Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №6

• 69 707
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
МОН си е над училищата, ако ще и десет правилника да напишат последните. Сигнализирайте с писмо за какво става дума.
То е ясно какво стои зад поръчките на униформи, ама явно никой не може да се пребори с това.

# 421
Едно от децата ми е в училище, в което униформата е задължителна. Аз много ги харесвам децата с нея, но...
Както е описано по-горе качеството на фирма Бонита е потресаващо.
Суичърите не могат да изкарат и 1 учебна година. Да не говорим, че имам стари дрехи от тази фирма и нови и качеството е съвсем различно. Наблюдавам и още нещо странно предишният размер 134 например е като сегашният 140 - 146 т.е са с различни обмерни данни в различните години.

# 422
МОН си е над училищата, ако ще и десет правилника да напишат последните.
...
Това е ясно, но с цялата бумащина в системата, се преполага че и правилниците на училищата се съгласуват. Всяка учебна година родителите се подписват, че са запознати с тях. Просто за мен е новина, че училищата нямат право да изключват и че ни предлагат да се подписваме под незаконни текстове.

# 423
Е, да изключва заради униформа ми звучи нелепо. Ако е някой ученик, който ходи неприлично облечен, разбирам, но нормално облекло, не трябва да се прави проблем на децата.
Единственият проблем, който аз виждам, е, че децата и родителите биват принуждавани да купуват униформи, за да се вземат едни комисионни. Когато сутрин едва ли не ти обискират детето дали е с униформа, просто купуваш и още една, и още една...

Една колежка с дъщеря в гимназиален курс ми сподели, че не им разрешава да носят униформи от минали години или по-скоро можело, но трябва задължително да купят поне една пълен комплект. Е, айде сега, ясна е ситуацията, нали?!?  Официален рекет му се вика на това....

# 424
Цитат
Явно е отговор на конкретен казус. Ама ми изникнаха въпроси. Училищата си имат правилници, където си има заложена мярка изключване от училище. Значи ли горното тълкувание, че правилниците са незаконни.
В правото си има т. нар. пирамида на източниците на право - от върха надолу: конституция, закони, подзаконови нормативни актове (наредби и правилници), традиционни норми. Принципът е, ако нисшият източник на право противоречи на по-висшия, той е правно нищожен. От което следва, че униформите в случая са препоръчителни, но не и задължителни. Задължителен е приличният вид, в някои правилници е и разписано какво означава това. А по мерките за наказание правилниците на училищата следват закона.

# 425
  • София
И аз не съм ОК с високите цени на униформите. Приемам да бъдат задължителни, но би било редно в такъв случай да се помисли за цената им , тъй като тя е далеч над финансовите  възможности на много семейства. В това число и на моето.
Дъщеря ми три поредни години носи активно един и същ униформен суитчер от Бонита, който почти не мръдна. Перях го минимум веднъж в седмицата, а при нужда и по-често, затова накрая малко избледня цвета, но все още си беше добър за носене. Бях го купила по-голям именно с цел да не купувам всяка година, защото цените са потресаващо високи. Полата от официалната част на униформата също я носи три години, а ризата - 2, така че не съм съгласна за лошото качество на дрехите от тази фирма. Според мен са си добри.

# 426
Е, да изключва заради униформа ми звучи нелепо. Ако е някой ученик, който ходи неприлично облечен, разбирам, но нормално облекло, не трябва да се прави проблем на децата.
Единственият проблем, който аз виждам, е, че децата и родителите биват принуждавани да купуват униформи, за да се вземат едни комисионни. Когато сутрин едва ли не ти обискират детето дали е с униформа, просто купуваш и още една, и още една...

Една колежка с дъщеря в гимназиален курс ми сподели, че не им разрешава да носят униформи от минали години или по-скоро можело, но трябва задължително да купят поне една пълен комплект. Е, айде сега, ясна е ситуацията, нали?!?  Официален рекет му се вика на това....
При най никой никога не е зъдължавал да се взамат нови уноформи. Аз лично си търся носени. Новите ми се виждат безумно скъпи.

# 427
Хора, благодаря за разясненията, но говоря за друго. Вижте писмото. Пише, че до 16 не може да се изключва от училище.  Това коментирам и ме изненада. Не коментирам за какво е редно да се изключва и за какво не.

За униформите е друг проблемът и за това всички се съгласихме. Принуждаването да се купува по гореописания начин е скандално. Ние поне имаме опция да слагаме емблеми на същия цвят тениска.

# 428
Хора, благодаря за разясненията, но говоря за друго. Вижте писмото. Пише, че до 16 не може да се изключва от училище.  Това коментирам и ме изненада. Не коментирам за какво е редно да се изключва и за какво не.

За униформите е друг проблемът и за това всички се съгласихме. Принуждаването да се купува по гореописания начин е скандално. Ние поне имаме опция да слагаме емблеми на същия цвят тениска.

И аз знам, че не могат да изключват деца. В повечето правилници най-тежката санкция е "Преместване в друго училище"

# 429
Е, това си е освобождаване от това училище. Как ще се нарече и каква е процедурата (те ли ти намират училище или те приканват да си намериш ти) няма значение. Написаното в писмото според мен отрича такава възможност.
Както и да е, стана ми любопитно. Лично не ме е касаело и се надявам да не ме и занапред.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 15:05 от solnichka

# 430
Е, това си е освобождаване от това училище. Как ще се нарече и каква е процедурата (те ли ти намират училище или те приканват да си намериш ти) няма значение. Написаното в писмото според мен отрича такава възможност.
Както и да е, стана ми любопитно. Лично не ме е касаело и се надявам да не ме и занапред.

И на мен ми стана любопитно и затова се поразрових.
Реално изключване от системата на образованието няма. Но могат да наложат преместване в друго училище все пак - това е за децата извън началния курс, за малките не може. Учениците от 1ви до 4ти клас са най-защитени. След 4ти клас трябва да се премине през няколко санкции и тежки и системни нарушения, за да се стигне до преместване. А най-тежкото накзание всъщност е преминаването в дистанционна форма на обучение - това е чак след 16-годишна възраст.
Това е описано в закона и правилниците се съобразяват с него.

В писмото малко подвеждащо са написали: "не може да бъде отстранено от училището". Следва да е само "училище" според мен.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 16:29 от Saturday

# 431
  • Майничка
Наказанието не е преминаване в дистанционна, а в самостоятелна форма на обучение.

# 432
Наказанието не е преминаване в дистанционна, а в самостоятелна форма на обучение.

Да. Моя грешка.

# 433
Има ли норми за ергономичност на работното място на ученик в класната стая?
Намерих изискване за 2 кв.метра на ученик и в стаята да има чин и стол за ученика. Интересувам се от изискване за подредба на чинове. Детето седеше в редица до стената, но между чина и стената имаше пътека. Долепиха чиновете до стената. Раницата стои долу при краката, мястото е тясно. За да извади нов учебншк се завира под чина, удря си главата. Понеже е тясно, а и тежка раница и е трудно да я измъква и качва на стола. Вариант раницата да стои зад гърба и на стола не е удобно, така седиш на половин стол 7 часа.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 18:06 от laurentin

# 434
Ами, то има наредба, обаче няма как да разширят класната стая. И при нас има малки стаи, които се ползват, поради липса на други.

Общи условия

Активация на акаунт