Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №6

• 70 395
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
Ама понякога и майките-орлици прекаляват. Например нашата педиатърка при контролен преглед пуска детето на училище, при условие, че все още подкашля и има хрема. Това след седмица домашно лечение. И аз какво да кажа - няма, защото някоя майчица ще набеди детето за болно.
След седмица лечение вкъщи, никой няма да ви каже нищо.

Така ли? Нима!
А майките-орлици от къде точно ще са информирани за седмицата лечение? Доста филмиращо.
Нагоре имаше подслушан разговор между майка и дете. Дали пък майките-орлици всъщност не правят преценка само на база подслушани разговори и външни белези, като кихане и подсмърчане.

Имам племенница в UK. Вирусни заболявания там не са причина да се спират децата от ясла, градина или училище. С този факт не казвам, че сък ок с тази практика. Но твърде много ми идват и майчините драми за болни деца на училище. Има епидемия, и ако не в училище, вие работещите може да му донесете нещо от автобуса или метрото. Например.

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 12:34 от Fancy

# 181
Къде е тази епидемия, че от министерството не я виждат?!

# 182
Къде е тази епидемия, че от министерството не я виждат?!

Ами по статистика в София няма основания все още за обявяване на такава.
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/13559582

Има повишена заболеваемост, която все още не достига като бройки епидемия.

# 183
Точно ти написа, че има епидемия и все отнякъде ще се заразим.
Да не спамим повече Wink

# 184
  • пустинята Гоби
Сестра ми живее в Англия и мога да твърдя, че децата ѝ там боледуват повече от моите. Наложи се да спре племенника от ясла и да го гледа вкъщи. В последните месеци боледуват ужасно много - то не беше варицела, коксаки, да не ви показвам колко тежко ги изкара племенницата ми, заради мизерниците, които не си спират децата от училище/ градина/ ясла. Да не говорим за истерията покрай скарлатината там. Чуден пример се даде.

В момента има грипна епидемия, това не са сополи и лека кашлица. Грипа се характеризира с много висока температура и болки в мускулите. Като парцал си и не можеш да станеш от леглото. Защо се обсъждат сополи, не знам.

# 185
Точно ти написа, че има епидемия и все отнякъде ще се заразим.
Да не спамим повече Wink

Добре де, използвах общопопулярна дума, за да илюстрирам, че има вирусни заболявания. Да се хванеш за думата, без да погледнеш общия смисъл е тесногръдо.

Ама грип има всяка година. Аз пък не мога да разбера тази драма всяка година с грипната ваканция, заради епидемия. Ами има много ефикасни ваксини срещу грип. Защо не сте ги ваксинирали тези деца?
И обсъждаме сополи, защото малко по-нагоре пък се даде пример с дете, което майката праща на училище с болки в корема. Информацията е от подслушан разговор. Та нали все става въпрос за болни деца. Няма значение от какво са болни. Или сега ще ги делим на грипави и на вирусни?

Да наречеш мизерници англичаните, само защото схващанията и възприятията в тяхното общество по дадена тема са коренно различни от нашите е много тъпо. В тяхното общество сопол, кашлица и лека температура не са причина детето да не ходи на градина или училище. И това не е някакво изключение, а общоприето... При тях пък например не е прието да се пие антибиотик за щяло и нещяло, но у нас това си е вече правило. Различия в здравната система и системата на образованието. На който не му харесва - самолетчето от Лутън каца на летище София.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 21:27 от Fancy

# 186
  • пустинята Гоби
Пият антибиотици англичаните като стой та гледай. Ако искам инфо за тях, получавам го от първа ръка, както вече писах. Лекциите ги чети на някой друг.

Не съм споделяла за страх от грипа, че да ме пращаш за ваксина. Както вече споделих, мнението ми е че не е редно да има ваканция, а ако обявят епидемия от РЗИ, добре би било децата да учат. Явно няма да е така, седя и чакам да видя, какво - що, че все пак ходя на работа, а децата са ми малки.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 21:45 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 187
7-8 области са във ваканция. И аз си мислех, че преувеличават и се правят. Ама в момента чакаме за преглед пред денонощния кабинет с двете ми по-малки деца. Ми то тук е както детска градина, не мога да ги изброя колко още деца чакат?

# 188
И като децата са във ваканция, някак магически здравите (и не толкова) от тях ще спрат да си организират срещи в.моловете, бабите им ще спрат да ходят в хипермаркети, ползвайки градски транспорт, а родителите ще спрат да контактуват лично и по работа?
Има случаи. Не е да няма. В този вид на ваканция обаче вълнАта няма да се потуши, а ще се отложи. В Габрово (ако правилно съм чула) удължават ваканцията.

# 189
В Габрово ваканцията започва от понеделник. Досега имаше обявена грипна епидемия, но учебните занятия не бяха преустановени.
За мен грипната ваканция не цели единствено намаляване на контактите. При сериозен брой отсъстващи е по-добре да прекъснат за малко, за да не се налага самостоятелно наваксване на материал от много деца. В начален етап може да не толкова трудно, но за по-големите често е от значение.

# 190
И аз не вярвах, точно както Рони. Но посещението ми пред кабинета преди малко мноооого бързо ми промени преценката. Моите не се срещат в момента с други деца. То и няма много как, защото имаме силен вятър и дъжд. За другите деца не знам. Намерили сме си занимания за правене вкъщи, ние не скучаем. Всеки може да организира нещо за семейството си, стига да си го направи за цел. Кой е казал, че децата трябва да се срещат с деца, за да не скучаят?

# 191
  • София
Децата. Joy

# 192
Ха-ха.
За ден-два-три НИЩО няма да им стане, ако се вардят всеки у тях. Родителите им ако си поразмърдат мозъка, могат да измислят занимания за децата си така, че да не скучаят. У нас - сглобяваме шкафче, което си отлежава вече месец и половина в кашона. Пренареждаме разни играчки и неща, помагат ми да разтребя склада и да махнем омалелите дрехи. Играем на семейни игри, решаваме задачи от състезания, ползвам различна допълнителна литература, четем книжки с приказки. Измисляме си сами приказки, и си правим илюстрации към тях. Ритахме топка на двора, готвим заедно. Гледаме семеен филм. Толкова много неща, и все различни, могат да се правят вкъщи, за една седмица, без да им омръзне на децата. Моите деца не скучаят у нас, и не се сърдят, че не ги пускам в мола в момента.
Мисля, че идеята с грипната ваканция е много добра. Явно и други мислят така, щом я има от моето детство. Wink Не я барайте, моля-моля Wink

# 193
Не знам къде и кога ви е било детството, но аз грипна ваканция не съм имала. От последния випуск, който учеше и в събота съм. Понякога се случваше да има дървена ваканция.
Дидева, явно не съм разбрала с това радио, което си слушам за фон.
След ваканцията в класа на моето дете (то си има клас и не сме ние папкахме, ачкахме и др. п.) има по едно или две отсъстващи деца. Учителите са на линия. Миналата седмица в извън училищния курс е имало няколко отсъстващи, които са били онлайн. Вируси си има. Има и претоварени отделения в болници заради усложнения. Добре е да има и локален модел и оперативна самостоятелност на ниво училище. Другото ми е бай Стамат, леля Янка и добрият чичко кмет влезли в един бар.

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 09:28 от рони

# 194
  • пустинята Гоби
Аз не съм учила в събота и пак не е имало грипни ваканции. Ама поне аз като бях дете физическото си беше физическо, а не занимания в коридора или в класната стая. Ходехме пеш на училище в дъжд и студ, сега децата не слизат от колите. Изобщо спортуваше се повече и закалката беше друга. Да не забравя и физ. зарядката сутрин рано на двора Rolling Eyes .

Общи условия

Активация на акаунт