Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 259
  • 902
  •   1
Отговори
# 120
Това с матурите го потвърждавам. Братовчедка ми завърши тази година 12 клас в професионална гимназия, като втората им матура е задължително да е по специалността. Две от четирите им преподавателки отказаха да ги подготвят за матурите с изявлението "на мен едно време никой не ми помогна и не ми е било лесно".
ПП: уточнявам, че предметът, по който преподаваха, беше изцяло свързан с матурата, а те ги занимаваха с глупости като да пишат доклади за някакви тотално не свързани неща.

# 121
  • Бургас
Наистина от учител до учител има разлика. Съдя за това по учителите на сина ми. Има такива (единици), които си подготвят уроците. Дават домашни и ги проверяват всеки ден. Правят тестове и т.н. Има обаче и такива (повечето), най-вече по разказвателните, които не дават домашни, съответно няма и какво да проверяват; тестовете ги проверяват в час, докато единия клас пише, те проверяват на предния клас; не подготвят уроци - смешното беше, когато веднъж на дистанционното обучение госпожата им преподаваше по стара презентация от преди години по старата програма. При нас САМО госпожата по математика чинно си проверява домашните, другите - не.

# 122
Минат се не минат няколко месеца и се почва тая дискусия колко са добре учителите и как не вършат кой знае какво... И моите наблюдения са че това не е нито лесна, нито сладка работа, нито пък се работи по половин ден. Две учителки имам в семейството - една начална и една в по-горните класове. Нито едната не съм видяла да се развява без работа, нито пък да е в отпуска по три месеца, камо ли както повечето хора си представят отпуската - поискаш и вземеш, щот нали имаш много. И в университет не е за завиждане, там пък говоря от собствен опит че и на мен ми завиждаха за отпуската и си мислеха че и пари изкарват асистентите. Ами, не е баш така. А да, също и схващането че не се и работи кой знае колко,  още ме напушва на смях от него а вече няколко години не работя това.
Но то винаги на другия работата изглежда по-сладка, не знам какъв е тоя зор всеки да казва че се е минал и че на другия му е по-лесно... Чак и разчети колко неща имат и нямат да вършат. Ами вършат това за което са наети, като всеки друг работещ. Не виждам чак толкова хора да са се засилили да стават учители щото е много хубаво и щото знаят по-добре как трябва да е. Е, има малко по-нагоре точно такъв пример, но пък там се оказва по-различна истината Grinning
То и на мен може да ми изглежда някой си че само си седи и си бърка в носа по цял ден на работа, но пък като не съм запозната с работата му, гледам неща дето не ги разбирам да не ги и коментирам че току-виж съм казала някоя глупост.

# 123
Дам и аз в очите на разни хора, изобщо хората в “Ай Ти”, изглежда, че седим на дивана по пижама за лесни пари. И заварчици, и учители, заслужават заплати.
Сега да попитам малко стратегически въпрос, за който има опит в международна компания. Хвърлила съм око на една позиция в различен отдел. По правило трябва да говоря с шефа, а не да действам зад гърба му. Обаче ако не се получи, ще ми е тъпо после. Как се процедира тактически? Досега не съм го правила. Уж има политика за стимулиране на мобилността на служителите, ама знам ли субективно как се приема такъв ход.

# 124
В нашата компания ако кандидатстваш за някоя вътрешна позиция, дори да решиш да не съобщаваш на прекия си мениджър, системата ще го информира. За мен най-разумно и коректно е да си кажеш преди да кандидатстваш, пък каквото стане. Ако прекият мениджър е пич, то няма да има драми. Ако пък е кофти човек и тръгне да прави проблеми, значи е наложително да смениш отдела, ако не и компанията направо.

# 125
Ок, но какви аргументи бихте използвали за решението си? Нали няма да бъде просто съобщаване, че мисля да кандидатствам за различна позиция…

# 126
Ок, но какви аргументи бихте използвали за решението си? Нали няма да бъде просто съобщаване, че мисля да кандидатствам за различна позиция…

Именно съобщаване ще бъде, ти не си длъжна да се аргументираш защо го правиш. Но ако държиш, можеш да посочиш като мотиви по-високо заплащане и/или по-интересна работа.

# 127
Ако позицията е по-висока - шанс за развитие. Особено ако няма накъде да растеш в сегашния отдел.

# 128
  • София
Субективно едва ли ще се приеме добре, ако си ценен кадър.
Можеш да изтъкнеш баналните желание за промяна, за развитие, за нови възможности.
По принцип такива премествания обичайни ли са за вашата фирма?

# 129
Да, често срещани са вътрешни местения. Честно казано, не бих се нарекла незаменим кадър, въпреки че нямам заместник. Но наистина мога да използвам липсата на перспектива за растеж. Иначе на практика мога и директно да съобщя, без “да се обяснявам”, но какво би станало, ако за другата позиция не ме вземат, и остана… какви ще са ни отношенията…

# 130
...но какво би станало, ако за другата позиция не ме вземат, и остана… какви ще са ни отношенията…

Това зависи от характера на мениджъра и отношенията между двама Ви. Историята познава случаи, в които служителят бива заклеймен като ренегат и побутнат към изхода. Подобен риск винаги съществува, няма какво да се направи.

Съществува и възможността мениджърът да блокира подобно преместване с мотива, че си ценен кадър (дори в действителност да не е съвсем така).

# 131
Ами, ако не ги напсуваш яко на прощаване - каквито са ви били и до сега. Те тия местения се съгласуват и планират така, че да не пречат на работата. По моя опит, ако мениджъра ще се сърди на някого, то това е мениджъра на другия екип, че му краде кадри.
Евентуално ако оставиш впечатлението, не че пробваш за по-висока позиция, а че бягаш от конкретния екип, тогава може да падне доверието в теб, ама мен не би ми пукало за това.

# 132
Те тия местения се съгласуват и планират така, че да не пречат на работата.

От кого? В случая инициативата е на питащата, а не става дума за планирано от работодателя вътрешно разместване.

По моя опит, ако мениджъра ще се сърди на някого, то това е мениджъра на другия екип, че му краде кадри.

И по моя също, но това не пречи и служителят да го отнесе, тъй като той е значително по-уязвим от мениджъра на другия екип.

# 133
  • при него
Spring Blossom, а какви са всъщност мотивите ти, да кандидатстваш за друг отдел? Какви са отношенията ти  с твоя пряк ръководител? Имате ли други колеги отишли в друг отдел и как са се развили нещата?

Аз лично много бих оценила, ако мой подчинен дойде и ми каже, че е кандидатствал в друг отдел. Един случай имам, колежката ми беше искрена и съм й благодарна. Не искам изненади от собствените си хора. В нашия случай, не беше одобрена за другия отдел, но пък след това двете станахме даже още по-близки и още по-добре заработхиме заедно. Предполагам, че тя ми спечели доверието, а аз към нея оказах подкрепа, която може би не беше очаквала, та се сближихме, професионално и приятелски.

# 134
При нас не можеш да кандидатстваш без мениджъра да е уведомен и да е съгласен. Първо се говори с него/нея, ако даде зелена светлина, тогава влизаш в системата и аплайваш.

Сега ще ме попитате какво ще стане, ако не кажеш на мениджъра. Чр вижда кандидатурата и първото нещо е да те пита имаш ли апрувъл от мениджъра. Ако не- не ти разглеждат кандидатурата. Ако да, продължаваш в подбора.

При нас някои позиции са само вътрешни.

Аз със сигурност бих говорила с мениджъра, дори да не е задължително. Предпочитам да споделя мотивите си.

Спринг блосъм, твоите мотиви какви са? Ако търсиш израстване това е идеален мотив. Също ако си много дълго време на една позиция и се усеща, че вече не ти е така интересна…

Общи условия

Активация на акаунт