Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №6

• 69 707
  • 747
  •   1
Отговори
# 405
  • пустинята Гоби
Моят син е в пети клас и има по 6 часа 4 пъти седмично и 1 ден по 5 часа. Приключва в 13 15 или 12 30. Как така по 9 часа? При нас споменаха за възможност за допълнителни занимания по български и математика, но те са по желание и ще се подава молба за тях.

# 406
Цитат
Има ли други петокласници с 9 часа по програма? Питам, защото съм бясна и мисля да се обаждам да се карам.
Едносменен режим. Започва в 08.00 и приключва в 15.30 (Слава Богу, само веднъж седмично), а в друг ден има 6 часа. Дано не ни направят от 07.30.
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=107428
Раздел III
Полудневна и целодневна организация на учебния ден
Чл. 16. (1) Полудневната организация на учебния ден включва от 4 до 7 учебни часа, провеждани по седмичното разписание, и почивките между тях.

# 407
И в пети миналата година, и сега, в шести, са ежедневно с по седем часа.

# 408
Няма как РЗИ да одобри 9 часа по програма. Да не би в това число да броите консултации, занимания по интереси, допълнителния час физическо?

# 409
  • Майничка
И ФУЧ са след редовните часове.

# 410
  • София
Е хубаво де. ФУЧ е, и пак не ми се струва ОК да имат 9 часа. Исках да си сверя часовника. Ще се обаждам на директорката. Иначе в петък имат 6 часа, можеха там да го набутат тоя ФУЧ.

# 411
Ще предложат отписване от ФУЧ. Може да се мине и ИУЧ да е със заявка накрая.
Стига да не правят програми с дупки, при зададените брой часове как точно да натаманят 30+ часове да са по 6 часа всеки ден.
Ако имате смислени ФУЧ се радвайте, че това може да замества разнасяне по платени занимания.

# 412
  • European Union
Не знам за пети клас, но в професионалните гимназии има осми и девети часове без да са фуч и РЗИ няма проблеми с това.

# 413
Пак казвам, ако не съставят програми с дупки, което е основание да се държи сметка на училището, броя на часовете се определя от часовете по учебните планове, които не са прищявка на училището.
Не съм учител или директор, ама си представям как се чувстват след поредния разговор с родител-образователен експерт, който им държи сметка, че не могат да наместят 34, да речем, учебни часа  в пет дена по 6 часа.

# 414
Ако не се лъжа часовете по математика се увеличиха от миналата година. Географията също стана от 1,5 час на 2. Като добавим Спортните дейности и ето ви програмата.
Току що погледнах програмата на един наш 5 клас - 34 часа седмично.

# 415
  • София
Нямам проблем да имат по 7 часа или дори 8 в един от дните. Ама 9 е прекалено. Едно е в гимназия, друго е в 5 клас....

# 416
  • Пловдив
Миналата учебна година шестокласникът имаше 9 часа през петък. Прибираше се в 16:30 Rolling Eyes
Тази година базовите часове са по 6 от понеделник до сряда и по 7 в четвъртък и петък.
Като сложим допълнителните, часа на класа и спортните дейности - явно ще е целодневно в училище, а кога ще се готви за НВО, не е ясно Rolling Eyes

# 417
  • София
Това писмо за униформите от МОН от 2018 се споделя из нета. Дали е актуално?
Скрит текст:

# 418
Това писмо за униформите от МОН от 2018 се споделя из нета. Дали е актуално?
Скрит текст:

Доколкото знам така си е. Законът не изисква от учениците да носят униформи. Правилникът на училището е задължаващият елемент.

# 419
Явно е отговор на конкретен казус. Ама ми изникнаха въпроси. Училищата си имат правилници, където си има заложена мярка изключване от училище. Значи ли горното тълкувание, че правилниците са незаконни. 11 и 12 клас може да се изключва само се оказва.
Борбата не е в правилна посока пак, според мен. Идеята е да се разрови кой, как възлага шиенето на униформи. Фирма Бонита, например, облича половината училища в България с ужасно качество и скандални цени. Сещаме се за какво става въпрос. Във форума съм чела за доволни от униформите като качество и цена. Значи може. На този фронт трябва да е борбата, а не да се учат децата да се борят с правилата.

Общи условия

Активация на акаунт