Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №6

• 69 733
  • 747
  •   1
Отговори
# 315
  • пустинята Гоби
Отписвала съм дете от заявена занималня, не е никак трудно. Подава се молба и това е. При нас искаха причини, а те бяха в училището тези причини и мирясаха.

# 316
Мисля, че разискването в последните постове е, дали е целодневно обучение или първа смяна + занималня. Ако е второто, може да се отпише детето, дори в повечето училища след 2 клас няма места за всички и "класират" по социални критерии. Ако е първото обаче, тогава няма как. То не е занималня, а си е обучение цял ден - имат часове и самоподготовка след това, но и сутрин, и следобед.

# 317
  • пустинята Гоби
Така е. Но по принцип въпрос - може ли детето да пропуска редовни часове, защото има кой да го гледа е меко казано безсмислен? Естествено, че не може, това не е концерт по желание.

# 318
Въпроът и отговорите ви ми бяха много полезни. Даже и не подозирах, че е възможно да има часове редовни И сутрин, И следобед. При нас не съм чувала за такъв режим Wink

# 319
  • пустинята Гоби
В много малко училища има подобен вариант, броят се на пръстите. Едно време аз така съм учила - сутрин математика, следобед български език.

# 320
Малко училища, но има поне в София, от 1 до 4 клас, за по-нагоре не съм сигурна....

# 321
  • пустинята Гоби
Е има де, нали това казвам и аз. Май 20-то беше така, от тези, които са около нас, за друго не съм чувала. Но като се пънеш детето ти да е в такова училище, едва ли после питаш - как да скатае половината учебни занятия.

# 322
Тя питащата не се появи да уточни, но предполагам, че става въпрос за занималня, която със сигурност не е задължителна, просто се подават съответните документи за записване/отписване в началото на годината.

# 323
Според вас има ли предимство, ако се учи така. Вместо както обикновено учат? Според мен би било едно и също, но знам ли

# 324
Не знам аз, нито аз съм учила така, нито детето ми. Той беше на занималня 1-4 клас. Не беше зле от гл.т. на това, че си беше занималня само за техния клас, не смесваха паралелките, но пък ученето беше съвсем на минимума, т.е. пишат се домашни и до там. Уроци не се четат, не се разказват, но АЕ не се учи. Всичко това сме го правили вечер заедно. Отделно, като напишат домашните, почват да си цъкат на телефоните или дивеят, т.е. два часа накъде глупости.

Целодневното обучение вероятно има предимство от към това, че разпределят тежестта на ученето през целия ден, като имат и самоподготовка, т.е. пишат домашни.

Не знам кое е по-добро, но много частни училища са така (второто), вкл. и за по-големите класове.

# 325
  • София
Частните училища се целодневно, защото имат доста по-голям хорариум по мат, бел и английски. А и започват по-късно сутрин.

# 326
  • пустинята Гоби
Има предимства, ако се отделя достатъчно време за почивка. Ние на обяд спяхме, но не мога да се сетя дали само в първи клас, мисля че да. Стаята за спане беше и стая за игра. Всяка една свободна минута бяхме навън в двора или в парка до училището. След часовете имаше време за игра. Изобщо не съм била претрепана от учене, обичах да ходя на училище определено. Това в училището на моите деца няма как да се случи, нито имат база като хората, нито нищо. Но да, целодневното обучение по този начин би имал много по-голяма стойност, защото занималнята в този вид е супер неефективна, особено за децата, които за 30 минути си пишат домашните и после тъпеят.

# 327
Имам опит с целодневно обучение /не занималня/ и за мен е ужасно. Като видиш детето след училище колко е изморано, отработило на чина повече часове от нормален 8-часов работен ден, изобщо не смееш да го провериш какво и колко е учило. После се оказва, че е трябвало да следиш, но късно...
Най-добре си е в къщи след училище. Да се научи на самостоятелна подготовка за училище и родителят само да помага при нужда.

# 328
  • София
Моят опит с три деца на целодневно обучение до 7-ми клас  е съвсем различен. Всеки с опита и разбиранията си.

# 329
  • пустинята Гоби
Целодневно обучение не би следвало да означава 8 часа на чина. Нали това се опитвам да кажа. Моите деца бяха на частна предучилищна, учеха и стояха на чиновете и сутрин, и следобед. Взимахме ги в 6-6 30 и не искаха да си тръгват, защото бяха на двора след като приключат занятията, след като обядват и сутрин при възможност. Игри се редуват с учене. Децата до 4 клас спокойно могат да имат същия режим и да учат целодневно. В България това е възможно само в частна институция, държавните са толкова остарели във всяко едно отношение. Моите деца “играят” физическо в коридора на училището. Как се почива и тренира така. Аз преди 40 години учех по по-иновативен начин. Салона на моето училище беше космически сравнен със салона на децата ми в момента, до който рядко имат достъп. Сега е автономна диктатура в училището, не се мисли за децата, а само за заплатите на учителите и да се отчита дейност. Казвам го с цялото уважение към преподавателите, упрека ми е предимно към ръководствата на учебните заведения, безсмисления инспекторат, общините и просветното министерство.

Общи условия

Активация на акаунт