Работа, CV-та, HR-и, съвети - 81

• 30 259
  • 902
  •   1
Отговори
# 690
Като каза за усещане, в голяма дилема съм.
Предлагат ми подобна на сегашната ми работа, но в уж истински счетоводен отдел с колеги счетоводители, просто в доста голяма фирма. Заплата същата, бонуси евентуални, осигуровки уж реални (докато не видя договора, съм със съмнения), уж растеж предлагат. Усещам ентусиазъм, който много ми допада. Проблемът е, че е буквално на другия край на града, та даже извън него, супер некомуникативно място, пътят е час в посока и то ако ползвам метрото за част от него.
В голяма дилема съм. Ако беше поне близо до метро, въобще нямаше да се замисля, но така далече и с толкова 'уж' ми е голяма спирачка.

Не знам какво разбираш под "голяма фирма", но принципно определено време стаж в наистина голяма фирма е нещо като "CV booster" и макар заплатата да не е голяма после ти дава възможност за нова, вече добре платена работа. Особено ако си работила точно това, в което искаш да се развиваш. Иначе доколкото знам си млада и без деца и сега ти е моментът да поемеш такива неудобства в името на кариерата.
И ако е наистина голяма фирма няма да има "уж" - осигуровките ще са реални, за растежа не се знае, но както казах, това не е фатално. Аз съм работила само в наистина много големи световни концерни и в дадени моменти много се дразнех, че чуждестранните ми регионални мениджъри непрекъснато се сменят. Таман свикнеш с един и направите голяма сделка и дойде нов, който не те отличава от останалите. Но ми казаха, че това е защото работата в концерна е преди всичко "гордост" и "престиж" и съвсем не добри пари и затова след известно време стаж хората се местят в по-малки фирми на по-добре платени места. Имай го предвид.

# 691
Все с нещо трябва да се направи компромис. В случая - с местоположението. Ако не ти пречи да губиш повече време в път - рискувай. Другите неща не ми се струват проблемни - щом фирмата е доста голяма, силно се съмнявам да не осигуряват реално. За бонусите ще разбереш впоследствие, а растежът си зависи доста от теб самата - голяма фирма обикновено означава и повече отдели, повече позиции. Смятам, че ще стои добре в СВ-то.

# 692
Давай, гради сиви. Само се увери, че ще имаш достъп и до счетоводство или каквото те интересува (щом ще работиш подобно на сегашната), да се учиш. Дори и да не се отразява като растеж финансово, макар че това би било бонус. Важното е да трупаш опит

# 693
Все отнякъде трябва да почнеш. Ако са ти предложили място, въпреки че нямаш стаж, не знам какво го мислиш....(освен сигурността на настоящата ти работа). Риск си е, но пък ще натрупаш опит. Иначе няма да стане.

# 694
  • Mars Hotel
Според мен си струва да опиташ, ако си склонна да направиш компромис с местоположението. Както казаха и по-горе, не е лошо да имаш опит в голяма фирма, отваря врати. А и не е казано, че трябва да векуваш там.

# 695
Пък и си на квартира. Ако ти хареса новата работа, можеш да се преместиш в близост.

# 696
  • Бургас
Да, точно това щях да напиша, че когато човек е на квартира по-лесно може да се премести. Е, освен ако не я е наел без мебели и да си е занесъл всичко.

# 697
По казуса на Нарциса: съгласна съм с мненията преди мен. Поработи за СВ, щом заплатата не е различна. Неудобство е дългото пътуване, за мен лично това е убийствено, защото съм поспаланка. Мразя ранното ставане, но се налага понякога компромис. Нарциса е писала, че е ранобудна, ако е така, ще го преживееш тоя път по час и нещо. Дори година да се задържиш там, като натрупаш опит и контакти, става по-лесно.

Аз лично с доста хора от бивши работи си поддържам връзка и си помагаме взаимно с информация за позиции, рефъръли и въобще фирми от нашия сектор.

В малката фирма може и да е по-лесно да блеснеш или да си оценен (макар моят скромен опит да сочи друго), но едно е да си работил в голяма компания, друго е в Пенка-67. Най-малкото, защото големите фирми имат стандарт и процеси. В малката българска фирмичка няма нищо подобно. Моля да не се обиди някой. Думите ми са на база скромен опит в малка фирма.

# 698
Само се увери, че ще имаш достъп и до счетоводство или каквото те интересува (щом ще работиш подобно на сегашната), да се учиш.
Увериха ме точно обратното за това място, но има много обещания.

# 699
Счетоводна къща ли е или самостоятелна фирма? Понеже има значение.....

# 700
Самостоятелна фирма е. Чисто счетоводните, които гледах дотук, искат хора с поне 2 години опит. Филтрирам обяви за хора с малък или никакъв опит, там пък все биха били много щастливи, ако има опит и обявата им пак се появява след 3 дни. Затова почнах да цèля обикновени фирми, но там има разнообразие в интерпретацията на думите - примерно касиер-счетоводителят е МОЛ на касата без достъп до софтуер, камо ли счетоводен, а асистент-счетоводителят е фактурист, но почти навсякъде искат висше икономическо, силно препоръчително СК или финанси.

# 701
Във всяка фирма си имат различни правила дори и за счетоводството, което пък е доста "шарено" откъм работа, задължения, отговорности. Няма как да станеш дори  оперативен без опит. Просто няма... Ще имаш късмет, ако някой се наеме да те обучава, понеже си е ангажимент и допълнително натоварване. Аз лично не бих се наела. Едно е да покажеш на човек, който има опит, как е огранизирано счетоводството и да му дадеш насоки за работа, съвсем различно е да обучаваш някой, който няма представа. Ако позицията е джуниър, тогава предполага по-задълбочено обучение, но тези позиции са пуснати умишлено за млади хора без опит и за ниско заплащане.

# 702
Скрит текст:
Във всяка фирма си имат различни правила дори и за счетоводството, което пък е доста "шарено" откъм работа, задължения, отговорности. Няма как да станеш дори  оперативен без опит. Просто няма... Ще имаш късмет, ако някой се наеме да те обучава, понеже си е ангажимент и допълнително натоварване. Аз лично не бих се наела. Едно е да покажеш на човек, който има опит, как е огранизирано счетоводството и да му дадеш насоки за работа, съвсем различно е да обучаваш някой, който няма представа.
Ако позицията е джуниър, тогава предполага по-задълбочено обучение, но тези позиции са пуснати умишлено за млади хора без опит и за ниско заплащане.

Сигурно си права, за мен лично счетоводството е тежка и непривлекателна работа, изискваща доста време да се обучиш и е изцеждащ труд. Интересно е, че в магистраутрата уча с много младежи, завършили Счетоводство. Запознавахме се на една лекция, като всеки споделяше какво е завършил, какво работи. Всичките, които бяха завършили Счетоводство и имаха опит 1-2 години си казваха, че искат да сменят и да не работят като счетоводители. Когато лектора чу сигурно 10 човека да го казват, попита кой ще работи тази работа и те си казаха "роботите".

Не искам да измествам темата и да навлизаме в роботизацията и изкуствения интелект, а по-скоро да кажа, че днешната младеж не иска да работи счетоводство за ниски пари и яко гърбеж.

Държа да отбележа, че много уважавам читавите счетоводители, защото тоя труд и аз не бих се наела да го върша и един опитен и добър счетоводител би бил много ценен кадър.

# 703
Счетоводството е тежка работа - на младите им дай криптокойни, телефони и мийтинги.. Много се дразня, когато всички около мен започват да употребяват "бъзуърдс", модерни чуждици и нонсенс словоблудства :-х Защо някой си мисли, че като въведе някаква счетоводна програма, автоматизация на процесите, ЕРП система, Роботи, ИИ - това ще му реши всичките му организационни проблеми?!? Голяма глупост, простотия и заблуда е това. Имат място в бизнеса определено, но човешкия капитал е най-ценен и това трябва да се разбира от дерибеи, меринджеи, яйчари, консултанти, си левъли и всякакви други визионери. Но наистина все повече от физическите дейности и професии ще бъдат привилегия на роботите. В тази връзка се чудя какви ли ще са професиите на бъдещето и какво ще правят останалите "непотребни" хора?!?

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 22:57 от Нърд

# 704
Няма лошо младите да се ориентират към модерни професии. Хич не виждам нищо странно в това. Ами майка ми е пред пенсия. Тя ли да се ориентира към модерните криптовалути и не знам си какво още? Всяко нещо с времето си, за да има промени, някой трябва да работи в това развитие.

В България трудът е ниско платен и затова автоматизация на някои неща не е нужна, по-евтини сме от софтуер.

Аз лично не ги коря младите, дори аз още се имам за млада, нямам 30. Ако сега не развиваме модерни професии,кога? Влогърите също попадат в категория "тоя кво се прави, че работи", но реално изкарват доста добри пари и аз пак не виждам проблем в това.

Общи условия

Активация на акаунт