Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №6

• 70 434
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
Не знам къде и кога ви е било детството, но аз грипна ваканция не съм имала. От последния випуск, който учеше и в събота съм. Понякога се случваше да има дървена ваканция.

"Дървена" и беше названието като на жаргон, идваше от това, че "дървата" или съответното гориво за отопление свършило. Иначе си беше грип а, при определени стойности на заболявания се обявяваше извънредна ваканция. Но беше рядкост, за всичките ми учебни години да е било 3,4 пъти, може и по-малко.

За сегашните ученици-при ръст на броя на заболелите дистанционното обучение беше добра възможност. Ако е много болно детето няма да участва, но тези, които са на оздравяване, но още не могат да ходят на училище, поне ще се занимават.

# 196
Дървена си беше точно заради невъзможност да се отоплява. Заради болести ни са ни затваряли.

# 197
  • пустинята Гоби
Да и ние май сле имали дървена ваканция, когато беше кризата с тока по времето на Луканов. Какъв грип, тогава нямаше ток и нафта.

# 198
Грипна и ние не сме имали, дървена само веднъж, понеже свършило горивото за парното. А зимите си бяха -20 градуса. Обаче радостта ни от неочакваната ваканция беше кратка - само 3 дни, после пак на училище. Стояли сме с якетата, даже и някои с шапки, когато ни беше студено.

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 13:41 от Soul Free

# 199
"Дървена ваканция" е времето на екстремно ниски температури, през което децата не бива да излизат навън. Примерно -15-20 градуса.
Не е било , заради невъзможност за отопление.
В " онези" времена отоплението ни беше най-малкия проблем.

# 200
  • София
Ами съвсем реален проблем си беше. Ясно помня мръзненето в класните стаи и стоене с якета и шапки.

# 201
  • Майничка
В края на 70те, в по-старите училища бяхме без централно или локално парно, една печка (на въглища или нафта) в единия край на стаята, а дограмата беше старичка, та при температури под нулата си беше бахърливо в 2/3 от помещението, дори да имаше гориво.

# 202
"Дървена ваканция" е времето на екстремно ниски температури, през което децата не бива да излизат навън. Примерно -15-20 градуса.

Явно не си живяла във Виденовата зима или си забравила. Точно проблемът беше липса  на гориво за котела на парното в училище. Много добре си спомням. Когато след седмица намериха такова, парното се включваше съвсем за малко и на ниски температури. Стояхме с якета и шапки.
През 90-те години не е имало меки зими, напротив - сняг до кръста и ниски температури, но ние си ходехме на училище. Нямаше и грипни ваканции - болни или не, здравите си ходеха на училище.....освен, ако не избягат от час да играят карти в близкото кафене.... Grin

# 203
  • пустинята Гоби
През 90 те имаше дървена ваканция точно заради липса на парно в училище. Дреме му на някой, че навън е студ, не сме били глезените деца, които сега отглеждаме.

# 204
  • Deutschland/HE
Аз съм учила през 80те и си имаше дървени ваканции, защото няма гориво (във Варна почти никъде няма централен ТЕЦ и училищата си имаха котли) или липсва резервна част за парното.

П.С. По времето на Виденовата зима, вече бях завършила университет и работех...

# 205

Явно не си живяла във Виденовата зима или си забравила. Точно проблемът беше липса  на гориво за котела на парното в училище. Много добре си спомням. Когато след седмица намериха такова, парното се включваше съвсем за малко и на ниски температури. Стояхме с якета и шапки.
През 90-те години не е имало меки зими, напротив - сняг до кръста и ниски температури, но ние си ходехме на училище. Нямаше и грипни ваканции - болни или не, здравите си ходеха на училище.....освен, ако не избягат от час да играят карти в близкото кафене.... Grin

Така беше, обаче вие спомняте ли си такива тежки боледувания като сегашните грипове? Аз не помня моите родители да са били с температура, лежащи и в невъзможност да отидат на работа. Моите съученици чат пат отсъстваха заради гнойна ангина, но като цяло беше рядкост. Грипните се появиха след 95та някъде (помня, че ги чакахме с нетърпение в гимназията), но и тогава нямам спомен някое дете или родител да е стигало до болница чак...

# 206
Както по-назад казах, не помните, понеже нямаше толкова много канали за комуникация. Сега пускаш ТВ и от там - грип, епидемия, ковид, болни, починали.... влизаш във форума или фейсбук - същото. И си казваш - ужас, много е страшно, хората са с висока температура и т.н. Преди не се е знаело дори съседа ти как е и какво му е. В училище не се уведомяваше предварително от какво си болен и какво ти е - носиш бележка като се върнеш. Никой не те знае 3 дни ли няма да те има или 30. Евентуално, ако си в болница, родителите може да звъннат на класния.
Болестите не са се променили коренно, просто ние сме станали по-кекави и изнежени.

# 207
  • Пловдив
Абсолютно подкрепям.
От едно време, аз тръгна ли да се разболявам, вдигам 40° температура и след два дни с такава съм пушка. Нашите много ми трепериха си спомням.
Случи ли се, температурата да е по-ниска, то по десетина дни бях като парцал и след това яко надмогване трябваше, за да науча пропуснатото.

Спомням си студа в класните стаи (и печката на дърва, защото нямаше нафта за парното), ама не ни пускаха в дървена ваканция Rolling Eyes Един или два пъти си спомням такава, но то е било за 2-3 дни максимум.

Спомням си и големите снегове - как баща ми ставаше рано-рано, за да разчисти пътека от входа до булеварда, за да не си намокрим краката, докато отиваме на училище

# 208
В петък ми се прибра с 39 градуса и не спада, искахме днес от личната антибиотик, но каза, че за този грип не се давало. Вече е 4-ти ден, не знам дали това е така наречената Flurona или друго нещо, но наистина е много тежко и температурата се надува с една стотна не пада с течение на времето. То даже и при Corona на 2-3 ден спадаше температурата. Пак ще си е вкъщи 1 седмица, само дето вече черния им дроб се скапа на някои деца от всяка седмица лекарства. Видях се с някои деца от класа пред лекарката - същите симптоми. В момента са 12 деца в клас.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 14:06 от Regalia43

# 209
И аз днес в 16 часа ще.ги водя на преглед двамата по-малки. От четвъртък миналата седмица не са добре. Вдигат висока Т, малкото ми направи гърч. И вчера нито един от двамата не вдигна, и аз реших, че сме прескочили ужаса. Но не било, тази нощ - 38.5 и двамата. Даже единият в момента спи, нещо, което ме му се е случвало от детската градина насам, да спи следобед. Аз няма да.ги пусна на училище поне до края на седмицата. Не знам как ще го оформят по-големия. Но и той прави гърчове при Т. Нямам желание да рискувам, по-добре да му пишат по-ниски оценки, ще.ги преживея. Но, действително, много болни деца има. Аз се надявам да я удължат тази грипна ваканция.

А за дискусията за от едно време - аз съм останала с впечатлението, че имахме грипни. Може и да са били с друго име.

Общи условия

Активация на акаунт