Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 259
  • 902
  •   1
Отговори
# 660
Като оставим на страна, че това е било валидно само 1 месец, пак си се казва - при невъзможност за дистанция от 1.5 метра. 1.5 метра е едно по-широко бюро, от тия дето ги слагат по добре обзаведените офиси.
А супер мега важния регулатор с 20те процента къде го забрави?
И темата тръгна от законова забрана за работа в офиса, която да наложи временен хоум-офис, на фирма, в която иначе не можело така да се върши работа.

П.П между другото тия пластмасовите козирки също се приемаха като маска за лице при прилагането на тия заповеди.

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 00:47 от Не се сърди, човече

# 661
  • Бургас
Абе тя заповедта е ясна и ние я получихме. Ама по едно време имаше един дребен детайл, че към дистанционна работа се преминава при над 30% мисля беше заболели от КОВИД във фирмата/ведомството. И се организира само за тези, за които е възможно.
Накрая при нас се получи не хоумофис, а допълнителна ваканция, защото работата ни е такава, че няма как да я вършим от вкъщи, ако и да сме администрация. Работим с класифицирани документи и е просто невъзможно да спазим ЗЗКИ, ако сме хоум. Та се повъртяхме два месеца да ходим по една седмица в месеца на работа, през другото време просто си стояхме вкъщи без да работим, като си ни плащаха на 100%, не сме ползвали отпуск.
Винаги има условности и изключения ми е мисълта. Пълна забрана за работа в офис или 20% присъствие на ротационен принцип, които да важат за абсолютно всички в държавата, не е имало и не може и да има. В цитираната заповед има достатъчно условности, при които тя да се изпълнява.

# 662
Не е било валидно 1 месец. Това е една от многото заповеди. Можеш да си ги проследиш от 13.03. Във всяка от заповедите го има това изискване.
Не само това, ами и работодателите бяха длъжни да ги осигуряват тези маски. А те, освен че бяха по над 100 лв. кутията, ги и нямаше никъде.

Изискването за маски в офиса важеше от 13.03.2020, почти до средата на 2021.
Както казах, заповедите са публични. Можеш да си ги потърсиш и да проследиш.

Разбирам любопитството ти, но кой е сектора и кой е регулатора не смятам да споделям. Споделих личен опит. Той не ти хареса. Оттук нататък, за мен е ясно, че си се запънал и можем само да си играем на аз цитирам нормативни документи, ти им намираш кусури.

Маските в офисите бяха задължителни. Призив към работодателите да осигурят работа от разстояние за максимален брой служители също имаше. Имаше и закон, който даваше право на работодателя да праща служителите си да работят от вкъщи, дори и без тяхно съгласие. Така че, това което за теб е незаконно, всъщност се казва Закон за извънредното положение и също е публичен. Ако не ме лъже паметта, член 7 беше този, който даваше тези извънредни права на работодателите - да дава отпуск, да разпорежда работа от дистанция и т.н. После, с първите мерки, се даде и право да намалява работно време, да въвежда престой, по-дълъг от две седмици и други.

Ти ако си харесваш повече ролята на жертва на шеф-американец-хипохондрик, нямам против. Играй си я. Но мерките си бяха факт.

Разводнихме темата, така че аз се оттеглям и не смятам да нищя повече тези отминали мерки. Който както си ги е преживял - така да си ги помни. Един го тормозил шеф хипохондрик, друг пък бил жертва на безхаберен шеф, дето за мерки не е чувал и не осигурявал ни маски, ни дезинфектанти....всеки по своему мина през това. Продължаваме нататък.

Пълна забрана за работа в офис или 20% присъствие на ротационен принцип, които да важат за абсолютно всички в държавата, не е имало и не може и да има.
Да съм твърдяла, че е имало такава забрана за всички в държавата? Изрично посочих, че става дума за конкретен сектор, с конкретни инструкции от неговия си регулатор.

# 663
Брей колко много текст само за да си начешаш егото. Нито си ми интересна, нито мега важният ти регулатор ми е интересен. Обвини ме, че изобщо не съм прав и те попитах за доказателства, от там понеже нямаш такива ти почна като в детската градина с тоя мега важния таен регулатор.
Призивите са едно, валидните законите са друго.

И ще повторя тезата, която писах преди да почнеш със заяждането - до преди Ковид фирмите масово твърдяха, че от вкъщи не може да се работи ефективно, по време на Ковид пандемията масово се казваше, че може да се работи само от вкъщи и две години работата вървеше, сега има опит за връщане към първото твърдение, как нямало начин да се работи от вкъщи. Ами хората просто няма как да се вържат.
Разбира се има позиции на които няма как да се работи дистанционно, но стават все по-малко. В ИТ сектора доста фирми предлагаха 100% хоум офис и преди пандемията, но въпреки това и в момента има такива, които настояват, че без ходиш до офиса не може. Имам пряк поглед над няколко такива и по колко време не могат да си запълнят позициите. Добрите кадри са в позиция да си избират работодателя и вече и да си избират от вкъщи или от офиса да са. Ако на някой гроздето му е кисело си е негов проблем.

# 664
Нарцѝса,
Скрит текст:
дай моля те пример за промяната в предлаганите превозни документи, за която говориш? Следя това изкъсо и освен, че дадоха отстъпки за определени преференциални карти, друго не съм видяла. Няколко промени в посока надолу в действителност се случиха от май 2021 насам. Но друго - не мисля, че има.
Рових и трябва да призная, че не откривам. Ще поровя още малко, защото съм сигурна, че имаше.

# 665
  • София
И аз имам колеги, които се върнаха по родните си места, когато затвориха офисите през март 2020. Аз съм на мнение, че когато си бил назначен за присъствена работа в офис, това е риск, който поемаш и ако работодатеят се запъне да те иска в офиса, трябва да можеш да отговориш на това искане. Ако обаче си бил рекрутиран за дистанционна работа, изискването за регулярно ходене в офис (пък било то и веднъж седмично) за служителите е допълнително изискване, независимо от местоживеенето.
Аз самата смятам, че поне някаква част от обучението/ встъпването на нова работа трябва да са присъствени, но виждам, че редица компании нямат тази практика.

# 666
Има решение на Столичния общински съвет за промяна в Наредбата за реда и условията за пътуване... Решението е обжалвано, т.е. промени все още няма.
Ако на някой му се чете, решението е N 539 от 21.07.2022 г., има го на сайта на СОС.

# 667
И аз имам колеги, които се върнаха по родните си места, когато затвориха офисите през март 2020. Аз съм на мнение, че когато си бил назначен за присъствена работа в офис, това е риск, който поемаш и ако работодатеят се запъне да те иска в офиса, трябва да можеш да отговориш на това искане. Ако обаче си бил рекрутиран за дистанционна работа, изискването за регулярно ходене в офис (пък било то и веднъж седмично) за служителите е допълнително изискване, независимо от местоживеенето.
Аз самата смятам, че поне някаква част от обучението/ встъпването на нова работа трябва да са присъствени, но виждам, че редица компании нямат тази практика.

Аз мисля, че колегите ми, които се върнаха да живеят в родните градове са наясно, че в някакъв момент ще трябва да се върнат. Но все пак две години не са стъпвали в офиса. Реално две години са живели у тях си, без да плащат наем. Не бих казала, че има сърдити в момента, защото никога фирмата не е била изцяло ремоут и не са ни рекрютвали за това нещо.
ММ започна в неговата фирма през 2020 края. Тогава бяха изцяло онлайн, но пуснаха допитване сред служителите дали искат да се върнат в офиса, когато пандемията се овладее. 60% казаха - не, 40%- да. Той подписа анекс, че няма да ходи в офиса и е изцяло от вкъщи.

Аз лично смених няколко работни места по време на пандемията. На сегашната си работа съм от ноември 2021. Когато стартирах никой не ходеше в офис. Колежката, която ми предаде работата си, ме обучи онлайн. Самата тя сподели, че е била на косъм от ковид, лежала е 1 месец в Пирогов. И да имаше възможност да ходим, нито една от двете ни нямаше да иска. А картите бяха блокирани на (почти) всички служители. Целият ми тим е създаен няколко месеца преди аз да се присъединя. Тим, разделен в две държави, изцяло нов. Справиха се момчетата, без никой да ходи в офис.

# 668
Абсолютно си право, Раче, че условията на наемане трябва да се спазват. Ако някой е нает при условията на дистанционна работа, не би трябвало да му бъде променян режима и да бъде викан в офис.
Ключовото в случая обаче е, какво пише в трудовия договор като месторабота. Работата от разстояние има специфично текстово оформление и ако легалната форма е такава, под месторабота не би трябвало да фигурира физическият адрес на работодателя. Ако обаче в договора пише, че местоработата е офисът на работодателя, тогава реално няма договорка за работа от разстояние, независимо какво се е приказвало по интервютата и дори независимо от това, какво пише в офертата.

# 669
  • София
А може и да са плащали наем, но значително по-нисък от този в София. Но, да, ако работодателят иска да те върне в офиса (и нямаш опция за предоговаряне или допълнителен анекс), а ти си се устроил в Бургас, вече преценяваш плюсове и минуси и решаваш дали ще се върнеш при този работодател или да търсиш друг. От моите колеги не мисля, че някой се върна в София, но и нас още не са започнали да ни връщат в офиса. Отделно, че повечето са в населени места недалеч от София, така че пътуването веднъж седмично не би трябвало да е проблем.
А по отношение на тренингите - тук много зависи какви кадри се наемат. В компанията, в която все още работя, се наемат предимно джуниъри, хора, за които това е първа сериозна работа и смятам, че в този случай освен на изискванията на работата, тези хора трябва да се научат и на малко работни навици и етика, които от кревата в спалнята трудно се учат. Предполагам, че при опитните хора това не стои точно така.

# 670
  • Бургас
Честно казано сигурна съм, че ако повечето можеха да работят дистанционно (за преди пондемията говоря) никога нямаше да се местят в София, а щяха да си останат по родните места. Просто преди това беше нещо нечувано за повечето фирми.

# 671
Колко от вас имат деца и колко са съгласни децата им да учат дистанционно? Нека така зададем въпроса... Ако е толкова качествена работата онлайн, то нека седят пред компютрите нали? Да не говорим и това, че повечето учители се стараят доста, тъй като биват "наблюдавани и оценявани" за разлика от повечето, които работят хоум.

# 672
  • София
Ако човек се старае в работата си, ще го прави и от офиса, и от дома си. Ако е мърляч и скатавка, ще се скатава и в офиса. Мит е и че работодателят не вижда и не знае кой колко работи от дома си.
Не виждам какво общо има онлайн обучението при деца с хоум офиса.

# 673
По-малките деца все още не са самостоятелни и нямат изградени навици. Според мен за тях конкретно е задължително обучението да е присъствено и нищо няма да научат, ако са онлайн. Вече при наистина добри учители и родители, които да учат с децата - може да се получат някак нещата, но според мен онлайн обучението пак ги проваля. Учениците от последните класове би трябвало сами да могат да се справят, без значение дали са присъствено, или пред компютъра. Все пак са достатъчно големи и с изградени навици. Ако чакат някой да им сдъвква информацията, жалко за тях. Може би тук има и значение конкретния предмет, но като цяло - трябва да могат да се оправят.
Колкото до служителите - ако човек е свикнал да се скатава или пък не го бива в това да е самостоятелен и чака някой да го държи за ръчичка и да му поднася цялата информация без той самият да се напрегне да разбере нещата - тогава хоум офисът е лошо нещо. Иначе не виждам защо човек да не е дори по-продуктивен от вкъщи. Едва ли всеки чака с нетърпение да го микромениджват или да му дават инструкции и за най-малкото нещо.

# 674
Аз съм от хората, на които рязко им спада мотивацията при микромениджмънт. Ако ми се остави свобода, спокойно си водя проектите, организирам специалностите, съгласувам всичко и си спазвам сроковете. Но при наличието на мениджър, който ми надзирава всяка стъпка, рязко "забравям" кое как се прави и чакам точни и ясни инструкции, и съответно извършвам само тези дейности, които са ясно зададени и дефинирани, защото очевидно това е желанието на ръководството.

Общи условия

Активация на акаунт