Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 252
  • 902
  •   1
Отговори
# 765
soul, счетоводител ли си? Понеже свекърва ми е. Работеше в голяма организация преди. Казваше ми, че наемат нови хора и тя ги обучава. Задължително е там с диплома, а не можели елементарни неща да направят. И тя иска, не иска ги обучава. Не ги назначава тя, тропват ѝ ги да им предава работа, но като не вдяват?

Да ти кажа честно, чуждите езици много врати са ми отворили. Точно, защото икономическо образование тогава нямах, но ми стана интересно и в последствие реших да запиша.

В момента съм в друга компания и не се занимавам с SSC.
Наскоро ме повишиха. Минах над 200 часа обучения, за да се подготвя да поема новата длъжност. Обученията бяха онлайн, не с някой, конкретен човек, който да ме обучава, но все пак...

Не вярвам да има напълно готов кадър за всяка една работа на света, който да няма нужда да бъде обучаван.

# 766
Как седи въпросът с новосъздадена позиция/отдел? Не би ли трябвало поне ориентир, до какви системи имаш нужда от достъп, къде и как да го получиш, линк до процедури?
Абсолютно нищо не се случи при мен - една празна папка, лаптоп и телефон. Прекият ми началник е тотално некомпетентен. Нямало е преди това така позиция, очакваха от мен да ги уча 😁
Нито бюджети, нито проекти, нито ориентир, НИЩО.
Та си градя стъпка по стъпка и така... Поне са съгласни с всичко за момента, понеже досега е било тотално нищо...

# 767
Работата се предава (може и по-задълбочено, ако има специфики). Обучава се стажант. Всеки трябва да дойде научен на работата, за която е назначен и да се въведе в спецификите на конкретната дейност и фирма.

Генерално погледнато това не е така. Мести се например специалист по парни турбини от Алстом в Сименс. Да, специалист си е и знае теорията, но съвсем не познава специфичните особености, гамата и прочее. Да не говорим за неща като фирмена организация и йерархия. Ми не става без обучение. А много често се назначават и хора с по-различна специализация - бил продавал прекъсвачи, сега продава трансформатори. Да, има базовите знания на електроинженер, ама бая неща трябва да научи за да може да консултира и препоръчва на клиентите най-удачните решения за конкретната технология. Иначе човекът си има сума ти умения, заради които е назначен - умее да продава, разбира от договори, от водене на проекти, от рекламации, от логистика... Често пък хора от производството и сервиза се местят в продажбите - те имат отлични познания за продукта, но им трябва обучение по правни въпроси, търговия, преговори...
Не си спомням да съм сменяла работа и да не е имало стабилно обучение за спецификата на нещата.

Но ако говорим за шофьор, магазинер, склададжия или даже редови счетоводител си права.

Последна редакция: сб, 29 окт 2022, 15:49 от Черна станция

# 768
Отново казвам, предава се работа, въвеждащо обучение, обяснения за фирмени правила и процеси, но не и "обучение от А и Б". Въпросният специалист няма нужда да му обясняват какво е то парни турбини и има ли то почва у нас....(в конкретния случай)

Sherilyn, като не вдяват - кой от къде е. Нали затова има 6 месеца изпитателен срок.

duhi_puhi, каква е позицията? Имаш възможност да проектираш работата и нещата по свой начин. Не е зле...

# 769
Ма кой изобщо е говорил за обучение от А и Б?!

Не, тая тема е просто убиец понякога...

# 770

Sherilyn, като не вдяват - кой от къде е. Нали затова има 6 месеца изпитателен срок.

Ами в случая аз обучавах химичка как да прави фактури и да прогнозира ревеню за Q-то.

Много рядко съм виждала да махат хора преди 6-ия месец. Да не кажа за 7-8 г. трудов стаж, видях 2-3 души. А работя все в големи компании с хиляди служители. Просто не се инвестира току-така в някой кадър, за да го разкараш утре. Много пъти като съм обучавала хора съм виждала, че им е трудно и не се справят добре. И мениджърът ти казва - даваме още седмица допълнително за обучение. Пускаме служителят на още трейнинг и докато вдене, вдене. Защото махнат ли и този, после може да не отпуснат бюджет за бек фил, може да е трудно да се намери нов или да трябва да го наемат на актуализирана заплата, което пак е разход.

# 771
Отново казвам, предава се работа, въвеждащо обучение, обяснения за фирмени правила и процеси, но не и "обучение от А и Б". Въпросният специалист няма нужда да му обясняват какво е то парни турбини и има ли то почва у нас....(в конкретния случай)

Понякога има, ако идва от отдела за газови турбини или от друг отдел. 100% готови хора няма за браншовете и длъжностите, за които говоря. Там се назначават хора със специфични ценни познания и потенциала да наваксат останалото. Както казах, където съм работила никога не се е случвало да те назначат и да кажат "оправяй се". Винаги е имало въвеждащи обучения.

# 772
Ма кой изобщо е говорил за обучение от А и Б?!

Не, тая тема е просто убиец понякога...

Ами, чети по-назад....

Може би първо трябва да провериш дали си разбрала, после да се изказваш.

Понякога има, ако идва от отдела за газови турбини или от друг отдел. 100% готови хора няма за браншовете и длъжностите, за които говоря. Там се назначават хора със специфични ценни познания и потенциала да наваксат останалото. Както казах, където съм работила никога не се е случвало да те назначат и да кажат "оправяй се". Винаги е имало въвеждащи обучения.

Въвеждащи, да. Друго не твърдя.

Ами в случая аз обучавах химичка как да прави фактури и да прогнозира ревеню за Q-то.

А какво изобщо прави химичка на позиция за икономист / счетоводител?

# 773
Моите очаквания са 3-6 месеца обучение. Това ми е казвала и специалистка от тукашния джоб център- никой не очаква от теб да си на пълен капацитет преди 6 месеца. Всъщност в предишната фирма първите 6 месеца винаги някой от старите работници проверяваше след новака. И колкото и да си напред с материала преди шестия месец не ти дават печат, с който да работиш, подпечатва този който те обучава, или негов сертифициран колега, ако той отсъства.

# 774
Никой не говори обучението да обхваща 5-те години в университета. Но за много голям сегмент длъжности без интензивно обучение не става. Въвеждане за мен е да ти покажа какво къде е, с кого взаимодействаш, на кого докладваш, кои са ти клиентите и такива неща. Обучението е нещо много по-дълбоко и няма как нов човек да знае неща, които по принцип са и фирмена тайна.

# 775
Няма как всеки да дойде научен. Абсурдно е това. Никъде не съм виждала всичко да си знаят хората. Особено като не е имал опит с такова нещо, съвсем си трябва обучение от а-б.

Ето тук се говори за обучение от А и Б, на което аз репликирах.

Обученето в спецификите на работата е нещо съвсем различно.
Както дадох пример - счетоводител почва в нова фирма. Да, има специфики, нова дейност, нови формуляри за отчет (примерно), но не и да се учи на основите на счетоводството и отчетността.

# 776
Счетоводството е доста добре регламентирана и формализирана дейност. Там може и само с въвеждане. Другаде не може. Я ми кажи нашите летци, дето ще летят на Ф16, защо с месеци се обучават в САЩ? Нали са летци със стаж, би трябвало само да ги въведат за седмица и да хи пуснат да летят по твоята логика. Това важи и за гражданската авиация - назначават летец и после го обучават и обучават докато го пуснат да лети. Просто ти приемаш нещата от твоя бранш за универсално валидни.

# 777
Хората уточниха по десет пъти какво обучение имат предвид и защо е от А и Б.
Соул, с цялото ми уважение, но за човек, който показа, че не знае разликата между стажант и младши служител, и му бягат и чуждите езици, трябва понякога да се въздържаш от коментари. И не ти е първа изцепка.

Повтарям се, ама темата понякога е убиец...

# 778
Хаххаха, Нарциса, точно ти ли ми говориш за въздържане?!?!?!? ЖДНБ

Другаде не може. Я ми кажи нашите летци, дето ще летят на Ф16, защо с месеци се обучават в САЩ? Нали са летци със стаж, би трябвало само да ги въведат за седмица и да хи пуснат да летят по твоята логика. Това важи и за гражданската авиация - назначават летец и после го обучават и обучават докато го пуснат да лети. Просто ти приемаш нещата от твоя бранш за универсално валидни.

Е, да, де, ама вземат летци, нали?
Не вземат химичката от горния пример.... И не почват да ги обучават как да се качат в кабината.....

# 779

А какво изобщо прави химичка на позиция за икономист / счетоводител?

Тези неща не ги определям аз. Вероятно същото, каквото и аз с образование на журналист, колежка педагог, друга -филолог. Не мисля, че беше нужно да се наема чак счетоводител. Работата не беше accounting, това си беше съвсем отделен екип. Не знам дали счетоводител с два езика ще иска да работи такава работа, може за него да е твърде безперспективна, лесна, досадна. Реално си я вършехме и то доста добре, просто беше ясно, че обучението не е нито само въвеждане, нито седмица, нито две. Стандартното обучение е месец, след това ти се дават конкретни клиенти, с които да работиш. Разбира се, това са по-малко и по-леки такива, за да се научиш. През цялото време колегите ти помагат при разни ситуации, питаш, показват ти. След като вече минат още 2-3 месеца ти се дава пълния брой клиенти и работата се разпределя по равно.

Общи условия

Активация на акаунт