съм готова, защото наградата ще е още работа. Айде мерси. А какъв колега имах - букваше си зали за срещи и откарваше там цял ден. Хич не се и криеше даже. Та ще ми говорите за скатаване от къщи.
 Обучението и работата не могат да се сравняват. Част от обучението предполага приучаване към навици на работа в група и общество и съобразяване с авторитети. То и не всяка работа може дистанционно да се работи. Но ако си в гимназията или си студент спокойно можеш да учиш дистанционно. И не, не е пълна пародия, когато училището ти е качествено. Преди две години децата ми бяха в различни училища и разликата беше от небето до земята. В едното училище учеха повече от присъствено, на различни платформи и с пуснати камери. Така че… да не почваме това сравнение, че няма смисъл.

# 686
  • София
Според мен, когато говорим за скатаване, говорим за невършене на работата. За мен няма драма, ако някой гледа клипчета или цъка по форумите, ако си върши работата адекватно. Аз винаги съм била много "За" работещите да имат свобода, а вече е въпрос на мениджмънта да разпредели така работата, че хората да имат достатъчно задачи в рамките на деня. 

# 687
Няколко дни вече мъдря две интервюта. Има ли “симптоми” за добре или зле преминало интервю? За едно с рикрютър писах, стори ми се зле и съкратено, веднага обаче ме прати на второ. Второто започна с много уговорки, че имало още много кандидати и тепърва почвали, че цял час било много за интервю, но реално си запълнихме времето и бая ме разпита. А днес трябваше да бъде панел онлайн в 9 сутринта, но единият интервюиращ не се появи. Трябваше да бъде час, но реално отне 30 минути заедно с мойте въпроси за позицията. И въпреки че са вътрешни позиции, не съм срещала или чувала никой от наемащите екипи, не е да се познаваме. Изобщо не мога да ги усетя.

# 688
Като каза за усещане, в голяма дилема съм.
Предлагат ми подобна на сегашната ми работа, но в уж истински счетоводен отдел с колеги счетоводители, просто в доста голяма фирма. Заплата същата, бонуси евентуални, осигуровки уж реални (докато не видя договора, съм със съмнения), уж растеж предлагат. Усещам ентусиазъм, който много ми допада. Проблемът е, че е буквално на другия край на града, та даже извън него, супер некомуникативно място, пътят е час в посока и то ако ползвам метрото за част от него.
В голяма дилема съм. Ако беше поне близо до метро, въобще нямаше да се замисля, но така далече и с толкова 'уж' ми е голяма спирачка.

# 689
все трябва да започнеш отнякъде, нали не очакваш да е от Овча Купел ( не се заяждам, харесвам квартала, работила съм до малката църква и пътувах от Гео Милев и метро нямаше)
час в посока не е много, не разбирам припадиците по счетоводството, но ако си приятно развълнувана - пробвай

Общи условия

Активация на акаунт