Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 227
  • 902
  •   1
Отговори
# 750
Аз съм работила на три места и никъде не са ме обучавали.На първата ми работа, като не знаех нещо съм носила в къщи майка ми да ми помага.От тук разбрах, че имало обучения като постъпиш на работа.

# 751
Има...по принцип. Няма да забравя новата фактуристка преди 5 години как ми се репчеше, че съм длъжна да ù обяснявам, а вече две седмици не знаеше откъде се пуска програмата. Мен на същото място на по-малко от седмица вече дори не ме наглеждаха.

# 752
Е, не знам моята работа как ще я нося на майка ми. И тя не може да помогне.

Най-кофти ми е било, когато започнах да работя в една фирма с моя приятелка. Тя трябваше да ми даде част от работата си, голям кошмар. Не съм вярвала, че в работно отношение е такъв разпилян човек. Голям стрес изпитах. Хем ми е приятелка и ценя отношенията си с нея, хем искам да си науча работата и да я върша качествено.

# 753
Работата се предава (може и по-задълбочено, ако има специфики). Обучава се стажант. Всеки трябва да дойде научен на работата, за която е назначен и да се въведе в спецификите на конкретната дейност и фирма.

# 754
Няма как всеки да дойде научен. Абсурдно е това. Никъде не съм виждала всичко да си знаят хората. Особено като не е имал опит с такова нещо, съвсем си трябва обучение от а-б.

# 755
Как седи въпросът с новосъздадена позиция/отдел? Не би ли трябвало поне ориентир, до какви системи имаш нужда от достъп, къде и как да го получиш, линк до процедури? За мен това е нужно за онбординг. Иначе и в движение съм се учила, но не всичко е интуитивно откриваемо и само съм изгубила време в търсене.

# 756
Няма как всеки да дойде научен. Абсурдно е това. Никъде не съм виждала всичко да си знаят хората. Особено като не е имал опит с такова нещо, съвсем си трябва обучение от а-б.

Извинявай, ама какво ще рече "обучение от А и Б"?!? И, да, всеки трябва идва научен. Ако те назначат за счетоводител, не може да очакваш някой да ти обяснява що е то дебит и кредит... Ако започнеш работа като ИТ, то трябва да си наясно с компютърните системи, учител - с начина на преподаване и т.н. Да, всяка работа има специфика, но това е коренно различно. Примерно различни процедури и правила, но не и същността на работата.

Ако трябва да те обучавам от А и Б, то ти ще си стажант със съоветните условия.

# 757
Съжалявам, Соул, но не всички сме учители и счетоводители. Сигурно си права, ще е странно учител да не си знае работата, било той и нов.

Но виж, аз стажант съм била само в университета. Имахме задължителна практика, затова.

След това съм била junior, но стажант -не. И както са ме обучавали, така и аз съм обучавала.

В случая с колежката, която беше приятелка от почти 10 години и се наложи да ме обучава, бях джуниър в агенция за дигитален маркетинг. Бях изкарала курс 1,5 години. Но няма как да знаеш тънкостите от курс. В курса се учат базови неща. В агенцията се работи с огромни клиенти, с утвърден модел на работа. Ами разбира се, че има на какво да ме обучават. Не е да научиш как се пускат реклами в гугъл или фейсбук.

Работила съм в ssc и не съм имала икономическо образование. Мислиш ли, че съм била наясно как се фактурира конкретно софтуер, даден продукт, как се прави прогноза за следващ Q? Докато не седнеш да го работиш, трудно ще го знаеш.

# 758
Първата ми работа беше в счетоводна къща, дадоха ми папката на една фирма и се оправяй.И не беше като сега всичко на компа, а на хартиен носител,мъкнеш папките в къщи и обратно.Добре,че майка ми е била главен счетоводител и хем ми ги правеше, хем обясняваше.И счетоводителя беше и изчислител и човешки ресурси и всичко.Сега е по- лесно.

# 759
Sherilyn, ако не знаеш нещо как се работи или нямаш съответното образование, вероятно не си за тази работа.

Едно е да се научиш как се работи на дадена програма, съвсем различно е да се учиш от А и Б.

ПС: Българската дума е стажант. Сега е модерно да се наричат джуниър. И, да, за тази позиция се предполага обучение, но хората са наясно с това и съответно условията са различни.

# 760
Всъщност счетоводител е крайно неуместен пример. Това е професия, която изисква теоретична подготовка, която пък се доказва с диплома, а дипломата се взима след години учене, в които всеки божи ден ти обясняват за дебит и кредит. Абсолютно невъзможно е да станеш счетоводител и да не знаеш какво е дебит и кредит.
Същото важи и за лекар, адвокат, инженер, учител - със съответните термини.

И,между другото, българската дума за junior е младши. Тоест вече е вид специалист и се очаква заплащане. У нас, а и не само, това са черноработниците на професията - не, че не знаят и не могат, ама старшият желае само да си тури специализирания подпис и някой трябва все пак да му подаде свършената работа. А стажантът, който тепърва ще се учи в практиката, е intern.

# 761
Значи по твоята логика всички сме били некомпетентни, защото сме били без релевантно образование. Като си спомня в екипа бяхме инженер химик, филолог, педагог.

Вършенето на тогавашната ми работа изобщо не се е свеждало до това да цъкам фактури на сап. Така че не ставаше само със софтуера. Това за ssc. В дигиталната агенция са били наясно с нивото ми, наели са ме с идеята да си обучат кадър.

Стажант пак казвам, не съм била. Стажантските договори са други. Бях си на нормален трудов договор. Даже в ssc-a взимах повече пари от старите служители.

Нарциса добре го обясни джуниъра. Не е стажант.

# 762
Като чета създалата се дискусия съм искрено благодарна на колегата, който ме обучаваше на първата работа като технолог на меса, а аз съм завършила МИО, къде е икономика, къде е другото, бъкел не знаех за дефростации, рандемани, следене на сушилни,предпазване от мухъл и това е само практически, да не говорим за цялата документация, която се води, защото и счетоводителките водят по-малко. Предаде ми абсолютно всичко, което знаеше, дори неща в повече, които не ми трябват, за да работя (да си оправям машините, да мога да създавам етикет с баркод, по принцип за тези неща се вика външна фирма). И до сега с него сме много близки приятели. А пък аз явно съм се справяла, защото "оцелях" на две съкращения, уволниха хора завършили УХТ, мен ме оставиха, та така...

# 763
Хубаво, вие си знаете. Аз лично не очаквам обучение, когато започна нова работа. Предаването на работата е нещо съвсем различно.
И не бих почнала работа, от която бъкел не разбирам и да чакам на някой да ми обяснява всичко.

Всъщност счетоводител е крайно неуместен пример. Това е професия, която изисква теоретична подготовка, която пък се доказва с диплома, а дипломата се взима след години учене, в които всеки божи ден ти обясняват за дебит и кредит. Абсолютно невъзможно е да станеш счетоводител и да не знаеш какво е дебит и кредит.

Всъщност, Нарциса, няма да станеш счетоводител след годините учене. Ще имаш диплома за това и от там нататък стартираш. Счетоводител ще станеш поне след няколко години работа.

# 764
В аутсорсинга е различно. Там даже се появиха разни тапии, международно признати сертификати, които университетите тепърва внедряват. Така че нормално е да се наемат опитни хора без знания за конкретната длъжност. Те имат частични познания и опит, които също са ключови за работата, но си има специфики на самата длъжност. Примерно наемат те заради опит в център за обслужване на клиенти в ИТ индустрия. Нито си инженер, нито икономист. Но след Х години работа, добиваш познания за индустрията, за процесите, сдобиваш се с някое обучение и сертификат. Но това няма как да се приложи за лекари, счетоводители или други специалисти. Аз примерно много недоволствах в началото на сегашната си работа, взеха ме заради опит с рипортинг на KPI (ключови индикатори за успеваемост), но това го правих в обслужване на клиенти, не в бизнес планиране. Никой не ми каза коя информация къде да си намеря, какво аджеба е флаш, бюджет, къде са дефинирани, как ги съставят, каква е разликата между actual dollar и constant dollar като стойност. Капката ми преля, след като една разбивка на бюджети, която търся от месеци, се оказа, моят приятел холандец, когото съм питала многократно и той все на ударен се правеше, сега се сети да ме среща с някакъв да го пита за процедури и срокове за изготвяне на въпросните бюджетни разбивки 😁 дето ме пращаше месеци за зелен хайвер. Но друга тема. Направих много, но не е много приятно да започнеш работа и поне от любезност да не отделят един ден за основна ориентация. Иначе аз сама си се включих в менторска програма - разясниха ми всички особености на програмата откъм модула продажби, самообучавах се на програми, изкопах си процедурите. Но не е ок така. Даже сама си съставях годишните цели като служител - те даже не знаеха какво се иска от мен… Друг пример, била съм акаунт мениджър. Да, трябва да имаш понятие какво е аутидж, какво е бизнес импакт, инцидент и тн. И си говорих с познати инженери - те никога не биха работили това, те искат да си цъкат кода за машината, не ги интересуват срещи с клиента, рипортинг и организация на екипи, за тях това не е инженерна работа. В кой университет преди 5-10 години се учеше за ИТ сървис мениджмънт? Обучаваха ни на място, изискваше се опит в център за обслужване на клиенти, съответно, езици.

Последна редакция: сб, 29 окт 2022, 15:39 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт